Η θέση της Χαλκιδικής στην κεντρική Μακεδονία, αλλά και η ιδιαίτερη γεωγραφία της, με τα τρία «πόδια» που δείχνουν λες και ορμούν στα νερά του βόρειου Αιγαίου, της έχει χαρίσει πολλά όμορφα τοπία. Τα οποία, με τη σειρά τους, την έκαναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου –με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται ασφαλώς κατά τη θερινή σεζόν.

15

Την ίδια στιγμή, όμως, η Χαλκιδική διαθέτει κι ένα εύρος έκτασης που της επιτρέπει να κρατά και ορισμένα «μυστικά»: μέρη δηλαδή με τη δική τους γοητεία (είτε παραλιακά, είτε στο εσωτερικό των χερσονήσων), τα οποία έχουν κατορθώσει να μείνουν μακριά από την πολυκοσμία· διατηρώντας έναν πιο ήσυχο χαρακτήρα, παρότι διόλου δυσπρόσιτα.

Ένα τέτοιο μέρος είναι και η παραλία που πολλοί ονομάζουν «Πλατανιά», μα επισήμως λέγεται «Τα Πλατάνια» –σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του Δήμου Σιθωνίας. Όπως δηλαδή και ο ομώνυμος οικισμός που έχει διαμορφωθεί εκεί, στην ευρύτερη περιοχή του δημοφιλούς θέρετρου της Σάρτης, όπου βρίσκονται βέβαια πολύ πιο διάσημες παραλίες, όπως για παράδειγμα οι Καβουρότρυπες.

Μια αμμουδιά με καταγάλανα νερά

Τα Πλατάνια ανήκουν στην ομάδα των παραλιών που εντοπίζονται νότια της Σάρτης και σε πρώτη φάση δεν ήταν παρά ένα μέρος για μπάνιο για όσους ήθελαν να ξεφύγουν λίγο από τους έντονους καλοκαιρινούς ρυθμούς ζωής της τελευταίας. Βαθμιαία, όμως, άρχισαν να χτίζονται και κάποια σπίτια στα πέριξ της ακτής, διαμορφώνοντας τον σημερινό οικισμό.

Η παραλία μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη, όμως το τοπίο της διαθέτει ξεχωριστή ομορφιά. Το πράσινο που διακρίνει γενικά τη χερσόνησο της Σιθωνίας δίνει κι εδώ το παρών, προσφέροντας ωραίο φόντο, ενώ η ακτή έχει ψιλή άμμο με «χρυσαφένια» αίσθηση, η οποία δένει ειδυλλιακά με τα γαλανά νερά του Σιγγιτικού Κόλπου.

Ερχόμενοι εδώ, μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε να κάτσετε στο οργανωμένο τμήμα της παραλίας –όπου θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια καντίνα που προσφέρει τα απαραίτητα (καφέ, κρύο νερό, σνακ κτλ.)– ή αν προτιμάτε το μη οργανωμένο: χώρος υπάρχει άφθονος για όλους. Απλά στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να κουβαλήστε μαζί ομπρέλα και ψάθα και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση τα Πλατάνια προσφέρονται τόσο για ζευγάρια, όσο και για οικογένειες, καθώς τα νερά βαθαίνουν σταδιακά.

Λίγο πιο δίπλα, εντωμεταξύ, αν συνεχίσετε να περπατάτε στην αμμουδιά προς τα νότια, θα δείτε κι έναν δεύτερο, μικρότερο όρμο, λιγότερο εκτεθειμένο όσον αφορά τη θέα από τον δρόμο, μα και κάπως πιο βραχώδη. Εδώ δεν υπάρχουν καθόλου εγκαταστάσεις, αλλά τα νερά είναι εξίσου υπέροχα. Αρκετές φορές, μάλιστα, τον προτιμούν και γυμνιστές.

Πώς θα πάτε στα Πλατάνια, πού θα μείνετε και πού μπορείτε να φάτε

Τα Πλατάνια βρίσκονται στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στο δεύτερο «δηλαδή» πόδι από τα τρία της Χαλκιδικής, στο κομμάτι εκείνο που βρέχεται από τα νερά του Σιγγιτικού Κόλπου (ή Κόλπου του Αγίου Όρους, όπως ίσως τον δείτε γραμμένο). Για να φτάσετε εδώ θα ξεκινήσετε από τη Σάρτη προς τα νότια, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Νικήτη-Σάρτης. Θα τα βρείτε σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρων. Το πάρκινγκ είναι εύκολο.

Οι περισσότεροι έρχονται εδώ απλά για μια εκδρομή, έχοντας ως κύρια «βάση» τους τη Σάρτη. Ωστόσο ο οικισμός που έχει αναπτυχθεί γύρω από την παραλία διαθέτει αρκετές επιλογές διαμονής για όσους επιθυμούν να περάσουν λίγες ημέρες εδώ, μακριά από τη θερινή φασαρία του δημοφιλούς θέρετρου. Όλες, βέβαια, αφορούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, τα οποία μπορείτε να κλείσετε μέσω Airbnb ή άλλων, ανάλογων πλατφόρμων: δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές υποδομές.

Όσον αφορά το φαγητό, τέλος, η μοναδική επιλογή είναι η ταβέρνα «Θεανώ» –μια οικογενειακή επιχείρηση στα 50 μέτρα από την παραλία, η οποία νοικιάζει και μπανγκαλόουζ για διαμονή. Πρόκειται για μαγαζί που δεν διαθέτει μεν μεγάλο μενού, μα έχει καλή φήμη για τα ποιοτικά του κρεατικά (έχει και κάποια φρέσκα ψαρικά, για όσους αναζητούν τέτοια πιάτα). Δοκιμάστε κοτόπουλο σούβλας, χειροποίητες πατάτες τηγανητές, αλλά και το τσίπουρό τους, το οποίο είναι δικής τους παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα:

Λαγονήσι: Η διπλή παραλία της Χαλκιδικής με τα γαλαζοπράσινα νερά και το γραφικό νησάκι

Νικήτη Χαλκιδικής: To μικρό παραθαλάσσιο χωριό που λατρεύουν οι Θεσσαλονικείς – Παραδεισένια νερά, υπέροχο φαγητό

Παλιούρι Χαλκιδικής: Χρυσαφένιες αμμουδιές, ανθισμένα μονοπάτια και φημισμένο μέλι