‘Ενας πολύχρωμος, βαθιά πολυπολιτισμικός τόπος όπου για αιώνες έζησαν σε απόλυτη ειρήνη και αρμονία Τούρκοι, Αρμένιοι και Έλληνες. Η Ραιδεστός, το Tekirdağ στα τούρκικα, περίπου 135 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από κατοίκους της Σάμου που πέρασαν με πλοία μέχρι τα απέναντι παράλια. Έτσι «γεννήθηκε» η αρχαία Βισάνθη, μία πόλη που γνώρισε μεγάλη εμπορική ανάπτυξη κυρίως λόγω της πολύ καλής γεωγραφικής της θέσης και άλλαξε πολλά χέρια μέσα στο πέρασμα των αιώνων μέχρι τελικά να ενταχθεί στην Τουρκία το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

27

Κατά τα λαμπρότερα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας ο ελληνικός πολιτισμός άκμασε στη Ραιδεστό, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα στα κεντρικότερα σημεία της πόλης ορθώνονταν επιβλητικές, ορθόδοξες εκκλησίες, βυζαντινοί ναοί μοναδικής μεγαλοπρέπειας γεμάτοι σημαντικές αγιογραφίες και εντυπωσιακές τοιχογραφίες: ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Φανερωμένης, του ιερος ναός Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Μάλιστα, η Παναγία η Ρευματοκράτειρα βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του «Φραγκομαχαλά» και ήταν η πολιούχος της πόλης. Σήμερα ο ναός δεν υπάρχει πια, αλλά το εικόνισμα της πολλοί πιστοί θεωρούν «θαυματουργού » μεταφέρθηκε στη Βασιλική Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη.

Εξίσου σπουδαία και η πνευματική κίνηση της πόλης μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος εν Ραιδεστώ» είχε ιδρυθεί το 1871 και λειτούργησε μέχρι το 1920. Πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 στη Ραιδεστό υπήρχαν και πολλά σημαντικά εκπαιδευτήρια όπως η «Θεοδωρίδειος Σχολή» αρρένων και το «Γεωργιάδειον Παρθεναγωγείον». 

Σήμερα στη Ραιδεστό ζουν περίπου 140.000 κάτοικοι, με την πόλη να έχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην καρδιά των Τούρκων αφού είναι η γενέτειρα του εθνικού ποιητή της Τουρκίας, Ναμίκ Κεμάλ.

Γαστρονομικό σήμα-κατατεθέν της πόλης τα εξαιρετικά σουτζουκάκια που θα βρείτε παντού, από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων μέχρι τα παραδοσιακά εστιατόρια του κέντρου. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα συνδυάσετε με το τέλειο συνοδευτικό: το τοπικό ρακί που εδώ ενδεχομένως να είναι λίγο πιο δυνατό απ’ ότι έχετε συνηθίσει.

Τι θα δείτε

Το τζαμί του Rüstem Pasha

Το πιο γνωστό, ίσως, αξιοθέατο της πόλης και ένας ξεχωριστός τόπος λατρείας για τους ντόπιους, το τζαμί στου Ρουστέμ Πασά κατασκευάστηκε από τον Μεγάλο Βεζίρη Ρουστέμ Πασά στα μέσα του 16ου αιώνα. Θα το διακρίνετε από μακριά, σε κεντρικό σημείο της Ραιδεστού, με τους δύο μιναρέδες να αντικρύζουν από μακριά τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο εσωτερικό του τζαμιού δεν θα δείτε, όπως άλλωστε είθισται, έντονο αρχιτεκτονικό διάκοσμο εκτός από λίγα ανάγλυφα λουλούδια από γύψο στον τρούλο. Το ίδιο απλό και το πάτωμα του τζαμιού με μία ορθογώνια κόγχη (οι Τούρκοι την ονομάζουν μικχράμπ) που δείχνει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα.

Πριν φύγετε ρίξτε και μία ματιά στην παλιά βιβλιοθήκη και στο λουτρό που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του τζαμιού. Σήμερα είναι πια ερειπωμένα αλλά παραμένουν όμορφα. Στη δυτικό πλευρά το στεγασμένο παζάρι ξεχωρίζει με τους 6 τρούλους τους μέχρι και τις μέρες μας άθικτους και εντυπωσιακούς.

To αρχαιολογικό και εθνογραφικό μουσείο Ραιδεστού

Ένα ενδιαφέρον μουσειακό ίδρυμα γεμάτο πολύτιμα εκθέματα από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι τα νεότερα χρόνια. Αν η ιστορία της Ραιδεστού είναι κάτι που σας γοητεύει μία επίσκεψη στο μεγαλύτερο μουσείο της πόλης είναι σίγουρα κάτι που σας

Τα περισσότερα αντικείμενα που θα δείτε στο μουσείο είναι ευρήματα τα οποία εντοπίστηκαν τόσο σε διάφορα σημεία της πόλης όσο και σε κοντινά χωριά, κυρίως στην Πέρινθο, τα περισσότερα εκ των οποίων φανερώνουν αρκετά χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την πολιτιστική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 και αρχικά στεγαζόταν σε ένα αρκετά μικρότερο κτίριο το οποίο ανήκε στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής. Το 1976, όμως, η -τότε- έπαυλη του Κυβερνήτη της επαρχίας Tekirdağ δόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο να λειτουργήσει ως μουσείο. Έτσι, το νέο αρχαιολογικό και εθνογραφικό μουσείο Ραιδεστού άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό, σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, στις 28 Δεκεμβρίου 1992.

Θα περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους του μουσείου, από τους δύο βασικούς ορόφους μέχρι το υπόγειο, το πατάρι και τον όμορφο κήπο για να δείτε από κοντά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2500 π.Χ.), την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1200 π.Χ.) και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1400-1000 π.Χ.), καθώς και από την ελληνιστική, την αρχαία ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο. απεικόνιση. Στην εθνογραφική ενότητα εκτίθενται καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τους οθωμανικούς χρόνους, αλλά και αργότερα, και τα οποία αποτελούν ένα καλό δείγμα του τρόπο ζωής των ανθρώπων της συγκεκριμένης εποχής.

To μουσείο Rakoczi

Γνωστό και ως «Το σπίτι του Rákóczi», το ομώνυμο μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του Ούγγρου εθνικού ήρωα Francis II Rákóczi, ο οποίος πέρασε εκεί, εξόριστος από τον τόπο του, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μεταξύ 1720 και 1735. Όμως, η κατοικία μετατράπηκε σε μουσείο πάνω από δύο αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα το 1982, όταν η τουρκική κυβέρνηση δώρισε το κτήριο στην Ουγγαρία. Έκτοτε κατέχει εξέχουσα θέση στις καρδιές των Ούγγρων που συχνά ταξιδεύουν στην Ραιδεστό για να το επισκεφτούν.

Ο Rákóczi, Ούγγρος ευγενής και ο πλουσιότερος γαιοκτήμονας στο Βασίλειο της Ουγγαρίας ηγήθηκε της πρώτης εξέγερσηςκατά της αυστριακής καταστολής της μοναρχίας των Αψβούργων, το 1703. Αφού απέτυχε, εξορίστηκε. Έτσι, έζησε μερικά χρόνια στην Πολωνία και στη συνέχεια προσπάθησε να βρει άσυλο στη Βρετανία και αργότερα στη Γαλλία, αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά, έφτασε στην Καλλίπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1717 αποδεχόμενος την προσφορά του σουλτάνου Αχμέτ Γ’ για άσυλο. Αφού έζησε στην Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε το 1720 στη Ραιδεστό, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 8 Απριλίου του 1735.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα προσωπικά του αντικείμενα στάλθηκαν πίσω στην Ουγγαρία στο μουσείο της Ραιδεστού μπορείτε να δείτε ακόμα πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων, τα οποία δίνουν μία ξεχωριστή ζωντάνια στον χώρο. Το μουσείο, που θεωρείται ως πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας, ανακαινίστηκε ξανά από την ουγγρική κυβέρνηση και άνοιξε ξανά το 2010.

Επίσκεψη στους αμπελώνες και στα οινοποιεία της περιοχής

Αν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε τα μυστικά παραγωγής κάποιων εκ των πιο εκλεκτών τούρκικων κρασιών τότε μία επίσκεψη στο φημισμένο οινοποιείο Barbare λίγο έξω από τη Ραιδεστό είναι μία καταπληκτική ευκαιρία.

Μέσα στις καταπράσινες εκτάσεις υπάρχει και ένα χαριτωμένο boutique ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας συνοδεία αρκετών διαφορετικών κρασιών (9 συνολικά) με την ετικέτα Barbare και, φυσικά, ο χώρος του οινοποιείου.

Ήδη από την είσοδο στο οινοποιείο θα δείτε να απλώνονται δεξιά και αριστερά σας οι υπέροχοι, μυρωδάτοι αμπελώνες, πριν ξεναγηθείτε στο οινοποιείου για μία γεύση από την ιστορία του χώρου, αλλά και για να μάθετε από τους ειδικούς τη σημασία του κατάλληλου εδάφους, του καλού βαρελιού, αλλά και της παλαίωσης του κρασιού.

Κοντά στην πόλη θα βρείτε και το οινοποιείο Barel το οποίο είναι ανοικτό για επισκέψεις και για sessions οινογνωσίας, όπως και για ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου και στους αμπελώνες.

Διαβάστε ακόμα:

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα: Ιστορικό σύμβολο, επιβλητικό οχυρό, σημαντικό μνημείο

Λιλ: Κορυφαία έργα τέχνης, ένα φινετσάτο κέντρο και υπέροχα γλυκά στην 4η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας

Στην Όαση της Σίβα: Ένα θαύμα της φύσης στη μέση της ερήμου