Κανείς δεν ξέρει πόσες παραλίες διαθέτει πραγματικά. Στον διαγωνισμό Γαλάζιας Σημαίας, περίπου 85 παραλίες της Χαλκιδικής παίρνουν τη διάκριση κάθε χρονιά. Με χοντρή ή ψιλή άμμο, με βαθιά ή ρηχά νερά, οι επιλογές δεν έχουν τέλος.

16

Η Χαλκιδική είναι ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός από όλη τη χώρα, χάρη στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους που τη συνδέουν με Αθήνα, Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη. Θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία βασικά μέρη ή μάλλον σε τρία και μισό: την ενδοχώρα ή ορεινή Χαλκιδική αφού κυριαρχείται από δυο βουνά, τον Χολομώντα και τον Κάκαβο, το πρώτο πόδι, ονόματι Κασσάνδρα, το δεύτερο πόδι, γνωστό ως Σιθωνία, και το μισό που υπολείπεται είναι το ελεύθερα προσβάσιμο τρίτο πόδι μέχρι και την Ουρανούπολη. Από εκεί και πέρα ξεκινά η αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους που έχει χαρακτηριστεί και ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην οποία μπορούν να εισέλθουν μόνο άρρενες.

Ο γύρος των ποδιών αλλά και όλου του νομού είναι σχετικά εύκολος και σε κάθε περίπτωση συναρπαστικός. Το πρώτο πόδι είναι το πιο πολυσύχναστο και κοσμοπολίτικο, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν περισσότερες ερημικές παραλίες και εναλλακτικές επιλογές.

Η δημοφιλής Κασσάνδρα

Επίσημα η χερσόνησος του πρώτου ποδιού ξεκινάει στην Ποτίδαια. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι στην ουσία το πρώτο πόδι μετά τη διάνοιξη διώρυγας είναι νησί και συνδέεται με την ενδοχώρα με γέφυρα. Είναι άγνωστο πότε ανοίχτηκε η διώρυγα αλλά σίγουρα είναι χιλιάδες χρόνια πριν. Στο κανάλι της Ποτίδαιας θα δείτε πεύκα πάνω από τη θάλασσα, πολλά σκάφη και επισκέπτες που χαζεύουν τον ισθμό.

Προχωρώντας νότια και μετά από λίγα χιλιόμετρα η πρώτη στάση που πρέπει να κάνετε είναι στον οικισμό Σάνη. Εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα resorts της χώρας, στο οποίο ακόμα και αν δεν μείνετε, αξίζει να κάνετε μια περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ή να καθίσετε για καφέ και φαγητό.

Ακολουθούν δύο παραθαλάσσιοι οικισμοί με ωραίες παραλίες και πολλά μαγαζιά, η Σίβηρη και η Φούρκα. Εξαιρετική παραλία θα βρείτε και στον οικισμό Αιγαιοπελαγίτικα και στο Ποσείδι που φημίζεται για τη μεγάλου μήκους παραλία του καθώς και για τη μύτη που δημιουργεί η μικρή χερσόνησος εκεί.

Από το Ποσείδι και πέρα, τα μαγαζιά και ο κόσμος όλο και αραιώνουν, μέχρι να φτάσετε στο πιο νότιο σημείο του δρόμου και να στρίψετε αριστερά, προς την ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας. Αυτή η πλευρά είναι και η πιο πολυσύχναστη, καθώς διαθέτει τις πιο φημισμένες και εντυπωσιακές παραλίες: Γλαρόκαβος, Πευκοχώρι, Χανιώτη, Κρυοπηγή – όλες τους με γαλαζοπράσινα νερά και πολύ πράσινο, καθώς τα πεύκα φτάνουν δίπλα στο κύμα. Και όλες τους με beach bar, που αγαπούν και τιμούν ιδιαίτερα οι Βαλκάνιοι επισκέπτες της Χαλκιδικής.

Μετά την Κρυοπηγή, βρίσκεται η αναμφισβήτητη πρωτεύουσα του πρώτου ποδιού, η Καλλιθέα. Εδώ συγκεντρώνεται η εμπορική δραστηριότητα αλλά και η νυχτερινή διασκέδαση, αφού ο οικισμός διαθέτει πολλά μπαρ και κλαμπ. Θα βρείτε επίσης πολλές επιλογές σε δωμάτια, αγορές και φαγητό.

Πριν επιστρέψετε ξανά στην Ποτίδαια και την αρχή του ποδιού, θα δείτε πινακίδες για τον οικισμό Άφυτο (ή Άθυτο). Εδώ, εκτός από την αμμώδη καλά οργανωμένη παραλία, αξίζει να κάνετε μια βόλτα και εντός του χωριού. Θα δείτε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές και μικρές πλατείες. Επειδή το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα, θα έχετε και ωραία θέα στον Τορωναίο Κόλπο, και αν ο ουρανός είναι καθαρός θα βλέπετε και δεύτερο πόδι απέναντι.

Για τον γύρο της Κασσάνδρας θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 100 χιλιόμετρα.

Σιθωνία, η εναλλακτική

Ξεκινώντας από τη Νικήτη και διασχίζοντας τη δυτική πλευρά του ποδιού ο δρόμος φτάνει μέχρι το νότιο άκρο, το Πόρτο Κουφό και συνεχίζει στην ανατολική πλευρά, πάντα παραλιακά και με θέα τη θάλασσα. Η Νικήτη και ο Νέος Μαρμαράς είναι τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Σιθωνίας. Στο πρώτο θα απολαύσετε μια βραδινή βόλτα στο αναδιαμορφωμένο παραλιακό μέτωπο του οικισμού με τους πεζόδρομους, τα παγκάκια και τους υπαίθριους πάγκους με πωλητές. Στον Νέο Μαρμαρά, πάλι, θα βρείτε εμπορική δραστηριότητα, ψαροταβέρνες, καφέ και πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, από μεγάλα κλαμπ μέχρι μπαράκια πάνω στο κύμα.

Μετά τον Νέο Μαρμαρά και μέχρι το Πόρτο Κουφό, βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Σιθωνίας: Κρυφός Παράδεισος, Τριστινίκα, Τορώνη. Στην τελευταία θα βρείτε και πολλά ταβερνάκια και καφέ, ενώ το Πόρτο Κουφό είναι ο παράδεισος του καλοφαγά, αφού εδώ συγκεντρώνονται τα φρέσκα ψάρια από τα καΐκια και μπαίνουν κατευθείαν στο τηγάνι ή τη σχάρα στις πολλές ταβέρνες που λειτουργούν στον κόλπο του οικισμού.

Από το Πόρτο Κουφό ο δρόμος αφήνει τη θάλασσα και περνά για λίγο από λόφους και δέντρα για να βγει στην άλλη μεριά και το χωριό Καλαμίτσι. Από εδώ και μέχρι πάνω στο πόδι, στη Βουρβουρού, οι περισσότερες παραλίες είναι με χοντρή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν γρήγορα και πεύκα δίπλα στη θάλασσα. Όλη η ανατολική ακτογραμμή του δεύτερου ποδιού είναι γεμάτη μικρούς και μεγάλους κόλπους, για τον καθένα από τους οποίους κατεβαίνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος από τον κεντρικό. Το μόνο σχετικά μεγάλο χωριό είναι η Σάρτη που μαζεύει πολλούς τουρίστες, καθώς έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Μετά τη Σάρτη θα βρείτε τις γνωστές Καβουρότρυπες, ένα μοναδικό τοπίο με λευκά βράχια και διάφανα νερά. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται και ένα από τα γνωστότερα σημεία της Χαλκιδικής, η παραλία και το κάμπινγκ του Αρμενιστή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα κάμπινγκ της χώρας, το οποίο μοιάζει με μικρό χωριό, αφού έχει πολλές επιλογές για φαγητό, bungalows, water sports και χώρους αναψυχής.

Συνεχίζοντας βόρεια στην ανατολική πλευρά θα φτάσετε στη Βουρβουρού. Εδώ η άμμος γίνεται πιο λεπτή και τα νερά πιο ρηχά, αλλά παραμένουν το ίδιο καθαρά. Στη Βουρβουρού αξίζει τον κόπο να πάρετε καραβάκι για να δείτε τα εννέα κοντινά νησάκια απέναντι. Στο μεγαλύτερο από αυτά, τη Διάπορο οι παραλίες θυμίζουν Καραϊβική.

Ακόμα όμως δεν έχουν τελειώσει οι παραλίες του δεύτερου ποδιού. Μετά τη Βουρβουρού και μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, έχετε την ευκαιρία να κάνετε ωραίες βουτιές στην ακτή Λιβάρι, στο Τάλγκο και στο Λαγονήσι. Ο Όρμος Παναγιάς μοιάζει πολύ με το Πόρτο Κουφό, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με καλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Και για τη Σιθωνία θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 100 χιλιόμετρα για να τη γυρίσετε όλη.