Μπορεί τα αεροπορικά ταξίδια να είναι πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα, τα road trip, όμως, είναι πολύ πιο διασκεδαστικά και ας είναι πιο κουραστικά. Αν έχετε καλή παρέα, δεν έχετε παρά να δείτε τον χάρτη και να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας.

26

Αν νιώθετε πιο άνετα με τα εντός της χώρας ταξίδια προτείνουμε να ανακαλύψετε ένα ένα τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια αλλά και την ενδοχώρα της Πελοποννήσου καταλήγοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Αν πάλι θέλετε να βγείτε εκτός χώρας οι λίμνες της βόρειας Ιταλίας είναι μια εξαιρετική πρόταση με υπέροχα τοπία στη σκιά των Άλπεων. Αντίστοιχα τοπία έχει αι η άλλη πλευρά της οροσειράς ξεκινώντας από τη Βιέννη και καταλήγοντας στη Γενεύη ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τις κορυφές της. Από την άλλη η Σκωτία με τη μεσαιωνική της ατμόσφαιρα, τις απόκρημνες ακτές και τις καταπράσινες κοιλάδες έχει μια διαφορετική πιο άγρια ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Τα οδηγικά ταξίδια δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε μια περιοχή πολύ καλύτερα. Να σταματήσετε όπου σας αρέσει, να πάρετε το χρόνο σας για να περπατήσετε στην εξοχή, να περιηγηθείτε στα μουσεία μιας πόλης και να γνωρίσετε τους ντόπιους στα χωριά. Μην το πολυσκέφτεστε, βάλτε τη μουσική που σας αρέσει, φουλάρετε με βενζίνη, ρεύμα ή πετρέλαιο και ξεκινήστε.

Αθήνα – Μετέωρα – Ζαγόρι

Η διαδρομή από την Αθήνα στα Μετέωρα, διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, μέσω Εθνικής Οδού. Επειδή όμως εδώ μιλάμε για road trips, αφήνουμε τις κεντρικές οδούς κατά μέρος, και μπαίνουμε στους μικρούς επαρχιακούς δρόμους που περνάνε από σαφώς πιο ενδιαφέροντα μέρη. Υπάρχουν δυο διαδρομές, είτε θα κινηθείτε δυτικά από την Αθήνα προς Ελευσίνα και Μάντρα είτε βόρεια προς Καπανδρίτι και Μαλακάσα. Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση. Την Κάζα, όπως λέμε εμείς οι Βοιωτοί. Μια όμορφη καταπράσινη διαδρομή που ξεκινά μετά τη Μάνδρα και περνά από μικρά χωριουδάκια και σας βγάζει στη νότια πλευρά της Θήβας. Εδώ θα σας πρότεινα να κάνετε μια στάση και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αν όμως δεν έχετε το χρόνο συνεχίζετε για Λιβαδειά, κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα από την Κρύα και συνεχίζετε για Αμφίκλεια που είναι μια καλή στάση για φαγητό. Φεύγοντας κινείστε πίσω από τον Παρνασσό και ανεβαίνετε το Καλλίδρομο προς Λαμία.

Συνεχίζετε στο φιδωτό δρόμο του Δομοκού μέχρι την Καρδίτσα, όπου θα ξαποστάσετε στο Παυσίλιπο, το μικρό πάρκο της πόλης. Από εκεί τα Μετέωρα είναι περίπου μια ώρα, ωστόσο στο ενδιάμεσο βρίσκονται τα Τρίκαλα που πρέπει να τους χαρίσετε τουλάχιστον ένα δίωρο για να περπατήσετε πλάι στον Ληθαίο ποταμό αλλά και να βολτάρετε μέσα στην παλιά πόλη κάτω από το Κάστρο. Στα Μετέωρα καλό είναι να κάνετε και μια διανυκτέρευση, ώστε να έχετε το χρόνο να ανέβετε τους μοναδικούς βράχους των Μετεώρων και να επισκεφθείτε τα συγκλονιστικά μοναστήρια τους και το χωριό Καστράκι που απλώνεται στα ριζά των βράχων. Από τα Μετέωρα θα κινηθείτε βόρεια προς Γρεβενά με μια στάση στο ελατοσκέπαστο χωριό Ζιάκας αγναντεύοντας τις χιονισμένες βουνοκορφές.

Μια στάση στο παραδοσιακό χωριό Δοτσικό στα 1.000 μ. υψόμετρο με το μικρό πέτρινο γεφύρι, σχεδόν επιβάλλεται. Βουνά, μπόλικο πράσινο, ποτάμια και στροφές αυτή είναι η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στα Ζαγοροχώρια, γνωρίζοντας όμως πρώτα τα Μαστοροχώρια. Μπείτε σε Πυρσόγιαννη και Βούρμπιανη και απέναντι, από την άλλη πλευρά του Σαραντάπορου ποταμού, στο μικρό πέτρινο χωριό του Γανναδιού.

Θα περάσετε από Κόνιτσα για μια φωτογραφία στο πανέμορφο γεφύρι, θα περάσετε από το επίσης όμορφο γεφύρι της Κλειδωνιάς που στέκεται πάνω από τον Βοϊδομάτη ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια και από εκεί θα φτάσετε στο Ζαγόρι. Στα Πάπιγκα, στην Αρίστη, στον Βίκο, στα Πεδινά, στη Βίτσα, τους Κήπους, το μαγευτικό Δίλοφο και στο Κουκούλι. Το αγαπημένο δικό μας είναι το Καπέσοβο στα 1.120 μ. υψόμετρο, λιγότερο τουριστικό και πανέμορφο.

Αθήνα – Μυκήνες – Αρχαία Ολυμπία – Αρχαία Μεσσήνη

Η Πελοπόννησος είναι επίσης μια υπέροχη περιοχή για road trip. Έχει εντυπωσιακές καταπράσινες διαδρομές πάνω στα βουνά, καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά και ενδιαφέρουσες ιστορικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες. Με αφετηρία την Αθήνα θα βάλετε «πλώρη» αρχικά για τις Μυκήνες, για ένα μάθημα αρχαίας ιστορίας, εδώ εξάλλου γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς που σημάδεψε μια μεγάλη περίοδο του ελλαδικού χώρου.

Τελειώνοντας με τις Μυκήνες θα κατευθυνθείτε προς Νεμέα και τον εκεί αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Νεμέας – Λεβιδίου, ανεβαίνοντας το βουνό Ολίγυρτος. Αν θέλετε κάνετε μικρές στάσεις στο χωριουδάκι Σκοτεινή και στην Κανδήλα, πριν κατέβετε στο Λεβίδι και κάνετε τη μεγάλη σας στάση. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε και στη Βλαχέρνα με φόντο τα έλατα. Από εκεί θα βγείτε στην πανέμορφη Βυτίνα και στη συνέχεια στην όμορφη Αλωνίσταινα, στην αρχοντική Στεμνίτσα, στη πέτρινη Δημητσάνα και ανεβαίνοντας λόφους και βουνά, με μπόλικες στροφές, θα φτάσετε στην Αρχαία Ολυμπία έχοντας προηγουμένως γνωρίσει ένα μεγάλο και ενδιαφέρον κομμάτι της ενδοχώρας της Πελοποννήσου.

Όπως τα Λαγκάδια, με τους φημισμένους τεχνίτες της πέτρας, τα μικρά περιποιημένα χωριουδάκια στις μικρές πλαγιές και τους ποταμούς Λάδωνα, Ερύμανθο και Αλφειό. Φτάνοντας στην Αρχαία Ολυμπία, μη βιαστείτε να φύγετε, απολαύστε τον αρχαιολογικό χώρο με την ησυχία σας και νιώστε αυτή την απίστευτη ενέργεια που έχει η τοποθεσία. Για να φτάσετε Μεσσήνη, θα πάρετε τον παραλιακό δρόμο προς Κυπαρισσία και θα στρίψετε αριστερά στο Καλό Νερό. Στο δρόμο για την αρχαία Μεσσήνη μπορείτε να ψάξετε και για τον καταρράκτη της Κρέμασης, έξω από το χωριό Ζερμπίσια.

Η αρχαία Μεσσήνη είναι ένας λιγότερο διάσημος αρχαιολογικός χώρος ωστόσο πολύ εντυπωσιακός και αξιόλογος. Από εκεί, αν θέλετε να συνεχίσετε το οδηγικό σας ταξίδι, οι επιλογές είναι οι εξής: Eίτε προς Καλαμάτα και από εκεί να πάτε Κορώνη, Μεθώνη και Πύλο ή κατευθυνθείτε προς Καρδαμύλη και Αρεόπολη και να φτάσετε μέχρι Μονεμβασιά.

Λίμνες Ματζόρε – Κόμο – Γκάρντα

Ένα από τα ωραιότερα χειμερινά road trips είναι αυτό στις λίμνες στα βόρεια της Ιταλίας, στους πρόποδες των Άλπεων. Μοναδικής ομορφιάς τοπία που συνδυάζουν το απίθανο πράσινο με τα γαλαζοπράσινα νερά των λιμνών, τις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων και τις γραφικές πόλεις και χωριά με την ενδιαφέρουσα τοπική αρχιτεκτονική. Λουλουδιασμένοι κήποι, εντυπωσιακή σπίτια, κάστρα, μπελ επόκ θέρετρα, μπαρόκ αρχοντικά και νησάκια κατά μεσοίς των λιμνών που περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με βάση το Μιλάνο και να κατευθυνθείτε αρχικά προς τη λίμνη Ματζόρε, περνώντας από καταπράσινα τοπία, περιποιημένες πόλεις και όμορφους οικισμούς. Στη συνέχεια θα κινηθείτε ανατολικά προς τη λίμνη Κόμο. Εδώ έχετε δυο επιλογές διαδρομών. Είτε να πάτε μέσω της λίμνης Lugano της Ελβετίας μια διαδρομή κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα, όπου στην μια πλευρά θα έχετε ψηλές δασωμένες πλαγιές και από την άλλη τα ήρεμα νερά της λίμνης είτε να πάτε μέσω Gallarate και Busto Arsiziο.

Να κατέβετε δηλαδή προς τα νότια και μετά να ξανανέβετε προς το βορά, θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από 2 ώρες. Θεωρούμε πως η διαδρομή από Ελβετία είναι πιο ενδιαφέρουσα. Από την Κόμο μπορείτε να πάτε «παραλιακά» και μέσω Bergamo στη μικρότερη λίμνη Iseo και από εκεί μέσω βουνών, χωριών και στροφών να καταλήξετε στην λίμνη Γκάρντα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας.

Εδώ μην χάσετε το κάστρο Scaligero που περιτριγυρίζεται από τα νερά της λίμνης στην πανέμορφη πόλη Sirmione, το χωριό Gargnano, την πόλη Bardolino με τις υπέροχες βίλες του 19ου αι. και το μεσαιωνικό χωριό Campo di Brenzone που είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο.

Βιέννη – Γενεύη

Ένα μαγευτικό οδικό ταξίδι είναι αυτό από τη Βιέννη προς τη Γενεύη μέσω των Άλπεων. Ειδυλλιακά χωριά, πολυσύχναστες πόλεις, μπόλικες στροφές, πλούσια φύση και μερικές από τις υψηλότερες οροσειρές της Ευρώπης θα σας κρατάνε συντροφιά σε όλη τη διαδρομή σας. Ξεκινώντας από τη Γενεύη ανεβαίνετε στο Salzburg με την μπαρόκ αρχιτεκτονική, τα παλάτια και τους κήπους.

Εδώ ξοδεύετε όση ώρα θέλετε μέχρι να χορτάσετε εικόνες και συνεχίζετε να ανεβαίνετε μέχρι τα 570 μ. υψόμετρο ώσπου να φτάσετε στο Innsbruck με τη γραφική παλιά πόλη, το μεσαιωνικό φρούριο Schloss Ambras, τα χρωματιστά κτίρια και το όμορφο ποτάμι. Επόμενη στάση στα 1.800 μ. υψόμετρο, στο St. Moritz της Ελβετίας. Στο πιο κοσμοπολίτικο και διάσημο χειμερινό προορισμό της Ελβετίας που απλώνεται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, μέσω μιας διαδρομής που ακολουθεί τη ροή του ποταμού Inn με μικρές καταπράσινες κοιλάδες, στενά περάσματα και πανύψηλα βουνά.

Θα συνεχίσετε την πορεία σας μέχρι να φτάσετε στο άλλο διάσημο χιονοδρομικό θέρετρο της χώρας το Zermatt, στη σκιά του μυθικού Matterhorn, της πιο πολυφωτογραφημένης κορυφής των Άλπεων. Από εδώ αρχίζει η κατάβαση με οδηγό τον Ροδανό ποταμό, που διαρκεί περίπου τρεις ώρες μέχρι τη Γενεύη. Η κατάβαση θα σας βγάλει στη λίμνη Leman και στην όμορφη πόλη Villeneuve με το παραλίμνιο κάστρο του Chillon, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση πριν συνεχίσετε. Μπορείτε βέβαια να σταματήσετε και στη Λωζάνη και να βολτάρετε στο ιστορικό της κέντρο με τα εντυπωσιακά κτίρια και τον Καθεδρικό Ναό του 12ου αι. Υπάρχει όμως και η επιλογή να συνεχίσετε να κινείστε στα βουνά. Να περάσετε δηλαδή από το διάσημο χειμερινό προορισμό Chamonix όπου μπορείτε να κάνετε από σκι μέχρι αλεξίπτωτο πλαγιάς με θέα τις χιονισμένες πλαγιές του Mont Blanc, πριν καταλήξετε στη Γενεύη.

Λονδίνο – Εδιμβούργο – Ινβερνές

Το μεγάλο νησί της Βρετανίας, έχει και αυτό εξαιρετικές ομορφιές που μπορείτε να ανακαλύψετε με ένα μεγάλο οδηγικό ταξίδι. Για σημείο εκκίνησης ορίστε το πολυπολιτισμικό Λονδίνο. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και ξεκινήστε για τον Βορρά.. Τερματισμός το Ινβερνές, η πρωτεύουσα των θρυλικών Highlands μέσω της πρωτεύουσας της Σκωτίας, του Εδιμβούργου. Μια πρώτη στάση μπορεί να είναι αυτή στο Cambridge μια από τις πιο γνωστές πανεπιστημιουπόλεις της Μεγάλης Βρετανίας με την μεσαιωνική ατμόσφαιρα και τα εντυπωσιακά κτίρια.

Ξεστρατήστε και για το Northampton με τον επίσης μεσαιωνικό χαρακτήρα για να δείτε το νεογοτθικού ύφους Guildhouse, το δημαρχείο του 19ου αι. και τη στρογγυλή εκκλησία Holy Sepulchre του 12ου αι. που είναι και το παλαιότερο κτίριο της πόλης, και να χαζολογήσετε στα δρομάκια του πριν συνεχίσετε για το βορά. Στο Λέστερ μπορείτε να πιείτε έναν καφέ αλλά και να διανυκτερεύσετε. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αγγλίας η οποία κατακτήθηκε από Ρωμαίους, την έκαναν πόλη τους Δανοί, Βίκινγκς και Νορμανδοί και είναι εδώ όπου βρέθηκε ο σκελετός του βασιλιά Ριχάρδου ΄Γ.

Μάλιστα, το κανάλι Grand Union τη δεκαετία 1790 έπαιζε και το ρόλο του «δρόμου» αφού συνέδεε την πόλη με το Λονδίνο και το Μπέρμινγχαμ. Μπορείτε επίσης να πεταχτείτε μέχρι το Peterborough απλά για να θαυμάσετε τον υπέροχο Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στους Άγιο Πέτρο, Άγιο Παύλο και Άγιο Ανδρέα. Από εκεί τραβήξτε για Boston και στη συνέχεια για Newcastle, το κέντρο της βιομηχανικής επανάστασης της Βρετανίας, με τα εντυπωσιακά κτίρια. Κινηθείτε όσο πιο κοντά στην παραλία γίνεται και ανεβείτε μέχρι το οχυρωμένο λιμάνι του Dunbar μια μικρή σχετικά πόλη με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται και το εντυπωσιακό Tantallon Castle.

Από το Dunbar το Εδιμβούργο απέχει μόλις 45 λεπτά. Στο Εδιμβούργο αφιερώστε τουλάχιστον δυο μέρες για να απολαύσετε την μαγευτική μεσαιωνική του ατμόσφαιρα με τα υπέροχα γοτθικά κτίρια, να δείτε το Κάστρο, σήμα κατατεθέν της πόλης, να περπατήσετε στην Royal Mile και στην Princess Street, να επισκεφθείτε το παλάτι Holyroodhouse, να ανέβετε στο Calton Hill, να μπείτε σε μουσεία και εκκλησίες και μετά να τραβήξτε για τον Βορρά. Για τα Highlands και το Ινβερνές, ρουφώντας όσες πιο πολλές εικόνες μπορείτε από τη σκωτσέζικη εξοχή με το απίθανο πράσινο.

Στην πόλη του Ινβερνές μην παραλείψετε το Κάστρο του 19ου αι., τον εντυπωσιακό Καθεδρικό ναό και το μουσείο των Highlands στο οχυρό George, τo δασωμένo νησάκι του ποταμού Ness και φυσικά τη φημισμένη λίμνη Loch Ness στα νότια της πόλης. Για εσάς που θέλετε να συνεχίσετε προτείνουμε να φτάσετε μέχρι το νησί Skye με την άγρια ομορφιά. Η διαδρομή είναι καταπράσινη και περνά από λίμνες και ποτάμια.

Κρυστάλλινα νερά, πυργόσπιτα, άγρια τοπία: Η εμπειρία ενός μαγευτικού roadtrip στη Μάνη

Πώς να οργανώσετε ένα road trip: Οι παγίδες, τα πρέπει και τα μη ενός οδικού ταξιδιού

Ένα roadtrip στην Ευρώπη της δεκαετίας του ‘90 άλλαξε για πάντα τον τρόπο σκέψης μου