Η Πάρος είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη για τις υπέροχες παραλίες της και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Ενώ αυτά προφανώς ισχύουν, το νησί των Κυκλάδων δεν είναι μόνο αυτό. Έχει και ημιορεινά χωριά, με πολύ καλό φαγητό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με ανθρώπους φιλόξενους και με ιδιαίτερη ιστορία.

42

Και το χωριό Λεύκες είναι μάλλον το ομορφότερο από αυτά. Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Παροικιά, οι Λεύκες υπήρξαν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Το χωριό ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα, με την επικρατέστερη θεωρία να αναφέρει πως οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν Κρητικοί που μαζί με ντόπιους έφτιαξαν αυτό τον οικισμό πάνω σε λόφους. Άλλωστε η προτεραιότητα των ανθρώπων της εποχής όταν έπαιρναν αποφάσεις για τη ζωή τους ήταν η προστασία από τους πειρατές και τα θαλάσσια μπάνια. Από τους πρώτους αιώνες της ζωής του χωριού υπάρχουν ακόμα μερικά τέτοια σημάδια. Όπως μερικοί από τους παλαιότερους ανεμόμυλους των Κυκλάδων και αρκετές εκκλησίες.

Από αυτές ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Τριάδας, η οποία κατά κοινή ομολογία θεωρείται η δεύτερη μεγαλοπρεπέστερη του νησιού μετά την Εκατονταπυλιανή. Στέκει στη θέση της ολοκληρωμένη από το 1835, με τα δύο επιβλητικά μαρμάρινα κωδωνοστάσια να αποτελούν ξεχωριστό δείγμα του τι μπορούσαν να φτιάξουν οι Κυκλαδίτες τεχνίτες της εποχής. Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο του ναού, εξαιρετικό τεχνούργημα Τήνιου μαρμαρογλύπτη.

Σίγουρα αν βρεθείτε στις Λεύκες θα θελήσετε να καθίσετε σε κάποιο καφέ για να απολαύσετε τη θεά. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά οπότε ανάλογα το πού θα βρίσκεστε, μπορεί να βλέπετε το Αιγαίο Πέλαγος και τη γειτονική Νάξο ή το ίδιο το χωριό και το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει.

Σίγουρα επίσης θα περπατήσετε μέσα στο χωριό και θα χαθείτε στα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, δείγματα λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συνδυάζει κυκλαδίτικα και νεοκλασικά στοιχεία. Με τους ωραίους άσπρους τοίχους και τις βουκαμβίλιες και άλλα φυτά και λουλούδια. Σίγουρα, θα σταματήσετε σε ένα από τα πολλά μικρά μαγαζιά που πωλούν διακοσμητικά, κοσμήματα, σουβενίρ, κεραμικά, τα περισσότερα φτιαγμένα με πάρα πολύ μεράκι.

Η Καραβόλα

Το highlight, όσον αφορά τη διασκέδαση στο χωριό, συμβαίνει τον Αύγουστο και είναι ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια στην Πάρο, η Καράβολα. Είναι «κινητό» πανηγύρι καθώς γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το γλέντι κρατάει ως το πρωί με πρωταγωνιστές εξαιρετικούς Παριανούς οργανοπαίκτες και το signature πιάτο που σερβίρεται είναι οι καράβολες, δηλαδή μεγάλα ντόπια σαλιγκάρια που συνοδεύονται από σκορδαλιά. Επίσης υπάρχει ρεβιθάδα και άλλα πιάτα όπως και άφθονο κρασί. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που το πανηγύρι δεν έγινε, ελπίζουμε φέτος να επανέλθει.

Το βυζαντινό μονοπάτι

Το πιο γνωστό μονοπάτι της Πάρου είναι αυτό που ενώνει τις Λέυκες με τον Πρόδρομο. Είναι κατηφορικό στο μεγαλύτερο κομμάτι του, στρωμένο με πλάκες από παριανό μάρμαρο και η ιστορία του ξεκινάει τη βυζαντινή περίοδο του νησιού, περίπου στο 1000 μ.Χ. Για να το διασχίσετε, θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα.

Το μονοπάτι διασχίζει αμπελώνες και ελαιώνες αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι μία πυρκαγιά άφησε τα σημάδια της στο τοπίο, το οποίο ελπίζουμε σύντομα να αναγεννηθεί.

Πού να φάτε

Ένας λόγος που επισκέπτονται οι τουρίστες αλλλά και οι Παριανοί τις Λεύκες είναι το εξαιρετικό φαγητό. Εδώ είναι μερικές καλές επιλογές για να φάτε όταν βρεθείτε εκεί. Σημειώνεται πως πολλά εστιατόρια στο χωριό δεν λειτουργούν πριν την πασχαλινή περίοδο.

Αραντό

Για ευφάνταστες συνταγές με εξαιρετικά υλικά

Κλαρίνος

Για ζουμερά κρέατα και υπέροχη θέα

Καφενείο της Μαριγώς

Για υπέροχα γλυκά, σπιτική λεμονάδα και παραδοσιακή ατμόσφαιρα

Ράμνος Καφέ

Για κοκτέιλ, κρέπες και πρωϊνό

Διαβάστε ακόμα:

Επενδυτική ευκαιρία: Δύο εντυπωσιακά διαμερίσματα και μία μονοκατοικία, προς πώληση, στην Πάρο

Gourmet, παραδοσιακό, comfort: 5 προτάσεις για φαγητό στην Πάρο

Ένα νησί με δύο πρόσωπα – Η αληθινή Πάρος της Αμαλίας Κυπαρίσση