Τίποτα στην πρόσφατη μνήμη της ανθρωπότητας δεν άλλαξε τη ζωή στις πόλεις όσο ο κορωνοϊός. Από την τηλεργασία έως τις υποχρεωτικές μάσκες και τους περιορισμούς στην εστίαση, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό άλλαξαν το τοπίο των πόλεων, πιθανότατα μακροπρόθεσμα.

23

Η πανδημία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τα κριτήρια για το πόσο ασφαλής θεωρείται μία πόλη. Κι αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση του Economist Intelligence Unit που για μια, ακόμη, χρονιά παρουσιάζει τον “Safe Cities Index 2021”, δηλαδή τις ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου.

Όμως, η πανδημία δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε θέματα υγείας. Όπως τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο καθηγητής καινοτομίας και στρατηγικής στο Staffordshire Business School, ο Fang Zhao, «ο Covid-19 άλλαξε ολόκληρη την έννοια της αστικής ασφάλειας».

Για παράδειγμα, σήμερα, η ψηφιακή ασφάλεια είναι μία ακόμη υψηλότερη προτεραιότητα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί. Επίσης, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των υποδομών πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές στον τρόπο ταξιδιού. Επιπρόσθετα, οι αρχές αντιμετώπισης της εγκληματικότητας είχαν να διαχειριστούν τις αλλαγές που επέφερε το lockdown σε κοινωνικό επίπεδο.

Βάσει όλων αυτών, οι συντάκτες της έκθεσης βαθμολόγησαν 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε τομείς όπως η ψηφιακή ασφάλεια, η υγεία, οι υποδομές, η προσωπική ασφάλεια και η περιβαλλοντική ασφάλεια.

Όλες οι πόλεις που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η γενική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισχυρή κοινωνική συνοχή, την συμμετοχή όλου του πληθυσμού στην οικονομική ζωή της πόλης και την ευρύτερη αίσθησης εμπιστοσύνης.

Οι πόλεις που κατέλαβαν τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας:

10. Στοκχόλμη

9. Μελβούρνη

8. Χονκ Κονγκ

7. Ουέλινγκτον

6. Άμστερνταμ

Στην πρώτη πεντάδα βρέθηκαν:

5. Τόκιο

Η ιαπωνική πρωτεύουσα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας στην κατηγορία ασφάλεια υγείας, η οποία αξιολογεί παράγοντες όπως η καθολική υγειονομική κάλυψη, η προετοιμασία για την πανδημία, το προσδόκιμο ζωής, η ψυχική υγεία και η θνησιμότητα από Covid-19. Παρά την άνοδο των κρουσμάτων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, πλέον υπάρχει σημαντική μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και σε αυτό έχει συμβάλει και ο εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού.

Τον Σεπτέμβριο, η πόλη προχώρησε σε σταδιακή άρση των περιορισμών για τον Covid-19. Επίσης, το Τόκιο βρέθηκε στο top του δείκτη για την ασφάλεια υποδομών, ο οποίος αξιολογεί, μεταξύ άλλων, την ποιότητα των δημοσίων συγκοινωνιών, πόσο φιλική είναι μια πόλη προς τους πεζούς και πόσο ασφαλείς είναι οι μεταφορές.

4. Σίδνεϊ

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία της ψηφιακής ασφάλειας. Σε αυτή, προσμετρώνται στοιχεία όπως οι πολιτικές μιας πόλης για την ιδιωτικότητα, η κυβερνοασφάλεια και ο γενικότερος σχεδιασμός ανάπτυξης της πόλης.

Στο ζήτημα της πανδημίας, η Αυστραλία εφάρμοσε πολιτική κλειστών συνόρων και αυστηρών lockdown, οπότε εδώ ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων ήταν πάντα χαμηλός. Ένα άλλο στοιχείο της πόλης είναι η ελάχιστη εγκληματικότητα. Όπως αναφέρει στο BBC, η Chloe Scorgie, ιδρύτρια ενός αυστραλιανού ταξιδιωτικού site και κάτοικος της πόλης: «Έχω γυρίσει όλη την πόλη, μόνη μου, πουθενά δεν αισθάνθηκα πως κινδυνεύω».

3. Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι δεύτερη στις κατηγορίες ψηφιακής ασφάλειας, υγείας και ασφάλειας υποδομών. Όλα αυτά τα χρησιμοποίησε ώστε να κινηθεί με ταχύτητα τις πρώτες μέρες της πανδημίας έχοντας ψηφιακή επίβλεψη του πληθυσμού και ψηφιακή ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Πριν μπουν σε οποιοδήποτε κτήριο οι πολίτες ενεργοποιούν την εφαρμογή ΤraceTogether. Αυτό επιτρέπει στις αρχές να εντοπίσουν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα γρήγορα και να δώσουν εντολή για καραντίνα πριν μεταδοθεί ιός.

2.Τορόντο

Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα των υποδομών και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Επίσης, στο Τορόντο πιστώνεται μια κουλτούρα που προσπαθεί να συμπεριλάβει όλες τις κοινότητες μίας πολυπολιτισμικής πόλης. Η τυπική παρέα στα καφέ της πόλης αποτελείται συνήθως από διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες ή σεξουαλικό προσανατολισμό. «Το Τορόντο είναι μια εξαιρετικά ανοιχτόμυαλη πόλη όπου οι διαφορετικές κουλτούρες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», λέει στο BBC o Filipe Vernaza που ζει εκεί από το 1998.

1. Κοπεγχάγη

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Δανίας. Σε αυτή την πρωτιά, συνέβαλαν οι επιδόσεις της στην προστασία του περιβάλλοντος, σε τομείς όπως η βιωσιμότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι χώροι αστικού πρασίνου και δάσους. Το τελευταίο, ειδικά, βοήθησε στο να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να περάσουν σχετικά ανώδυνα τους περιορισμούς της πανδημίας, οι οποίοι πια έχουν αρθεί όλοι.

Επίσης, ο δείκτης του Economist βρήκε υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στον περιορισμό της διαφθοράς και την ασφάλειας μιας πόλης. Άρα, δεν είναι έκπληξη ότι η Δανία θεωρείται η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου, κάτι που βοήθησε τους πολίτες της να εμπιστευτούν τους θεσμούς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.