Η νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου έχει πολύ λιγότερους επισκέπτες, μοναδικές παραλίες, αρχαιολογικούς θησαυρούς και άγονα, σεληνιακά τοπία. Όσο πιο νότια βρεθείτε, τόσο πιο ζεστός θα είναι ο καιρός, αφού μόνο το Λιβυκό Πέλαγος χωρίζει τις νότιες ακτές της Κρήτης από την Αφρική. Ξεκινώντας από το Ηράκλειο θα φθάσετε στην κωμόπολη Μοίρες και από εκεί αρχίζει ο κάμπος της Μεσαράς με τα πολλά αγροτικά προϊόντα, ανατολικά και πιο νότια ξεκινάει ο όγκος των Αστερουσίων, ενώ στο τέλος της διαδρομής βρίσκονται οι μοναδικές παραλίες του νότιου Ηρακλείου.

15

Αγιοφάραγγο (74 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Είναι για τους λίγους αποφασισμένους και τολμηρούς. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και απαιτεί και 20 λεπτά περίπου περπάτημα στην «κάμινο» του φαραγγιού, όπου το αεράκι είναι άγνωστη λέξη. Μόλις πλησιάσετε το νερό όμως, θα νιώσετε ότι είστε στον παράδεισο.

Κομμός (64 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Η μεγάλη παραλία με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά είναι από τις καλύτερες στα νότια του νομού. Παίρνουμε μαζί μας και προμήθειες για να κάτσουμε όλη τη μέρα, αλλά υπάρχει και καντίνα για παγωμένες μπύρες.

Καπετανιανά (63 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Το μικρό χωριό βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, κάτω από την κορυφή τους, τον Κόφινα. Μπροστά του απλώνεται το Λιβυκό Πέλαγος και πολλές παρθένες παραλίες.

Μάταλα (66 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα των παιδιών των λουλουδιών διεκδικεί σήμερα τη δική της θέση στον τουριστικό χάρτη. Εξερευνήστε τις τρύπες και τις κουφάλες των βράχων δίπλα στην παραλία και σεργιανίστε στα μαγαζιά.

Γόρτυνα (50 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Τα ίχνη του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη ξεκινούν από τον πλάτανο στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Ο Δίας, αφού μεταμορφώθηκε σε ταύρο, άρπαξε την Ευρώπη και την έφερε εδώ (είναι η σκηνή που απεικονίζεται στη μία όψη του νομίσματος των 2 ευρώ). Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, ζευγάρωσαν και έτσι γεννήθηκαν οι 3 βασιλιάδες: ο Μίνωας που βασίλευσε στην Κνωσό, ο Ραδάμανθυς στη Φαιστό και ο Σαρπηδόνας στα Μάλια. Ανάμεσα στις τεράστιες ελιές και τα ψηλά κυπαρίσσια, κάτω από τον πραγματικά καυτό ήλιο της νότιας Κρήτης, κάντε βόλτα ανάμεσα στα ευρήματα από όλες σχεδόν τις περιόδους της ιστορίας. Μινωική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή.

Το πιο αξιόλογο μνημείο είναι η Μεγάλη Επιγραφή με τους νόμους της Γόρτυνας. Ο αρχαιότερος κώδικας ελληνικού δίκαιου είναι γραμμένος σε βουστροφηδόν γραφή (όπως οργώνει το βόδι το χωράφι, σε κάθε σειρά αλλάζει η φορά) και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην ελευθερία και τα δικαιώματα, στην ισότητα των δύο φύλων, στις σχέσεις γονιών και παιδιών, στους γάμους και την οικογένεια. Δείτε και την εκκλησία του Αγίου Τίτου, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Κρήτης. Bρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κοντά στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Έτσι, η ιστορία ξεδιπλώνεται κλιμακωτά στη Γόρτυνα. Δεξιά ο πλάτανος, στη μέση η Μεγάλη Επιγραφή με τους νόμους της Γόρτυνας και αριστερά η εκκλησία.

Λέντας (70 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Ο παραθαλάσσιος οικισμός είναι αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου, ειδικά για Σαββατοκύριακα. Ταβερνάκια με καλό, ντόπιο και οικονομικά προσιτό φαγητό, αμμουδερή παραλία με διάσπαρτα βράχια και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Κτήμα Ζαχαριουδάκης (44 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Το κτήμα Ζαχαριουδάκης είναι από τα πιο οργανωμένα οινοποιεία της Κρήτης όσον αφορά τους επισκέπτες. Πρώτα θα κάνετε βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, όπου οι διάφορες ποικιλίες αναγράφονται σε ξύλινες πινακίδες και μετά θα δοκιμάσετε τα κρασιά στη μεγάλη αίθουσα με τη θέα στον κάμπο της Μεσαράς, μαζί με κρητικά μεζεδάκια. Αγαπημένο μας το κόκκινο Ορθή Πέτρα, παλαιωμένο Syrah – Κοτσιφάλι του 2006.

Info: Πλουτή, Τηλ. 28920 96226, Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-15:00

Αρχαία Φαιστός (58 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο)

Στη Φαιστό, σε ένα ύψωμα στο κέντρο του κάμπου της Μεσαράς, οι θερμοκρασίες συνήθως είναι αρκετά υψηλές. Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε το Παλάτι της Φαιστού, που ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, μετά από την Κνωσό. Ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας, ο Δίσκος αποτελεί το πρώτο δείγμα τυπογραφίας (χρονολογείται το 1550 π.Χ.) και έχει ιερογλυφικά σημεία σπειροειδώς και στις 2 πλευρές. Κανείς όμως δεν ξέρει τι γράφει. Προσευχή, κάλεσμα στα όπλα, γεωμετρικό θεώρημα; Πολλά έχουν ειπωθεί και πρόσφατα ερευνητές ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι αναγράφεται, αλλά δύσκολα μπορείς κανείς να πει με σιγουριά ποια νοήματα μεταφέρουν τα 241 σύμβολα του Δίσκου (ο οποίος βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Διαβάστε ακόμα:

Ηράκλειο Κρήτης: Όλο το σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Ηράκλειο: Η βενετική κληρονομιά, τα μινωικά παλάτια και ένας μίνι οδηγός καλοπέρασης

Aβδού: Ένα μικρό χωριό στο Ηράκλειο με μεγάλη ιστορία