Γνωστή για τη φυσική ομορφιά της εδώ και αιώνες, η αρκαδική γη κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, ιδιαίτερα Ευρωπαίων εκπροσώπων του ρομαντισμού. Γκαίτε, Πουσέν, Σίλλερ και άλλοι εμπνεύστηκαν από το ειδυλλιακό βουκολικό τοπίο και προσπάθησαν να αποτυπώσουν το φυσικό κάλλος της καταπράσινης πετρώδους καρδιάς της Πελοποννήσου στα έργα τους.

21

Πέρα, όμως, από το αλπικό τοπίο, τα δασωμένα βουνά και τα βουερά ποτάμια της Αρκαδίας, τους σημερινούς επισκέπτες γοητεύουν επίσης τα αμέτρητα γραφικά και φιλόξενα χωριά – άλλα πιο διάσημα και άλλα λιγότερα γνωστά – που δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο και προσφέρονται για αναζωογονητικές αποδράσεις μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Η Αρκαδία είναι σαφώς ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Χωριά όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι και η Στεμνίτσα δέχονται αμέτρητους επισκέπτες σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο. Στις πλαγιές του Μαινάλου όμως απλώνονται πολλά ακόμα λιγότερα γνωστά αλλά υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, όπως είναι το γοητευτικό Βαλτεσινίκο.

Χτισμένο σε 1150 μ. υψόμετρο, το όμορφο αυτό κεφαλοχώρι της ορεινής Γόρτυνας είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αρκαδίας. Γνωστό και ως το μπαλκόνι του Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στον ηλιόλουστο λόφο του Παλαιοκάστρου, στην κορυφή του οποίου κάποτε δέσποζε μικρό μεσαιωνικό οχυρό. Το μικρό αυτό κάστρο δεν σώζεται σήμερα και την ύπαρξή του – εκτός από κάποιες αναφορές, με την παλαιότερη να ανάγεται στον 13ο αιώνα – επιβεβαιώνουν ελάχιστα μονάχα ίχνη εξωτερικής οχύρωσης.

Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, το χωριό είναι κατάφυτο με έλατα και καρυδιές και προσφέρει απρόσκοπτη θέα πάνω και πέρα από το απέραντο δάσος που απλώνεται μέχρι τα Μαγούλιανα και το Κρυονέρι, την λεκάνη του Λάδωνα, αλλά και τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου. Μέσα στο χωριό το σκηνικό συνθέτουν γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια με πορφυρές κεραμοσκεπές, πετρόχτιστες βρύσες με τρεχούμενα νερά, πανέμορφες εκκλησίες κι ιστορικά μοναστήρια, μια ολοζώντανη κεντρική πλατεία με καφέ και ταβερνάκια, ένα και ένα μικρό μεν, ενδιαφέρον δε λαογραφικό μουσείο.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν 10 εκκλησίες, πολλές από τις οποίες θεωρούνται αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων και εκείνος του Άι Γιώργη αποτελούν τους μεγαλύτερους και πιο αξιόλογους του χωριού. Επιπλέον, τα περίτεχνα τέμπλα των δύο αυτών ναών αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ξυλογλυπτικής τέχνης που γνώρισε μεγάλη άνθιση στο Βαλτεσινίκο. Από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, οι ξυλογλύπτες της περιοχής έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί για τα εκκλησιαστικά τέμπλα που φιλοτέχνησαν, ενώ στο χωριό λειτούργησε και σχολή ξυλογλυπτικής τέχνης κατά την δεκαετία του ’80 στην οποία φοίτησαν πολλοί τεχνίτες, ντόπιοι και μη. Ακόμη και σήμερα ντόπιοι τεχνίτες συνεχίζουν την τοπική αυτή παράδοση δουλεύοντας το ξύλο.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που ιδρύθηκε το 1625 και κοσμείται από σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Από εκεί συνεχίζοντας το μονοπάτι θα βρεθείτε στο πιο απόμερο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα και είναι χτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου. Σήμερα δεν λειτουργεί, όμως κατά την οθωμανική εποχή το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου υπήρξε σημαντικό καταφύγιο για τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι όταν το Βαλτεσινίκο δεχόταν επιθέσεις κρύβονταν εδώ για να γλιτώσουν.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα

Η αρκαδική γη είναι γνωστή για το εύρος εμπειριών που προσφέρει στους επισκέπτες της: υπέροχη φύση, πλούσια ιστορία και λαογραφία, γαστρονομία και άφθονες δραστηριότητες. Με τον ποταμό Λάδωνα και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη να απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό, το Βαλτεσινίκο είναι η ιδανική βάση για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ, όπως canoe kayak και rafting.

Το φυσικό τοπίο γύρω από την λίμνη με τα καταπράσινα νερά είναι εκπληκτικό – ένας παράδεισος σπάνιας ομορφιάς στις όχθες του οποίου μπορείτε να απολαύσετε γαλήνιους περιπάτους, ποδηλασία, πικ νικ, ακόμα και ψάρεμα. Κάθε φθινόπωρο που η στάθμη των νερών της λίμνης κατεβαίνει, αναδύεται ένα πέτρινο πεντάτοξο γεφύρι του 13ου αιώνα, το λεγόμενο Γεφύρι της Κυράς.

Στο δρόμο που συνδέει το Βαλτεσινίκο με την Δημητσάνα και τη Βυτίνα, μέσα σε ένα υπέροχο δασικό περιβάλλον, βρίσκεται το ιστορικό «Σανατόριο της Μάνας». Πρόκειται για ένα κτίριο με ανατριχιαστική ιστορία. Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, η Ελλάδα μαστιζόταν από τη φυματίωση. Ο τεράστιος αριθμός ασθενών γέννησε μια τεράστια ανάγκη για την δημιουργία σανατορίων εκτός του αστικού ιστού. Έτσι, το 1930 η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, αδελφή του Παύλου Μελά, ίδρυσε ένα σύγχρονο για την εποχή σανατόριο στην Αρκαδία, σε μια τοποθεσία που το υψόμετρο και ο καθαρός αέρας θεωρούνταν ότι βοηθούσαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Τα χρήματα για την ανέγερσή του είχε συγκεντρώσει η ίδια από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων. Η προσφορά της Άννας Μελά ήταν τέτοια που της δόθηκε το ψευδώνυμο «Μάνα», εξού και το όνομα του σανατορίου. Από το 2019, το «Σανατόριο της Μάνας» έχει κηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ώστε αυτό το ιστορικό κτίριο να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο επιβλητικός ορεινός όγκος και το πυκνό ελατόδασος του Μαινάλου προσφέρονται για πεζοπορία στη φύση. Από το Βαλτετσινίκο ξεκινά ένα τμήμα του διάσημου πια Menalon Trail, η συνολική έκταση του οποίου αγγίζει τα 75 χιλιόμετρα και διασχίζει χωριά, δασωμένες βουνοπλαγιές, ποτάμια και καταρράκτες. Προφανώς και η διάσχιση ολόκληρης της διαδρομής απαιτεί χρόνο και δεν απευθύνεται σε όλους. Όμως, το τμήμα που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα Μαγούλιανα έχει έκταση 6,5 περίπου χιλιομέτρων, είναι μέτριας δυσκολίας και απείρου κάλλους. Η εκτιμώμενη διάρκεια τις διαδρομής είναι 2,5 ώρες.

Διαμονή

Thea Valtessinikou: Χτισμένος στην καρδιά του χωριού, σε υψόμετρο 1.140μ., o πετρόχτιστος αυτός ξενώνας προσφέρει μαγευτική θέα στο βουνό. Τα δωμάτια του είναι ζεστά, διακοσμημένα παραδοσιακά με ξύλο, διαθέτουν τζάκι και απολαμβάνουν υπέροχη θέα (https://www.thea-valtesinikou.gr/).

Petra & Elato Art Hotel: Όμορφος παραδοσιακός ξενώνας σε εξαιρετική τοποθεσία με πολύ ζεστό περιβάλλον και φιλόξενους ιδιοκτήτες. Εκτός από τζάκι, τα δωμάτια διαθέτουν και ενδοδαπέδια θέρμανση. Εξαιρετικό σπιτικό πρωινό (https://petraelato.business.site/).

Valtessiniko Studios: Βρίσκεται σε υψόμετρο 1150 μέτρων και προσφέρει 10 διώροφες μονάδες, καθεμία με ζεστή, όμορφη διακόσμηση και στρώματα Coco-Mat. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν καθιστικό με τζάκι και ιδιωτικό μπαλκόνι με υπέροχη θέα στις πίστες σκι του Μαινάλου και στη χιονισμένη κορυφή του Χελμού (https://www.valtessinikostudios.gr/).

Διαβάστε ακόμα:

Άνω Φανάρι: Βόλτα στο ορεινότερο χωριό της Τροιζηνίας –Υπέροχη θέα στον κόλπο της Επιδαύρου

Διασχίζοντας τον Πάρνωνα: Απομακρυσμένα χωριά, ξεχωριστές παραλίες και εντυπωσιακά δάση

Μία μοναδική εμπειρία στην Ελάτη Αρκαδίας: Tρέχοντας πάνω σε ένα αγέρωχο, ελεύθερο άλογο