Οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι. Με την Αστυπάλαια δεν είμαστε ιδιαίτερα αντικειμενικοί. Μας ενθουσιάζουν τα πάντα εκεί. Η Χώρα, που είναι ίσως η ομορφότερη του Αιγαίου, γίνεται ακόμα πιο όμορφη όταν τη κοιτά κανείς από μακριά οδηγώντας στο (μικρό) οδικό δίκτυο του νησιού. Τα δροσερά νερά στις παραλίες της. Η αύρα και η αρχιτεκτονική ενός νησιού που διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά εμφανώς θυμίζει περισσότερο Κυκλαδονήσι.

17

Η παραλία Βάτσες, για την οποία θα μιλήσουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, είναι από τις δημοφιλέστερες του νησιού, παρότι δεν είναι και από τις πλέον εύκολες στην πρόσβαση. Για να φτάσετε εδώ, θα χρειαστεί να οδηγήσετε για ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής σε χωματόδρομο, σε κάποια σημεία είναι αρκετά δύσκολο, αλλά σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε.

Οι Βάτσες βρίσκονται ανάμεσα σε δύο βραχώδη υψώματα, στη νοτιοδυτική πλευρά της Αστυπάλαιας. Θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με βότσαλο στο μεγαλύτερο μέρος της αλλά και με άμμο κοντά στο νερό. Ο βυθός εδώ είναι υπέροχος, αν σας αρέσει το snorkelling οπωσδήποτε να φέρετε τη μάσκα σας εδώ.

Οι Βάτσες είναι από τις νεανικές παραλίες της Αστυπάλαιας, σε ένα νησί που ούτως ή άλλως προσελκύει νεαρόκοσμο. Ένας λόγος για τη δημοφιλία τους αυτή είναι και το beach bar το οποίο σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ, παίζει καλή μουσική, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με χαλαρό και σε καμιά περίπτωση θορυβώδη τρόπο.

Tην ίδια στιγμή -εξαιτίας και του χωματόδρομου- η παραλία δύσκολα είναι γεμάτη ακόμα και στη high season, ενώ δεν είναι μικρή σε μέγεθος επομένως αν θέλετε να απομονωθείτε λογικά θα το καταφέρετε. Υπάρχουν κάποια δέντρα που προσφέρουν φυσική σκιά και άφθονο χώρο αν θέλετε να στήσετε την ομπρέλα σας. Σημειωτέον ότι οι Βάτσες είναι σε τέτοια γεωγραφική θέση που γίνονται σκιερές αρκετά νωρίς το απόγευμα, οπότε αν έρθετε τέτοια ώρα πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ούτε ομπρέλα.

Στις Βάτσες βρίσκεται το σπήλαιο του Νέγρου. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του προέρχεται από το όνομα κάποιου πειρατή που το χρησιμοποιούσε ως κρυψώνα για τους θησαυρούς του (μην επιχειρήσετε να ψάξετε, δεν υπάρχει κάτι). Στην αριστερή πλευρά της παραλίας, βρίσκονται οι «μικρές Βάτσες», μια μικρή βοτσαλωτή ακτή, η οποία δεν είναι ορατή από την κύρια παραλία. Μπορείτε να φτάσετε εκεί κολυμπώντας 100-200 μέτρα από τις Βάτσες.

Είναι καλό να επιλέξετε να επισκεφθείτε τη συγκεκριμένη παραλία μία μέρα χωρίς αέρα, καθώς είναι από εκείνες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτόν.

Πώς θα πάτε

Από τη Χώρα θα χρειαστείτε περίπου 25 λεπτά να φθάσετε, με τα περίπου 3/4 της διαδρομής να είναι χωματόδρομος και δύσκολος σε κάποια σημεία. Στο δρόμο πριν τα Καμινάκια (επίσης μια υπέροχη παραλία) θα συναντήσετε μια διχάλα και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες. Προτείνουμε να επιστρέψετε στο κατάλυμά σας πριν τη δύση του ηλίου ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία της νυχτερινής οδήγησης σε χωματόδρομο. Φυσικά, ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι με σκάφος.

Τips για όμορφες διακοπές στην Αστυπάλαια

Το μεταφορικό μέσο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στο νησί, ενώ πιθανότατα θα χρειαστεί να οδηγήσετε και σε χωματόδρομο.

Η Αστυπάλαια πρωτοστατεί στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι το νησί στο οποίο μπορείτε να κινηθείτε και με ηλεκτρικό όχημα. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας «υποφέρει» από τους ανέμους τον Αύγουστο. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τουλάχιστον μία μακρυμάνικη μπλούζα.

Οι φίλοι της πεζοπορίας θα βρεθούν σε έναν παράδεισο για αυτούς. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Πολλές παραλίες του νησιού είναι απρόσιτες οδικώς. Αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα στην Αστυπάλαια για εκδρομή με τουριστικά σκάφη από τον Πέρα Γιαλό που αναχωρούν καθημερινά (αρκεί φυσικά να το επιτρέπει ο καιρός) για τις απομακρυσμένες παραλίες του νησιού αλλά και για τα νησάκια Κουνούπες και Κουτσομύτης.

Καμινάκια: Μια υπέροχη παραλία στην «Πεταλούδα του Αιγαίου»

Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα του Αιγαίου» με την άγρια ομορφιά

Οι καλύτερες παραλίες της Αστυπάλαιας – Oι αμμώδεις, οι βοτσαλένιες, οι απομονωμένες