Δεν είναι μόνο η γοητευτική θέα που διαθέτουν αλλά και το νόστιμο φαγητό που σερβίρουν. Ο λόγος για τα rooftop εστιατόρια τεσσάρων γνωστών αθηναϊκών ξενοδοχείων, τα οποία επισκεφτήκαμε και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας, προκειμένου να σχεδιάσετε τις δικές σας ατμοσφαιρικές εξόδους στα ψηλά της πόλης.

10

Mappemonde – Athens Capital Hotel

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η θέα είναι το μεγάλο του ατού μια και η κεντρική του θέση, λίγα μόλις βήματα από την πλατεία Συντάγματος, του επιτρέπει να έχει μια εντυπωσιακή εικόνα της πόλης από ψηλά – η εικόνα της φωτισμένης Πανεπιστημίου που απλώνεται στα πόδια σας και του Λυκαβηττού να δεσπόζει, είναι το κάτι άλλο. Σε όλο αυτό το όμορφο κάδρο προσθέστε και το φαγητό που είναι πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη. Ο σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης (ίσως να τον θυμάστε από το γειτονικό GB Roof Garden) παρουσιάζει πιάτα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως το ταρτάρ από μοσχάρι Black Angus που σερβίρεται μέσα σε κόκαλο, αναμεμειγμένο με το μεδούλι του και μια μαγιονέζα κάπαρης.

Ένα πιάτο που σίγουρα θα επιστρέψετε για να ξαναφάτε, όπως επίσης και το χειροποίητο τορτέλι με κρόκο αυγού κονφί, γκουαντσάλε, προσούτο και αφρό παρμεζάνας, που ήταν μια διαφορετική και έξυπνη εκδοχή της καρμπονάρας. Όμως, και το καρέ αρνιού με μελιτζάνα που παρέπεμπε σε «παπουτσάκι», με καπνιστό γιαούρτι, μαύρου σκόρδου, λάδι λεβάντας και σπιτικό πελτέ τομάτας, ήταν ένα προσεγμένο πιάτο που έφερνε στο νου κυριακάτικο γεύμα και θεωρώ πως είναι ένα πιάτο που μπορεί να αγαπηθεί πολύ. Τέλος, τα γλυκά που έχει αναλάβει η pastry chef Νάντια Μακρυγιάννη κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο το δείπνο σας. Προτιμήστε την τιραμισού με μπισκότο καφέ.

Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000, https://athenscapitalhotel-mgallery.gr

New Taste – New Hotel

Το New Hotel με την design αισθητική, το γνωρίζετε για το νόστιμο brunch που σερβίρει. Μάλιστα ήταν από τα πρώτα σημεία της πόλης από τα οποία ξεκίνησε αυτή η μανία-τάση. Τα καλοκαίρια, το εστιατόριο New Taste μετακομίζει στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, όπου φέτος δοκίμασα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, με ξεκάθαρες γεύσεις και νοστιμιά που είχαν για φόντο το φωτισμένο κτίριο της Βουλής και τον λόφο του Λυκαβηττού στο βάθος. Ο νεαρός σεφ Μπάμπης Κουντούρης που έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας, ετοιμάζει πιάτα όπως η κρύα σούπας τομάτας (gazpacho) με ψιλοκομμένα λαχανικά και λάδι μάραθου, το νόστιμο και σωστά χυλωμένο ριζότο με ημίπαστες γαρίδες Αμβρακικού και αρκετό σαφράν όπως επίσης και το χταπόδι αλά σπετσιώτα με την πλούσια σάλτσα και τον κρεμώδη πουρέ πατάτας με μάραθο. Τέλος, δεν μπορώ να μην σας αναφέρω το αρνίσιο κεμπάπ που είχε σαν συνοδεία ένα pesto λιαστής τομάτας, ψητή τομάτα και μπεσαμέλ , αν και του έλειπε το τραγανό στοιχείο. Όπως και να έχει, φέτος το New Taste είναι μια πολύ καλή πρόταση για δείπνο με θέα.

Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα, 210 3273000, https://www.yeshotels.gr/el/newhotel

Sense – Athens Was

Το Sense βρίσκεται στον έβδομο όροφο του boutique ξενοδοχείου Athens Was. Ο συνδυασμός θέας και νόστιμης ελληνικής κουζίνας μπορώ να πω ότι εδώ βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του. Από την μια έχετε την πανοραμική θέα που περιλαμβάνει από τον Παρθενώνα και τον Λυκαβηττό μέχρι την Πύλη του Αδριανού και τον ναό του Δία και από την άλλη τα πιάτα του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου που σχεδόν κλέβουν λίγη από την αίγλη των ιστορικών μνημείων. Το μενού έχει καθαρά ελληνική ταυτότητα και βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές, παρουσιασμένες όμως σε μια πιο σύγχρονη και δημιουργική εκδοχή. Το πρώτο στίγμα δίνουν τα amuse bouche που έρχονται τοποθετημένα πάνω σε ένα δίσκο με το χάρτη της Ελλάδας, ακουμπώντας πάνω στους τόπους από τους οποίους εμπνεύστηκαν. Ενδιαφέρον έχει η εκδοχή του μπριάμ που σερβίρουν με μια εικονική φέτα ντομάτας και παγωτό ελαιολάδου καθώς επίσης και ο vegan μουσακάς με την ωραία μπεσαμέλ βασιλικού. Θα σας αναφέρω ακόμα την φραγκόκοτα με κρέμα μπάμιας, τραγανή πίκλα κρεμμυδιού και πολέντα φέτας, ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και βαθιά νόστιμα που μπήκε στη λίστα των αγαπημένων μου για φέτος.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Πλάκα, 210 9200240, https://www.athenswas.gr

The Zillers – The Zillers Boutique Hotel

Η μικρή, καλαίσθητη βεράντα του ξενοδοχείου The Zillers που στεγάζεται σε ένα από τα νεοκλασικά που μας άφησε προίκα ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ, έχει ίσως την γοητευτικότερη θέα της Ακρόπολης. Εκεί λοιπόν βρίσκεται το ομώνυμο εστιατόριο, όπου στην κουζίνα συναντάμε τον σεφ Παύλο Κυριάκη, ο οποίος έχει ετοιμάσει τρία διαφορετικά menu degustation: ένα των πέντε σταδίων, ένα των οκτώ και ένα χορτοφαγικό. Η φιλοσοφία των πιάτων βασίζεται στην ευρηματικότητα των συνδυασμών και στις εκλεκτές πρώτες ύλες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγκινάρα με αφρό αυγολέμονου, αρωματισμένο με καφέ. Ιδιαίτερη γευστική είναι αστακομακαρονάδα με την πολύ εκφραστική μπισκ, ενώ ενδιαφέρον έχουν επίσης ο μπακαλιάρος με μελιτζάνα και σάλτσα λευκού κρασιού αλλά και το αρνίσιο χεράκι που έρχεται με συνοδεία από πουρέ αρακά και πολλά αρωματικά βότανα. Σε όλα αυτά προσθέστε ακόμα τα signature cocktails που ετοιμάζει και προτείνει ο bartender Φώτης Κουλέτος.

Μητροπόλεως 54, Αθήνα, 210 3222277, https://thezillersathenshotel.com