Η πανέμορφη Θεσσαλονίκη ατενίζει τη θάλασσα και τις κορφές του Ολύμπου ενώ αγκαλιάζεται από λόφους. Οι πύργοι και τα ανεκτίμητα αρχαιολογικά της μνημεία μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της. Ιδρυμένη το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, στρατηγό του Μεγάλου Αλέξανδρου, καταστράφηκε επτά φορές αλλά ξαναχτίστηκε με πείσμα και περηφάνεια.

22

Σήμερα, στέκει καμαρωτή στον κόλπο του Θερμαϊκού και αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών που κατακλύζουν την πόλη για να θαυμάσουν τα μνημεία, τα μουσεία και την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, να βιώσουν τους έντονους ρυθμούς διασκέδασης που προσφέρει και να γευθούν τις ανεπανάληπτες λιχουδιές της, ανάμεσά τους και αυτές που χαρίζουν οι αξιόλογες γαστροταβέρνες της. Πατούν γερά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και προσθέτουν μοναδικές σύγχρονες πινελιές που δεν αλλοιώνουν το γευστικό καμβά των πιάτων. Εμείς ταξιδέψαμε στην συμπρωτεύουσα και σας προτείνουμε πέντε γαστροταβέρνες που ξεχωρίζουν. Με την δημιουργική κουζίνα τους, τα ψαγμένα ποτά, τη ζεστή φιλοξενία και το χαλαρό, καλοφτιαγμένο περιβάλλον τους προσφέρουν αξιομνημόνευτες εμπειρίες.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153077)
      ["id"]=>
      int(153077)
      ["title"]=>
      string(2) "M2"
      ["filename"]=>
      string(13) "M2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1178841)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/m2-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(96) "Ταρτάρ χελιδονόψαρου με ψαρόσουπα/Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "m2-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 08:56:33"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 09:09:57"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Μούργα

Η αμφίεση του καφενέ, με μεγάλες τζαμαρίες, ξύλινα τραπέζια και μαρμάρινο μωσαϊκό στο δάπεδο, και ιδιαίτερα οι τεράστιοι καμβάδες στους τοίχους, που πάνω τους έχουν τυπωθεί φωτογραφίες με εθνογραφικά στοιχεία και έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, προϊδεάζουν για την κουλτουριάρικη ταυτότητα του μαγαζιού. Τίποτε, όμως, – ακόμη και η ανοιχτή κουζίνα με τις δελεαστικές της μυρωδιές – δεν προετοιμάζει τους νέους επισκέπτες για τις ανεπανάληπτες νοστιμιές της κουζίνας του Γιάννη Λουκάκη. Ο περίφημος σεφ και restaurateur, και κατά πολλούς «πατέρας» της γαστροταβέρνας στην Ελλάδα, έφερε με τη Μούργα ένα νέο κύμα αποπλανητικής γεύσης στη συμπρωτεύουσα. Με έμφαση στα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και στα βιολογικά προϊόντα, στο μαγαζί ακολουθούν ευλαβικά την εποχικότητα και πρεσβεύουν την αγιορείτικη φιλοσοφία που θέλει οι γεύσεις να είναι απλές, ελαφρές και καθαρές, ενώ στοχεύουν στη μηδενική απώλεια, τιμώντας όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα τους. Από φλούδες καρότων γίνονται τσιπς και από ντομάτας και λεμονιού πούδρες, που χαρίζουν γευστική ένταση στα μαγειρέματα. «Θέλουμε τα φαγητά μας να είναι όσο πιο αγνά γίνεται. Χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά προϊόντα και φτιάχνουμε τα πάντα στο μαγαζί, ακόμη και το ψωμί μας. Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τα ψάρια και τα θαλασσινά που μας φέρνουν από το βόρειο Αιγαίο και τη διάθεση των μαγείρων» μας λέει χαμογελώντας ο Λευτέρης Ιωάννου, πρωτοπαλίκαρο του Λουκάκη στην κουζίνα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153079)
      ["id"]=>
      int(153079)
      ["title"]=>
      string(2) "M5"
      ["filename"]=>
      string(13) "M5-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(403483)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/m5-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(68) "Χέλι στο φλόγιστρο /Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "m5-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 08:56:54"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:26:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/M5-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Τα κέφια της θάλασσας και της κουζίνας εντυπωσιάζουν. Ταρτάρ χελιδονόψαρου με ψαρόσουπα και μυρώνια, ωμή καραβίδα με λευκό ταραμά και μανταρίνι, χέλι στο φλόγιστρο με μελάτο αυγό και κίτρινο κουνουπίδι στη σχάρα και σαλάχι με μύδια και λαχανικά στον ταβά είναι μερικά από τα εξαιρετικά, με τέλειες υφές και γευστικές ισορροπίες, πιάτα που δοκιμάσαμε και μας έμειναν αξέχαστα. Τα επιδόρπια, επιμέλεια του γνωστού pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη, αλλάζουν, ανάλογα με την εποχή, όπως, επίσης, και τα κρασιά, τα οποία συνδυάζονται εξαιρετικά με τις γεύσεις της κουζίνας. «Παίρνουμε κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να έχουν βιολογική καλλιέργεια και ελάχιστη παρέμβαση. Οι αλλαγές στην κάβα μας συμβαδίζουν με αυτές στη θάλασσα και τη γη» μας λέει ο Δημήτρης Πασχάλης, υπεύθυνος της λίστας κρασιών. Η Μούργα χαρίζει έντονες γευστικές συγκινήσεις που χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη.

Info: Διεύθυνση: Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, Tηλέφωνο: +30 2310 268826, Instagram: mourga2016

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153093)
      ["id"]=>
      int(153093)
      ["title"]=>
      string(2) "X2"
      ["filename"]=>
      string(13) "X2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(405842)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/x2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(81) "Στάκα με μελάτους κρόκους /Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "x2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:00:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:19:16"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Χαρούπι

Σε ένα από τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια των θρυλικών Λαδάδικων φύτεψε σπόρο χαρουπιού ο Μανώλης Παπουτσάκης, γνωστός σεφ και restaurateur. Η αξιοσημείωτη ομοιομορφία τους, σε μέγεθος και, ιδιαίτερα, σε βάρος, ανέδειξε τους σπόρους χαρουπιού σε μονάδα μέτρησης του χρυσού στην αρχαιότητα. Ήταν, όμως, η γλυκιά τους επίγευση και τα οφέλη τους για την υγεία που τους έκανε αδιάρρηκτο κομμάτι της διατροφικής ιστορίας της Κρήτης. «Στο Χαρούπι θέλουμε να δείξουμε πώς η απλότητα της κρητικής κουζίνας αποτελεί χρυσάφι γεύσης και υγείας» λένε στο μαγαζί. Έτσι, ο Παπουτσάκης φέρνει καλούδια από τη μεγαλόνησο και χαρίζει στη Σαλονίκη, μέσα σε ένα λιτό και μοντέρνα διαμορφωμένο χώρο, παραδοσιακές γεύσεις της γενέτειράς του συνδυασμένες με δημιουργικά στοιχεία, δίνοντας μια σύγχρονη, αλλά με γνώριμες νοστιμιές και αρώματα, εκδοχή της κουζίνας του νησιού. Η στάκα με μελάτους κρόκους, chips απάκι, μικρούς κύβους αλμυρής μαρέγκας, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τρούφα, ένα βαθιά νόστιμο πιάτο, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα έξοχου παντρέματος παραδοσιακής κρητικιάς συνταγής με δημιουργικά στοιχεία. Εξαιρετικό συνοδευτικό της στάκας είναι το προζυμένιο ψωμί, χαρουπιού και λευκό, που φτιάχνουν στο μαγαζί και σερβίρεται σε φέτες, ζεσταμένες στη σχάρα, με αρωματικό βούτυρο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153096)
      ["id"]=>
      int(153096)
      ["title"]=>
      string(2) "X4"
      ["filename"]=>
      string(13) "X4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(457555)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/x4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(92) "Χωριάτικο φύλλο με πρόβειο τυρί /Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "x4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:00:28"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:21:35"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/X4-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Ιδιαίτερο και το χωριάτικο φύλλο με πρόβειο τυρί, φρέσκο δυόσμο, μαρμελάδα κυδώνι, κερήθρα θυμαρίσιου μελιού, ξύσμα μοσχολέμονου και λιναρόσπορο ενώ το γαμοπίλαφο με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι κινείται σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια. Την παράσταση κλέβει το τσιγαριστό αρνί στιφάδο με σκιουφιχτά χαρουπιού, γραβιέρα και κρέμα στάκας. Εδώ, η ελαφρώς γλυκιά επίγευση και η γνώριμη μυρωδιά του στιφάδου συνδυάζονται με μοναδική μαεστρία με την αλμυρή και βουτυράτη γεύση που προσφέρουν το τυρί και η στάκα και δίνουν ένα πιάτο νόστιμο και απόλυτα ισορροπημένο. Χανιώτικο ξεροτήγανο, μαύρη μυζηθρόπιτα και γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα και παγωτό κρέμα-ροδόνερο φιγουράρουν στα επιδόρπια και κλείνουν όμορφα το γεύμα. Ο κρητικός αμπελώνας κυριαρχεί στα κρασιά χωρίς βέβαια να λείπουν και επιλογές εκλεκτής τσικουδιάς αλλά και ρακόμελου.

Info: Διεύθυνση: Δόξης 4, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: +30 698 8526 262, Instagram: xaroupi_cretan_restaurant

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153112)
      ["id"]=>
      int(153112)
      ["title"]=>
      string(2) "I2"
      ["filename"]=>
      string(13) "I2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(719918)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/i2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(93) "Τριλογία μανιταριών με κασόπιτα/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "i2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:05:21"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:28:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Ηλιόπετρα

Τις ηλιόπετρες, τους θρυλικούς κρυστάλλινους λίθους που βοηθούσαν τους ναυτικούς να βρουν τον προορισμό τους, και τον ηλίανθο, που κρύβει μηνύματα ελπίδας και δύναμης, δήλωσαν ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Ζαννάκης και η σύζυγός του Βάσια Γκαμπράνη στην ταυτότητα της γαστροταβέρνας τους. «Για εμάς, η Ηλιόπετρα είναι ο χώρος που βγάζουμε τα συναισθήματά μας, τις ιδέες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας», λέει ο Γιώργος. Για τους επισκέπτες, είναι ένας ζεστός, με καρδιά και συναίσθημα, χώρος όπου μπορούν να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις συνοδεία μιας από τις πιο νόστιμες κουζίνες της συμπρωτεύουσας. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φιλική και χαλαρή στο cozy μαγαζί με το μαρμάρινο μωσαϊκό, τις ασπρόμαυρες ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες, που φέρνουν χαμόγελο στα χείλη, και την ολάνοιχτη κουζίνα. Σεβασμός της πρώτης ύλης είναι ο κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας του μαγαζιού. Μαζί με τα μπαχαρικά, τα οποία αγαπάει ιδιαίτερα, ο Ζαννάκης πασπαλίζει τα πιάτα του με άπλετη δημιουργικότητα. Καταφέρνει με δεξιοτεχνία να προσφέρει εξαίσια και απόλυτα ισορροπημένα αρώματα, εντάσεις και γεύσεις, που ξυπνούν μνήμες αλλά δημιουργούν και νέες.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153116)
      ["id"]=>
      int(153116)
      ["title"]=>
      string(2) "I5"
      ["filename"]=>
      string(13) "I5-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(447938)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/i5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(95) "Μοσχαρίσια μάγουλα με παπαρδέλες/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "i5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:06:14"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:28:56"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/I5-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Στον κατάλογο, ο οποίος αλλάζει με βάση την εποχικότητα καθώς και αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, φιγουράρουν αξιομνημόνευτα πιάτα που προκαλούν αίσθηση με τη γεύση και την εμφάνιση τους. Ανάμεσά τους και λαβράκι στη σχάρα με πρασοσέλινο, φραγκόκοτα παστιτσάδα, τριλογία μανιταριών με κομμάτια κασόπιτας και κατσικίσιο τυρί περασμένο στο φλόγιστρο, ελληνικό αρνάκι γάλακτος με τραχανά και σιλίρα, καθώς και παλαμίδα στο φλόγιστρο, με χούμους και τηγανιτούς ασκόλιμπρους. Η άριστη πρώτη ύλη γίνεται εύκολα αντιληπτή σε όλα τα πιάτα. Τα ψάρια έρχονται από το βόρειο Αιγαίο ενώ τα κρέατα από σχολαστικά επιλεγμένους παραγωγούς, όπως οι φραγκόκοτες που εκτρέφονται σε κτήμα των Σερρών. Τα κρασιά προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα και διατίθενται και σε ποτήρι διότι θέλουν «ο κόσμος να δοκιμάζει διαφορετικές ποικιλίες και ετικέτες και να χαίρεται το φαγητό του συνοδεία ενός καλού, ταιριαστού κρασιού», όπως λέει η Βάσια, η οποία επιμελείται τη λίστα κρασιών. Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Ηλιόπετρα έχει εδραιωθεί σταθερά στο δρομάκι της γειτονιάς της και ήδη αποτελεί πυξίδα αξιομνημόνευτων ταξιδιών προς αποπλανητικούς γευστικούς προορισμούς.

Info: Διεύθυνση: Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: +30 2314 055553, Instagram: iliopetra_

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153125)
      ["id"]=>
      int(153125)
      ["title"]=>
      string(3) "+T2"
      ["filename"]=>
      string(13) "T2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(745471)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/t2-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(93) "Γαρίδες με μοσχαρίσιο λουκάνικο/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "t2-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:08:45"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:30:03"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

+Τροφή

Σε μια γωνία στα περίφημα Λαδάδικα βρίσκεται η δεύτερη γαστροταβέρνα του Γιάννη Λουκάκη. Συνιδιοκτήτης σε αυτό του το εγχείρημα είναι ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, χρόνια «ορκισμένος πελάτης της Μούργας», όπως μας είπε ο ίδιος. Στη Μούργα ήταν που γνώρισε τον Γιάννη και αγάπησε την δημιουργικότητα αλλά και την έκπληξη που ενέχει η κουζίνα του. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ανοίξουν την +Τροφή, τονίζοντας με το όνομα του μαγαζιού την έννοια της συντροφικότητας γύρω από ένα τραπέζι αλλά και την εξαίσια συντροφιά που προσφέρει το φαγητό. Στη +Τροφή, πέρα από το φαγητό του Λουκάκη, εντυπωσιάζει το έξυπνο στήσιμο της κουζίνας. Καταλαμβάνει σχεδόν μια ολόκληρη πλευρά του μαγαζιού και τα τεράστια παράθυρά της παραμένουν πάντα ανοιχτά, σκορπώντας μυρωδιές στο πλακόστρωτο δρομάκι και κάνοντας τους μάγειρες πρωταγωνιστές ενός γαστρονομικού θεατρικού έργου. Ιδιαίτερη και η «σάλα» του μαγαζιού – ένας υπαίθριος χώρος με industrial στοιχεία που αγκαλιάζεται από πτυσσόμενες τζαμαρίες. Ο ευφυής σεφ παραμένει και εδώ πιστός στα βιολογικά, αγνά προϊόντα και προσφέρει μια βαθιά νόστιμη και δημιουργική κουζίνα, με εντάσεις αλλά και εξαιρετικές ισορροπίες. Οι εκλεκτές επιλογές, κυρίως, σε κρέας, αλλά και ψάρι, ακολουθούν πάντα την εποχικότητα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153129)
      ["id"]=>
      int(153129)
      ["title"]=>
      string(3) "+T4"
      ["filename"]=>
      string(13) "T4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1013838)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/t4-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(74) "Σνίτσελ μαύρου χοίρου/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "t4-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:09:34"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:30:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/T4-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Τα πιάτα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, των οποίων η ποιότητα κρατιέται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Τα φρούτα και τα λαχανικά μας έρχονται από τη γύρω περιοχή, τα τυριά μας από σχολαστικά επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς και το κρέας μας από προμηθευτές που ακολουθούν μεθόδους βιολογικής εκτροφής», μας λέει ο Αλέξανδρος. Στα εξαίσια πιάτα της +Τροφής συμπεριλαμβάνονται και οι πληθωρικές γαρίδες στο ελαιόλαδο με μοσχαρίσιο λουκάνικο ωρίμανσης και αυγά μελάτα, οι σεσκουλοντολμάδες που γεμίζονται με συκωτάκια και ρύζι, το σνίτσελ μαύρου χοίρου με λευκό ταραμά και katsuobushi, που προσφέρει στο πιάτο μια εξαιρετική καπνιστή επίγευση, καθώς και μοσχαρίσιες στηθοπλευρές στη γάστρα με ξινό τραχανά. Το εκπληκτικό επιδόρπιο είναι σχεδιασμένο από τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη. Συνδυάζει με δεξιοτεχνία τις γήινες γεύσεις του φουντουκιού με τις όξινες και δροσερές από το γιαούρτι και το κεφίρ. Τα κρασιά είναι αποκλειστικά βιοδυναμικά και προέρχονται από παραγωγούς με τους οποίους έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία. Η +Τροφή είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες γευστικές συντροφιές της συμπρωτεύουσας.

Info: Διεύθυνση: Δόξης 9, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: +30 2310 540260, Instagram: sin_trofi

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153135)
      ["id"]=>
      int(153135)
      ["title"]=>
      string(3) "MZ2"
      ["filename"]=>
      string(14) "MZ2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(609929)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(91) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/mz2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(52) "Κοπανιστή/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(3) "mz2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:11:55"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 10:35:35"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Me Zen Salonica

H τσιπουροκατάνυξη στο Με ζεν περιλαμβάνει άκρως εθιστικά μεζεδάκια. Πρωτάνοιξε στο Βόλο από τον Ανδρέα Διακοδημήτρη και τον Γρηγόρη Χέλμη, ο οποίος είναι και ο executive chef του brand, και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, με την Μαρίνα Κοντού στο τιμόνι. Στο Με ζεν, ένα ζεστό μαγαζί με ρουστίκ και industrial στοιχεία, προσεγγίζουν παραδοσιακούς τσιπουρομεζέδες με σύγχρονη ματιά, χωρίς να αλλοιώνουν την αυθεντικότητα των γεύσεων με τα δημιουργικά τους twist. Προσφέρουν 30 με 40 μεζέδες που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με την εποχικότητα και την διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία βασίζεται σε ψάρια ή θαλασσινά, τα οποία προμηθεύονται από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, ενώ υπάρχουν και μεζέδες με κρέας, λαχανικά εποχής καθώς και αλοιφές. «Άρρηκτα δεμένη με τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου είναι η εμπιστοσύνη στις γεύσεις που έχουν επιλέξει οι ειδήμονες», μας λέει η Μαρίνα. Έτσι μεζεδοκατάλογος δεν υπάρχει. Με κάθε παραγγελία τσίπουρου αλλάζουν και οι μεζέδες, προσπαθώντας σε κάθε φουρνιά να έχουν ποικιλία από διάφορα είδη – τουρσί, τηγανητό, μαγειρευτό και αλοιφή. Γίγαντες τουρσί, καραβιδάκια με σκορδοβούτυρο, μαρίδες και σαφρίδια τηγανιτά, σκουμπρί αλλά και τοπάνι καπνιστό, γλώσσα αχνιστή λεμονάτη, πατάτα με ψητό ταραμά, κεντρόνι σαγανάκι με πιπεριές padron και ανεπανάληπτη κοπανιστή με καπνιστή φέτα είναι μερικά από τα πεντανόστιμα μεζεδάκια που δοκιμάσαμε. Η αποχή από το τσίπουρο δεν τιμωρείται και όσοι αποφασίσουν να το κάνουν έχουν τη δυνατότητα επιλογής από το a la carte μενού, όπου παίζεται, σε γενικές γραμμές, ένα δημιουργικό surf n’ turf.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(153139)
      ["id"]=>
      int(153139)
      ["title"]=>
      string(3) "MZ3"
      ["filename"]=>
      string(14) "MZ3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(470327)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(91) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaies-gastrotavernes-tis-thessal/attachment/mz3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(88) "Καραβιδάκια με σκορδοβούτυρο/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(3) "mz3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(153031)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-06 09:13:33"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-08 11:47:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/MZ3-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Στα ιδιαίτερα πιάτα και το μαντί γαρίδας, το κοκορέτσι που αντί για συκωταριά περιέχει θράψαλο, οι σεφταλιές με κιμά μπακαλιάρου και αρνίσια μπόλια, καθώς και το καλαμάρι καρμπονάρα, με το καλαμάρι σε ρόλο ζυμαρικού. Την κύρια βάση του μενού επιμελείται ο Χέλμης ενώ τα καθημερινά μεζεδάκια είναι δημιουργία του Νίκου Αγγελή, σεφ του Με ζεν στη Θεσσαλονίκη. Στην εντυπωσιακή λίστα με τα 120 αποστάγματα τα σκήπτρα κατέχει το τσίπουρο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλαιωμένα αποστάγματα που αποκτούν εκπληκτικά αρώματα και γεύσεις από την παραμονή τους στο βαρέλι. Το δημοφιλές τσιπουράδικο αποτελεί απαραίτητο σταθμό στο δρόμο προς την αναζήτηση του γευστικού ζεν.

Info: Διεύθυνση: Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: +30 2310 232749, Instagram: mezen_salonica

Διαβάστε ακόμα:

Love Thess: Η υψηλή γαστρονομία και η υγιεινή διατροφή συναντώνται στη Θεσσαλονίκη

Love Thess: 5 εμπειρίες για να ζήσετε με τα παιδιά σας στη Θεσσαλονίκη

Love Thess: Eμπειρίες shopping στις αγορές της Θεσσαλονίκης