Οι σούπες προσφέρουν θαλπωρή και ζεστασιά, είναι άκρως χορταστικές και δυναμωτικές και αποτελούν μία ιδανική αρχή για το γεύμα σας στο εστιατόριο ή στο σπίτι. Άλλωστε και μόνο κρατώντας ένα ζεστό μπολ σούπας τείνουμε να είμαστε πιο θετικοί και φιλικοί με το περιβάλλον μας.

23

Μετά από ένα tour στην Αθήνα από τα βόρεια προάστια μέχρι το Νότο, καταλήξαμε σε παραδοσιακές, εξωτικές, ethnic, χορτοφαγικές, με θαλασσινά ή κρεατικά, σούπες που θεωρούμε ότι θα σας συναρπάσουν. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό μείγμα εμπειριών που ενώνουν το συναίσθημα που μας πυροδοτεί μια κοτόσουπα που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια ή ένα σωστό ράμεν που μπορεί να γίνει ένα πλήρες γεύμα μετά τη δουλειά.

Ψαρόσουπα στο Bluefish

Σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στην ακτή Βουλιαγμένης γευόμαστε μία υψηλών προδιαγραφών μπουγιαμπέσα από τον νέο μάστερ του ψαριού, Γιώργο Οικονομίδη. Η σούπα αυτή φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τους ψαράδες της Μασσαλίας με ό,τι ψαρικό έμενε μέσα στον κουβά τους. Σήμερα είναι μια από τις πιο αγαπημένες σούπες των φίλων του ψαριού.

Στο Bluefish, πέρα από τα κλασικά λαχανικά (πατάτα, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι) ο ζωμός παρασκευάζεται από τα κόκκαλα και το κεφάλι της σφυρίδας καθώς επίσης κεφάλια από γαρίδες και καραβίδες. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ψάρια και θαλασσινά δίνει στην ψαρόσουπα πλούσιο σώμα και βαθιά γεύση ενώ δένει πιο γρήγορα διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τα έντονα αρώματα των θαλασσινών. Η πληθωρικότητα από το φιλέτο της σφυρίδας δένει άρτια με το ντελικάτο των οστρακοειδών που περιχύνονται από τον πηχτό ζωμό της μπουγιαμπέσας. Συνοδεύεται από φρυγανισμένο σκορδόψωμο. Μπορείτε να την απολαύσετε στο εστιατόριο με τη θάλασσα κυριολεκτικά στα πόδια σας.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, 210 9671 778

H Κοτόσουπα στο Chicken Picnic

Κοτόσουπα στο Chicken Picnic

Η σούπα που μας κάνει να νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια παίρνει νέα μορφή από τα χέρια του Μιχάλη Μερζένη, ο οποίος δημιουργεί μια παραδοσιακή κοτόσουπα που θα σας μαγέψει. Η αρχή γίνεται με το εξαιρετικής ποιότητας κοτόπουλο, που σιγοβράζει για ώρες και χαρίζει μια πολύ ενισχυμένη γεύση στο ζωμό, ενώ οι φίνες αρωματικές ρίζες (καρότο, κρεμμύδι, σέλερι, φινόκιο) δίνουν ωραία αρμονία στο πιάτο. Συμπληρώνεται με άψογα βρασμένο ρύζι, μαλακό ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και βελούδινο αυγολέμονο. Το λάδι από σχοινόπρασο, που ρίχνουν πάνω στη σούπα και φτιάχνουν στο μαγαζί, δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά και απογειώνει τη γεύση. Βαθιά νόστιμη μέσα από την απλότητα της, μπορείτε να την απολαύσετε ή σε ένα από τα δύο καταστήματα που διαθέτουν ή στο σπίτι σας μέσω διανομής.

Γρηγορίου Θεολόγου 4, Καισαριανή, 210 7255 002
Αγίου Σωστή 59, Περιστέρι, 210 5713 60

Μαχλούτα στo Feyrouz

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, συναντάμε το Feyrouz. Οικογενειακό μαγαζί που, μέσα από το πάντρεμα της μεσογειακής με την μεσανατολίτικη κουζίνα, προσφέρει πιάτα με μοναδικές γεύσεις. Όντας άρρηκτα συνδεδεμένες με την παραδοσιακή κουζίνα της Ανατολής, οι σούπες αποτελούν σημαντικό μέρος του μενού του Feyrouz.

Ανάμεσα τους και η «Μαχλούτα η ανάκατη» – κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο. Μία χορτοφαγική σούπα με γεμάτη γεύση και εξαιρετικές μυρωδιές και αρώματα που θα σας γεμίσει σπιτική ζεστασιά. Μπορείτε να την απολαύσετε στο μαγαζί, στο χέρι (πίνεται σαν ρόφημα) ή στο σπίτι αφού μπορείτε να την παραγγείλετε μέσω εφαρμογών διανομής.

Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Αθήνα, 213 0318 060

Pho κρεατόσουπα στο Hanoi

Ανάμεσα στα διάφορα ethnic μαγαζάκια της οδού Πετράκη στο κέντρο της πόλης έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Βιετναμέζικο, το Hanoi. Εδώ, μαζί με πολλά άλλα παραδοσιακά πιάτα, θα γευτείτε και την Pho Beef Soup, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης ισορροπίας όλων των στοιχείων της βιετναμέζικης κουζίνας. Ο ζωμός φτιάχνεται από τα κόκκαλα του κρέατος και χαρίζει ιδιαίτερο βάθος στη σούπα, ενώ τα κρεμμύδια, οι φύτρες φασολιού, τα εσαλότ και ο κόλιανδρος δίνουν τα γήινα στοιχεία.

Μπροστά σας έρχεται ένα αχνιστό μπολ με όλα τα παραπάνω υλικά, καθώς και noodles ρυζιού, λεπτά και μαλακά κομμάτια μοσχαριού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Ξεχωριστά σερβίρεται lime και πάστα από chili. Το ξινό και το καυτερό δένουν με τη φρεσκάδα και τα αρώματα από τα βότανα. Μπορείτε να την απολαύσετε σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού στον πεζόδρομο ή στο σπίτι σας μέσω εφαρμογών διανομής.

Πετράκη 12, Αθήνα, 213 0451 379

Πατσάς στο Οινομαγειρείο η Ήπειρος

Μέσα στην Βαρβάκειο Αγορά, στέκει εδώ και χρόνια το Οινομαγειρείο Ήπειρος, το σήμα κατατεθέν των απανταχού ξενύχτηδων. Το μαγαζί προσφέρει μια σπιτική θαλπωρή και τα πιάτα του είναι άκρως καταπραϋντικά – σχεδόν ευφραντικά. Η Ράνια Καρατζένη είναι η ψυχή πίσω από το όλο εγχείρημα, πάντα χαμογελαστή φροντίζει τον κάθε πελάτη σα να είναι μέλος της οικογένειας. Στην Ήπειρο ειδικεύονται στα μαγειρευτά και ιδιαίτερα στις σούπες, οι οποίες ετοιμάζονται καθημερινά σε μεγάλες τσίγκινες κατσαρόλες. Οκτώ στον αριθμό, μια εξ αυτών, και από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος, ο πατσάς. Ποδαράκι και κοιλιά μοσχαριού σιγοβράζουν για ώρες μέχρι να μαλακώσουν. Ο πατσάς ψιλοκόβεται και σερβίρεται με μπόλικο ζωμό ενώ στο τραπέζι υπάρχει σκορδοστούμπι (ξύδι με πολτοποιημένο σκόρδο) καθώς και μπούκοβο, που με την προσθήκη τους προσφέρουν μια ιδιαίτερη ένταση στο πιάτο. Μπορείτε να την απολαύσετε στο μαγαζί ή να την παραγγείλετε στο σπίτι μέσω εφαρμογών διανομής.

Φιλοποίμενος 4, Αθήνα, 210 3240 773

Ramen στο Simul

Για τους λάτρεις του Ramen, το bistronomy εστιατόριο του Νίκου Θωμά στο Κολωνάκι προτείνει μια πιο premium εκδοχή. Τι είναι όμως το Ramen; Μια ιαπωνική σούπα με διάφορα είδη ζωμών (βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά), γαρνιτούρες και στυλ noodle. Και ενώ τα βασικά συστατικά παραμένουν τα ίδια, οι παραλλαγές της σούπας είναι πάμπολες – μέσα και έξω από την Ιαπωνία. Στο Simul, ετοιμάζουν ένα ζωμό από το κεφάλι γουρουνιού, πολύ ενισχυμένο στη γεύση, και φτιάχνουν χειροποίητα λεπτά noodles, τα οποία, όπως λένε και στην περιγραφή του πιάτου, θυμίζουν περισσότερο φιδέ. Το βαθύ μπολ μέσα στο οποίο έρχεται το ramen εμπλουτίζεται με ένα άψογα βρασμένο αυγό ορτυκιού και φιλέτο από καπνιστό χέλι που ταιριάζει εξαίσια με το στιβαρό της γεύσης του χοιρινού ζωμού.

Υψηλάντου 63, Αθήνα, 210 7224 737

Βελουτέ Καλαμπόκι στο CTC

Στο πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη συναντάμε μια βελουτέ σούπα καλαμποκιού. Στο CTC απολαμβάνουμε ένα μενού τυφλής γευσιγνωσίας – ένα ταξίδι στις γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας, όπως μας τις αφηγείται ο σεφ, με σαφέστατες όμως επιρροές από την γαλλική κουζίνα. Το “CTC Voyage” ανοίγει με τη βελουτέ καλαμπόκι, αρωματισμένη με αστακό. Τραγανά κομμάτια ψητού καλαμποκιού καθώς και ένας άκρως αρωματικός αφρός από τρούφα και περγαμόντο συμπληρώνουν αυτό το signature dish. Αν προσθέσετε και αστακό, ο οποίος ψήνεται στα κάρβουνα, τότε η σούπα αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Στο σύνολο του είναι ένα πιάτο φινετσάτο, πλούσιο σε γεύση και εντάσεις που ανοίγει θριαμβευτικά τη βραδιά.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 7228 812

Διαβάστε ακόμα

Νέα Λάμψακος: Το βασίλειο των ουζάδικων απέχει μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα στην Αθήνα -Τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε

5 εστιατόρια της Αθήνας για εκείνους που έχουν καιρό να βγουν