Η Ταϊλανδέζικη κουζίνα έχει αγαπηθεί έντονα από το Αθηναϊκό κοινό. Γεύσεις γλυκές, ξινές, αλμυρές, πικρές και, πρωτίστως, καυτερές συνδυάζονται άρτια και φέρνουν ένα άκρως ισορροπημένο αποτέλεσμα.

18

Πιάτα πολύχρωμα άκρως χορταστικά αλλά και υγιεινά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πάρα πολλά λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε ενδιαφέροντα εστιατόρια στην γευστική σκηνή της πόλης, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία από την μακρινή αυτή χώρα της Ασίας. Αν λοιπόν είστε ήδη fan ή θέλετε να γνωρίσετε τώρα το ταϊλανδέζικο φαγητό αυτά είναι τα μέρη που θα σας συναρπάσουν.

Tuk Tuk Thai street food

Στο ποικιλόμορφο Κουκάκι, στην οδό Βεΐκου, βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ταϊλανδέζικα της Αθήνας -το μικροσκοπικό Tuk Tuk. Έχει πάρει το όνομα του από το περίφημο τρίκυκλο που συναντά κανείς στους φρενήρεις δρόμους της Μπανγκόκ. Το Tuk Tuk ξεχωρίζει για το comfort style φαγητό του, τις χορταστικές μερίδες του και την καταπληκτική ισορροπία όλων των γεύσεων που έχει να προσφέρει η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Στο εξωτερικό του μαγαζιού λίγα πολύχρωμα τραπεζάκια κατά μήκος του πεζοδρομίου δίνουν έναν fun χαρακτήρα. Στο εσωτερικό φανταχτερά χρώματα και οι χαρακτηριστικοί ροζ τοίχοι που είναι σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, ενώ διάφορα μεμοραμπίλια, όπως φαναράκια, σημαίες, ομπρελίτσες, χρυσοί βούδες κοσμούν το χώρο και δίνουν στον επισκέπτη μια πρώτη δόση από Ταϊλάνδη. Το highlight του μαγαζιού, ο πάγκος κατά μήκος της ανοιχτής κουζίνας. Αξίζει να κάτσει κανείς εκεί να βλέπει τους μάγειρες να χειρίζονται με δεξιοτεχνία τα wok και να δημιουργούν άκρως γευστικά πιάτα. Το δίδυμο πίσω από την δημιουργία του Tuk Tuk είναι ο Κώστας Λάλας και ο Μπάμπης Ασκερίδης, ο οποίος εκτελεί χρέη σεφ.

Μερικά μόνο από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε:
Som Tum Thai, δροσιστική και συνάμα καυτερή σαλάτα με παπάγια, καρότο, φασολάκια, φιστίκια και ντοματίνια που ανακατεύονται μπροστά σας σε ένα πήλινο γουδί και σερβίρονται με tamarind sauce.
Khanom Jeeb Goong, ανάλαφρα και αέρινα πουγκιά με γαρίδες και αρωματικά βότανα που ψήνονται στον ατμό και έρχονται με γλυκιά σάλτσα σόγιας.
Kaeng Dang, κόκκινο κάρυ γεμάτο στη γεύση με λαχανικά εποχής και γάλα καρύδας χορτοφαγικό ή με επιλογή από γαρίδες, κοτόπουλο, πάπια ή χοιρινό και συνοδεία ρυζιού.
Pad Grapao Muu, χοιρινός κιμάς στο wok με αρωματικά βότανα, λαχανικά, τηγανητό αυγό και ρύζι. Ένα πιάτο γνήσιο και ονειρικό!
Συμπερασματικά, το Tuk Tuk προσφέρει comfort Thai food πολύ κοντά στις παραδοσιακές γεύσεις της χώρας σε χορταστικές μερίδες και σε πολύ προσιτές τιμές. Τιμή κατ’ άτομο (πρώτο, σούπα, κυρίως, και μια μπύρα) 20-25€

Βεΐκου 40, Αθήνα, 210 4051 947

Andaman Thai Restaurant

Στην πιο ήσυχη γειτονιά των Κάτω Πετραλώνων βρίσκεται το Andaman, το οποίο στεγάζεται σε μία όμορφη μονοκατοικία που ξεχωρίζει με το κεραμιδί χρώμα της. Το φαγητό εδώ είναι εστιατορικά στημένο με πιο προσεγμένα πιάτα ενώ γευστικά κινείται σε πιο απαλούς ρυθμούς με λιγότερο έντονα τα χαρακτηριστικά της κλασικής ταϊλανδέζικης κουζίνας. Το μενού διακατέχεται από μία πιο μεσογειακή προσέγγιση στο Thai, με γεύσεις πιο ραφινάτες. Η κόκκινη σάλα στο ισόγειο είναι διακοσμημένη με ζωηρά φαναράκια, άνετους καναπέδες και τζάκι. Στο δεύτερο όροφο συναντάμε και την τροπική ταράτσα του μαγαζιού, γεμάτη με μπανανιές και άλλα εξωτικά φυτά, με πολύχρωμο ντεκόρ και έπιπλα από μπαμπού. Και στους δύο χώρους βρίσκουμε μεγάλα μπαρ αφού το μαγαζί δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κοκτέιλ που αναδεικνύουν και συμπληρώνουν όμορφα το φαγητό. Μερικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε:
Chicken Sticks με satay sauce, ζουμερά φιλετίνια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γάλα καρύδας και light φυστικοβούτυρο.
Spicy Duck Salad, καπνιστά φιλετάκια πάπιας με φασολάκια, χρωματιστές πιπεριές, αγγουράκι, φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμύδι και lime.
Green Curry, spicy μείγμα μπαχαρικών μαγειρεμένα σε γάλα καρύδας με φρέσκα λαχανικά, bamboo και αρακά.
Sweet and Sour, ιδιαίτερος συνδυασμός με φρέσκα λαχανικά μαγειρεμένα σε σπιτική γλυκόξινη sauce και φρέσκο ανανά -μπορείτε να το απολαύσετε σε vegan εκδοχή ή με την προσθήκη από κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, γαρίδες ή φιλέτο μυλοκόπι.
Για κάποιον που θέλει να κάνει μια πρώτη γνωριμία με το ταϊλανδέζικο φαγητό το Andaman είναι το κατάλληλο μέρος. Οι τιμές είναι λίγο πιο τσιμπημένες απ’ ότι είθισται για αυτή την κουζίνα και κυμαίνονται κατ’ άτομο στα 45€ (πρώτο, σούπα, κυρίως και ένα κοκτέιλ).

Αλόπης 65 και Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, 211 2104 939

Blue Bamboo

Από την άλλη μεριά των γραμμών του Ηλεκτρικού, στην πιο hype πλευρά της γειτονιάς στα Άνω Πετράλωνα, ένα ταϊλανδέζικο με πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, το Blue Bamboo ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές Τhai γεύσεις του, τα όμορφα και παιχνιδιάρικα πιάτα του και τις χορταστικές μερίδες του. Το Blue Bamboo κινείται σε πιο Nordic γραμμές, με ψηλές τζαμαρίες και ξύλινες μπάρες περιμετρικά του μαγαζιού. Ξύλινα τραπέζια, δερμάτινες καρέκλες, industrial διακόσμηση και jazz μουσική δημιουργούν ένα χαλαρό, laid back σκηνικό. Το μπαρ τραβά την προσοχή και πίσω από τα μπουκάλια των ποτών, φαίνονται από τη γυάλινη πόρτα οι μάγειρες να κάνουν τα μαγικά τους στον ατμό, στις κατσαρόλες και στα wok.
Μερικά πιάτα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι:
Mango salad, άκρως δροσιστική με κρεμμύδι, καρύδα, ψιλό γαριδάκι και fish sauce.
Tom Kha Gai, καυτερή σούπα με γάλα καρύδας, galangal και μανιτάρια, σερβίρεται χορτοφαγικό ή με κοτόπουλο ή γαρίδες.
Pineapple fried rice, τηγανητό ρύζι με καρύδα, φρέσκο ανανά, κίτρινο κάρυ και φρέσκο κρεμμυδάκι, φτάνει θεαματικά μέσα σε έναν ανανά.
Thai Basil, φρέσκα λαχανικά σωταρισμένα στο wok με βασιλικό, τσίλι και σόγια sauce που έρχεται με κοτόπουλο ή γαρίδες και συνοδεύεται με ρύζι.
Στο Blue Bamboo προσφέρουν ταϊλανδέζικη κουζίνα με πολύ δροσιστικά signature cocktails. Το γεύμα κατ’ άτομο είναι στα 25-30€ (πρώτο, σούπα, κυρίως και ένα cocktail ή μια μπύρα).

Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, 210 3423 124

Rouan Thai

Rouan Thai Restaurant

Το Rouan Thai στον Πειραιά είναι ένα εστιατόριο με εξαιρετικά γευστική κουζίνα, παραδοσιακές συνταγές και έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες.
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Παύλος, ήταν μηχανικός στα καράβια και σε ένα από τα ταξίδια του στην Ταϊλάνδη γνώρισε τη Wanna. Οι δυο τους αγαπήθηκαν, παντρεύτηκαν και επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά από μερικά χρόνια άνοιξαν το Rouan Thai. Πλέον στο team έχει προστεθεί και η κόρη της Wanna, η Nok η οποία έχει αναλάβει και τη διεύθυνση της κουζίνας. Μητέρα και κόρη έχουν πάρει και ελληνικά ονόματα -η Wanna βαφτίστηκε Μαρίνα και η Nok Μαρία- αλλά το μαγαζί θυμίζει πέρα για πέρα Ταϊλάνδη, με απλά έπιπλα και παραδοσιακό ντεκόρ, λίγα ενθύμια στους τοίχους και, φυσικά, κάδρα με το βασιλιά και τη βασίλισσα της χώρας. Ακολουθώντας τα πρότυπα της περίφημης ταϊλανδέζικης φιλοξενίας, το σούπερ φιλικό προσωπικό δημιουργεί μία εξαιρετικά ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Από τον μακροσκελή και άκρως ενδιαφέρον κατάλογο, αξίζει ιδιαίτερα να δοκιμάσετε τα:
Spring rolls, φρέσκα και χειροποίητα τηγανητά ρολά ρυζιού λαχανικών.
Fish cakes, άψογα τηγανισμένοι και αφράτοι ψαροκεφτέδες από πέρκα με κόκκινο κάρυ, μακριά φασόλια και φύλλα λεμονιού.
Tom Yum, βαθιά νόστιμη σούπα με γάλα καρύδας, καυτερή και ξινή πάστα, μανιτάρια, φύλλα λεμονιού, galangal και λεμονόχορτο.
Beef with Green Carry, ασυναγώνιστο πράσινο κάρυ με μοσχάρι σε στυλ σούπας, μπαμπού, πιπεριές, γάλα καρύδας και βασιλικό.
Στο Rouan Thai προσφέρουν μια αντιπροσωπευτική εμπειρία Ταϊλάνδης, από τη φιλοξενία μέχρι τις αυθεντικές γεύσεις. Το κόστος κατ’ άτομο ανέρχεται στα 20-25€ (πρώτο, σούπα, κυρίως και μια μπύρα)

Νοταρά 131, Πειραιάς, 210 4294 494

Buba Bistrot Exotique

Στην Κηφισιά, στο ιστορικό κτήριο του Μπενάκειου βρεφονηπιακού σταθμού, στεγάζεται το Buba Bistrot. Το φαγητό είναι μια Αsian fusion εκδοχή της Ταϊλανδέζικης κουζίνας με επιρροές από την Κίνα και το Βιετνάμ. Τα χρώματα και τα αρώματα πρωταγωνιστούν στα πιάτα με την Μαρία, τη σεφ του μαγαζιού, να ετοιμάζει μια μοντέρνα εκδοχή του Thai food. Η διακόσμηση σε ταξιδεύει στην Άπω Ανατολή με πολύχρωμα φαναράκια και τραπέζια αλλά και κάδρα με κάθε λογής ασιατικές αναπαραστάσεις ενώ οι old school disco μουσικές δίνουν ένα κεφάτο και θορυβώδη τόνο στην ατμόσφαιρα. Ο κήπος είναι μια πραγματική όαση με αναρριχώμενα φυτά και κρεμαστές γλάστρες που μαζί με το πανέμορφο μπαρ δημιουργούν ένα εξωτικό σκηνικό. Βαρύτητα δίνεται στο κομμάτι των ποτών με ενδιαφέρουσες προτάσεις cocktail που συνδυάζονται όμορφα με το φαγητό. Μερικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε:
Pok Pok Wings, λαχταριστές φτερούγες κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μέλι, lime, rice vinegar και καραμελωμένο σκόρδο. Σερβίρονται με σπιτικές πίκλες και dipping sauce.
Red Curry, γεμάτο και καυτερό κόκκινο κάρυ με γαρίδες, γάλα καρύδας και λαχανικά που συνοδεύεται με ρύζι ατμού.
Phad Thai, γευστικά noodles ρυζιού στο wok, με γαρίδες, αυγό, φρέσκα λαχανικά και tamarind sauce.
Kai Yang, ένα είδος ταϊλανδέζικου BBQ με ζουμερό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας, lemongrass και βότανα. Σερβίρεται με παραδοσιακό sticky rice, tamarind sauce και σαλάτα μάνγκο.
Το μενού και η ατμόσφαιρα του μαγαζιού κερδίζουν το ενδιαφέρον. Το κόστος κατ’ άτομο ανέρχεται στα 35-40€ (πρώτο, σούπα, κυρίως και ένα ποτό).

Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, 210 6231 151

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα εστιατόρια μπορείτε να επιλέξετε πόσο καυτερά θέλετε τα πιάτα σας

Διαβάστε ακόμα

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη λίστα του Forbes με τα «11 πιο cool στον κόσμο» για το 2022

Tα καλύτερα μπέργκερ της Αθήνας -To street food που έγινε τέχνη

10 μαγειρεία στην Αθήνα με τίμιο μαμαδίστικο φαγητό σε καλές τιμές