«Η Θεσσαλονίκη είναι το μέρος όπου “χτυπά” η καρδιά του ελληνικού φαγητού» γράφει ο βρετανικός Guardian, αποθεώνοντας το φημισμένο, πια, φαγητό που θα απολαύσετε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

35

Με ένα πλούσιο αφιέρωμα, η γνωστή εφημερίδα κάνει αναφορά σε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και αναγνωρίσιμα ροφήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν σημαδεύσει την τοπική γαστρονομία και αποτελούν από μόνα τους πόλο έλξης για καλοφαγάδες ταξιδιώτες από κάθε σημείο του πλανήτη. Αφορμή για το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian έχει σταθεί η επιλογή της Unesco να δώσει στη Θεσσαλονίκη τον τίτλο της «Πρώτης Ελληνικής Γαστρονομικής Πόλης» τον Νοέμβριο του 2021.

Η εφημερίδα αναλύει την ιστορική πορεία της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης, κάνοντας λόγο για τις σπουδαίες επιρροές από την κουζίνα της Μικράς Ασίας, αλλά και από τις αυθεντικές πολίτικες συνταγές που έχουν αφήσει μοναδικό στίγμα στα μενού των θεσσαλονικιώτικων εστιατορίων. Φυσικά, τα εκλεκτά φρέσκα υλικά παίζουν τον δικό τους σπουδαίο ρόλο στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο Guardian, αφού οι μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και η έντονη ενασχόληση των ντόπιων με τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών είναι βασικοί παράγοντες, οι οποίοι απογειώνουν την κουζίνα της πόλης.

Ο Guardian έχει κάνει τη δική του επιλογή, καταλήγοντας σε κάποια από τα κορυφαία πιάτα τα οποία συνθέτουν το μοναδικό γαστρονομικό σκηνικό της συμπρωτεύουσας.

Η μπουγάτσα

Από τις πιο διάσημες θεσσαλονικιώτικες λιχουδιές, η μπουγάτσα κατάφερε να κερδίσει και την καρδιά των Βρετανών δημοσιογράφων του Guardian με τη γνωστή εφημερίδα να την αποκαλεί «το απόλυτο πρωινό».

Το απίθανο φύλλο γεμιστό με κρέμα ή τυρί έχει τις ρίζες του στην κωνσταντινουπολίτικη κουζίνα ήδη από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από εκεί έφτασε στις Σέρρες όπου οι Έλληνες της Πόλης έφτιαξαν κοινότητες με έντονο τοπικό χαρακτήρα κατά τη μεταφορά πληθυσμών το 1922. Από τότε η μπουγάτσα έχει εξελιχθεί σε εθνικό φαγητό της συμπρωτεύουσας και πλέον μπορείτε να τη βρείτε γεμιστή με ό,τι βάλει ο νους σας. Οι επισκέπτες ξετρελαίνονται για χάρη της και την τιμούν ιδιαιτέρως είτε ως πρώτο γεύμα της ημέρας είτε αργά το βράδυ μετά από πολλά ποτά σε κάποιο από τα εκατοντάδες μπαρ της Θεσσαλονίκης.

Τα σουτζουκάκια

«Η Θεσσαλονίκη απορρόφησε πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η συνεισφορά τους στο τοπικό φαγητό της πόλης είναι εξαιρετικά σημαντική», σχολιάζει η σεφ Diane Kochilas στον Guardian. Και κάνει λόγο για τα μαγευτικά σμυρναίικα σουτζουκάκια, το διάσημο φαγητό που ξεχωρίζει για τα μυρωδικά του: σκόρδο και μπόλικο κύμινο αποτελούν τα μυστικά για αυτό το θαυμάσιο πιάτο που δεν θα το γευτείτε πουθενά αλλού ωραιότερο. Στη Θεσσαλονίκη αρκετά εστιατόρια φτιάχνουν τα σουτζουκάκια και με μία δόση μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπερίτσα. Όπως αναφέρει ο Guardian, όμως, ένα από τα μεγάλα μυστικά για τα τέλεια σουτζουκάκια δεν είναι άλλο από την υψηλή ποιότητα του κρέατος κάτι που στη Θεσσαλονίκη έχει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα κουλούρια

Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθείτε αυτό το μαλακό, τραγανό, χορταστικό σνακ το αποκαλούν όλοι με το ίδιο όνομα: «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Θα τα βρείτε παντού, από τους αμέτρητους εξαιρετικούς, τοπικούς φούρνους μέχρι τα μεγάλα ταψιά των πλανόδιων πωλητών σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε ένα αφιέρωμα για το φαγητό αυτής πόλης τα κουλούρια δεν θα μπορούσαν να μην κατέχουν σημαντική θέση. Πλέον είναι διαθέσιμα γεμιστά με ό,τι βάλει το μυαλό σας, αλλά μην ξεχνάτε: το αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι απλό, λιτό, σκέτο με υπέροχο σουσαμάκι να καλύπτει όλη του την επιφάνεια.