Η Άνδρος είναι ένα νησί με καρποφόρα γη γι’αυτό έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κλάδος. Η γαστρονομική του παράδοση είναι μία μίξη ντόπιων συνταγών και γεύσεων που άφησαν πίσω τους οι ταξιδευτές νησιώτες. Βασικά στοιχεία της ανδριώτικης γαστρονομίας είναι τα γλυκά και τα φημισμένα χειροποίητα ζυμαρικά. Υπάρχουν δύο εργοστάσια μακαρονοποιίας ήδη από το 1914 στο νησί. Το πιο γνωστό όμως πιάτο της Άνδρου είναι η περίφημη φουρτάλια, η οποία είναι παραλλαγή της κλασικής ομελέτας.

12

Τοπικά πιάτα

Το πιο γνωστό και αγαπημένο ανδριώτικο πιάτο είναι η φουρτάλια. Είναι μία παραλλαγή της ομελέτας που μαγειρεύεται με άγρια χόρτα, με σπαράγγια, με κολοκυθάκια, με αγκινάρες, με λυράκια (τοπικά κολοκύθια), με κουκιά με κρεμμύδια, αναλόγως την εποχή και αυτά που είναι διαθέσιμα. Ένα άλλο πιάτο είναι η σαλάτα με αντράχλα ή γλιστρίδα. Είναι τραγανή, χυμώδης και έχει μία ανάλαφρη γεύση, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, αγαπημένο φαγητό των ντόπιων είναι αυγά τουρσί, που είναι κλασικός μεζές για τσίπουρο, πεταλίδες με ρύζι, χοιρινή ζηλαδιά, κατσικάκι με άγρια χόρτα, σισιρόπιτα που είναι γεμιστό ψωμί με κομμάτια χοιρινού και λουκάνικου κ.ά.

Θαλασσινά

Όπως όλα τα νησιά έτσι και η Άνδρος έχει αναπτυγμένη την αλιεία, οπότε σπάνια λείπουν από τα τραπέζια τους τα φρέσκα θαλασσινά. Μαγειρεύουν μπαρμπούνια, κολλησάδες ή κολλιτσιάνους τηγανητούς, κακκαβιά με βραστόψαρα όπως μένουλες, σπάροι κτλ. Βέβαια, υπάρχει και μεγάλος αριθμός από σαργούς, λαυράκια και τσιπούρες.

Τα τυριά

Η Άνδρος ακόμη και σήμερα έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη την κτηνοτροφία και τα περισσότερα σπίτια έχουν αιγοπρόβατα για την παραγωγή κρέατος και αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος. Παράγει πολλά τυριά, κυρίως τη γνωστή σε όλα τα Κυκλαδονήσια Κοπανιστή ΠΟΠ αλλά και τα μαλαχτό ή μαλακό, πετρωτή, λαδοτύρι, συγκάθουρο κ.ά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(93953)
      ["id"]=>
      int(93953)
      ["title"]=>
      string(13) "ΕΡΜΗΣ 10"
      ["filename"]=>
      string(24) "ΕΡΜΗΣ-10-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(371261)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-paradosiaka-glyka-tis-androy-kai-ta/attachment/ermis-10/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(36) "Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "ermis-10"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(93920)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-05-13 11:06:10"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-05-13 11:06:55"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΕΡΜΗΣ-10-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τα γλυκά

Η νουγκατίνα και οι πάστες αμυγδάλου είναι δικαιωματικά κατοχυρωμένα γλυκά της Άνδρου και ξεχωρίζουν με τις παραδοσιακές συνταγές τους. Επίσης, η Άνδρος διακρίνεται για τα υπέροχα αμυγδαλωτά της, τα γλυκά του κουταλιού και τα παστιτσάκια. Βέβαια, είναι ιδιαίτερα και τα καλτσούνια που παρασκευάζονται από μπαγιάτικο ψωμί, ξηρούς καρπούς και μέλι και σερβίρονται με ζάχαρη άχνη.

Ελιές, όσπρια, μέλι και αρτοσκευάσματα

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι αναπτυγμένη στην Άνδρο και υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία για την παραγωγή ελαιολάδου. Βέβαια, παράγονται και μεγάλες ποικιλίες ελιάς όπως η Θρούμπα, η Αϊβαλιώτικη, αλλά και η Κορωνέικη. Τα περισσότερα ελαιόδεντρα βρίσκονται στο Κόρθι. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία οσπρίων με κυριότερα το μελιτζανί φασόλι, το φασόλι κουφετάκι, το λεφτοκούκι, ρεβίθια και φακές. Στην Άνδρο υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και στην μακαρονοποιία με τα πεντανόστιμα χειροποίητα ζυμαρικά. Παρασκευάζουν απίστευτο ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια, τραχανά, γαλατερό ή ματς (ένα είδος μακριού λαζανιού) κ.ά.

Οινική Ταυτότητα

Υπάρχουν πολλές αμπελοκαλλιέργειες στο νησί και μεγάλη παραγωγή κρασιού, κυρίως κόκκινων γλυκών κρασιών, από σταφύλια που λιάζονται μερικές ημέρες. Βέβαια, γίνεται και παραγωγή τσίπουρου γι’ αυτό υπάρχει μεγάλος αριθμός αποστακτηρίων που παρασκευάζουν τσίπουρο μονής ή διπλής απόσταξης. Ξεχωρίζει η απόσταξη μούρων, κάτι που θυμίζει μουρνόρακη της Κρήτης. Οι πιο γνωστές ποικιλίες κρασιού που παράγονται στο νησί είναι το Μαλουκάτο, το λευκό Μπεγλέρι, η κόκκινη Αρμελετούσα, το κόκκινο Κουμάρι κ.ά.

Με πληροφορίες από το βιβλίο των Δαρειώτη, Ν., Τσιχλάκη, Θ., Ανδρουλιδάκη, Α. Του άνεμου και της αρμύρας, Επιμελητήριο Κυκλάδων, 2015. ©Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμα:

Για φαγητό στην Άνδρο -7 τοπ διευθύνσεις στο νησί

Οι ανακαλύψεις της Άνδρου

Οι πιο αυθεντικές εμπειρίες στην Άνδρο