Μέχρι το 1993, το Κυπαρίσσι, στη Λακωνία, συνδεόταν ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά. Η δυσκολία στην πρόσβαση σε αυτή την πλευρά της Πελοποννήσου, λειτούργησε καταλυτικά σε σχέση με την διαφύλαξη της περιοχής, από την απόβαση των τουριστών. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά καθιστά την περιοχή ένα «διαμάντι» που ενδεχομένως από κάποιους χαρακτηριστεί ακατέργαστο.

14

Μετά τη «Στροφή του Φάρου»

Φθάσαμε πριν τις 12 το μεσημέρι, και από τον σχετικά νέο δρόμο –έχει διανοιχθεί τα τελευταία 5 χρόνια- που έρχεται από το Φωκιανό. Μετά από τη «Στροφή του Φάρου», ξεδιπλώνεται μπροστά μας, αυτή η μοναδική εικόνα, η απόλυτη ομορφιά ενός οικισμού, σύμβολο της απλότητας και της αλήθειας. Πολλά χρόνια τώρα, ήθελα να φθάσω μέχρι εδώ, αλλά οι συνθήκες δεν το είχαν επιτρέψει. Παρόλο που είμαστε στα τέλη του Μάρτη, είναι σαν καλοκαίρι. Περπατάμε στα στενάκια στον οικισμό της Μητρόπολης, έναν από τους τρεις που απαρτίζουν το Κυπαρίσσι, και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα νησί του Αιγαίου. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στη συνέχεια να περπατήσουμε, ωστόσο τώρα έχουμε ένα ραντεβού. Η κυρία Άννα, γέννημα θρέμμα της περιοχής, θα μας φτιάξει τα περίφημα καλτσούνια ενώ στη συνέχεια θα μας δείξει πώς φτιάχνουν τις Αρμαθιές. Μπορεί τα καλτσούνια, στο άκουσμα να παραπέμπουν σε κάτι που γνωρίζουμε ευρέως, ωστόσο, θα δούμε ότι δεν είναι έτσι. Μας περιμένουν στο μαγαζί της κόρης τους στο «Το όμορφο Κυπαρίσσι».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351616)
      ["id"]=>
      int(351616)
      ["title"]=>
      string(12) "kaltsounia-2"
      ["filename"]=>
      string(23) "kaltsounia-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(585511)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(67) "Η κυρία Άννα/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "kaltsounia-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:48:40"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:49:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-2-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Κτηνοτρόφοι με 300 γίδια

Η κυρία Άννα και ο σύζυγός της ο κ. Χρήστος, ήταν κτηνοτρόφοι. Είχαν 300 γίδια. «Μία ζωή στο βουνό την περάσαμε, αλλά μας άρεσε» θα μου πει η κυρία Άννα, ενώ έχει ήδη φορέσει την χρωματιστή της ποδιά να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία. «Αυτά τα φτιάχναμε το πρωί, πριν φύγουμε για τις δουλειές για να έχουμε φαγητό την ημέρα. Δεν είναι τίποτα. Αμέσως θα γίνουν, θα δεις». Αυτό το δεν «είναι τίποτα» όταν το ακούω από αυτές τις γυναίκες που έχουν κουραστεί, έχουν ζήσει δυσκολίες, έχουν ξεπεράσει φουρτούνες και παρόλα αυτά συνεχίζουν να γελάνε με κάνει να θέλω να σταθώ μπροστά τους και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι αυτές οι γενιές που μας δίνουν δύναμη και μας κάνουν να θέλουμε να δούμε το αύριο με μία άλλη οπτική. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351630)
      ["id"]=>
      int(351630)
      ["title"]=>
      string(12) "kaltsounia-4"
      ["filename"]=>
      string(23) "kaltsounia-4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(547204)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "kaltsounia-4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:52:23"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:52:31"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-4-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Δεν είναι τίποτα»

Παρόλα αυτά, επιστρέφουμε σε εκείνο το «δεν είναι τίποτα» και η κυρία Άννα, έχει ήδη φτιάξει τη ζύμη και ανοίγει το φύλλο. «Αυτό το φύλλο δεν πρέπει να γίνει πολύ λεπτό. Θέλουμε να έχει λίγο πάχος για να μπορέσει να συγκρατήσει τη γέμιση που θα βάλουμε στη συνέχεια. Θα στα πω τότε», μου λέει ενώ ο Κωστής προσπαθεί να πετύχει τις ιδανικές φωτογραφίες. «Άσε με εμένα. Το φαγητό να βγάλεις» του λέει, και η αλήθεια είναι ότι βλέποντας το πρόσωπό της, το γέλιο της και τα όμορφα σημάδια του χρόνου πάνω, θέλω να ζητήσω από τον Κωστή να αφήσει το φαγητό και να εστιάζει μόνο σε εκείνη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351626)
      ["id"]=>
      int(351626)
      ["title"]=>
      string(12) "kaltsounia-8"
      ["filename"]=>
      string(23) "kaltsounia-8-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(527719)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-8/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(60) "Η γέμιση/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "kaltsounia-8"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:51:42"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:51:52"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-8-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η γέμιση

Το φύλλο έχει ήδη ανοίξει, ενώ σε μία μεγάλη λεκάνη έχει ήδη ψιλοκόψει, μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, και χόρτα του βουνού. «Καλό είναι τα κόψεις λίγο νωρίτερα να τα αφήσεις λίγο στη λεκάνη και μετά να τα βάλεις στο καλτσούνι». Κόβει το φύλλο σε 6 κομμάτια και βάζει πάνω μπόλικα από τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Σιγά -σιγά, αρχίζει και τραβά το φύλλο ώστε να το καλύψει και να κλείσει από πάνω. Βλέποντας την ποσότητα στην αρχή, πίστεψα ότι αυτό δεν γίνεται. Κι όμως, όχι απλώς έγινε, έγινε και ωραίο. Στη συνέχεια, τα ψήνει σε μία ηλεκτρική ψηστιέρα. «Παλιά τα ψήναμε στη φωτιά. Είτε στο τζάκι, είτε στο φούρνο. Τώρα έχουμε αυτές τις ευκολίες», θα πει η κυρία Άννα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351628)
      ["id"]=>
      int(351628)
      ["title"]=>
      string(13) "kaltsounia-14"
      ["filename"]=>
      string(24) "kaltsounia-14-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(682607)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-14/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "kaltsounia-14"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:52:03"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:52:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-14-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Θα φάμε τίποτα ή μόνο θα βλέπουμε;»

Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο κ. Χρήστος, ο σύζυγός της. «Εγώ είμαι στα 91 φέτος. Σταματήσαμε τις δουλειές τις βαριές, τώρα έτσι μόνο τον κήπο έχουμε για να περνάμε την ώρα. Από εκεί έρχομαι. Είχα πάει να ποτίσω τα καλοκαιρινά που φυτέψαμε. Βλέπεις καλοκαίριασε από τώρα. Ποιος ξέρει τι θα γίνει όταν θα έρθει πραγματικά το καλοκαίρι». Κάθεται και παρατηρεί. «Θα φάμε τίποτα ή μόνο θα βλέπουμε;» την ρωτάει. «Να περιμένεις. Όποιος είναι εδώ θα φάει, όποιος δεν είναι δεν θα φάει», του λέει και σκάει ένα γέλιο που βγαίνει από την καρδιά της. Το ίδιο και εκείνος. Έτσι, ο ένας πειράζει τον άλλο. Συνέχεια. Ένας κόβει, άλλος ράβει.

Πάμε για την αρμαθιά

Καθώς ψήνονται τα καλτσούνια, περνάμε έξω στην αυλή. Εκεί, θα μας φτιάξει μία αρμαθιά. Περνάει με ευκολία εφήβου την βελόνα στην κλωστή. «Η φύση μας τα δίνει όλα απλόχερα. Εμείς τι κάνουμε για να τα κρατήσουμε; Παλιά, παίρναμε ό,τι βρίσκαμε, εκτός του ότι φτιάχναμε φαγητό εκείνη την ώρα, το προετοιμάζαμε για να το έχουμε και εποχές που δεν το βρίσκεις στο χωράφι». Αυτό ακριβώς είναι και η αρμαθιά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351645)
      ["id"]=>
      int(351645)
      ["title"]=>
      string(13) "kaltsounia-21"
      ["filename"]=>
      string(24) "kaltsounia-21-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(553171)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-21/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "kaltsounia-21"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:56:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:56:28"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-21-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Αυτή την εποχή, την άνοιξη μαζεύουν τα άγρια χόρτα και τα περνάνε με το βελόνι σε κλωστή. «Πρέπει να το μαζέψεις μαζί με το κοτσάνι, για να περάσει και να το κρατήσει η κλωστή, αλλιώς δεν κρατιέται». Αφού μαζέψουν τα χόρτα, φτιάχνουν ένα αρμάθι, περίπου μισό μέτρο το καθένα. Στη συνέχεια, τα κρεμάνε σε ένα σκιερό μέρος αλλά με αέρα, ώστε να αποξηραθούν. «Αυτά τα χόρτα, έτσι όπως θα έχουν αποξηραθεί, θα τα βράσεις το καλοκαίρι στο νερό και θα είναι λες και τα έχεις μαζέψει την ίδια ημέρα».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(351656)
      ["id"]=>
      int(351656)
      ["title"]=>
      string(13) "kaltsounia-36"
      ["filename"]=>
      string(24) "kaltsounia-36-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(288351)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/kyparissi-lakonias-exereynontas-ton/attachment/kaltsounia-36/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(65) "Καλτσούνια/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "kaltsounia-36"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(351605)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:58:48"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-02 09:59:26"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/04/kaltsounia-36-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η ώρα για τη σιέστα

Τελειώνοντας μία αρμάθα, έχουν ψηθεί και τα καλτσούνια. Θα καθίσουμε να τα δοκιμάσουμε ενώ μας λένε ιστορίες από τα παλιά. «Το καλοκαίρι, παίρναμε τα ζώα και τα ανεβάζαμε στο βουνό. Για να είναι μακριά από τις ζημιές, αλλά και για να έχουν περισσότερη δροσιά. Εκεί, μαζεύαμε όσο γάλα είχαν ακόμη και τυροκομούσαμε. Περνάγαμε ωραία. Ήταν άλλα τα χρόνια. Μετά κάπως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα ούτε ξέρω τι γίνεται».

Ο παππούς θέλει να πάει για το μεσημεριανό ύπνο. «Κάτσε λίγο και θα πάμε» του λέει, και σαν να του κάνει ένα νεύμα, να περιμένει. Μετά από λίγο, φύγαμε. Δεν πήγαμε για σιέστα, αλλά μας αρκεί που γνωρίσαμε αυτούς τους ανθρώπους. Με την αλήθεια τους, το χιούμορ και τη διάθεση να ζουν όμορφα, απλά και αγόγγυστα. Το Κυπαρίσσι το έχω ήδη καταχωρήσει στα highlight μου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξεχνιούνται. Το ισχυρό τους αποτύπωμα, η καλή τους διάθεση, η ίδια τους η ψυχή που αντανακλάται σε ένα χαμόγελο.

Διαβάστε ακόμα:

Κυπαρίσσι: Το ανεπιτήδευτο παραθαλάσσιο στολίδι της Λακωνίας

Ταξίδι στη Νεάπολη Λακωνίας

Λιμάνι Γέρακα: To φιόρδ της Λακωνίας