Τον αγροδιατροφικό θησαυρό που κρύβει ο εύφορος κάμπος των Σερρών, λίγοι τον γνωρίζουν σε όλο του το εύρος. Κι όμως, αποτελεί ίσως το καλύτερο όχημα για την ανάπτυξη ενός δυναμικού γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή. Από τον κάμπο του Στρυμόνα ως τις όχθες της λίμνης Κερκίνης και τα χωριά του Μπέλλες, τα προϊόντα που γεννά η σερραϊκή γη, όπως κρασιά, ρύζι, ξηροί καρποί, βουβαλίσιο κρέας, ζυμαρικά, συνθέτουν μια γαστρονομική ταυτότητα μοναδική.
Προϊόντα με ψυχή, που κουβαλούν την ιστορία, τη φύση και τους ανθρώπους του τόπου. Προϊόντα που δένουν αρμονικά την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία. Και που, σήμερα, με όλο και περισσότερες ποιοτικές παραγωγές, μπορούν να στηρίξουν έναν τουρισμό εμπειρίας, βασισμένο στις γεύσεις του τόπου.
Kerkini Farm: Το βουβαλίσιο μεγαλείο της λίμνης Κερκίνης
Νοτιοδυτικά, στις όχθες της λίμνης Κερκίνης, συναντάμε τον Βασίλη Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη της Kerkini Farm.
Πρόκειται για μία πρότυπη φάρμα που εφαρμόζει βιώσιμη κτηνοτροφία, εκτρέφοντας βουβάλια ελεύθερης βοσκής, σε άμεση επαφή με τη φύση, από το 2001. Όπως είναι γνωστό, η Κερκίνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βουβαλοτροφία, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης και της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής. Ο ελληνικός νεροβούβαλος είναι μια ελληνική φυλή βουβαλιών που βρίσκεται αδιαλείπτως στην περιοχή από την αρχαιότητα. Το παραγόμενο βουβαλίσιο κρέας διακρίνεται για την υψηλή διατροφική του αξία και τα χαμηλά λιπαρά.
Η Kerkini Farm έχει καταφέρει να γίνει μια κάθετη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος, παντρεύοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία. Σήμερα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ενεργά και οι δύο γιοι της οικογένειας, με εξειδικευμένες σπουδές στον κλάδο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια της μονάδας. Η γκάμα προϊόντων της περιλαμβάνει καβουρμά, λουκάνικα, μπιφτέκια, σαλάμια και άλλα παραδοσιακά παρασκευάσματα, όλα παραγμένα από αγνές πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά, με διάθεση σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και με ισχυρό πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα.
kerkinifarm.gr, Τηλ. 2327041151
Κτήμα Νεραντζή: Οίνοι με άρωμα παράδοσης και διεθνείς διακρίσεις
Μια οικογένεια στους πρόποδες του Μενοικίου αναδεικνύει, με πάθος, ντόπιες και διεθνείς ποικιλίες κρασιού, με τις ετικέτες της να φιγουράρουν ακόμη και σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. Ο λόγος για το Κτήμα Νεραντζή, κοντά στο γραφικό χωριό Πεντάπολη.
Το 1988, ο Νεραντζής Μητρόπουλος, μετά από μια μακρά προπονητική πορεία στην ελληνορωμαϊκή πάλη, αποφάσισε να στραφεί στην άλλη του μεγάλη αγάπη: το κρασί. Το οινοποιείο του ήταν το πρώτο στην περιοχή που έβαλε τις βάσεις για την ανάδειξη δύο σπάνιων γηγενών ποικιλιών: την Ασπρούδα Σερρών και τον Κόνιαρο. Με τα χρόνια, στο δυναμικό του οινοποιείου προστέθηκαν η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λημνιό και διεθνείς ποικιλίες, συνθέτοντας κρασιά με έντονη προσωπικότητα.
Σήμερα, τη σκυτάλη έχει αναλάβει η Ευανθία Μητροπούλου, με σπουδές στη Βουργουνδία, συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα της με σύγχρονη ματιά. Η βιολογική καλλιέργεια σε 10,8 εκτάρια αμπελώνων -με τα κρασιά του Κτήματος να εξάγονται σε ποσοστό 50–60%–, το υπόγειο κελάρι παλαίωσης και οι καλαίσθητες αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν την ποιοτική ταυτότητα του οινοποιείου.
nerantzi.com, Τηλ. 2321072060
Ελληνικός Καρπός: Το φυστικοβούτυρο made in Σέρρες
Λίγοι γνωρίζουν ότι οι Σέρρες είναι η γενέτειρα του ελληνικού φυστικοβούτυρου. Δεύτερος σταθμός της γαστρονομικής μας περιήγησης είναι η επιχείρηση Ελληνικός Καρπός: μια κάθετη μονάδα παραγωγής, κοντά στην Ηράκλεια, της οικογένειας Αγριανίδη, που ανέδειξε το φιστίκι Σερρών. Από τα μόλις 100 στρέμματα του 2004, σήμερα η καλλιέργεια έχει ξεπεράσει τα 10.000 στρέμματα, με τον καρπό να μεταμορφώνεται σε φυστικοβούτυρο υψηλής ποιότητας.
Η παραγωγή είναι πλήρως καθετοποιημένη: από το χωράφι έως το τελικό προϊόν, με φυσικά συστατικά και χωρίς φοινικέλαια. Η γκάμα περιλαμβάνει φυστικοβούτυρο σκέτο, με μέλι, με κομμάτια, πραλίνα, καραμέλα, αλλά και προϊόντα όπως μπάρες ενέργειας, παστέλια και καινοτόμα σνακ (Roots).
Σήμερα, ο Τάσος Αγριανίδης συνεχίζει να βαδίζει -με το ίδιο μεράκι και το ίδιο πάθος- στα ίχνη του πατέρα του, Χρήστου, με την οικογενειακή μονάδα να έχει πετύχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, χρυσά βραβεία στο International Taste & Quality Institute και στα Great Taste Awards, ενώ η εταιρεία έχει τιμηθεί και για την επιχειρηματική της πορεία, με τον νεότερο Αγριανίδη να αναδεικνύεται «Νέος Αγρότης της Χρονιάς».
greeknut.com, Τηλ. 2325028219
Ορυζόμυλοι Σερρών -Agrotopos: Το χρυσάφι της πεδιάδας
Η πεδιάδα του Στρυμόνα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ορυζώνες της Ελλάδας, με 40.000 στρέμματα καλλιέργειας και 20.000 τόνους ετήσιας παραγωγής. Το φημισμένο ρύζι Καρολίνα Σερρών, με γυαλιστερό κόκκο, εξαιρετική γεύση και άριστη μαγειρική συμπεριφορά, είναι ανάρπαστο τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες μάγειρες. Η επιτυχία του στηρίζεται στο άριστο μικροκλίμα της περιοχής, στα καθαρά νερά του Στρυμόνα και στη σύγχρονη, καθετοποιημένη επεξεργασία.
Στην Αναγέννηση, η εταιρεία Agrotopos -ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως βιομηχανία ρυζιού και πλέον έχει επεκταθεί και στα όσπρια και τα παραδοσιακά ζυμαρικά. Εκτός από ρύζια (Καρολίνα, Νυχάκι, Καστανό, Parboiled, Jasmin), η γκάμα περιλαμβάνει όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, κουκιά) και έτοιμες συνταγές. Η μονάδα διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιών και οσπρίων, 4.000 τ.μ., και προμηθεύεται το 80–90% της πρώτης ύλης από τους παραγωγούς των Σερρών.
Όπως αποκάλυψε ο ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, ο κ. Βασίλης Καλαϊτζίδης, στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο προϊόν: ένα σνακ ρυζιού, το οποίο θα απαιτήσει μια νέα επένδυση για την παραγωγή του και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2026.
agrotopos.gr, Τηλ. 2321084181
Αδελφοί Μπόρα: Οι πρωτοπόροι του βουβαλίσιου καβουρμά
Επόμενος σταθμός μας στην πανέμορφη περιοχή της Κερκίνης είναι η μονάδα των αδελφών Μπόρα -Δημήτρη και Ζέλιου- στο χωριό Λιβαδιά. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανέδειξαν πρώτοι τον βουβαλίσιο καβουρμά σε εμβληματικό προϊόν της περιοχής, αλλά και που επεξεργάστηκαν συστηματικά το βουβαλίσιο κρέας, μετατρέποντάς το σε προϊόν υψηλής γαστρονομικής αξίας.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ζώων σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά ο συγκριτικά μικρός αριθμός τους σε σχέση με άλλα βοοειδή, καθιστούν το κρέας του ελληνικού νεροβούβαλου ένα πολύτιμο και μοναδικό προϊόν, με αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά. Η παραγωγή της μονάδας στηρίζεται σε στενή συνεργασία με εκτροφείς ελληνικής φυλής νεροβούβαλου, διασφαλίζοντας ποιότητα και αυθεντικότητα στην πρώτη ύλη.
Η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο εργαστήριο που παράγει καβουρμά (παραδοσιακό βουβαλίσιο), λουκάνικα βουβαλίσια (ποικιλίες: πικάντικα, καπνιστά, ριγανάτα, γεμιστά με μοτσαρέλα), σαλάμι βουβαλίσιο, καπνιστό μπούτι βουβαλίσιο, καπνιστή μπριζόλα βουβαλίσια, μπιφτέκια βουβαλίσια κ.ά. Όλα τα προϊόντα αναδεικνύουν τον γευστικό πλούτο της περιοχής και έχουν κατακτήσει τη θέση τους σε εκλεκτά καταστήματα και γαστρονομικές λίστες ανά την Ελλάδα.
mporas.com, Τηλ. 2327031109
Γεωργία Ανδρεάδου: Ζυμαρικά με την ψυχή της λίμνης Κερκίνης
Τελευταίος σταθμός μας, τα πανέμορφα Άνω Πορόια στις πλαγιές του Μπέλλες, όπου η τέχνη των παραδοσιακών ζυμαρικών αποκτά νέα πνοή χάρη στο βουβαλίσιο γάλα και το Εργαστήριο της Γεωργίας Ανδρεάδου. Το γάλα, που προέρχεται από τη μονάδα ελεύθερης βοσκής που διατηρεί η οικογένεια, προσδίδει στα ζυμαρικά πλούσια, κρεμώδη γεύση και μοναδική υφή. Σημαντικό είναι επίσης ότι το βουβαλίσιο γάλα, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, περιέχει: 58% περισσότερο ασβέστιο, 40% περισσότερες πρωτεΐνες και 43% λιγότερη χοληστερόλη. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Αποτελεί την ιδανική λύση για άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα.
Στα προϊόντα του εργαστηρίου περιλαμβάνονται: τραχανάς (γλυκός και ξινός), κριθαράκι, λαζάνια, σπαγγέτι, πέννες και χυλοπίτες. Όλα παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς συντηρητικά, σε εργαστήριο πιστοποιημένο ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια. Η Γεωργία Ανδρεάδου και η οικογένειά της συνεχίζουν την τοπική παράδοση, φέρνοντας στο τραπέζι μας ζυμαρικά υψηλής διατροφικής αξίας, με τη φυσικότητα και τον πλούτο της Κερκίνης και του Μπέλλες σε κάθε μπουκιά. Κύριο μέλημά τους είναι η συνέχιση της γευστικής παράδοσης και η αξιοποίηση των τοπικών πρώτων υλών, πάντα με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
poroiazym.gr, Τηλ. 2327051553
Στις Σέρρες ξεδιπλώθηκαν γευστικές ιστορίες και παραδόσεις, μέσα από το θεματικό εργαστήριο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών, στο πλαίσιο του διακρατικού σχεδίου «LOCAL TOUR», με τη συμβολή της Chefstories. Ο τόπος αυτός έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Και οι επισκέπτες που γνωρίζουν τις γεύσεις των Σερρών, φεύγουν πάντα με την επιθυμία να ξαναγυρίσουν για ακόμη περισσότερες εμπειρίες.
Πληροφορίες: experienceserres.gr
Διαβάστε ακόμα:
Ένας wellness προορισμός στις Σέρρες -Διαδρομές στη φύση, χαλάρωση σε ιαματικά λουτρά
Ένα καφενείο σαν λαογραφικό μουσείο στις Σέρρες
Ένας εκπαιδευτικός από τις Σέρρες είναι ο «βασιλιάς» της μπακάλικης πιπεριάς