Πολλά νέα εστιατόρια γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών. Εδώ, προτείνουμε κάποια από τα καινούργια του μήνα που μας πέρασε για να τα βάλετε στα προσεχώς στην ατζέντα σας. 

11

Άλλο ένα ολοκαίνουργιο «Barbounaki» προστίθεται στο θαλασσινό «κοπάδι» του αεικίνητου Γιώργου Παπαϊωάννου (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Λαιμός Βουλιαγμένης, Τηλ: 210 2650500). Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε προσιτές τιμές, μενού παρόμοιο με τα άλλα αδελφά μαγαζιά -«ωμά», δημιουργίες με όστρακα, τηγανιτά- συν πιο έντεχνες δημιουργίες όπως ceviche λευκού ψαριού και μαύρα ταλιολίνι με ψάρια και γαρίδες. Ονειρεμένη θέα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ατμόσφαιρα παραθαλάσσιας ταβέρνας με εκλεπτυσμένη κομψή διακόσμηση που ποντάρει στα φυσικά υλικά (ξύλο, ψάθα, πέτρα, πηλός) και έχει επιμεληθεί η αρχιτεκτόνισσα, Αφροδίτη Μπονάτσου. 

Στη θέση της ιστορικής «Ράμπας», το all day bistro (ή μήπως brasserie;) Maison Colette (Δημ. Βασιλείου 14, Φάρος, Νέο Ψυχικό, Τηλ: 210 2650200) του ομίλου «S One Hospitality» προσφέρει κλασικά, δημοφιλή πιάτα της γαλλικής κουζίνας: croques madame, entrecotes Café de Paris, Chateaubriand, tartar, Sole à la Meunière, mille feuille, crème brûlé, κλπ. Wine list με περισσότερες από 100 ετικέτες από το διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες και cocktails σαμπάνιας. Chef ο Δημήτρης Σταμούδης, pastry chef ο αδελφός του, Θανάσης Σταμούδης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(366077)
      ["id"]=>
      int(366077)
      ["title"]=>
      string(12) "barbounaki 2"
      ["filename"]=>
      string(16) "barbounaki-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(433287)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomika-openings-ti-neo-irthe-stin-poli/attachment/barbounaki-2-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(10) "Barbounaki"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(14) "barbounaki-2-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(366035)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-05-15 10:07:33"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-05-15 10:07:40"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1365)
      ["height"]=>
      int(1706)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/barbounaki-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1706)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το εστιατόριο στεγάζεται σε όμορφο νεοκλασικό και αναπτύσσεται σε δύο ορόφους με τον πάνω όροφο να προορίζεται για prive γεύματα. Οι εντυπωσιακές αποχρώσεις του μωβ και η ήπια πολυτέλεια της σάλας, με το βελούδο, τους πολυελαίους και το μάρμαρο συμπληρώνονται από δύο όμορφες αυλές με έπιπλα φερ φορζέ. Η ατμοσφαιρική διακόσμηση είναι έργο της αρχιτεκτόνισσας, Τζένης Τσουλάκου του γραφείου Norma Architecture. 

Το street food προσελκύει πλέον δυνατά ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας. Βραβευμένος με αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο εστιατόριο «Hervé», ο νεαρός σεφ Γρηγόρης Κίκης προτείνει μια ιδιαίτερη εκδοχή του φαγητού του δρόμου στο «Hanky Panky» (Δεινοχάρους 1,πλατεία Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα). Οι τυπικές αμερικανιές -μπέργκερ, σάντουϊτς, τηγανητό κοτόπουλο-, εξωραΐζονται με απροσδόκητους συνδυασμούς υλικών και τεχνικές, ενώ όλα είναι χειροποίητα: το cheeseburger φτιάχνεται με χειροποίητο μπριός, συνοδεύεται με καραμελωμένο κρεμμύδι και miso, σάλτσα από μετσοβόνε και καπνιστή μαγιονέζα και το root bomb με  μπιφτέκι σελινόριζας και συνοδεία τσιμιτσούρι. Για το τέλος, παγωτό μηχανής σοκολάτα-βανίλια. Γύρω από το μαγαζί θαυμάσια γκράφιτι από έναν άλλο σεφ βραβευμένο με αστέρι Michelin, τον Παύλο Κυριάκη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(366080)
      ["id"]=>
      int(366080)
      ["title"]=>
      string(20) "hurry up street food"
      ["filename"]=>
      string(24) "hurry-up-street-food.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(207417)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food.jpg"
      ["link"]=>
      string(114) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomika-openings-ti-neo-irthe-stin-poli/attachment/hurry-up-street-food/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(20) "Hurry Up Street Food"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(20) "hurry-up-street-food"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(366035)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-05-15 10:07:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-05-15 10:08:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1200)
      ["height"]=>
      int(1200)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food-300x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food-1024x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1200)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1200)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/hurry-up-street-food.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1200)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1200)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Έκπληξη…Έτερο στριτφουντάδικο, το «hurryup.athens» (Βεΐκου 34, Κουκάκι, Τηλ: 2109224421) του σεφ -ιδιοκτήτη Χάρη Μπονάνου που έχει γράψει ενδιαφέρουσα (γαστρονομική) ιστορία στη Νάξο με τα μαγαζιά του «Caya» και «AVATON 1739». Προσφέρει μια νόστιμη fusion κουζίνα με ελληνικά, γιαπωνέζικα αμερικανικά και μεσογειακά στοιχεία.  Η ναξιώτικη εμπειρία του φέρνει στην κουζίνα εξαιρετικές πρώτες ύλες από το νησί -πατάτες, τυριά, κρεατικά. Χαρακτηριστικά εδέσματα το  χοτ ντογκ με λουκάνικο προβατίνας σε πατατόψωμο ψημένο στον ατμό και συνοδεία τσιμιτσούρι, η γκιόζα στον ατμό με γλυκιά κολοκύθα, Αρσενικό Νάξο και honey miso σος,  το ανοιχτό σάντουϊτς σε προζυμένια μπαγκέτα με  strip loin, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τσάτνεϊ κρεμμυδιού και Αρσενικό Νάξου και πολλά άλλα αλλιώτικα και νόστιμα. Ανοιχτή κουζίνα, με πάγκο και στουλς πάνω σε ξύλινο ντεκ, ανέμελο, χαλαρό ύφος. 

Το «Ronin» (Ξανθίππου 2, Κολωνάκι, Τηλ: 21062024700) είναι το ολοκαίνουργιο γιαπωνέζικο εστιατόριο του Μανώλη Κωνιωτάκη (δικά του μαγαζιά, το δημοφιλές «Freud Oriental» που έγραψε ιστορία και το επίσης ολοκαίνουργιο στριτφουντάδικο – σαντουϊτσάδικο -μπεργκεράδικο «Talking Breads» στο Χολαργό). Ο σεφ Vitharana Chandana θα ετοιμάζει όλα τα κλασικά, όπως tempura γαρίδας, uramaki (ρολάκια σούσι με το ρύζι απέξω ή αλλιώς inside out)  aji tataki, ταρτάρ τόνου με miso sauce, μοσχάρι amiyaki, κλπ.  

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξη στην πόλη: 7 openings στην Αθήνα με γαστρονομικό ενδιαφέρον

3 ταράτσες και 3 αυλές στην Αθήνα για τα πρώτα υπαίθρια ποτά με παρέα

Οι γαστρονομικές αφίξεις της Αθήνας: Νέα εστιατόρια και concept, ανανεωμένα μενού