«Νησί των γλυκών μυστικών και των γιορτών της καρδιάς», χαρακτήρισε ο Μπωντλαίρ τα Κύθηρα. Άλλωστε το νησί του Ιονίου μπορεί να φημίζεται για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις μαγευτικές παραλίες και την πλούσια ενδοχώρα του, αλλά εξίσου φημισμένο είναι και το μέλι, καθώς και το λάδι της μικρής του παραγωγής. Όπως βέβαια και τα διάσημα λαδοπαξίμαδα.

23

Εμείς δοκιμάζουμε λοιπόν τα γευστικότερα πιάτα που προσφέρονται στα Κύθηρα –από φρέσκο ψάρι και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, μέχρι ντόπιους μεζέδες και δημιουργικά, ευφάνταστα μενού– και σημειώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις του νησιού για φαγητό.

Φαμίλια

Η Φράτσια βρίσκεται στην ενδοχώρα και είναι ένα από τα παλαιότερα, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστά ή μεγάλα χωριά των Κυθήρων. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να γίνει γαστρονομικός προορισμός κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω του εστιατορίου «Φαμίλια», το οποίο εντοπίζεται στην κεντρική του πλατεία. Μάλιστα, το κτήριο όπου στεγάζεται μοιάζει πραγματικά με σπίτι κάποιας φαμίλιας, τονίζοντας έτσι τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Στο μενού θα βρείτε πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας φτιαγμένα με προϊόντα της εποχής, παραγόμενα στο νησί (όσο είναι δυνατόν). Δοκιμάστε τα τσιγαριαστά χόρτα, το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με πατάτες ή παπαρδέλες και τις τραγανές τριπλομαγειρεμένες πατάτες. Το πιάτο-σουξέ του μαγαζιού, πάντως, είναι οι κρεμμυδοντολμάδες. Καθώς και η ταραμοσαλάτα, η οποία φτιάχνεται με φάβα.

Info: Φράτσια, Κύθηρα, Τηλ. 27360 33908, ανοιχτά καθημερινά 17:00-23:00

Πλάτανος

Ιστορικό παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού Μυλοπόταμος, που διαθέτει το προνόμιο να αραδιάζει τα τραπεζάκια του κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατανιών. Είναι λοιπόν το κατάλληλο σημείο ώστε να σταματήσετε για φαγητό σε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα.

Φυσικά, ο «Πλάτανος» σερβίρει ελληνικό καφέ, όπως και τσίπουρο, μεζέδες, αλλά και μια μικρή επιλογή από μαγειρευτά. Θα βρείτε εδώ τα κλασικά της ελληνικής κουζίνας, όπως μουσακά, κόκορα κρασάτο, κοκκινιστό μοσχαράκι, καθώς και ψητά της ώρας, π.χ. μπριζόλα χοιρινή και σουβλάκι.

Info: Μυλοπόταμος, Τηλ. 27360 33397, ανοιχτά καθημερινά 08:30-00:30

Σκάνδεια

Σε μια ωραία αυλή με δέντρα, περιτριγυρισμένη από φροντισμένο κήπο, λειτουργεί η «Σκάνδεια», η οποία δανείζεται το όνομά της από το αρχαίο επίνειο των Κυθήρων –τη σημερινή Παλαιόπολη. Το 1975 η οικογένεια Πρωτοψάλτη μετέτρεψε το παλιό της αμπέλι σε εστιατόριο, σερβίροντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα φτιαγμένα με ντόπια προϊόντα.

Σήμερα, η «Σκάνδεια» ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία: πολλά από τα λαχανικά προέρχονται από το περιβόλι των ιδιοκτητών της, ενώ τα θαλασσινά προμηθεύουν κάθε πρωί ντόπιοι αλιείς. Πολύ καλοί οι κολοκυθοκεφτέδες, η φάβα και η μελιτζανοσαλάτα, καθώς και το κατσικάκι και βεβαίως τα φρέσκα ψάρια –σκάροι, μπαρμπούνια και ό,τι άλλο βγάλουν τα δίχτυα.

Info: Παλαιόπολη, Τηλ. 27360 33700, ανοιχτά καθημερινά 13:00-22:30

Φιλιώ

Παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Κάλαμος, μέσα σε μια αυλή με δέντρα. Εδώ τρώμε φανταστικό τηγανόψωμο, ντολμαδάκια, κατσίκι λεμονάτο κι έναν διάσημο κόκορα κοκκινιστό με σπιτικά μακαρόνια, όπως βέβαια και πολλά ακόμα φρεσκομαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα.

Πολλά προϊόντα τα παρασκευάζουν μόνοι τους. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε και για το σπίτι, ειδικά αν ενδιαφέρεστε για ξινόχοντρο τραχανά, γλυκό νερατζάκι, ελαιόλαδο και κρασί.

Info: Κάλαμος, Τηλ. 27360 31549, ανοιχτά καθημερινά 16:00-00:00

Ψωμολαδέα

Λίγο πιο πίσω από τη θάλασσα στον Αβλέμονα, το εστιατόριο «Ψωμολαδέα» σερβίρει ψαγμένα πιάτα με δημιουργική ματιά, παρασκευασμένα με ποιοτικά υλικά.

Δοκιμάστε τη σαλάτα σταμναγκάθι με καπνιστά φιλέτα μυδιών, πιπερόριζα και χειροποίητη μαγιονέζα χρένου, την τάρτα με κρέμα κοπανιστής, το κριθαρότο με φιλετάκια από λαβράκι, γαρίδες, μύδια και κρητικό απάκι, αλλά και το φρέσκο φιλέτο τόνου στη σχάρα με σάλτσα ντομάτας και πουρέ λευκού κρεμμυδιού.

Info: Αβλέμονας, Τηλ. 6972 054622, ανοιχτά καθημερινά 13:00-00:00

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτερες παραλίες των Κυθήρων

4 μέρες στα Κύθηρα: Οδοιπορικό σε ένα επιβλητικό νησί

Τρία εντυπωσιακά σπήλαια στα Κύθηρα – Με ιστορία χιλιάδων χρόνων