Τεχνητές ή φυσικές, κοντά σε πόλεις ή απομακρυσμένες, οι λίμνες προσφέρουν πάντα την ηρεμία του τοπίου που διαμορφώνουν, τη βόλτα στις όχθες τους και το καθρέφτισμα του ουρανού στην ακίνητη επιφάνειά τους. Προσφέρουν όμως και νόστιμα ψάρια και άλλες νοστιμιές που ίσως αδικούμε και υποτιμούμε, συγκρίνοντάς τα με τις θαλασσινές ψαριές.

12

Λίμνη Παμβώτιδα

Βατραχοπόδαρα δεν τρώνε μόνο οι Γάλλοι και το – για τους περισσότερους απωθητικό- χέλι, είναι μεζές πρώτης κατηγορίας. Στη λίμνη των Ιωαννίνων και κυρίως στο νησάκι απέναντι, οι σπεσιαλιτέ είναι αυτά τα δύο ιδιαίτερα πιάτα. Η παράδοση αυτή στη λίμνη Παμβώτιδα ξεκινά πολλά χρόνια πριν, αφού μύθοι θέλουν τα χέλια να μεταφέρονται στην Κωνσταντινούπολη κατά παραγγελία του σουλτάνου. Το ψάρεμα και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ανάμεσα στις ασχολίες των κατοίκων και μάλιστα στο παρελθόν η λίμνη έχει εμπλουτιστεί με γόνους χελιών. Δοκιμάστε τα βατραχοπόδαρα στο τηγάνι, τα χέλια ψητά αλλά και τον κυπρίνο στα κάρβουνα.

Tip: Δοκιμάστε χέλι της λίμνης ψημένο στα κάρβουνα και βατραχοπόδαρα τηγανητά στο «Ντραμπάτοβα», στην Αμφιθέα με θέα την Παμβώτιδα. (Τηλ: 26510 81132)

Πρέσπες

Οι δύο λίμνες, η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Ο μοναδικός υγροβιότοπος αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Στο χωριό Ψαράδες, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, βγαίνει η ψαριά. Το πιο κοινό είδος της περιοχής που συναντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι το ψάρι τσιρόνι. Οι ντόπιοι το ψαρεύουν με διάφορους τρόπους, ανάμεσα τους και έναν ξεχωριστό τρόπο κατά τον οποίο οι ψαράδες τοποθετούν κέδρα στη λίμνη. Τα τσιρόνια συνήθως περνιούνται με λάδι και μετά απλώνονται σε σχοινί στον ήλιο για να στεγνώσουν. Τα λιαστά τσιρόνια συνοδεύονται εξαιρετικά με ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης.

Tip: Δοκιμάστε τα τσιρόνια στην ταβέρνα «Συντροφιά» στο χωριό Ψαράδες, με θέα τη Μεγάλη Πρέσπα. (Τηλ: 23850 46107)

Λίμνη Κερκίνη

Ανάμεσα σε νούφαρα και βουβάλια κάνουμε το γύρο της λίμνης και μαθαίνουμε για τα ιδιαίτερα ψάρια του γλυκού νερού. Το γριβάδι όπως το λένε οι ντόπιοι (κυπρίνος είναι το κανονικό του όνομα) είναι το πιο διαδεδομένο ψάρι στην περιοχή και τρώγεται συνήθως τηγανητό ή πλακί στο φούρνο. Στην περιοχή λειτουργούν και ιχθυοτροφεία, αλλά εύκολα θα βρείτε φρέσκο γριβάδι που έχει ψαρευτεί στη λίμνη. Το ακόμα πιο περίεργο ψάρι είναι ο γουλιανός. Το ψάρι αυτό μπορεί να φθάσει μεγάλα μεγέθη, αλλά συνήθως τεμαχίζεται και τηγανίζεται σε φέτες. Απαντώνται και σε άλλες λίμνες της Ελλάδας, αλλά εδώ θα το βρείτε στο μενού όλων των εστιατορίων της περιοχής. Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης προσφέρει πολλές ιδιαίτερες γεύσεις. Εκτός από τα ψάρια, στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη, ζουν πολλά βουβάλια. Το κρέας τους θεωρείται πολύ νόστιμο, ενώ χρησιμοποιείται και το γάλα τους για να φτιαχτεί βούτυρο, ζυμαρικά και φυσικά το καζάν ντιπί, του οποίου η αυθεντική συνταγή απαιτεί βουβαλίσιο γάλα.

Tip: Για καλοτηγανισμένο φρέσκο γριβάδι αναζητήστε την ταβέρνα «Μυρόβαλη» (Τηλ: 23250 51340) στο χωριό Χρυσοχώραφα. Δοκιμάστε βουβάλι στη γάστρα κοκκινιστό με χυλοπίτες και βουβαλίσια σουτζουκάκια στο εστιατόριο του «Οικοπεριηγητή» στο χωριό Κερκίνη (Τηλ: 23270 41450) και εφοδιαστείτε με όλα τα προϊόντα πριν πάρετε το δρόμο του γυρισμού. Σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κρέας και καβουρμά (παστό βουβαλίσιο κρέας) από το κρεοπωλείο «Μπόρας» στο χωριό Λιβάδια (Τηλ: 23270 31109) και «Παραδοσιακά ζυμαρικά Άνω Ποροΐων» φτιαγμένα από βουβαλίσιο γάλα στα Άνω Πορόια (Τηλ: 23270 51553).

Διαβάστε ακόμα:

Εκδρομή στις Πρέσπες -Σαγηνευτική φυσική ομορφιά και παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά

Κερκίνη: Η πανέμορφη λίμνη των Σερρών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό νεροβούβαλων στην Ελλάδα

Ιωάννινα: Οι εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στην πόλη που γέρνει στις όχθες της Παμβώτιδας