Ραφήνα, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας. Βρίσκονται μια ανάσα από την Αθήνα και αποτελούν μια ήρεμη, κοντινή και ευχάριστη εξόρμηση για ένα Σαββατοκύριακο ή για μια μονοήμερη.

26

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ προτάσεις για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι, νόστιμα ψητά κρέατα, κρητική παραδοσιακή κουζίνα αλλά και σύγχρονη ελληνική. Ίσως κάποια από αυτά να σας φανούν αρκετά καλτ και ξεχασμένα στο χρόνο όμως μια επίσκεψη θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Argentina

Διάσημο για τα κρέατά του, εδώ και πολλά χρόνια το εν λόγω εστιατόριο μας έμαθε τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουν οι Αργεντίνοι το ψητό κρέας. Πρώτος διδάξας ο κύριος Νίκος, που έμαθε τα μυστικά του ψησίματος a la parilla στην Αργεντινή και βρήκε ένα μέρος μακριά από την Αθήνα, μέσα στο δάσος για να τα ψήνει. Άξιοι συνεχιστές του οι γιοι του, που έχουν πλέον αναλάβει τα ηνία. Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσετε μέχρι εκεί θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή εκδρομή μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα, όμως αξίζει τον κόπο. Καλό θα ήταν πριν το επισκεφτείτε να τους ειδοποιήσετε, μιας και το ψήσιμο ορισμένων κρεάτων διαρκεί από 40 λεπτά έως μία ώρα.

ΥΓ: Μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη το Argentina βρίσκεται σε διακοπές

*Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, τηλ. 2294066476

Χειμώνα- Καλοκαίρι

Σ’ αυτή την ιδιαίτερη γαστρο-ταβέρνα και στον όμορφο της κήπο με τα λευκά τραπέζια κάτω από βουκαμβίλιες και δίπλα σε τριανταφυλλιές, λεμονιές και φοίνικες, έχω φιλοξενηθεί αρκετές φορές. Βρίσκεται στο Ζούμπερι πάνω στην παραλιακή λεωφόρο και αν και δεν βλέπει θάλασσα, όταν πιάνει ο Βοριάς -πράγμα πολύ συχνό για την περιοχή- τα κύματα τα ακούτε. Στην κουζίνα η Πολίτισσα Νίκη Παρλιάρου-Χρυσανθίδου μαγειρεύει μαμαδίστικο, νόστιμο φαγητό που βασίζεται πάνω στην ελληνική και πολίτικη κουζίνα. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, οι σαρδέλες με θυμάρι, κρασί και λιαστή ντομάτα, η φάβα και η τυροκαυτερή είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σας. Μην το παρακάνετε όμως και κρατήστε λίγο χώρο για τα περίτεχνα γλυκά που τα ετοιμάζει ο γιος της, Φώτης Χρυσανθίδης

*Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ. 2294099704

Ξυπόλητος

Από τις ψαροταβέρνες της περιοχής που έχουν γράψει ιστορία -μιας και στα τραπέζια της έχουν φιλοξενηθεί πολλοί και εκλεκτοί του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Το όνομα της ήταν το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη -ψαράς στο επάγγελμα- που κυκλοφορούσε χωρίς παπούτσια. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στο κύμα με τα γραφικά τραπέζια της με τα φολκλόρ τραπεζομάντιλα να βγαίνουν πάνω στα βράχια. Κρέας δεν θα βρείτε αλλά μόνο ψάρια και θαλασσινά που ξέρουν να τα ψήνουν σωστά. Τις καθημερινές τα πράγματα είναι πιο ήσυχα όμως τα Σαββατοκύριακα είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι, για αυτό πριν πάτε, κάντε μια κράτηση καλού κακού.

*Ξυπόλητος, 25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλας, τηλ. 2294028342

Η Τράτα

Στη συγκεκριμένη ψαροταβέρνα ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει το 1981, την χρονιά δηλαδή που άνοιξε. Ο Κλέαρχος Μπέλλος, ιδιοκτήτης, κάθε πρωί πήγαινε στο λιμάνι της Νέας Μάκρης και διάλεγε μόνος του τα ψάρια που αργότερα θα μαγείρευε. Από τα τραπέζια της έχουν περάσει αρκετές διάσημες προσωπικότητες, ενώ πλέον η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του γιου, Περικλή. Η Τράτα παραμένει μια κλασική ψαροταβέρνα που αντέχει στο χρόνο. Είναι αυτό που λέμε μια διαχρονική αξία.

Λεωφ. Ποσειδώνος 30, Νέα Μάκρη, τηλ. 2294094794.

Ροδινός

Από τότε που άνοιξε, το 2015, έγινε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη όπου μπορώ να απολαμβάνω κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Ο Βαγγέλης, ένας Κρητικός όνομα και πράγμα από το Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου, θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας. Η γυναίκα του, Ζωή, έχει αναλάβει την κουζίνα και μαγειρεύει με μαεστρία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το γαμοπίλαφο, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τα σατανικά αυγά με την στάκα αλλά και το τσιγαριαστό κατσικάκι. Και όλα αυτά σε ένα αδιάφορο σκηνικό παλιάς ταβέρνας, κάτι που λίγη σημασία έχει αφού το φαγητό του είναι αυτό που αξίζει τον κόπο να πάτε μέχρι το Ζούμπερι.

*Λεωφ. Ποσειδώνος 77, Ζούμπερι, τηλ. 2294940916

Η Φωλιά Χρυσίνα

Πρόκειται για μια παλιά χασαποταβέρνα που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο που βρίσκεται σε μια βεράντα στο Γραμματικό με θέα τον κάμπο του Μαραθώνα. Ίσως να σας πάρει η τσίκνα όταν καθίσετε όμως θα σας ανοίξει ταυτόχρονα και η όρεξη. Ο Τάσος, ιδιοκτήτης, ψήνει χωρίς σταματημό τα κρέατα που προμηθεύεται από ντόπιους, ενώ η κυρία Δήμητρα φτιάχνει τα συνοδευτικά και τα γλυκά –τα τυροπιτάρια της είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε.

*Αγίου Γεωργίου 26, Γραμματικό, τηλ. 2294061312

Ο Σωκράτης

Μια ακόμα γραφική κρεατοταβέρνα που θα συναντήσετε στο Κάτω Σούλι και είναι και αυτή οικογενειακή υπόθεση. Ο κύριος Σωκράτης έμαθε τα μυστικά του ψησίματος και μετέδωσε το μεράκι της φιλοξενίας στον γιο του Δημήτρη που πλέον βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης. Φημίζεται για την προβατίνα στη λαδόκολλα, το χοιρινό κότσι στη χόβολη αλλά και το ζυγούρι. Δικό μου αγαπημένο πιάτο είναι τα χοντρά μακαρόνια με το κοκκινιστό κατσικάκι που σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

*Λεωφ. Σουλίου 242, Κάτω Σούλι, τηλ. 2294063406

Σειρήνες

Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει ένας λόγος που μπορεί να σας κάνει να χάσετε το καράβι για τις Κυκλάδες: η ταβέρνα Σειρήνες. Από τις πιο παλιές και γραφικές της περιοχής, ο κατάλογος της οποίας είναι ίδιος εδώ και πολλά χρόνια. Δοκιμάστε λοιπόν τη φάβα με την ρέγκα και αγγουράκι τουρσί και οπωσδήποτε την ποικιλία θαλασσοκεφτέδων.

*Ακτή Ανδρέα Παπανδρέου 3, Ραφήνα, τηλ. 2294023556
 

Extra tips

Αν βρεθείτε στην περιοχή είτε για Σαββατοκύριακο είτε απλά για μια γρήγορη βουτιά αξίζει να επισκεφτείτε τον Φούρνο του Κασίμη (Λεωφόρος Διονύσου 11) στη Νέα Μάκρη και να πάρετε για το σπίτι κάποιο από τα προζυμένια του ψωμιά. Ζητήστε το να σας το κόψουν σε φέτες για να μπορέσετε να το διατηρήσετε περισσότερο στο ψυγείο. Επίσης κάντε μια στάση στη Δαφνή Γαλακτοπωλείο (Λεωφ. Διονύσου 114) που βρίσκεται στον δρόμο για τον Διόνυσο και αγοράστε κρέμες και ρυζόγαλα.