Στο φόντο οι δαντελωτές ακτές του Παγασητικού με τα ήρεμα, καταγάλανα νερά, σε πρώτο πλάνο στρωμένα τραπέζια σε λιτές αλλά προσεγμένες ψαροταβέρνες κι εστιατόρια και στα τραπέζια ντόπιο τσίπουρο, ποτήρια με παγωμένο κρασί που περιμένουν να τσουγκρίσουν κι ένα σωρό ψαρομεζέδες και θαλασσινά μαγειρέματα: όλα κομμάτια ενός ακόμη παζλ, με θέμα το καλοκαιρινό αυτή τη φορά, αλλά πάντα μαγευτικό Πήλιο.

23

Όταν οι άγριας ομορφιάς παραλίες που βλέπουν στο Αιγαίο μετατρέπονται από τα επιβλητικά κύματα που σηκώνουν τα αυγουστιάτικα μελτέμια, σε σκηνικό άκρως επιβλητικό, τα απάνεμα νερά του κόλπου του Παγασητικού γίνονται ιδανικά για να απολαύσουμε μια ξένοιαστη μέρα με κολύμπι και χαλάρωση. Κι έπειτα, την ώρα που ο ήλιος δύει μαγνητίζοντας το βλέμμα, να κατευθυνθούμε σε εστιατόρια και ταβερνάκια απλά αλλά περιποιημένα, μπροστά ή παραδίπλα στις παραλίες που μόλις κολυμπήσαμε. Προαπαιτούμενα, ένα παρεό ή ένα μπλουζάκι, καλή παρέα, εύθυμη, ανάλαφρη διάθεση και σίγουρα πολλή όρεξη για τα εύγευστα πιάτα που πρόκειται να απολαύσουμε. Διότι στα παρακάτω στέκια, η γευστική απόλαυση είναι όντως εγγυημένη.

Ο Κώστας, Μαλάκι

Κάτι μας λέει ότι αυτή η φροντισμένη ταβέρνα που άνοιξε φέτος το καλοκαίρι έχει λαμπρό μέλλον κρίνοντας από τα θετικά σχόλια και τις καλές εντυπώσεις των ευχαριστημένων συνδαιτημόνων. Το ζωηρόχρωμο σκηνικό μπροστά σε μια υποτυπώδη προβλήτα, θυμίζει κάτι από νησί με τα λευκά τραπέζια και τις κατακόκκινες καρέκλες, τα καρό τραπεζομάντηλα και τις τιρκουάζ πινελιές στο εσωτερικό. Το προσεγμένο, στάνταρ μενού εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας, συμπληρώνεται με πολλά φρέσκα ψάρια και βασίζεται σε ό,τι βγάλουν από Παγασητικό και Αιγαίο τα δίχτυα των ντόπιων ψαράδων, με τους οποίους ο ιδιοκτήτης Κώστας Σερμέτης, συνεργάζεται.

Ξεκινήστε με σπιτικές αλοιφές και αφήστε τη θαλασσινή φρεσκάδα να γεμίσει το τραπέζι ήδη με μια σαλάτα, όπως η αλμύρα με μαριναρισμένο γαύρο και ορεκτικά όπως τις μπουκιές ντάκου επίσης με γαύρο και ντομάτα ή τα ντολμαδάκια με φρέσκο τόνο, ένα πραγματικά έξοχο finger food που θα θυμάστε για καιρό. Ανάλογα με τη μέρα και την ψαριά, θα βρείτε χταποδοκεφτέδες, σουβλάκι ξιφία, φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου, ενώ από το τηγάνι θα καταφτάσουν καυτά και λαχταριστά ολόφρεσκα καλαμαράκια, σαλάχι, κουτσομούρες και μπακαλιαράκια. Η αστακομακαρονάδα εναλλάσσεται με καραβιδομακαρονάδα, ενώ το κριθαρότο με σουπιές, μύδια, καλαμάρι, γαρίδες και χταπόδι, είναι πλούσιο και γευστικότατο. Τα σπιτικά γλυκά έχει αναλάβει η μητέρα του ιδιοκτήτη και η προτίμηση στο λεμόνι είναι σαφής: κρέμα λεμονιού ή πανακότα με γλυκό κουταλιού λεμόνι, φυσικά με εσπεριδοειδή από τον κήπο τους.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264741)
      ["id"]=>
      int(264741)
      ["title"]=>
      string(13) "Η ΚΑΔΗ 1"
      ["filename"]=>
      string(24) "Η-ΚΑΔΗ-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(796593)
      ["url"]=>
      string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/i-kadi-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(52) "«Η Κάδη»/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "i-kadi-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:33:31"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:33:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Η-ΚΑΔΗ-1-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Κάδη, Κορόπη

Με τη διαφοροποιημένη από τις παραδοσιακές γεύσεις κουζίνα του και τα προσεγμένα μεσογειακά πιάτα, το εστιατόριο αυτό στην παραλία της Μπούφας όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Κορόπη, άλλαξε τα δεδομένα όταν άνοιξε πριν 18 χρόνια και πλέον δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια εστιατόρια του Πηλίου. Είχε προηγηθεί το προσεγμένο all day café-bar Κάδη, που αναβάθμισε πολύ τη συγκεκριμένη παραλία, αλλά το εστιατόριο με το χαλαρό σκηνικό μιας σκιερής αυλής με ξύλινα τραπέζια, άνετες καρέκλες σκηνοθέτη και κυρίως ποιοτικά πιάτα, ανέβασε πολύ τον πήχη της εστίασης στον Παγασητικό. Πιάστε θέση μπροστά για άπλετη θέα στην παραλιακή δράση κι αφήστε το τραπέζι να γεμίσει με χρώματα, αρώματα και γεύσεις – όχι μόνο θάλασσας, αφού το μενού μοιράζεται μεταξύ θαλασσινών και κρεατικών. Και μόνο η ποικιλία των τυριών του μενού, από επώνυμα τυροκομεία και αντιπροσωπευτικά διαφόρων γωνιών της χώρας μας, αξίζει ιδιαίτερης μνείας.

Εδώ, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε νιβατό Βερδικούσας, το υπόξινο, τοπικό τυρί που αλείφεται σε ψημένες πιτούλες, γραβιέρα Κρήτης του Βογιατζάκη, μαυροσκορδάτο κασέρι Μαγνησίας του Καρακάνα, Ανδριώτικο βολάκι με chutney δαμάσκηνο, που μαζί με τη μαϊντανοσαλάτα, την πλούσια σε φέτα και ελιές πίτα «Κάδη» κι ένα μπουκάλι κρασί, είναι ένα υπέροχο, ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα από μόνα τους. Η μεγάλη ποικιλία σε χορταστικές, ολόφρεσκες σαλάτες μας δίνει πολλές επιλογές για συνδυασμούς με νόστιμα πιάτα κρέατος, όπως τα ζουμερά φιλέτα κοτόπουλου με σάλτσα εσπεριδοειδών ή το αφράτο μπιφτέκι με αρνίσιο και χοιρινό κιμά που κόβεται στην κουζίνα της Κάδης. Αλλά η πρωτότυπη σαλάτα καρότο-ρόκα με δύο ειδών σταφίδες, αμύγδαλο και dressing με ginger, μαζί με φρέσκα μύδια – είτε με λευκό κρασί και μυρωδικά είτε à la provençale – και μια σκορδάτη τηγανιά τόνου, δίνουν μοναδική γεύση στο καλοκαιρινό τραπέζι, αλλά και κάθε λόγο να μη φύγετε από την Κάδη ακόμη κι όταν βγει το φεγγάρι. Ειδικά, αν το θαυμάζετε απολαμβάνοντας ένα καρυδάτο κέικ με παγωτό βανίλια ή μια μους σοκολάτας Valrhona με μαύρο ρούμι.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264760)
      ["id"]=>
      int(264760)
      ["title"]=>
      string(22) "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 3"
      ["filename"]=>
      string(33) "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(760467)
      ["url"]=>
      string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/paradeisos-3-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(74) "Ο Παράδεισος, Ράμνος/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(14) "paradeisos-3-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:44:31"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:44:42"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-3-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Παράδεισος, Ράμνος

Λίγοι γνωρίζουν την παραλία Ράμνος με αυτό το όνομα, αφού έχει πλέον καθιερωθεί ως «Παράδεισος» κι αυτό λέει πολλά για την ιστορία και τη δημοφιλία της ταβέρνας που βάφτισε την παραλία. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το άλλοτε ταπεινό ταβερνάκι μετρά 3 δεκαετίες λειτουργίας, έχοντας φέτος μεταφερθεί λίγο παραδίπλα της αρχικής του θέσης. Με τη μετακόμιση ήρθε και η εμφανής αναβάθμιση του σκηνικού από τη δεύτερη και τρίτη πλέον γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, σε ένα χαλαρό κι ανοιχτό προς όλους στέκι, όπου κυριαρχούν οι ουδέτεροι τόνοι και τα φυσικά υλικά. Η ουσιαστική ανανέωση όμως ήρθε στο μενού, από τα κρασιά που επιλέγει η νεαρή οινολόγος της οικογένειας ως τα must πιάτα, όπως το ντόπιο πρόβειο λουκάνικο με αυγά, φέτα και πιπεριές.

Εκτός από τα ντόπια κρέατα, οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι οι σπιτικές γεύσεις, όπως στο δικό τους τζατζίκι και τη σως που συνοδεύει τους κολυκυθοκεφτέδες, στα σπιτικά παξιμάδια που ετοιμάζουν οι ίδιοι για την πλούσια σαλάτα-ντάκο και το ελαιόλαδο που προέρχεται από τον οικογενειακό ελαιώνα, νοστιμίζοντας ιδιαίτερα μαγειρευτά, όπως το μοσχαράκι γιουβέτσι. Όσο για τις τρεις χορταστικές ποικιλίες για τσίπουρο, απολαυστικό τελετουργικό την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στη θάλασσα ακριβώς μπροστά σας, μύδια και τηγανιτές πιπεριές, τουρσιά και χταποδάκι ξιδάτο, γεμιστό καλαμάρι και γεμιστές πατατούλες, αφήνουν χώρο για τα κλασσικά πλέον «ψαράκια του κυρ Αλέκου», φόρος τιμής στον παππού-πρώτο ιδιοκτήτη της ταβέρνας, που σέρβιρε το τσίπουρο με τη δική του ψαριά της ημέρας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264768)
      ["id"]=>
      int(264768)
      ["title"]=>
      string(20) "ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ 4"
      ["filename"]=>
      string(31) "ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(682796)
      ["url"]=>
      string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/akrogiali-4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(71) "Ακρογιάλι, Άφησσος/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "akrogiali-4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:47:14"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:47:24"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ-4-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ακρογιάλι, Άφησσος

Αν πάντως κάποιος κατέχει την τέχνη των τσιπουρομεζέδων, αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Αποστόλη Γαλανό, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Ακρογιάλι στη δημοφιλή παραλία Αμποβού της Αφήσσου, που διατηρεί και τσιπουράδικο στο Βόλο. Κάντε ένα διάλειμμα από τις βουτιές στα διάφανα νερά και πιάστε τραπέζι με φόντο τον ξυλόφουρνο και το μποστάνι της ταβέρνας, για θαλασσινούς μεζέδες όλο γεύση: μπακαλιάρο καπνισμένο με τα παραδοσιακά μπαχαρικά του παστουρμά, αχινοσαλάτα, γαυροσαλάτα και χταποδοσαλάτα που μοσχοβολούν ιώδιο, αλλά και πληθωρικά σαγανάκια θαλασσινών με κόκκινη σάλτσα αρωματισμένη με ούζο, ό,τι πρέπει για να βουτήξετε το νόστιμο ζυμωτό ψωμί που ψήνεται καθημερινά στον ξυλόφουρνό τους.

Οφείλω να προειδοποιήσω ότι είναι άκρως εθιστικό και θα δυσκολευτείτε να μην το φάτε όλο. Όπως και το αρωματισμένο με μπόλικο άνηθο μυδοπίλαφο ή το ιδανικά ψημένο ζουμερό χταπόδι, τις ψητές σαρδέλες, που αξίζει επίσης να δοκιμάσετε. Καθημερινά η βιτρίνα του ψυγείου γεμίζει με φρέσκους θησαυρούς της θάλασσας, ρωτήστε για γλώσσες, κουτσομούρες, τσιπούρες και φαγκριά, αλλά υπάρχουν κι επιλογές για όσους δεν απαρνιούνται το κρέας, που θα συνοδεύσετε με εξίσου νόστιμα, αντίστοιχα ορεκτικά: ξεχωρίζουν οι τραγανοί κι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, η Σκοπελίτικη τυρόπιτα και η γεμιστή μελιτζάνα στο φούρνο. Αλλά και μία ακόμη πρόταση που δεν γίνεται να μην αναφερθεί, αν κι ίσως σας κάνει να αναρωτηθείτε «ψαρόσουπα το καλοκαίρι;». Ναι και πάλι ναι, γιατί η πλούσια, χυλωμένη κι αρτυμένη όσο πρέπει ψαρόσουπα στο Ακρογιάλι, με μπόλικο ψάρι, πατατούλες, σέλινο και καρότα είναι ένα από τα κορυφαία πιάτα ψαροφαγίας που θα δοκιμάσετε στο Πήλιο. Κι αυτό ισχύει ανεξαρτήτως εποχής.

Ο Στέφανος, Λεφόκαστρο

Η φήμη που συνοδεύει την ταβέρνα του Λεφόκαστρου είναι «το καλύτερο τηγάνι του Παγασητικού», ενώ το στίγμα για να την εντοπίσετε δίνουν τα χταπόδια που λιάζονται κρεμασμένα πάνω από τη θάλασσα, στην απέναντι πλευρά του παραλιακού δρόμου που διατρέχει τον οικισμό. Το σκηνικό γνήσια μποέμ, αφιασίδωτο κι απροσποίητο, βάζεις στοίχημα ότι είναι το στέκι των ντόπιων, ψαράδων και μη. Και είναι, αφού μένει ανοιχτό όλο το χρόνο καθημερινά, όπως είναι και προορισμός για όσους μετά το μπάνιο στους κολπίσκους του Λεφόκαστρου, ακόμη και με το μαγιό και το αλάτι πάνω τους, θα περάσουν για ένα χαλαρό τσιπουράκι, το οποίο φυσικά είναι ντόπιο, όπως μας εξηγεί η Κατερίνα, κόρη του ιδιοκτήτη που έρχεται από το Σικάγο για να δουλέψει για την καλοκαιρινή σεζόν το μαγαζί. Και τα περισσότερα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι ντόπια, όπως οι ολόγλυκες ντομάτες της χωριάτικης.

Εκτός από τα μαστιχωτά χταπόδια που θα καταλήξουν από τους απέναντι πασσάλους στο τραπέζι σας, όρεξη να έχετε και περιέργεια για το τί έφεραν οι ψαρόβαρκες στον παραθαλάσσιο οικισμό: γαύρος, σαρδέλες, μπαρμπούνια, συναγρίδες, σαργοί ,τσιπούρες, μαριδάκια και λυθρίνια, όλα περνούν από το τηγάνι και τις σχάρες του Στέφανου, για να σας χορτάσουν παρέα με απλούς μεζέδες, όπως ψητές πιπεριές, τσιτσίραβλα, κρίταμα, φτέρες, τουρσιά και τηγανητά κηπευτικά. Και κάτι αναπάντεχο: παρότι πρόκειται σαφώς για στέκι ψαροφαγίας, την έκπληξη κάνει ο μαμαδίστικος μουσακάς. Αν τον πετύχετε, μην τον προσπεράσετε.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264791)
      ["id"]=>
      int(264791)
      ["title"]=>
      string(11) "SYMMETRON 2"
      ["filename"]=>
      string(22) "SYMMETRON-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(485092)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/symmetron-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(62) "Symmetron, Κάλαμος/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "symmetron-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:53:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:53:46"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/SYMMETRON-2-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Symmetron, Κάλαμος

Από τις περιπτώσεις που χαιρόμαστε να διαπιστώνουμε ότι βελτιώνονται κάθε χρόνο, η ταβέρνα που βρίσκεται μπροστά από τα ομώνυμα, περιποιημένα studios στην ήρεμη παραλία του Καλάμου, ισορροπεί το μενού της μεταξύ κρέατος, μαγειρευτών και ψαρικών, ώστε να ικανοποιεί εξίσου μικρούς και μεγάλους, που πεινασμένοι από το κολύμπι πιάνουν θέση στο μπαλκονάκι της, μόλις οι πρώτες γαργαλιστικές μυρωδιές ξεχυθούν από την κουζίνα. Οι παραδοσιακές συνταγές δέχονται ένα άγγιγμα δημιουργικότητας, που τις ωφελεί προς το γευστικότερον, όπως η μους φέτας και το crumble από δικές τους μαύρες ελιές, που δένουν ωραία με τα παξιμάδια χαρουπιού και το τουρσί στην ελληνική σαλάτα.

Απλή και χορταστική, η σαλάτα Σύμμετρον με ντοματίνια, κόκκινη πιπεριά, μπόλικη κάπαρη και κατσικίσιο τυρί, συνοδεύεται με ψητές πιτούλες και μας μεταφέρει πέρα από τον Παγασητικό προς το Αιγαίο, ειδικά με μια μερίδα Σκοπελίτικη τυρόπιτα, μελιτζανοσαλάτα με βασιλικό και γαρίδες με φοινόκιο και ούζο. Έξτρα γεύση δίνουν οι τρίχρωμες πιπεριές στο σιγομαγειρεμένο σε ζωμό οστρακοειδών κριθαρότο με γαρίδες, το ελαφρύ κους κους δένει εξίσου με λαβράκι και ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο, ενώ το γεμιστό καλαμάρι είναι ένα πιάτο εντυπωσιακό, χορταστικό και γευστικό. Όσο για τους λάτρεις του κρέατος, θα ενθουσιαστούν με την τριλογία βουβαλίσιου, πρόβειου-κατσικίσιου και μοσχαρίσιου λουκάνικου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264803)
      ["id"]=>
      int(264803)
      ["title"]=>
      string(15) "ΦΑΒΙΟΣ 19"
      ["filename"]=>
      string(26) "ΦΑΒΙΟΣ-19-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(473952)
      ["url"]=>
      string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(97) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/favios-19/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(63) "Φάβιος, Μηλίνα/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "favios-19"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:58:03"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 07:58:14"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΦΑΒΙΟΣ-19-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Φάβιος, Μηλίνα

Το τρίπτυχο της θερινής γαστρονομικής ευτυχίας – δείπνο με το ηλιοβασίλεμα σε πρώτο πλάνο, σε κομψά, απέριττα τραπέζια δίπλα στη θάλασσα, με καταπληκτικά πιάτα θαλασσινών – σκηνοθετεί κάθε βράδυ ο ευγενέστατος και πάντα εξυπηρετικός Γιώργος Φάβιος, στο εστιατόριο που έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο της ψαροφαγίας αξιώσεων. Τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Μηλίνας, μοιάζουν να μην αδειάζουν ποτέ, κι όμως όλα λειτουργούν στην εντέλεια: τα θεαματικά σε μέγεθος και εμφάνιση πιάτα, δεν αρκούνται στην εντυπωσιακή παρουσίαση, οι γεύσεις είναι μεστές, όλο φρεσκάδα κι εύστοχες πινελιές, όπως η γήινη γεύση των φουντουκιών και η δροσερή γλύκα της φράουλας στη signature σαλάτα τους ή το μοσχολέμονο και το ρούμι στο έξοχο πιάτο ζυμαρικών Φιογκάκι πεσκανδρίτσας.

Αν και στην περίπτωση του Φάβιου, μάλλον για πιατέλες πρέπει να μιλάμε και όχι για πιάτα, αφού το μέγεθος των special πιάτων θαλασσινών άνετα χορταίνει δύο άτομα, από την άλλη όμως δεν θες να μοιραστείς μπουκιά με κανένα. Ειδικά αν πρόκειται για την καραβιδομακαρονάδα με την πληθωρική, ντοματένια, γεμάτη αρώματα σάλτσα της ή τα σβησμένα με μπράντι linguini από μελάνι σουπιάς με ντοματίνια, φλούδες παρμεζάνας, μύδια, αχιβάδες, γαρίδες και καραβίδες να δίνουν χρώμα στο μαύρο φόντο των ζυμαρικών και να σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας. Το τί έβγαλαν τα δίχτυα του ψαρά θα καθορίσει ποια φρέσκα ψάρια θα βρείτε διαθέσιμα αλλά και τί γεύση θα πάρει η περίφημη Κακαβιά της Γαρυφαλλιάς, μητέρας του ιδιοκτήτη. Στα συν το επαγγελματικό σέρβις, οι προσγειωμένες τιμές και το γλυκό κέρασμα, και κάπως έτσι η Μηλίνα γίνεται υποχρεωτική στάση κάθε εκδρομής στο νότιο Πήλιο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(264813)
      ["id"]=>
      int(264813)
      ["title"]=>
      string(17) "ΑΓΓΕΛΟΣ 16"
      ["filename"]=>
      string(28) "ΑΓΓΕΛΟΣ-16-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(742318)
      ["url"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/psarofagia-ston-pagasitiko-8-geystikes/attachment/aggelos-16/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(68) "Ο Άγγελος, Κόττες/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "aggelos-16"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(264656)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-08-17 08:00:44"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-08-17 08:00:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΑΓΓΕΛΟΣ-16-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Άγγελος, Κόττες

Μια ταβέρνα που εύχεσαι να είχες ανακαλύψει μόνο εσύ, ένα σκηνικό τόσο απλό κι αυθεντικό που μοιάζει ταξίδι στο χρόνο – σίγουρα πρόκειται για θαλασσινό ταξίδι γεύσεων – και που με ανακούφιση διαπιστώνεις ότι παρότι η φήμη της έχει εξαπλωθεί σε όλο το Πήλιο από στόμα σε στόμα, όλα παραμένουν προσγειωμένα, αληθινά, γνήσια. Κυρίως ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Λεμονής, με τον συγκινητικό τρόπο που αναφέρεται στον πατέρα του Άγγελο, ο οποίος πριν 18 χρόνια μετέτρεψε το πέτρινο κτίριο του πάλαι ποτέ οικογενειακού ελαιοτριβείου σε ταβέρνα. Κι όπως το κτίριο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία από το 1884, έτσι κι η παραθαλάσσια ψαροταβέρνα με την όμορφη αρχική ταμπέλα, ζωγραφισμένη από ντόπιο επίδοξο καλλιτέχνη, έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία, αποτελώντας σημείο αναφοράς, αυτονόητη επιλογή για σκάφη και οδικές εξορμήσεις σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του Παγασητικού.

Ουσιαστικά εδώ, φτάνοντας μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα σε ένα κρυμμένο, παραθαλάσσιο μονοπάτι, δεν τρως δίπλα στη θάλασσα, αλλά σχεδόν μέσα, αφού τα μπροστινά τραπέζια της προβλήτας μοιάζουν να αιωρούνται στο νερό. Παραδίπλα, πλάι στην κυματιστή ελληνική σημαία λιάζονται τα χταπόδια, ένας από τους καλύτερους μεζέδες, ενώ πιο πέρα ξεφορτώνουν για την ταβέρνα οι ψαράδες της περιοχής. Ο Γιώργος κουβαλά ο ίδιος την ψαριά της ημέρας στην κουζίνα της μητέρας του, κυρίας Ελένης, που από κοινού ανέλαβαν το μαγαζί όταν έχασαν τον κυρ Άγγελο.

Εκείνη φτιάχνει τον απίθανο λευκό ταραμά, την περιζήτητη καροτοσαλάτα, την τονοσαλάτα με φρέσκο τόνο, φροντίζει για τους τσιπουρομεζέδες και τα πανάλαφρα τηγανητά κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, για να συνοδεύσετε το φρέσκο καλαμάρι, τις γυαλιστερές, τις φούσκες και τα στρείδια. Η εξαιρετική καραβιδομακαρονάδα θα σας κάνει να αναρωτηθείτε αν οι καραβίδες είναι περισσότερες από τα σπαγγέτι, με την αστακομακαρονάδα θα ξεχάσετε να σηκώνετε το βλέμμα για την υπέροχη θέα στην κλειστή καμπύλη του Παγασητικού και εν τέλει, ο «Άγγελος» είναι ο λόγος που και φέτος θα ξαναπάμε στις απομακρυσμένες Κόττες.

Διαβάστε ακόμα:

Αλατάς, Κίκινθος, Παλαιό Τρίκερι: Τα άγνωστα νησάκια του Παγασητικού

Αχίλλειο: Το παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας που γίνεται προορισμός κάθε άνοιξη και καλοκαίρι

Μηλίνα: Το παραθαλάσσιο χωριό του νότιου Πηλίου με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα