Στις μέρες μας η ετικέτα Rose Bakery απολαμβάνει παγκόσμιας αίγλης, έχοντας γίνει συνώνυμη της δυτικοευρωπαϊκής ζαχαροπλαστικής φινέτσας.

25

Όλα φαίνεται όμως ότι συνέβησαν εξαιτίας της φήμης που απόκτησε το πιο πολυσυζητημένο κάροτ κέικ στο Παρίσι –έστω κι αν πλέον μπορείτε να το φτιάξετε κι εσείς, στο σπίτι σας.

Είναι κάτι που ίσως δεν το φαντάζεται κανείς, αν δεν ξέρει το παρελθόν και κοιτάξει απλά τη σημερινή εικόνα, με τα τρία ξεχωριστά Rose Bakery καταστήματα στη rue de Sèvres, στη rue de Navarin και στη rue des Martyrs –συν ένα ακόμα, για take away– αλλά και τη διεθνή παρουσία της φίρμας σε Νέα Υόρκη, Τόκυο, Λονδίνο και Λος Άντζελες.

Φέτος, ωστόσο, το Rose Bakery γίνεται 20 χρονών οπότε η ιστορία του επιστρέφει στην επικαιρότητα, σε στυλ «να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Ήταν 2002 όταν η Rose Carrarini, μια Αγγλίδα στο Παρίσι, αποφάσισε να ανοίξει ένα διαφορετικό καφέ, που θα εστίαζε στη ζαχαροπλαστική της δικής της πατρίδας.

Ο σύζυγός της Jean-Charles πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια και σύντομα το Rose Bakery έγινε πραγματικότητα, ανοίγοντας τις πόρτες του στη rue des Martyrs. Για τους πρώτους του θαμώνες αποτελούσε μια γοητευτική ιδιαιτερότητα: θύμιζε βρετανική τσαγερί και σέρβιρε κέικ παντεσπάνι τύπου Victoria (γεμιστό δηλαδή με κάποια μαρμελάδα), τριφτές φρουτοτάρτες με πλούσια κρέμα custard, πουτίγκες και ψωμάκια scone γεμιστά με βουτυρένια κρέμα και μαρμελάδα.

Οι ζαχαροπλαστικές περιπέτειες μιας Αγγλίδας στο Παρίσι

Στην αρχή, η Rose Carrarini μάλλον αποθαρρύνθηκε. Το Rose Bakery δεν ήταν κάτι που θα έβρισκες στους τουριστικούς οδηγούς του Παρισιού, καθώς προτιμούνταν μαγαζιά με πιο γαλλική ταυτότητα. Σύντομα, όμως, η επιμονή της στη λεπτομέρεια επιβραβεύτηκε, με το μαγαζάκι να κερδίζει ολοένα και περισσότερους πελάτες. Έκανε βέβαια κι εκείνη το άνοιγμά της, φιλοξενώντας και ελαφρά γεύματα με πιο παριζιάνικο χαρακτήρα (σαλάτες, σάντουιτς). Ό,τι κι αν έφτιαχνε, πάντως, ήταν προσεγμένο στην εντέλεια: τα φρούτα ήταν εποχής, τα μήλα για τη μηλόπιτα έρχονταν από την Αγγλία, το ψωμί το αγόραζε από το περίφημο αρτοποιείο Poujauran, η σοκολάτα ήταν πάντοτε Valrhona.

Αλλά εκείνο που έκανε τελικά τη διαφορά ήταν το κάροτ κέικ. Το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα γλυκίσματα του Rose Bakery, ήταν φτιαγμένο με αγγλική λογική και συνταγή. Βαθμιαία μα σταθερά, έγινε το πιο συζητημένο κάροτ κέικ σε όλο το Παρίσι. Και το μαγαζάκι της Carrarini μπήκε θριαμβευτικά στους τουριστικούς οδηγούς, οδηγώντας πολλούς ταξιδιώτες στη rue des Martyrs, οι οποίοι στη συνέχεια εξάπλωσαν τη φήμη του διεθνώς. Πάνω σε αυτήν οικοδομήθηκε η μικρή αυτοκρατορία που βλέπει κανείς στις δικές μας ημέρες: το πρώτο διεθνές κατάστημα ήταν του Λονδίνου και εγκαινιάστηκε το 2004.

Μια τέτοια επέκταση, ασφαλώς, σήμαινε ότι τα «μυστικά» του α-λα-Rose Bakery κάροτ κέικ δεν θα έμεναν και πολύ κρυφά. Άλλωστε και η ίδια η Carrarini έγραψε στην πορεία και δύο βιβλία μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Έτσι, η συνταγή είναι πλέον αρκετά γνωστή και μπορείτε κι εσείς να τη φτιάξετε στο σπίτι: τα θεμελιώδη της χαρακτηριστικά είναι η σωστή υγρασία και η λεπτομερώς μετρημένη αντίθεση ξινού και αλμυρού.

Αν και ξέρετε τι λένε, ότι οι μεγάλοι μάγειροι πάντα κρατάνε τελικά κι ένα μικρό μυστικό για τον εαυτό τους, όσα κι αν αποκαλύπτουν στην πορεία.

Πώς να φτιάξετε το κάροτ κέικ του Rose Bakery στο σπίτι

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα 23 εκατοστών

9 καρότα μεσαίου μεγέθους, επιμελώς τριμμένα στο λεπτό μέρος του τρίφτη
4 αυγά
225 γραμμάρια ζάχαρη (λευκή)
75 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (ή 50, αν δεν το θέλετε πολύ γλυκό)
150 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml ηλιέλαιο
250 γραμμάρια τυρί κρέμα, αφημένο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμμάρια βούτυρο (αγελάδας, καλής ποιότητας) αφημένο σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
Βανίλια (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
Κανέλλα τριμμένη (1 κουταλάκι του γλυκού)
Μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού)
Μαγειρική σόδα (1/2 κουταλάκι του γλυκού)

Εκτέλεση

Καλύπτετε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε σιγά-σιγά το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κατόπιν προσθέστε στο μίγμα τα καρότα, το αλάτι, την κανέλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τελευταία τα καρύδια.

Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε για 45 λεπτά. Επειδή δεν είναι όλοι οι φούρνοι ίδιοι, τεστάρετε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο σκεύος: πρέπει να βγει καθαρό. Αφαιρείτε τη φόρμα και την αφήνετε παράμερα, να κρυώσει.

Αρχίζετε έπειτα να φτιάχνετε το γλάσο. Χτυπάτε το βούτυρο με το τυρί κρέμα, μέχρι να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα. Προσθέστε έπειτα τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα, τοποθετήστε το σε πιατέλα και απλώστε πάνω του το γλάσο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες (ή 5, αν μετρήσετε και την ημέρα παρασκευής).

Διαβάστε ακόμα:

7 ρομαντικά ξενοδοχεία στο Παρίσι για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην πόλη του έρωτα

5 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία με φανταστικά γλυκά χωρίς ζάχαρη

Τέσσερα boutique ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα με γλυκά «έργα Τέχνης»