Η Σοφία Λόρεν συνήθιζε να σχολιάζει, αναφερόμενη στην εμφάνισή της, πως όσα βλέπουμε και θαυμάζουμε πάνω της τα χρωστάει στην πίτσα, ή ότι προτιμά να απολαμβάνει την κουζίνα της Νάπολης από το να φορά μικρότερο μέγεθος στα ρούχα. Υπερβολή ή όχι, σίγουρα δεν είναι καθόλου υπερβολική η διαπίστωση ότι κάθε επισκέπτης της γοητευτικής πατρίδας της διάσημης ηθοποιού βρίσκει την κουζίνα της Νάπολης ακαταμάχητη.

27

Η προσδοκία να δοκιμάσει κάποιος τη νοστιμότερη πίτσα του κόσμου επιβεβαιώνεται και με το παραπάνω, αλλά σύντομα όλοι ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο η πίτσα που κάνει κορυφαία τη ναπολιτάνικη γαστρονομία. Μάλιστα, στις μοναδικές γευστικές απολαύσεις της πρωτεύουσας της Καμπανίας δεν περιλαμβάνονται μόνο τα θεσπέσια πιάτα της cucina povera και η μεγάλη ποικιλία των πεντανόστιμων τηγανιτών σνακ αλλά και τα καταπληκτικά της γλυκά. Μεγάλοι γλυκατζήδες οι Ναπολιτάνοι, φαίνεται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα το ιταλικό ιδεώδες της bella figura για χάρη μιας αφράτης, σιροπιαστής, κρεμώδους δημιουργίας. Είναι το ιδανικό συνοδευτικό για την άλλη μεγάλη τους αγάπη, τον καφέ, που επίσης απολαμβάνουν αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε τους στα στέκια που προτιμούν, ανακαλύψτε τη δική τους εκδοχή της dolce vita και κυρίως ενδώστε χωρίς τύψεις στα παρακάτω πληθωρικά ναπολιτάνικα γλυκά.

Μπαμπάς με ρούμι -Βabà Νapoletano

Στη ναπολιτάνικη ζαχαροπλαστική, ο απόλυτος βασιλιάς δεν είναι άλλος από τον μπαμπά με ρούμι το πιο διαδεδομένο και κλασσικό επιδόρπιο για το οποίο οι Ναπολιτάνοι τρελαίνονται. Και όντως, ο babà Νapoletano μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως βασιλιάς, αφού έλκει την καταγωγή του από την αυλή του Πολωνού Βασιλιά Stanislaus I, από την οποία ταξίδεψε μαζί με την κόρη του Πολωνού βασιλιά και τον βασιλικό ζαχαροπλάστη στα ανάκτορα των Βερσαλλιών και από τη Γαλλία στη Νάπολη με την κατάκτηση της τελευταίας από τον Βασιλιά Κάρολο VIII.

Στην εποχή μας είναι το πιο αγαπητό γλυκό στη Νάπολη, μια πραγματική σπεσιαλιτέ που όμως μπορείτε να βρείτε παντού –σε ζαχαροπλαστεία, φούρνους, τζελατέριες, τρατορίες, καφέ– σε διαφορετικά μεγέθη αλλά πάντα στο ίδιο σχήμα που θυμίζει μανιτάρι. O νοστιμότατος, σιροπιαστός μπαμπάς με την ελαφριά, μπριοσένια ζύμη, σερβίρεται είτε σκέτος είτε γεμισμένος με πλούσια κρέμα πατισερί, ή σαντιγί, κρέμα σοκολάτας ή λεμονιού, αλλά πάντα κυριολεκτικά κολυμπώντας σε σιρόπι εμπλουτισμένο με ρούμι.

Για την καλύτερη εκδοχή του, θα αποφανθείτε αφού τον δοκιμάσετε τουλάχιστον σε 4 από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και καφέ της πόλης, ξεκινώντας από την Pasticceria Giovanni Scaturchio, που από το 1905 δεσπόζει στην Piazza San Domenico Maggiore. Θα την αναγνωρίσετε αμέσως από τον γιγάντιο μπαμπά σε σχήμα Βεζούβιου στη βιτρίνα, που καθιερώθηκε από το 1994, όταν η Νάπολη φιλοξένησε τη Σύνοδο G7 και για την περίσταση το ζαχαροπλαστείο Scaturchio δημιούργησε έναν τεράστιο μπαμπά δίνοντάς του το σχήμα του εμβληματικού ηφαίστειου. Πιάστε θέση στην πλατεία υπό τη σκιά της επιβλητικής μπαρόκ στήλης, και απολαύστε ένα συγκλονιστικό Babà crema pasticcera e amarena – δεν θα βρείτε νοστιμότερη γέμιση κρέμας με βύσσινα σε ολόκληρη τη Νάπολη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(318981)
      ["id"]=>
      int(318981)
      ["title"]=>
      string(46) "CAPRICCIO - ΜΠΑΜΠΑΔEΣ ΜE ΡΟΥΜΙ 3"
      ["filename"]=>
      string(55) "CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(608250)
      ["url"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/capriccio-mpampades-me-roymi-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(51) " Bar Capriccio/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(30) "capriccio-mpampades-me-roymi-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:25:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:25:49"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1750)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-205x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(205)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-768x1123.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1123)
        ["large"]=>
        string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-700x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(700)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-1050x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1050)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/CAPRICCIO-ΜΠΑΜΠΑΔEΣ-ΜE-ΡΟΥΜΙ-3-1400x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1400)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Αφοσιωμένους οπαδούς έχουν και οι απίστευτα αφράτοι μπαμπάδες του Bar Capriccio, μια pasticceria στην περιοχή του Castel Capuano που περνά εύκολα απαρατήρητη, τριγυρισμένη από παλιές, ψηλές πολυκατοικίες με μπουγάδες απλωμένες σε κάθε μπαλκόνι. Η δεύτερη γενιά της οικογένειας Capparelli ακολουθώντας παλιές συνταγές τιμά την παράδοση και την κληρονομιά της ναπολιτάνικης ζαχαροπλαστικής και οι μπαμπάδες τους θεωρούνται από τους καλύτερους και τους θεαματικότερους της Νάπολης, αρκεί μια ματιά στις διαστάσεις τους για να καταλάβετε. Ζουμερός και αέρινος, ο σκέτος μπαμπάς θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερο αλκοολούχο σιρόπι πριν φτάσει στο τραπέζι σας, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε κι αυτόν με σαντιγί και φρέσκες φράουλες. Παρά το XL μέγεθός τους, είναι τόσο ελαφριοί, που ούτε καν θα καταλάβετε πώς φάγατε έναν ολόκληρο.

Στην άλλη άκρη της πόλης στο μεταξύ, στην εντυπωσιακή Piazza del Plebiscito, σε ένα από τα ιστορικότερα και αριστοκρατικότερα καφέ ολόκληρης της Ευρώπης, ετοιμάζεται η υπέροχη κρέμα λεμονιού που θα γεμίσει τους μπαμπάδες του Gran Caffè Gambrinus. Στις μεγαλοπρεπείς σάλες του, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το πιο γλυκό δίλημμα: να επιλέξετε μεταξύ ενός κλασσικού μπαμπά με αρωματική κρέμα από τα διάσημα λεμόνια του Σορέντο, γαρνιρισμένο με φρέσκο λεμόνι και φράουλες, ή ενός babà nero, εξολοκλήρου βουτηγμένου σε σοκολάτα, που συνοδεύεται από σαντιγί και άφθονο τρίμμα σοκολάτας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(318967)
      ["id"]=>
      int(318967)
      ["title"]=>
      string(64) "GRAN CAFFE GABRINUS - ΜΠΑΜΠΑΣ ΜE ΚΡEΜΑ ΛEΜΟΝΙ 1"
      ["filename"]=>
      string(73) "GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(327956)
      ["url"]=>
      string(122) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(132) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/gran-caffe-gabrinus-mpampas-me-krema-lemoni-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(109) "Μπαμπάς με κρέμα λεμόνι στο Gran Caffè Gambrinus/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(45) "gran-caffe-gabrinus-mpampas-me-krema-lemoni-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:20:33"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:21:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(124) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(124) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/GRAN-CAFFE-GABRINUS-ΜΠΑΜΠΑΣ-ΜE-ΚΡEΜΑ-ΛEΜΟΝΙ-1-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Όσο για την πιο πληθωρική και χορταστική εκδοχή, θα τη βρείτε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στους καλαίσθητους, ασπρόμαυρους χώρους του Leopoldo Cafebar, που έφερε πραγματική επανάσταση με τον babà al bicchiere ή babassone. Η τρίτη γενιά των αναγνωρισμένων ζαχαροπλαστών της οικογένειας Infante είχε την εμπνευσμένη ιδέα να σερβίρει έναν μεγάλου μεγέθους μπαμπά σε ψηλό ποτήρι, κομμένο σε τρεις φέτες, με μια γενναιόδωρη δόση κρέμας ανάμεσά τους και γαρνιρισμένο με πλούσια σως φιστικιού, σοκολάτα ή αγριοφράουλες. Και κάπως έτσι, ο μπαμπάς με ρούμι βρέθηκε να συναγωνίζεται το gelato σαν γλυκό συνοδευτικό της βόλτας στους δρόμους της Νάπολης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(319001)
      ["id"]=>
      int(319001)
      ["title"]=>
      string(62) "SFOGLIATΕLLΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΙΝΑ LA SFOGLIATΕLLA MARY 3"
      ["filename"]=>
      string(73) "SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(538279)
      ["url"]=>
      string(122) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(135) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/sfogliatelle-stin-kantina-la-sfogliatella-mary-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(102) "Σφολιατέλα στην καντίνα La Sfogliatella Mary/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(48) "sfogliatelle-stin-kantina-la-sfogliatella-mary-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:36:51"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:37:30"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(124) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(124) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SFOGLIATΕLLΕ-ΣΤΗΝ-ΚΑΝΤΙΝΑ-LA-SFOGLIATΕLLA-MARY-3-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Sfogliatella

«Sfogliatella frolla o riccia» είναι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσετε σίγουρα στη Νάπολη και αφορά την έτερη αγαπημένη συνήθεια των Ναπολιτάνων, την περίφημη γλυκιά, ατομική πίτα σφολιατέλα, που απαραιτήτως συνοδεύει τον πρωινό καφέ. Αλλεπάλληλα βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, διπλωμένα τριγωνικά σαν διαδοχικά φακελάκια που το ένα βγαίνει μέσα από το άλλο –στην αυθεντική συνταγή αντί για βούτυρο χρησιμοποιείται εξαιρετικής ποιότητας λαρδί- και στο εσωτερικό μια πλούσια κρέμα από τυρί ρικόττα και σιμιγδάλι με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, συνθέτουν ένα γευστικό ποίημα, που οι γαργαλιστικές μυρωδιές του κατακλύζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τους δρόμους της Νάπολης.

Οι ρίζες του μας ταξιδεύουν 4 αιώνες πίσω, όταν τυχαία οι μοναχοί της ακτής του Αμάλφι πειραματίστηκαν με τα απομεινάρια σιμιγδαλιού που μούλιαζε σε γάλα, αναμειγνύοντάς το με ρικόττα, αποξηραμένα εσπεριδοειδή και limoncello. Η αρωματική κρέμα τυλίχτηκε με φύλλα με τρόπο που θύμιζε το σχήμα της κουκούλας των ράσων τους κι έτσι γεννήθηκε η παινεμένη ακόμη και σε λαϊκά τραγούδια, σφολιατέλα. Στη Νάπολη, έφτασε δύο αιώνες αργότερα από τον Pasquale Pintauro, που μαγεμένος από τη γεύση της, αποφάσισε να μετατρέψει την τρατορία του σε ζαχαροπλαστείο και να γίνει ο ίδιος αρχιζαχαροπλάστης, συστήνοντάς την στο ευρύ κοινό και καθιερώνοντας τη «sfugliatell» όπως την αποκαλούν οι Ναπολιτάνοι, σε σύμβολο αντίστοιχο της πίτσας.

Το να μην την τιμήσετε στον «ναό» της είναι μεγάλη παράληψη, γι΄αυτό κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο αυθεντικό Pintauro που εξακολουθεί να λειτουργεί στην αρχική τοποθεσία του επί της Via Toledo. Δοκιμάστε τη riccia, την πιο κλασσική και αυθεντική, με τα τραγανά φύλλα, τη γεύση του βουτύρου να ισορροπεί τέλεια με αυτή των εσπεριδοειδών και μια δόση κανέλας για έξτρα άρωμα κι ύστερα συγκρίνετέ τη με τη frolla, που περιέχει την ίδια κρέμα αλλά φτιάχνεται με ζύμη κουρού. Και οι δύο τύποι, πάντα και παντού, πασπαλίζονται γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.

Στην καθόλου απίθανη περίπτωση που οι σφολιατέλες του Pintauro έχουν εξαντληθεί, πολύ κοντά, στην είσοδο της επιβλητικής Galleria Umberto I, η μικροσκοπική καντίνα La Sfogliatella Mary ξεφουρνίζει διαρκώς ως αργά το απόγευμα και η ασταμάτητη κίνηση εγγυάται για την ποιότητα. Τίποτα, όμως, δεν φανερώνει τη λατρεία των Ναπολιτάνων για την γλυκιά αυτή λιχουδιά, όσο οι ατέλειωτες ουρές κι ο συνωστισμός που επικρατεί από τις 6 το πρωί στο Attanasio, του οποίου η φήμη και η ποιότητα είναι ισάξιες του Pintauro. Τα φορτωμένα ταψιά αδειάζουν κυριολεκτικά ανά 1-2’, αφού όλοι καταναλώνουν επί τόπου μια σφολιατέλα και παράλληλα παίρνουν ένα πακέτο για το σπίτι, ο δε μέσος χρόνος αναμονής είναι 45΄.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(318997)
      ["id"]=>
      int(318997)
      ["title"]=>
      string(55) "SANTA ROSSA ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΣΤΟ SCATURCHIO"
      ["filename"]=>
      string(66) "SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(375875)
      ["url"]=>
      string(115) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(127) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/santa-rossa-kai-mpampades-sto-scaturchio/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(65) "Santa Rosa στο Scaturchio/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(40) "santa-rossa-kai-mpampades-sto-scaturchio"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:33:11"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:34:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1900)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(116) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(116) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-223x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(223)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(117) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-768x1035.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1035)
        ["large"]=>
        string(117) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-760x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(760)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(118) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-1140x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1140)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(118) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/SANTA-ROSSA-ΚΑΙ-ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ-ΣΤΟ-SCATURCHIO-1520x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1520)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Santa Rosa

Αποκαλείται η «γιαγιά της σφολιατέλα» και όχι άδικα, αφού πρόκειται για την αρχική αυθεντική εκδοχή που σχεδόν τυχαία πρωτοδημιουργήθηκε στο προαναφερθέν μοναστήρι Santa Rosa στην πόλη Conca dei Marini. Οι μοναχοί μάλιστα συχνά την έφτιαχναν μουλιάζοντας τα εσπεριδοειδή στο ελαφρύ λικέρ rosolio που παρασκεύαζαν από τριαντάφυλλα αντί για limoncello και προσέφεραν τις Santa Rosa στις οικογένειες που ευεργετούσαν το μοναστήρι. Το καταπληκτικό αυτό γλυκό είναι ουσιαστικά μια sfogliatella riccia που γαρνίρεται στο «cocuzzolo» -στην κορυφή της δηλαδή- με μια γενναία δόση κατακίτρινης κρέμας πατισερί και σιροπιασμένα βύσσινα, και έχει μάλιστα το δικό του φεστιβάλ στο Conca dei Marini την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Μην περιμένετε μέχρι τότε. Στα Gran Caffè Gambrinus και Scaturchio θα δοκιμάσετε καταπληκτικές εκδοχές.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(318991)
      ["id"]=>
      int(318991)
      ["title"]=>
      string(58) "PASTIΕRA NAPOLΕTANA ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ 1"
      ["filename"]=>
      string(69) "PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(531416)
      ["url"]=>
      string(118) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(128) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/pastiera-napoletana-se-atomiko-megethos-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(36) "Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(41) "pastiera-napoletana-se-atomiko-megethos-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:30:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:31:28"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(119) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(119) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(120) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(120) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(121) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(121) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/PASTIΕRA-NAPOLΕTANA-ΣΕ-ΑΤΟΜΙΚΟ-ΜΕΓΕΘΟΣ-1-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Pastiera Νapoletana

Ένα ακόμη εμβληματικό γλυκό της Νάπολης που στην όψη και την παρουσίαση θυμίζει πάστα φλώρα, η ζύμη του όμως είναι πιο μαλακή και η κρεμώδης γέμιση θυμίζει αυτή της σφολιατέλα σε πιο σφιχτή υφή. Και εδώ, τυρί ρικόττα, ζαχαρωμένα πορτοκάλια και λεμόνια της Καμπανίας, σιμιγδάλι, αυγά και ανθόνερο ενώνονται για να σχηματίσουν την πλούσια γέμιση αυτή της γλυκιάς πίτας, που συνήθως πωλείται σε στρογγυλά ταψάκια οικογενειακού μεγέθους.

Ένας αστικός μύθος θέλει τον αυστηρό και βλοσυρό Βουρβόνο βασιλιά Φερδινάνδο Β΄ να χαμογελά μόνο όταν δοκιμάζει να κομμάτι από την αγαπημένη του παστιέρα και να ζητά ενθουσιασμένος από το βασιλικό ζαχαροπλάστη να την ετοιμάζει συχνότερα κι όχι μόνο το Πάσχα, όπως συνηθίζονταν. Είναι όντως δύσκολο να μη χαμογελάσει κάποιος από ικανοποίηση δοκιμάζοντας την αφράτη παστιέρα, ειδικά καθισμένος στο κομψό περιβάλλον του καφέ-ζαχαροπλαστείου Gran Caffè La Caffettiera στην κομψή περιοχή της Chiaia. Σήμα κατατεθέν της Piazza dei Martiri εδώ και 40 χρόνια, το Caffettiera με την όμορφη συλλογή από παλιές καφετιέρες, πρεσβεύει ότι οι μικρές γλυκές απολαύσεις οφείλουν να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και χρησιμοποιεί τα πιο αγνά, ντόπια υλικά για να αναδείξει τις 100 ετών συνταγές της οικογένειας Campajola. Η γενναιόδωρα αρωματισμένη με πορτοκάλι παστιέρα τους πάντως, είναι σίγουρα από τις κορυφαίες της Νάπολης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(319010)
      ["id"]=>
      int(319010)
      ["title"]=>
      string(27) "ZΕPPOLA ΣΤΟ LΕOPOLDO 1"
      ["filename"]=>
      string(53) "ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(274223)
      ["url"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/zeppola-sto-leopoldo-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(68) "Zeppola στο Leopoldo Cafebar/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(22) "zeppola-sto-leopoldo-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:40:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:49:40"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1710)
      ["height"]=>
      int(2227)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-230x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(230)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-768x1000.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1000)
        ["large"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-786x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(786)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-1179x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1179)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/ZΕPPOLA-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled-e1705316162756-1573x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1573)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(3) "top"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ζeppola di San Giuseppe

Είναι πραγματικά απολαυστικό να διαβάζει κανείς για τους μύθους που συνδέονται με την προέλευση των ναπολιτάνικων γλυκών, καθισμένος σε ένα από τα πολυάριθμα ζαχαροπλαστεία της πόλης, πίνοντας τον καφέ του και δοκιμάζοντάς τα και η zeppola έχει συνδεθεί με τις περισσότερες τέτοιου είδους ιστορίες. Μια οπτασία για την όραση και τη γεύση, κάνει για πρώτη φορά τη γραπτή εμφάνισή της το 1837 στο σύγγραμμα «Teorico Pratica», του Ναπολιτάνου γαστρονόμου και Δούκα του Buonvicino, Ippolito Cavalcanti. Οι ρίζες της όμως ανάγονται αιώνες πριν, με άλλους μύθους να τη φέρνουν στο νότο από την αρχαία Ρώμη, άλλους να τη συνδέουν με παγανιστικούς εορτασμούς λήξης του χειμώνα, κι άλλους –ναπολιτάνικους- να τη θωρούν επίσης μοναστικό γλυκό.

Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί το επίσημο κέρασμα της γιορτής του Αγίου Ιωσήφ που συμπίπτει με τη γιορτή του πατέρα, κι ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό γλυκό με μια κυλινδρική βάση αέρινης και βουτυράτης ζύμης για σου, με άφθονη κρέμα πατισερί και το απαραίτητο γαρνίρισμα από σιροπιασμένα κεράσια ή βύσσινα. Μεγάλες και εντυπωσιακές, θα τις ξεχωρίσετε αμέσως στις βιτρίνες των Leopoldo και Scaturchio και θα τις λατρέψετε όσο κι οι Ναπολιτάνοι.

Αν πάλι ταξιδεύετε με παιδιά, θα εκτιμήσουν πολύ και τη Ζeffola, μια παραλλαγή η οποία συνδυάζει τη ζύμη του λουκουμά – που επίσης αποτελεί δημοφιλή λιχουδιά με την ονομασία graffa- και την κρέμα της zeppola. Στο Chalet Ciro, εγκατεστημένο στην άκρη της παραλιακής οδού Mergellina από το 1952, θα βρείτε τις φρεσκότερες και νοστιμότερες.

Crostatina di fragole

H κροστατίνα δεν διαφοροποιείται πολύ από την ζέππολα, με την οποία μοιράζονται την ίδια ζύμη των choux και την ίδια πλούσια κρέμα. Ωστόσο, το σχήμα της και η δομή της είναι αυτή του Paris–Brest, ενώ στην κρεμώδη της γέμιση προστίθενται φρέσκες αγριοφράουλες από τα ηφαιστιογενή εδάφη της Καμπανίας. Κι ενώ στο Leopoldo θα δείτε καθημερινά ολόφρεσκες crostatine να παρατάσσονται στη βιτρίνα του ψυγείου, το προαναφερθέν Chalet Ciro προτείνει μια δική του παραλλαγή, το Napoleone alle fragoline, φτιάχνοντας το κάτω στρώμα της ζύμης από σφολιάτα, προσθέτοντας μια δόση σαντιγί πλέον της κρέμας και στολίζοντας από πάνω με επιπλέον αγριοφράουλες. Όσο για το όνομά του, αποτίνει φόρο τιμής φυσικά στη Νάπολη και όχι στο Γάλλο αυτοκράτορα όπως μπορεί να νομίζει κανείς.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(319017)
      ["id"]=>
      int(319017)
      ["title"]=>
      string(28) "STRUFFOLI ΣΤΟ LΕOPOLDO 1"
      ["filename"]=>
      string(39) "STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(296350)
      ["url"]=>
      string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-agapimena-glyka-ton-napolitanon-ka/attachment/struffoli-sto-leopoldo-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(70) "Struffoli στο Leopoldo Cafebar/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(24) "struffoli-sto-leopoldo-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(318943)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:41:41"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-08 08:49:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/STRUFFOLI-ΣΤΟ-LΕOPOLDO-1-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Struffoli

Ίσως το πιο χαρούμενο στην όψη ναπολιτάνικο γλυκό, γι’ αυτό εξάλλου το αγαπούν τόσο τα παιδιά και το τιμούν όλοι την περίοδο των Χριστουγέννων. Το όνομά του σημαίνει «μπαλάκια», υποδεικνύοντας και το σχήμα του: μικροσκοπικά κομματάκια ζύμης πλάθονται σε σχήμα βόλων, τηγανίζονται μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά απ΄ έξω μένοντας μαλακά μέσα, κατόπιν βουτιούνται σε πηχτό σιρόπι μελιού και γαρνίρονται με πολύχρωμη τρούφα κι άλλα χρωματιστά ζαχαρωτά. Στο γιορτινό τραπέζι σερβίρονται σε σχήμα χριστουγεννιάτικου στεφανιού και παρότι στις pasticcerie της Νάπολης δεν θα τα πετύχετε εύκολα, στο Leopoldo θα τα βρείτε σε ατομικά κυπελάκια παγωτού και θα εκπλαγείτε από το πόσο ταιριαστά είναι δίπλα σε ένα ναπολιτάνικο καφέ, πλάι στο παράθυρο, χαζεύοντας την αδιάκοπη κίνηση σε έναν από πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους του ναπολιτάνικου Centro storico.

Διευθύνσεις:

Giovanni Scaturchio: Piazza San Domenico Maggiore 19
Bar Capriccio: Via Carbonara 39
Gran Caffè Gambrinus: Via Chiaia 1
Leopoldo: Via Benedetto Croce 30-31
Pintauro: Via Toledo 275
La Sfogliatella Mary: Via Toledo 66
Attanasio: Vico Ferrovia 1-2-3-4
Gran Caffè La Caffettiera: Piazza dei Martiri 26
Chalet Ciro: Via Caracciolo fronte & Via Orazio

Διαβάστε ακόμα:

Πίτσα ναπολιτάνα-πίτσα ρομάνα: Οι διαφορές και οι κορυφαίες διευθύνσεις σε Νάπολη και Ρώμη

Best of Νάπολη: Μία ιταλική πόλη με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονικά θαύματα

Taralli, pizza frita: Οι καλύτερες διευθύνσεις για street food στη Νάπολη