Θριαμβευτικές είναι οι αναφορές του γαλλικού Τύπου στην Μήλο φέτος. Η εφημερίδα Le Figaro «εκπλήσσεται» καθώς ανακαλύπτει τους γεωλογικούς της θησαυρούς και το μοναδικό σεληνιακό τοπίο του νησιού, η γαλλική έκδοση του περιοδικού AD το περιγράφει ως ένα «ανέγγιχτο ελληνικό νησί» με τοπία αντάξια των μεγάλων μύθων και τα πιο γαλάζια νερά των Κυκλάδων και κάνει ειδική αναφορά στην παραλία Σαρακήνικο.

32

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διενήργησε η πλατφόρμα European Best Destinations, η Μήλος, μαζί με την Αθήνα και την Ρόδο περιλαμβάνονται στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές το 2023 (δείτε περισσότερα εδώ), ενώ το 2021, η Μήλος αναδείχθηκε ως «καλύτερο νησί του κόσμου», αλλά και σαν «καλύτερο νησί της Ευρώπης» από τους αναγνώστες του αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travel+Leisure, που ψήφισαν για τα World’s Best Awards πρόπερσι. Ανάμεσα σε όλα τα προσόντα που της έδωσαν αυτή την αξιοζήλευτη θέση ξεχώρισαν οι «εξαιρετικές της ταβέρνες».

Κάτι τρέχει, λοιπόν, με την Μήλο και την κάνει να ξεχωρίζει σε τόσο μεγάλη κλίμακα και με πεδίο αναφοράς την Ευρώπη που αν μη τι άλλο έχει υπάρξει η μήτρα του καλού φαγητού.

Τα εξαιρετικά προϊόντα και τα τοπικά εδέσματα

Είναι αλήθεια ότι οι ταβέρνες της Μήλου τιμούν σχεδόν όλες την ελληνική κουζίνα, κλασική και «πειραγμένη», fusion, εκλεπτυσμένη, κ.λπ., ενώ η τοπική μηλέικη κουζίνα, αδρή και χαρακτηριστική, ιχνηλατείται ισχυρά αν ξέρεις τα κατατόπια. Ακόμα πιο δυνατή είναι η παρουσία των μηλέικων προϊόντων, που ό,τι κουζίνα κι αν σερβίρει μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο βρίσκουν τη θέση τους στο μενού. Είναι αλήθεια ότι το νησί διαθέτει πολλές και καλές πρώτες ύλες: αρνιά και κατσίκια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πολύ ωραία τυριά (ξυνομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξερό τυρί, μελίχλωρο, αφοτύρι), σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά και την ιδιαίτερη άσπρη κολοκύθα αλλά και ντόπιες πατάτες.

Για να πλοηγηθείτε πιο εύκολα στο πεντανόστιμο τοπίο της μηλέικης κουζίνας, σας παραθέτουμε ένα μικρό λεξικό ορισμένων χαρακτηριστικών εδεσμάτων και ιδιοσκευασμάτων. Ο «Μπελτές» είναι μία πυκνή και γερά αλατισμένη σάλτσα ντομάτας από ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους που στεγνώνει στον ήλιο. Βάζουν τον μπελτέ σχεδόν παντού και δίνει μία ιδιαίτερη νοστιμιά. Τα Σκορδολάζανα είναι χειροποίητο ζυμαρικό που μοιάζουν με ταλιατέλες και σερβίρονται με αλευροσκορδαλιά και μπελτέ. Το Ξερό τυρίλαδοτύρι) φτιάχνεται από γίδινο γάλα και ωριμάζει σε σπηλιές. Θεσπέσιο.

Τα Πιταράκια είναι τηγανητά πιτάκια γεμιστά με ξεροτύρι ή και μανούρα και αρωματισμένα με δυόσμο. Η σκορδαλιά φτιάχνεται με αλεύρι και λέγεται Αλιάδα. Το Κουφέτο είναι παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού από λευκή κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλο (ΠΓΕ). Το Ραφιόλι είναι γλυκό από λεπτή ζύμη γεμιστό γεμιστό με καρύδια και μέλι, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και ραντισμένο με ανθόνερο. Οι καλές ταβέρνες και τα εστιατόρια δεν εξαντλούνται σε όσες αναφέρονται στο άρθρο. Υπάρχουν κι άλλες, πολλές και καλές, που θα τις ανακαλύψετε μόνοι σας καθώς θα εξερευνάτε αυτό το μοναδικό νησί.

Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια

Makris Restaurant

Καινούρια εστιατορική άφιξη στο ξενοδοχείο Domes White Coast Milos. Ο Executive chef των «Domes Reserve» και γνωστός σεφ Πέτρος Δήμας δημιουργεί ένα σύγχρονο μενού με εξαιρετικές πρώτες ύλες και μεσογειακή-fusion αντίληψη. Στην μεσημεριανή κάρτα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα premium κρεατικά και κοπές – WAGYU JAPANESE Α5 STRIPLOIN, BEEF FILLET CHATEAUBRIAND-, ενώ το βράδυ, ξεχωρίζει σίγουρα το signature πιάτο του σεφ, βιολογικό αυγό αργοψημένο στους 63°C, με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα, κοτόπουλο, μανιτάρια, αρακά, ντομάτα κονφί και ψίχουλα από προζυμένιο ψωμί και τα χειροποίητα ραβιόλι με γαρίδες ταρτάρ και μπισκ με αμύγδαλα.

Διεύθυνση: Μύτακας Τριοβασάλου, Τηλ: 2287440500, ξενοδοχείο Domes White Coast Milos

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245076)
      ["id"]=>
      int(245076)
      ["title"]=>
      string(28) "makarounes me kokkini saltsa"
      ["filename"]=>
      string(39) "makarounes-me-kokkini-saltsa-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(782155)
      ["url"]=>
      string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(116) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/makarounes-me-kokkini-saltsa/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(110) "Μακαρούνες με κόκκινη σάλτσα στο «Ω! Χαμός»/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(28) "makarounes-me-kokkini-saltsa"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:22:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:22:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/makarounes-me-kokkini-saltsa-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ω! Χαμός

Οικογενειακή ταβέρνα με ελληνική κουζίνα και αρκετά παραδοσιακά πιάτα, αλλά και τυριά από το δικό τους τυροκομείο. Στα μέσα και στα έξω, η ιδιοκτήτρια Ειρήνη Ψαθά στην παρασκευή των τυριών ο σύζυγος Λεόντιος Βεγαΐτης. Ξεκινήστε με «σκοτυροκολόκυθα» (κολοκυθάκια τηγανητά με σκοτύρι) και πιταράκια με γέμιση από ξερό τυρί παραγωγής τους (εναλλακτικά γίνεται και με μανούρα) και συνεχίστε με φασόλια μαυρομάτικα γιαχνί με κριθαράκι, ρεβιθάδα παντρεμένη στο τσουκαλάκι με κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά και μπαχαρικά και αρνάκι «σουρτούκικο», ψημένο στη λαδόκολλα με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Για το τέλος κουφέτο, γλυκό του κουταλιού από άσπρη κολοκύθα. Δροσερή αυλή με άπειρα ρουστίκ διακοσμητικά και πάρα πολύ κόσμος. Καλύτερα να πάτε το μεσημέρι παρά το βράδυ. Κρατήσεις δεν κάνουν.

Διεύθυνση: Αδάμαντας (Λιμάνι Μήλου), Τηλ: 22870 21672

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245082)
      ["id"]=>
      int(245082)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A6565"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A6565-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(572373)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/_m9a6565/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(47) "«Γιαλός»/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a6565"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:26:37"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:27:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6565-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Γιαλός

Μοντέρνα κουζίνα με διεθνή αντίληψη και γκουρμέ πινελιές. Εξαιρετικές πρώτες ύλες, τοπικά προϊόντα και επιλογές από παραγωγούς ολόκληρης της Ελλάδας. Το μενού από τον έμπειρο chef patron Αχιλλέα Καματέρη και τον Θεσσαλονικιό συνέταιρό του Χρήστο Μιχαήλ προσφέρει πολλές ιδιαίτερες επιλογές: καρπάτσιο προβατίνας με τσιμιτσούρι και αφρό λεμονιού, καρπάτσιο ροφού με καρέ ντομάτας, χειροποίητα νιόκι με καπνιστά θαλασσινά και κρέμα κρεμμυδιού, λαιμός μαύρου χοίρου με σάλτσα από μοσχάτο κρασί Λήμνου και αφρό από μηλέικο κρασοτύρι. Πλούσιος κατάλογος κρασιών. Τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα με θέα στο λιμάνι με τις χρωματιστές βάρκες και στο ηλιοβασίλεμα. Κράτηση απαραίτητη, ιδιαίτερα το βράδυ.

Διεύθυνση: Πολλώνια, Τηλ: 22870 41208

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245091)
      ["id"]=>
      int(245091)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A5901"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A5901-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(498580)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/_m9a5901/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(49) "«Άστακας»/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a5901"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:29:53"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:30:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A5901-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Άστακας

Ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, δίπλα στα πολύχρωμα «σύρματα», όπου κάνει κουμάντο ο Νίκος Ανδρουλιδάκης, που σχεδιάζει και το μενού και η γυναίκα του, Ειρήνη. Ντόπια ψάρια και γενικά τοπικές πρώτες ύλες. Πιάτα που ξεχωρίζουν το καρπάτσιο λαβράκι με αβγά ψαριού, μπούκοβο, φύκια και σησαμέλαιο, η αχνιστή τσιπούρα πάνω σε λαδερά λαχανικά (σέλερι, κρεμμύδι, πράσο, ντοματα) και ελιές.

Διεύθυνση: Κλήμα, Τηλ: 22870 22134

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245097)
      ["id"]=>
      int(245097)
      ["title"]=>
      string(16) "fileto tsipouras"
      ["filename"]=>
      string(27) "fileto-tsipouras-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(678860)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/fileto-tsipouras/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(97) "Φιλέτο τσιπούρας στον Μικρό Απόπλου/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "fileto-tsipouras"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:31:49"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:32:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/fileto-tsipouras-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μικρός Απόπλους

Μενού προσανατολισμένο στο ψάρι και ιδιαίτερη αγάπη στα ωμά και στα κυρίως της ώρας, συν κριθαρότο, μουσακά και ριζότο, με μαξιμαλιστική, fusion διάθεση. Για αρχή παραγγείλτε μπρουσκέτα με σαλάχι και σος μπαλσάμικο και μέλι και στη συνέχεια κριθαρότο με μελάνι σουπιάς και σκόνη χρυσού και το φιλέτο τσιπούρας ψητό με σάλτσα από καμένο κρεμμύδι και λευκό κρασί. Πολλά γλυκά από τα οποία ξεχωρίζει μια πολύ δροσερή και φρέσκια μους λεμόνι με ιταλική μαρέγκα. Δίπλα στη θάλασσα, με μοντέρνα, ανάλαφρη διακόσμηση.

Διεύθυνση: Αδάμαντας, Τηλ: 2287 024207

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245064)
      ["id"]=>
      int(245064)
      ["title"]=>
      string(21) "Poikilia apo keftedes"
      ["filename"]=>
      string(32) "Poikilia-apo-keftedes-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(873684)
      ["url"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/poikilia-apo-keftedes/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(115) "Ποικιλία από κεφτέδες στον Εμπουριό στην Μήλο/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(21) "poikilia-apo-keftedes"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:17:40"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:18:27"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Poikilia-apo-keftedes-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Εμπουριός

Οικογενειακή ταβέρνα του Γιάννη Κολιαράκη και της γυναίκας του Σοφίας Μάλλιου που είναι αφοσιωμένοι στην τοπική κουζίνα. Θα εκτιμήσετε την ποικιλία από ψευτοκεφτέδες (χωρίς κρέας) ομορφοτηγανισμένα όλα: κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, μελιτζανοπιτάκια, πιτάκια με λαχανικά και τα παραδοσιακά πιταράκια με ξερό τυρί. Δικά τους κατσίκια και αρνιά που τα κάνουν λεμονάτα, με μαστοριά και νοστιμιά. Για επιδόρπιο, μια λεπτούτσικη, γλυκιά ορεκτική καρπουζόπιτα. Προστατευμένη αυλή από το κύμα που σκάει στα πεζούλια, στα βράχια σκαρφαλώνουν κατσίκια, θέα απέναντι στην Πλάκα, «κορώνα» στο λόφο και στο Κλήμα.

Διεύθυνση: Εμπουριός, Τηλ: 22870 21389

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245117)
      ["id"]=>
      int(245117)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A6021"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A6021-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(671650)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/_m9a6021/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(103) "Γαλάνης Μεζεδοπωλείο-Μπακάλικον, Μήλος/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a6021"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:38:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-22 10:38:41"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/M9A6021-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "bottom"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Γαλάνης Μεζεδοπωλείο-Μπακάλικον

Ένα μπακάλικο του 1972 μετατράπηκε σε φροντισμένο μεζεδοπωλείο το 2014 από τον γιο του ιδιοκτήτη Νίκο Θ. Νινιό, τον Θοδωρή. Για να πάρετε μία ιδέα, χοχλιοί στο τηγάνι από τον Μάριο με τον μοιράζεται ο Νίκος το μαγείρεμα, καβουρμάς σπέσιαλ, φάβα, γαύρος μαρινάτος, μύδια, χταποδάκι. Αποστάγματα, μπύρες και κρασί, τραπεζάκια διάσπαρτα στη μικρή αυλή και στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο.

Διεύθυνση: Τριοβάσαλος, Τηλ: 22870 28163 και 694 570 8513

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(244765)
      ["id"]=>
      int(244765)
      ["title"]=>
      string(27) "Nostos Seafood Experience 2"
      ["filename"]=>
      string(31) "Nostos-Seafood-Experience-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(327636)
      ["url"]=>
      string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(115) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-kai-tavernes-ti/attachment/nostos-seafood-experience-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(41) "Photo: Nostos Seafood Experience/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(27) "nostos-seafood-experience-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(244666)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-21 13:05:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-21 13:05:30"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Nostos-Seafood-Experience-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Nostos Seafood Experience»

Εστιατόριο ψαριού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από ψαράδες του νησιού. Το μενού έχει μοντέρνα διάθεση, εμπνέεται από την παράδοση και τα μηλέικα προϊόντα σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες τάσεις. Λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Τραπεζάκια πάνω στο κύμα, φρέσκια, ανάλαφρη διακόσμηση.

Διεύθυνση: Αδάμαντας, Τηλ: 22870-27494 και 697 180 8028

«Muses»

Ελληνική κλασική κουζίνα (και μακαρόνια με κιμά και παστίτσιο) αλλά και κάποια πιάτα με προσωπικές πινελιές όπως η γαριδομακαρονάδα με βότκα και σος πορτοκαλιού. Φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι τους και φρέσκα ψάρια από το καΐκι τους. Μαγική θαλασσινή θέα από το μπαλκόνι.

Διεύθυνση: Προβατάς, Τηλ: 22870-31178

Γαλήνη

Οικογενειακή ταβέρνα από το 1997 με κλασική ελληνική και μηλέικη κουζίνα και περισσότερα από 40 προτάσεις στο μενού. Ψυχή της επιχείρησης (και της κουζίνας), η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα κ. Άννα Βλάχου, πραγματικός θησαυρός γνώσεων για την τοπική κουζίνα. Ψήστης ο Δημήτρης Βλάχος. Ντόπια προϊόντα ή προϊόντα δικής τους παραγωγής. Καλοβαλμένος, φροντισμένος χώρος, τραπεζάκια στη σκεπαστή βεράντα, θέα από ψηλά στη θάλασσα και στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Ανοιχτά όλη μέρα, για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό.

Διεύθυνση: Πάχαινα, Τηλ: 22870-41492

Mεθυσμένη Πολιτεία

Παλιό οικογενειακό λιοτρίβι που μετατράπηκε το 1996 σε ταβέρνα με γνήσια μηλέικη κουζίνα από τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο Ευριπίδη. Ξυλόφουρνος που βγάζει ένα εξαιρετικό αρνάκι, η σπεσιαλιτέ της ταβέρνας, και πολύ νόστιμο κοτόπουλο στη λαδόκολλα με μουσταρδόμελο. Πολλά κλασικά μαγειρευτά -ντολμαδάκια, πιταράκια Μήλου, μοσχαράκι στιφάδο από την Κίμωλο με καραμελωμένα κρεμμύδια, φάβα. Βάζει σούβλες (κοντοσούβλι) και φτιάχνει παϊδάκια από ντόπιο κρέας. Τραπεζάκια στον κήπο κάτω από τη δροσιά των δέντρων.

Διεύθυνση: Τρυπητή, Τηλ: 22870-23100

Διαβάστε ακόμα:

10 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη μαγευτική Μήλο

Παπάφραγκας: Η παραλία-μινιατούρα της Μήλου με τα τρία σπήλαια και τα τιρκουάζ νερά

Οι καλύτερες παραλίες της Μήλου