O τόπος είναι ορεινός, ο πιο ορεινός της Ελλάδας. Η ζωή ήταν δύσκολη και τα αγαθά δεν περίσσευαν ποτέ. Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Ευρυτανίας υπήρξε, εκ των πραγμάτων, λιτός και μετρημένος. Η ποιότητα των υλικών σε αντίθεση με τη μοναδική φυσική καθαρότητα των νερών και του εδάφους ήταν μοναδική και καθιστούσαν περιττό οτιδήποτε υπερβολικό και περίπλοκο. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες, η απλή κουζίνα και η κλασική βουνίσια ταβέρνα συνθέτουν αυτό που θα βρείτε από άποψη φαγητού στην Ευρυτανία.

20


Τα εξαιρετικά ντόπια κρέατα, τα παραδοσιακά μαγειρευτά, οι πίτες και οι φρέσκες πέστροφες, είναι τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στα μενού της ευρυτανικής ταβέρνας. Καθώς η τουριστική ανάπτυξη ανεβαίνει σταθερά, τα πράγματα αλλάζουν και η πρόβλεψη είναι πως θα αλλάξουν ακόμα πιο γρήγορα στο κοντινό μέλλον. Πάντα με επίκεντρο το πολυσύχναστο Καρπενήσι και τα δημοφιλή χωριά της Ποταμιάς -Μεγάλο και Μικρό Χωριό, Παλαιό και Νέο, Προυσός, Νόστιμο, Βουτύρο, Κλαυσί-, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες ταβέρνες που πειραματίζονται με τα παραδοσιακά φαγητά, εισάγοντας προσωπικές πινελιές, συνδυάζοντας τα τοπικά πιάτα με ξένα υλικά ή το αντίστροφο.


Το αγαπούν το κρέας οι Ευρυτάνες, και ξέρουν να ψήνουν τα εξαιρετικά τους κρέατα με τέχνη -άλλωστε βρισκόμαστε στη Ρούμελη που δοξάζει τον οβελία. Οπότε θα βρείτε σούβλες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια, μπριζόλες και τα παρόμοια, σχεδόν σε κάθε γωνιά. Πολύ συχνά θα βρείτε στα μενού γίδα που την μαγειρεύουν βραστή ή κοκκινιστή με χυλοπίτες. Συχνά πυκνά θα συναντήσετε στα μενού και προβατίνα. Μην διστάσετε. Την κάνουν λουκούμι.


Το χοιρινό παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρυτανική κουζίνα και μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συν μια συνταγή που μάλλον είναι τοπική σπεσιαλιτέ: χοιρινό κοκκινιστό με χόρτα. Αν υπάρχει, όμως, ένα έδεσμα, με βάση το χοιρινό, που ξεχωρίζει είναι τα λουκάνικα. Αρωματισμένα με πράσο, είναι πραγματικό ντελικατέσεν.


Είναι, επίσης, περήφανοι για τα μαγειρευτά τους πιάτα που έχουν περίοπτη θέση σχεδόν παντού: κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, λαχανοντολμάδες, τραχανόσουπα, κολοκυθόσουπα, κλπ. Απαραίτητο συνοδευτικό το τσαλαφούτι, ένα υπέροχο κρεμώδες τυρί με λεπτό άρωμα -το ίδιο περίπου τυρί που στο Δομοκό ονομάζεται κατίκι. Οι πίτες είναι άλλο ένα βασικό έδεσμα που θα απολαύσετε στις ταβέρνες της περιοχής -τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, πρασόπιτα, τραχανόσουπα.


Τα πολλά ποτάμια της περιοχής προσφέρονται για τη λειτουργία πεστροφοτροφείων και έτσι υπάρχουν αρκετά. Θα απολαύσετε, λοιπόν, σε αρκετά σημεία φρέσκες πέστροφες, ψητές και στο τηγάνι. Αν είστε πολύ τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και άγριες πέστροφες μαγειρεμένες από κάποιον μερακλή.


Όσον αφορά στο τι θα πιείτε, το τσίπουρο είναι «βασιλιάς» εδώ. Σχεδόν κάθε ταβέρνα, έχει το δικό της και είναι καλό. Επίσης, θα βρείτε ουζομεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα, που έχουν τη χάρη τους, αλλά δεν βρίσκονται στην γαστρονομική καρδιά του τόπου. Από κρασί, κυριαρχεί το χύμα αλλά υπάρχουν και σημεία που διαθέτουν μικρές καλές λίστες κρασιών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(54170)
      ["id"]=>
      int(54170)
      ["title"]=>
      string(11) "paradeisos1"
      ["filename"]=>
      string(15) "paradeisos1.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(413543)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ta-kalytera-estiatoria-tis-eyrytanias/attachment/paradeisos1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(27) "Photo: Παράδεισος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "paradeisos1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(54100)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-12-13 14:04:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-12-15 09:30:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1536)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/12/paradeisos1.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Παράδεισος


Eξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό από τα χέρια του μάγειρα και κυνηγού Παναγιώτη Καλύβα. Εκτός από αγριογούρουνο στιφάδο, θα απολαύσετε αρνάκι λαδορίγανη, κόκορα κρασάτο, μοσχάρι κοκκινιστό, χοιρινό με λάχανο, κοτόσουπα αυγολέμονο, πίτες, και ονειρεμένες κοκκινιστές μελιτζάνες στο φούρνο που όμοιές τους δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Κρεατικά ντόπια της ώρας, σούβλες με αρνί κοκορέτσι, κοντοσούβλι. Αν θέλετε κάτι ιδιαίτερο, το παραγγέλνετε εκ των προτέρων. Ρουστίκ διακόσμηση, τζάκι, μεγάλες τζαμαρίες, μεγάλη αυλή με πλατάνια.
Στη διασταύρωση για Μικρό και Μεγάλο Χωριό 2237041320

Πανόραμα


Ιστορικό μαγέρικο με μεγάλη σάλα σε ρουστίκ διακόσμηση και πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας (όσπρια, κατσικάκι λεμονάτο, αρνάκι κοκκινιστό με χυλοπίτες, γίδα βραστή, κλπ) συν σούβλα και κρεατικά της ώρας.
Καρπενήσι 2237025976, 6973237292

Στην Πόλη

O μόνος χώρος στην Ευρυτανία που επιχειρεί μια γαστρονομική προσέγγιση στο φαγητό από την οικογένεια του Γιάννη Αρώνη και της Πόλης (Πηνελόπη) Κεχαγιά, η οποία κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Η κουζίνα έχει fusion χαρακτήρα και συνδυάζει διεθνείς γεύσεις με την τοπική κουζίνα.

Ενδεικτικά, πιάτα που θα δοκιμάσετε είναι τσουκνιδόσουπα, σουτζουκάκια, ρεβύθια φρικασέ, μοσχαράκι σος ντεμί γκλας και μαστίχα, πέστροφα με τηγανητές γλυκοπατάτες, bao bun με πανσέτα Καρπενησίου. Μικρή, αξιόλογη λίστα κρασιών. Στην πλατεία, δίπλα στις βρύσες. Σάλα με arty διάθεση και ένα επιβλητικό bar που κάνει link με κεντροευρωπαϊκή bistrot του Μεσοπολέμου και υπέροχη θέα στην Ποταμιά.
Παλαιό Μικρό Χωριό 2237041544

Το Σπίτι του Ψαρά


Σε ένα ονειρεμένο φυσικό περιβάλλον, μέσα στο πράσινο και με τα πλαϊνά μπαλκόνια να «κρέμονται» πάνω από τα νερά του Καρπενησιώτη ποταμού. Η οικογενειακή ταβέρνα λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια και, στα χέρια πλέον της νέας γενιάς, συνεχίζει να προσφέρει καλοφτιαγμένη παραδοσιακή κουζίνα. Το μενού περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, πέστροφα ψητή στα κάρβουνα ή τηγανητή με βούτυρο -ήταν η πρώτη ταβέρνα που την έφτιαξε έτσι-, πίτες (τυρόπιτα και χορτόπιτα), πολλά μαγειρευτά (κατσικάκι λαδορίγανη στη γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες) και κρεατικά της ώρας. Πολύ ευγενικοί άνθρωποι, γρήγορο σέρβις.
Γαύρος 2237041202

Πέταλο


Ταβέρνα πάνω στην όχθη του Καρπενησιώτη, με παραδοσιακά φαγητά και κρεατικά της ώρας. Ανάμεσα σε άλλα, το μενού περιλαμβάνει αρνί γάστρας με πατάτες που είναι και η σπεσιαλιτέ τους, αγριογούρουνο στιφάδο, κοντοσούβλι, πίτες και φυσικά πέστροφες. Πολύ όμορφη ψηλοτάβανη σάλα με με πέτρινους τοίχους έναν ωραίο πολυέλαιο και λευκά τραπεζομάντηλα.
Γαύρος 2237041487

«Αντιγόνη» Πανάρας Χρήστος


Η ταβέρνα από την οποία έγινε γνωστή η καλή μαγείρισσα Αντιγόνη και τώρα την «τρέχει» ο γιός της, Χρήστος. Το μενού εκτός από τα εξαιρετικά κρεατικά της ώρας και σούβλες, προσφέρει παραδοσιακά πιάτα όπως κατσικάκι λεμονάτο, γιουβέτσι μοσχάρι στο πήλινο, λαχανοντολμαδες, αγριογούρουνο στιφάδο, ρεβυθάδα, πίτες. Όμορφη σάλα με πέτρινους τοίχους, ταμπλαδωτο ταβάνι και ρομαντικές διακοσμητικές λεπτομέρειες -,στεφανάκια από λουλούδια, καθρέφτες, καδράκια. Κρίκελλο, 2237071250

Αφοί Μαθέ


Μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά με πιο διάσημα, τον «βλαχομεζέ» (χοιρινό με τυριά στη γάστρα) και την κολοκυθόσουπα. Ακόμα, κοκκινιστό μοσχαράκι, κόκορας κρασάτος, τραχανοπιτα, λαχανοντολμάδες και ψητά κρεατικά. Εγκάρδια και πολύ ευγενική εξυπηρέτηση. Πάνω στη γραφική πλατεία με θέα στα βουνά που κόβει την ανάσα. Κλαυσί 2237022397

Το Χωριάτικο -Νασιόπουλος


Διάσημο (έως και κοσμικό) στέκι για κρεοφαγία. Μοσχαρίσια σταβλίσια που μπορείτε να τη ζητήσετε ψημένη όπως θέλετε, αρνί ψητό, παϊδάκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι. Επίσης μαγειρευτά -αγριογούρουνο στιφάδο, σουτζουκάκια, τυρόπιτα. Ήπια ρουστίκ διακόσμηση στη σάλα και τζάκι, μέσα στα λουλούδια η βεράντα.
Μικρό Χωριό, 2237041257

Μεσοστράτι


Η καλή μαγείρισσα κα Αντιγόνη που έγινε πασίγνωστη από την ταβέρνα της στο Κρίκελλο, έχει μεταφέρει το στέκι της πάνω στο δρόμο για τον Προυσό. Μοσχαράκι με μελιτζάνα και τυρί, γιουβέτσι στο πήλινο, αγριογούρουνο στιφάδο, πίτες και κρεατικά της ώρα. Για κέρασμα, ένα θαυμάσιο γαλακτομπούρεκο. Ρουστίκ διακόσμηση, καταπράσινο περιβάλλον, ωραία θέα, μεγάλα ξύλινα μπαλκόνια με τραπεζάκια.
9ο χλμ. Καρπενησίου -Προυσού, 2237041118

Καπετάνιος


Ο Αντώνης Λαγός δούλευε στα κρουαζερόπλοια και όταν ήρθε εδώ τον είπαν οι ντόπιοι «Καπετάνιο». Από εκεί και η ονομασία της ταβέρνας. Εκτός από τα παραδοσιακά (προβατίνα κοκκινιστή, μοσχάρι λεμονάτο, κατσίκι στη γάστρα με πατάτες, παντσέτα, συκώτι στη σχάρα) και ένα νοστιμότατα μαγειρεμένο «σιδηρόδρομο», το μενού περιλαμβάνει και πιάτα πιο δημιουργικά όπως σπετζοφάι με λουκάνικο και μελιτζάνα, βελουτέ κολοκυθόσουπα με τσαλαφούτι και το stew με λάχανο, πατάτα και καρότα που φτιάχνει η Εσθονή σύζυγός του, Αννα Κρέισεν. Νόστιμο 6974437761