Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και η πόλη ετοιμάζεται για την εορταστική της εκδοχή. Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Αθήνας, η οδός Ερμού βρίσκεται σε συνεχείς αλλαγές.

25

Οι καταστηματάρχες επεμβαίνουν στις βιτρίνες των μαγαζιών για να δημιουργήσουν την πιο όμορφη όψη, τα συνεργεία του δήμου, τοποθετούν λαμπιόνια και διακοσμητικά σε ένα δρόμο που αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να αποτελέσει το επίκεντρο των χριστουγεννιάτικων αγορών. Πράγματι δεν είναι μία τυχαία οδός της Αθήνας.

Σχεδιάστηκε το 1833, στο πρώτο ουσιαστικά ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, από τον Κλεάνθη και τον Σάουμπερτ, με στόχο να αποτελέσει τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας. Έτσι, εξάλλου, εξηγείται και το γεγονός ότι το όνομα που της έδωσαν ήταν «οδός Ερμού», και αναφέρεται στον αγγελιαφόρο των Θεών, αλλά και προστάτη του εμπορίου. Ξεκινάει από την πλατεία Συντάγματος και καταλήγει στον Κεραμεικό. Χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά το πεζοδρομημένο τμήμα της με τα εμπορικά μαγαζιά. Το δεύτερο είναι το τμήμα στο οποίο επιτρέπεται η κίνηση των αυτοκινήτων και είναι ανάμεσα στη συμβολή με την οδό Αθηνάς και το Θησείο, και το τρίτο και τελευταίο μέρος, είναι και πάλι πεζοδρομημένο και φτάνει μέχρι την οδό Πειραιώς και το Γκάζι. Εκεί μάλιστα, στο δυτικό τμήμα της, βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, όπου εκτός από περιοχή εγκατάστασης των αγγειοπλαστών, αποτέλεσε και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας.

Οι αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων

Στο πέρασμα των δεκαετιών ο δρόμος έχει αλλάξει αρκετές φορές μορφή, με τελευταία μεγάλη αλλαγή την πεζοδρόμησή του, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1997, μετά από μία σειρά αντιδράσεων από τους εμπόρους που θεωρούσαν ότι η απαγόρευση στην κίνηση των αυτοκινήτων θα μειώσει την κίνηση στα μαγαζιά τους. Αρκεί να δει κανείς ότι οι συζητήσεις, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση για την πεζοδρόμηση, διήρκησαν σχεδόν 20 χρόνια. Βέβαια, πολύ γρήγορα, βλέποντας την κίνηση να πολλαπλασιάζεται, κατάλαβαν όλοι τη σημασία της πεζοδρόμησης. Σήμερα, γίνονται και πάλι έργα, αυτή τη φορά στην αρχή της Ερμού, εκεί που ενώνεται με την πλατεία Συντάγματος, τοποθετώντας νέα μάρμαρα και κυβόλιθους στο δάπεδο, πέργκολες αλλά και φυτεύοντας 28 μεγάλα δέντρα κατά μήκος της κάτω πλευράς της πλατείας.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της Ερμού, είναι η εκκλησία Καπνικαρέα, η οποία κατασκευάστηκε τον 11ο αι., και πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της πόλης. Το σημείο της, την έφερε πολύ κοντά στην κατεδάφιση δύο φορές, ωστόσο την τελευταία στιγμή τα σχέδια ανατράπηκαν και έτσι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε αυτόν τον καταπληκτικό ναό-τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το δρόμο, η κίνηση δεν σταματάει ποτέ. Ακόμη και αργά το βράδυ, αρκετοί είναι αυτοί που θα περπατήσουν τον πεζόδρομο, παρατηρώντας τις βιτρίνες των καταστημάτων, ή πηγαίνοντας σε κάποιο από τα πολλά και όμορφα εστιατόρια και μπαρ της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ τα εστιατόρια της περιοχής, οπότε σήμερα θα εστιάσουμε σε 3 ξεχωριστές γευστικές στάσεις που βρίσκονται κατά μήκος της Ερμού.

MiraMeAthens, Ένα νέο Bistro στην καρδιά της Αθήνας

Μετά από μία όμορφη βόλτα και κατεβαίνοντας στην Ερμού, λίγο πριν από το Θησείο, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βρίσκεται το νέο Bistrot στο ισόγειο του ξενοδοχείου Mira Me Athens. Το κτήριο αρχικά αποτελούσε μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του μεσοπολέμου ενώ στο ισόγειο, εκεί δηλαδή που σήμερα βρίσκουμε το bistro, λειτουργούσε το εμπορικό κατάστημα της οικογένειας. Κατά την φάση της αποκατάστασης, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Ζαχαράκης της a+ architects, ακολούθησε την ίδια αρχιτεκτονική και διακοσμητική γραμμή που «τράβηξε» και για το υπόλοιπο ξενοδοχείο συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα. Το εντυπωσιακό μπαρ, με τη μεγάλη ξύλινη ραφιέρα και τα υαλικά, τραβάει όλα τα βλέμματα, μέχρι η ματιά να φτάσει στα πιάτα, που είναι γεμάτα γεύση και πρωτοτυπία. Οι ιδιοκτήτες του χώρου, είναι δύο εμπνευσμένοι άνθρωποι, η Παρασκευή Κωστή και ο Βασίλης Καραχάλιος.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(46597)
      ["id"]=>
      int(46597)
      ["title"]=>
      string(10) "image00010"
      ["filename"]=>
      string(15) "image00010.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(498287)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010.jpeg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/treis-geystikes-staseis-stin-stolism/attachment/image00010/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(20) "Photo: MiraMeAthens "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "image00010"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(46547)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-11-22 11:50:32"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-11-22 12:11:39"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1536)
      ["height"]=>
      int(2304)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-200x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-768x1152.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-683x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-1024x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/image00010-1365x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνεις ότι δεν αφήνουν κάτι εύκολα στην τύχη και τους αρέσουν οι λεπτομέρειες. Μετά το δείπνο, εξάλλου κάναμε μία μικρή βόλτα και στους χώρους του ξενοδοχείου, όπου αυτό επιβεβαιώνεται σε κάθε γωνιά. Ο Βασίλης, έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γαστρονομία. Και με τη μουσική. Καταφέρνει λοιπόν, να επιλέγει την κατάλληλη μουσική για την πιο ωραία στιγμή. Είναι αυτός που όπως μου σημειώνει η σύζυγός του, Παρασκευή, ασχολείται πολύ με τις πρώτες ύλες και την ποιότητά τους, ενώ του αρέσει πολύ να παρακολουθεί τις κουζίνες και την εξέλιξή τους». Στο MiraMe, θα βρείτε τον καφέ της taf, αλλά και ένα πλούσιο à la carte πρωινό και weekend brunch με επιλογές comfort food αλλά και γευστικά handmade cocktails.

Όλα είναι φτιαγμένα με μαεστρία από τις καλύτερες πρώτες ύλες, εποχιακά φρούτα και λαχανικά από επιλεγμένες φάρμες, μποστάνια και μικρούς παραγωγούς. Επικεφαλής ο executive chef Άρης Ρούσσος που ποντάρει στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα με κάποιες επιρροές από την Ασία, κουζίνα δοσμένη με άψογες τεχνικές, με τη γεύση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Φρέσκα ψάρια, κρέατα ιδιαίτερης κοπής, pasta και risotti, χειροποίητα ψωμιά και γλυκά, φτιαγμένα με γνώση αλλά και πολλή αγάπη και μεράκι. Τα πιάτα ημέρας είναι μέσα στο πρόγραμμα, με ό,τι πιο εκλεκτό βρίσκεται καθημερινά, ενώ η κάρτα ανανεώνεται συχνά. Η λίστα κρασιών είναι σχεδιασμένη από τον βραβευμένο οινοχόο Άρη Σκλαβενίτη για να ταιριάζει ιδανικά με το menu, και ανάμεσα στις επιλογές σε μπύρες θα βρείτε την Delphi και τη Marea, δυο ελληνικές φρέσκες και πολύ ιδιαίτερες ετικέτες από την μικροζυθοποιία ELIXI της Χαλκίδας.

Ερμού 118,

Τηλ.: 21 5215 1930 – 21 5215 1931

info@mirameathens.com,

www.mirameathens.com

Manouka, Το wine restaurant της Αθήνας

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πλεονεκτικά roof top της Αθήνας, εξαιτίας της μοναδικής θέας του στην Ακρόπολη, η είσοδος του, είναι μόλις λίγα μέτρα πριν από την Καπνικαρέα, δεξιά, στην είσοδο του ξενοδοχείου Utopia. Το φαγητό της νέας και ταλαντούχας Ελένης Αλειφέρη σε συνδυασμό με τις οινικές προτάσεις του head sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου, δημιουργούν μοναδικές ισορροπίες. Η κουζίνα δίνει έμφαση στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, ενώ για τη διαχείρισή τους η σεφ, αξιοποιεί τη βαθιά της γνώση της στις τεχνικές αλλά και τις θύμησές της από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(46581)
      ["id"]=>
      int(46581)
      ["title"]=>
      string(12) "Manuka_Chef2"
      ["filename"]=>
      string(23) "Manuka_Chef2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(397557)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/treis-geystikes-staseis-stin-stolism/attachment/manuka_chef2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(44) "Ελένη Αλειφέρη/ Photo: Manouka "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "manuka_chef2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(46547)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-11-22 11:49:44"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-11-22 12:10:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1707)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-300x200.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(200)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-768x512.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(512)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-1024x683.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(683)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-1536x1024.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/Manuka_Chef2-2048x1365.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1365)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο χώρος, μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή, έχοντας αυτή την περίοδο δημιουργηθεί μία ζεστή ατμόσφαιρα η οποία ταυτόχρονα σε γεμίζει ασφάλεια και ηρεμία. Δοκιμάσαμε μία ψαρόσουπα γεμάτη γεύση με πεσκανδρίτσα, αλλά και την χωριάτικη σαλάτα με ντοματίνια και μυζήθρα από την Κρήτη, αγγουράκι από την Κνωσό, και κάπαρη από τη Μάνη. Ξεχωρίζουμε το φρικασέ που όπως μας λέει «βγάζει μια απλότητα, γιατί θέλει να δώσει έμφαση στην Ελλάδα και στα φρέσκα άγρια χόρτα που πρωταγωνιστούν και μοσχοβολάνε».

Στο μπαρ, ο Γιάννης Πισσάς ο ταλαντούχος head bartender δημιουργεί πρωτότυπες μείξεις ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με την κουζίνα. Στις συνταγές του, που βγάζουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, ανακατεύει ελληνικά συστατικά που αποτελούν εξαιρετική γέφυρα με τα πιάτα και προσφέρουν έτσι ένα νέο γαστρονομικό αποτέλεσμα.

Manouka, Ερμού 46, 7 όροφος ξενοδοχείο Utopia

Τηλ.: 21 0324 1814

facebook.com/manouka.athens

Χελώνα by CavaNektar

Το πιο δημοφιλές πιάτο είναι το carpaccio μόσχου με κρέμα παρμεζάνας, λάδι τρούφας και μυρωδικά. Ένας χώρος που μαζί με την Κάβα Νέκταρ, δημιουργούν ένα hot spot στο κέντρο της Αθήνας, καταφέρνει να ξεδιπλώσει την αγάπη του για το κρασί και την ιδανική σύμπραξη με το φαγητό.

Γευστικά κινείται μεσογειακά, ενώ διαθέτει και κλιματιζόμενο cigar room για την ιδανική απόλαυση του πούρου. Η βόλτα στο κελάρι θα μας φέρει αντιμέτωπους με μία σειρά από τις καλύτερες ετικέτες κρασιών. Η πλούσια λίστα κρασιών έχει σαν αφετηρία την Ελλάδα αλλά περιλαμβάνει και ικανές επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα, χωρίς να λείπουν τα αφρώδη, οι σαμπάνιες τα premium spirits και τα κοκτέιλ.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(46557)
      ["id"]=>
      int(46557)
      ["title"]=>
      string(22) "chelona-by-cava-nektar"
      ["filename"]=>
      string(27) "chelona-by-cava-nektar.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(180602)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar.jpeg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/treis-geystikes-staseis-stin-stolism/attachment/chelona-by-cava-nektar/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(32) "Photo: Χελώνα byCavaNektar"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(22) "chelona-by-cava-nektar"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(46547)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-11-22 11:47:51"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-11-22 12:14:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1089)
      ["height"]=>
      int(1280)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar-255x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(255)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar-768x903.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(903)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar-871x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(871)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1089)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1280)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/chelona-by-cava-nektar.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1089)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1280)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ενδυναμώνει και προτρέπει με τον τρόπο του τη λογική του sharing. Σουβλάκι γαρίδας με πατατοσαλάτα αλλά και αρνί τερίνα σιγομαγειρεμένο με πουρέ καρότου, παίζουν στο ίδιο τερέν στο πλαίσιο μίας κουζίνας casual χωρίς αγκυλώσεις και περιορισμούς. Ένα λεπτοκομμένο μοσχάρι στη σχάρα με καπνιστή μαγιονέζα, αλλά και το Chilli con carne, δίνουν τη δική τους μαγιά για ένα γεύμα που η γεύση έχει τον πρώτο λόγο. Κεφτέδες με σάλτσα από φρούτα του δάσους, τόνος ταρτάρ, τορτίγιες, burgers από μοσχαρίσιο μπιφτέκι, rice bowls, rib eye, και πολλά ακόμη δημιουργούν ένα μενού ικανό να καλύψει κάθε διάθεση και την ίδια στιγμή να αναδείξει την αξία της πρώτης ύλης και την σωστής διαχείρισης. Το Χελώνα, βρίσκεται στο 121 της Ερμού κατεβαίνοντας αριστερά, λίγο πριν το Θησείο.

Ερμού 121, Αθήνα, 10555

Τηλ.: 21 0322 2243

facebook.com/chelona.athens