Ο νομός Πιερίας βρίσκεται αμφιθεατρικά τοποθετημένος προς το Αιγαίο πέλαγος προσφέροντας μια μαγευτική θέα στην Ανατολή του ηλίου. Στα βόρεια του νομού βρίσκεται η Ημαθία, στα δυτικά η Κοζάνη και στο νότο η Λάρισα. Τα όρια με το νομό Βέροιας καθορίζονται από τον Αλιάκμονα ποταμό ενώ τα νότια σύνορα από τον ποταμό Πηνειό.

74

Ανατολικά, το παραλιακό μέτωπο ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα ενώ στα δυτικά η τοπογραφία καθορίζεται από τα Πιέρια όρη, το όρος Τίταρος και τον επιβλητικό Όλυμπο. Η πλειοψηφία του νομού είναι ημιορεινή και υπάρχει πληθώρα από λόφους που προσφέρουν ήπιες κλίσεις και ποικίλους προσανατολισμούς. Αυτή η τοπογραφία, που θυμίζει πλαγιές της Τοσκάνης, σε συνδυασμό με την ευεργετική επιρροή του Αιγαίου πελάγους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ποιοτική αμπελουργία.

Η ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου Παλιάμπελα στο Κολινδρό δηλώνει ιστορικό παρελθόν για την αμπελουργία στη περιοχή. Παρόλα αυτά, η νεότερη ιστορία του νομού ξεκινά σχετικά πρόσφατα με πρωτεργάτες τα οινοποιεία Πιερία Ερατινή, αρχικά, και το Κίτρους μετέπειτα. Σήμερα, η λίστα έχει εμπλουτιστεί από φιλόδοξους παραγωγούς και από αρκετά μικρά «μπουτίκ» οινοποιεία. Σημαντικές περιοχές με αμπελουργικό ενδιαφέρον είναι το Λιτόχωρο, ο Κολινδρός, η Ράχη και το Κίτρος. Στην περιοχή, έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα η Μαλαγουζιά και αυτό βοήθησε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα των οινοποιών της περιοχής. Επίσης, καλά δείγματα κρασιών προέρχονται και από τις Ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο και από τις διεθνείς Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah και Cabernet Sauvignon.

Στην καλοκαιρινή περίοδο, ο νομός συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες κατά μήκος των ακτών, με κυριότερα σημεία αναφοράς τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Πλαταμώνα, τη Σκοτίνα και τη παραλία της Κατερίνης. Κατά τους χειμερινούς μήνες, το ενδιαφέρον στρέφεται στο χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι, στο Λιτόχωρο και στον παλιό Παντελεήμονα. Η γαστρονομία του νομού βασίζεται κυρίως στα ψάρια και τους θαλασσινούς μεζέδες, που μπορεί κανείς να απολαύσει δίπλα στη θάλασσα, στο Μακρύγιαλο, που φημίζεται για τη παραγωγή οστρακοειδών, στον Κορίνο, στην Παραλία, στην Κατερινόσκαλα, στη Πλάκα Λιτόχωρου, στη Λεπτοκαρυά και στον ‘Άγιο Παντελεήμονα. Επίσης, προορισμοί με γαστρονομικό ενδιαφέρον είναι το Λιτόχωρο και το χωριό Παλιός Παντελεήμονας, με εντυπωσιακή θέα προς το Αιγαίο, το Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από μικρούς τυροκόμους του νομού προέρχονται ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ τα ορεινά προσφέρονται για κρεατοφαγία.

Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Το Κτήμα Πιερία Ερατεινή ιδρύθηκε το 2007 από τους οινολόγους Παύλο Αργυρόπουλο, Ανδρέα Πάντο και Στέλιο Πυρπίλη στον Κολινδρό Πιερίας. Έκτοτε, η Φανή Αργυροπούλου έχει ενσωματωθεί στην ομάδα ως υπεύθυνη επικοινωνίας. Σήμερα, καλλιεργούνται βιολογικά 150 στρέμματα, σε 400 μέτρα υψόμετρο, με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Chardonnay και τις ερυθρές Ξινόμαυρο, Syrah και Cabernet Sauvignon. Το τοπίο είναι επιβλητικό καθώς περιτριγυρίζεται από βαθιές χαράδρες και αιωνόβια δάση, ανάμεσα στο Αιγαίο και στους πρόποδες του Ολύμπου. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «Γυμνός Βασιλίας» από Syrah και Κολινδρινό, που ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια, το λευκό «Γυμνή Βασίλισσα» από Ασύρτικο που ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια ακακίας και η Μαλαγουζιά «9 daughters».

Το οινοποιείο του Κτήματος, είναι υπό κατασκευή, έτσι προς το παρόν οι ξεναγήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στον αμπελώνα. Για την επίσκεψη απαιτείται το ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα Γερμανικά.

Διεύθυνση: Κολινδρός Πιερίας (πλησίον στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου)

Τηλ: +30 23920 33505, +30 697 209011, +30 697 5202545

email: info@ktimapieriaeratini.gr

website: www.ktimapieriaeratini.gr

Κτήμα Κούρτης

Το 1997 φυτεύτηκαν τα πρώτα 10 στρέμματα και σήμερα η έκταση των αμπελώνων ανέρχεται στα 70 στρέμματα. Εκεί, καλλιεργούνται βιολογικά ποικιλίες Ασύρτικο, Βιδιανό, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο και οι διεθνείς Trebbiano, Chardonnay, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά ενώ κάθε χρόνο παράγονται περίπου 20.000 φιάλες. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «Ινώ» από Trebbiano και τα ερυθρά «Ξινόμαυρο» και «Όνειρος» που είναι το χαρμάνι των Syrah, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Ράχη Πιερίας

Τηλ: +30 697 4471230‬

email: oinovion@gmail.com και info@kourtiswinery.com

website: www.kourtiswinery.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(178081)
      ["id"]=>
      int(178081)
      ["title"]=>
      string(18) "karasimou3-katheti"
      ["filename"]=>
      string(22) "karasimou3-katheti.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(807196)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti.jpg"
      ["link"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-pieria-to-klima/attachment/karasimou3-katheti/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(37) "Photo: Κτήμα Καρασίμου "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "karasimou3-katheti"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(178060)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-01-31 09:07:39"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-01-31 09:08:14"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1612)
      ["height"]=>
      int(2160)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-224x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(224)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-768x1029.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1029)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-764x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(764)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-1146x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1146)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/karasimou3-katheti-1528x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1528)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Κτήμα Καρασίμου

Το κτήμα Καρασίμου ιδρύθηκε από το χημικό Θεόδωρο Καρασίμο ο οποίος μετά από πολλά έτη διαμονής στην Ελβετία επέστρεψε στην Πιερία για να δραστηριοποιηθεί οινικά φυτεύοντας τον πρώτο αμπελώνα, το 1995. Τα παιδιά του Άρτεμις Καρασίμου, με σπουδές στη τυποποίηση προϊόντων και στην οινογνωσία στο WSPC, και ο οινολόγος Νικόλας Καρασίμος αποτελούν την δεύτερη γενιά του κτήματος. Οι αμπελώνες του κτήματος έχουν βιολογική πιστοποίηση και φθάνουν τα 21 στρέμματα. Εκεί, καλλιεργούνται τα Chardonnay, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese. Από το κτήμα κυκλοφορούν το λευκό «Gold Station» από Chardonnay και Ugni Blanc, το ροζέ «Rosé Wine».

Το κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και παρέχει τη δυνατότητα οργάνωσης εκδηλώσεων και μαθήματα «live cooking». Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Γανόχωρα Πιερίας

Τηλ: +30 2351 235234‬, +30 690 7014174, +30 694 1560955

email: info@ktimakarasimou.gr

website: www.ktimakarasimou.gr

Οινοποιείο KONSTANTIN-EVANGELO

Το οινοποιείο KONSTANTIN-EVANGELO είναι το όνειρο του ιδιοκτήτη και αμπελουργού-οινοποιού Ηλία Μελέτη που έχει σπουδές οινογνωσίας στο WSPC. Η ιδέα ξεκίνησε το 2015 και πήρε σάρκα και οστά το 2017 με την φύτευση ιδιόκτητων αμπελώνων 25 στρεμμάτων στην περιοχή της Κονταριώτισσας με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και πιο πρόσφατα το Μαυροτράγανο. Ο αμπελώνας διαθέτει εκτός από βιολογική και βιοδυναμική πιστοποίηση μέσω της Demeter. Το οινοποιείο ξεκίνησε τις πειραματικές του οινοποιήσεις το 2020 με τρείς ετικέτες, την «ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ/TITANOMACHY» από Ξινόμαυρο που ζυμώνει σε αμφορείς και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, το ροζέ «ΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΒΑΚΧΕΣ/RAGING BACCHAE» από Ξινόμαυρο και το orange «Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ/DE NATURA DEORUM» από Ασύρτικο.

Το οινοποιείο επί του παρόντος δεν είναι επισκέψιμο καθώς εκκρεμούν εργασίες.

Διεύθυνση: Μεθώνη Πιερία

Τηλ: +30 6947 604216 ‬

email: welcome@konstantin-evangelo.com

website: www.konstantin-evangelo.com

Οινοποιείο NAVITAS

Η λατινική λέξη Navitas σημαίνει ενέργεια, γέννηση, δημιουργία και ζήλο. Το οινοποιείο είναι δημιούργημα της Μαρία Δημητριάδη που έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Wine Business στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας και προέρχεται από οικογένεια με σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό κρασί και από τις δύο πλευρές της. Ο αμπελώνας φτάνει τα 400 μέτρα υψόμετρο, έχει συνολική έκταση 160 στρέμματα και αποτελείται από τρία ξεχωριστά αμπελοτόπια. Όλα τα κρασιά φέρουν vegan και βιολογική πιστοποίηση. Από αυτά ξεχωρίζουν το λευκό «Terre de Zeus» από Ασύρτικο, το ροζέ «Mountcloud» από Grenache Rouge και το ερυθρό από «Terre de Zeus» από Ξινόμαυρο. Το οινοποιείο της Navitas δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Διεύθυνση: Λιτόχωρο Πιερίας (θέση Παλιόπορος)

Τηλ: +30 23520 61217‬

email: hello@navitaswinery.com

website: www.navitaswinery.com

Photo: Οινοποιείο Πολυχρός

Οινοποιείο Πολυχρός

Από το 2019, στο τιμόνι του οινοποιείου βρίσκεται ο Γεώργιος Πολυχρός, οινοποιός δεύτερης γενιάς. Ο αμπελώνας έχει έκταση τριάντα στρέμματα και φθάνει τα 400 μέτρα υψόμετρο. Το οινοποιείο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και απολαμβάνει τη θέα προς στις ακτές της Νότιας Πιερίας και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Εκεί, η φύση είναι εντυπωσιακή με άγρια έλατα και καστανιές ενώ στο κτήμα υπάρχει μια τεχνητή λίμνη όπου εκτρέφονται πέστροφες. Από το κτήμα κυκλοφορούν το λευκό «χρυσή πέστροφα» και τα ερυθρά «Αναβρικός» από Merlot, Λημνιό και Syrah και το μονοποικιλιακό «Merlot»

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και παρέχει τη δυνατότητα για υπαίθριο barbeque. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Σκοτίνα Πιερίας

Τηλ: +30 697 8319126‬

email: info@polychroswinery.gr

website: www.polychroswinery.gr

Κτήμα Μυθικό Βουνό

Το 2004 ο δημιουργός τους κτήματος Σάκης Γραμματόσης φύτεψε τον αμπελώνα που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Μυθικού Βουνού και αγναντεύει από ψηλά τις ακτές του Αιγαίου. Εκτείνεται σε έκταση 140 στρεμμάτων ενιαίου αμπελώνα. Σήμερα, τα ινία έρχεται να αναλάβει ο γιος του Σάκη, ο Παναγιώτης, Χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην οινολογία. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά «Μυθικό Βουνό», το μονοποικιλιακό Ασύρτικο «Θρόνος» που έχει ωριμάσει για έξι μήνες με τις οινολάσπες και το ερυθρό από Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο, «Πάνθεον».

Καθώς στο οινοποιείο εκτελούνται εργασίες για τη διαμόρφωση του επισκέψιμου χώρου, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια πλήρη γευσιγνωσία στον ειδικό χώρο «Olympus Wines» που βρίσκεται στο κέντρο του Λιτόχωρου. Για την επίσκεψη χρειάζεται ραντεβού και η επικοινωνία γίνεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 64, Λιτόχωρο Πιερίας

Τηλ: +30 697 4046114‬

email: j.p.grammatosis@hotmail.gr

website: www.wines-mythikovouno.gr

Κτήμα Ξηρομερίτη

Το οινοποιείο μας είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Το 2012 φυτεύτηκαν οι πρώτοι αμπελώνες 10 στρεμμάτων και σήμερα η έκτασή τους διπλασιάστηκε. Από το κτήμα κυκλοφορεί η ετικέτα «Αλέξανδρος» από Cabernet Sauvignon, το «Ξηρομερίτης ερυθρό» από Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Αγιωργίτικο, και το ροζέ «Μούσες». Το κτήμα λειτουργεί ως επισκέψιμο από το 2018 και δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: 3ο χλμ π.ε.ο Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, Πιερία.

Τηλ: +30 697 7064157‬

email: ktimaxiromeriti@gmail.com

website: https://ktima-xiromeriti.gr

Κτήμα Κακουλίδη

Η οικογένεια Κακουλίδη εγκαταστάθηκε στο χωριό Σφενδάμη της Πιερίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τις περιοχές της σημερινής Τουρκίας, έφερε μαζί της τη τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Στους αμπελώνες, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Από τα κτήμα κυκλοφορούν τα κρασιά «Sfendamos» σε τρείς χρωματισμούς. Το ερυθρό είναι χαρμάνι των Syrah, Merlot και Αγιωργίτικο, ενώ το λευκό φτιάχνεται από Ασύρτικο.

Το κτήμα δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Σφένδαμος Πιερίας

Τηλ: +30 694 7828253

email: info@kakoulidiswinery.com

website: www.kakoulidiswinery.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(178168)
      ["id"]=>
      int(178168)
      ["title"]=>
      string(18) "pantoulis1-katheti"
      ["filename"]=>
      string(29) "pantoulis1-katheti-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(713136)
      ["url"]=>
      string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-pieria-to-klima/attachment/pantoulis1-katheti/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(23) "Photo: Pantoulis Winery"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "pantoulis1-katheti"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(178060)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-01-31 10:07:42"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-01-31 10:08:23"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2062)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-242x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(242)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-768x953.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(953)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-825x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(825)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-1237x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1237)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/pantoulis1-katheti-1650x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1650)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Κτήμα Παντούλη

Το κτήμα δημιουργήθηκε το 2002 από τον Γιάννη Παντούλη που προτίμησε να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και τη καριέρα του οικονομολόγου για να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στη Πιερία. Στο κτήμα εκτός από οινοποιείο λειτουργεί και παραδοσιακό αποστακτήριο. Οι αμπελώνες καλύπτουν έκταση 42 στρεμμάτων και βρίσκονται τόσο στη Πιερία όσο και στο Δήμου Ν. Καλλικράτειας στη Χαλκιδική. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon. Από το οινοποιείο παράγονται περίπου 30.000 φιάλες καθ’ έτος και από αυτές ξεχωρίζουν τα «Παντιέρα Κόκκινη» από Syrah και Cabernet Sauvignon, το «Παντιέρα ροζέ» από Syrah και το λευκό «Παντιέρα Μαλαγουζιά».

Το κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Γερμανικά και στα Πολωνικά.

Διεύθυνση: Περίσταση Πιερίας

Τηλ: +30 694 7819761

email: info@pantouliswinery.gr

website: www.pantouliswinery.gr

Κτήμα Χρυσοστόμου

Στην Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, στην αγκαλιά του Ολύμπου και των Πιερίων βρίσκεται το κτήμα Χρυσοστόμου. Ο αμπελώνας μας είναι εγκατεστημένος σε επιλεγμένα αμπελοτόπια σε υψώματα γύρω από τον οικισμό ευεργετούμενος έτσι της θαλασσινής αύρας από τον Θερμαϊκό κόλπο και του Ολυμπιάτη ανέμου. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά «Κτήμα Χρυσοστόμου Λευκός», το ερυθρό χαρμάνι από Cabernet Sauvignon, Merlot και Λημνιώνα «Κτήμα Χρυσοστόμου Ερυθρός» και το «Μικρό Ζαρκάδι» από Syrah. Το κτήμα δεν είναι επισκέψιμο οινοποιείο προς το παρόν.

Διεύθυνση: Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας

Τηλ: +30 694 7433162

email: estatechrisostomou

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(286276)
      ["id"]=>
      int(286276)
      ["title"]=>
      string(25) "received_1294096881441186"
      ["filename"]=>
      string(30) "received_1294096881441186.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(213098)
      ["url"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186.jpeg"
      ["link"]=>
      string(124) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-pieria-to-klima/attachment/received_1294096881441186/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(23) "Photo: Κτήμα Nadir"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(25) "received_1294096881441186"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(178060)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-13 15:25:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-13 15:26:37"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1366)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186-200x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186-768x1151.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186-683x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186-1025x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/received_1294096881441186.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Κτήμα Nadir

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά το 2008 από τον Ιωακείμ Μαυρίδη. Το κτήμα Nadir αποτελείται
από ιδιόκτητους αμπελώνες 14,5 στρεμμάτων που φυτεύτηκαν το 2007 και το 2008. Εκεί
καλλιεργούνται, με βιολογικές πρακτικές, κυρίως Syrah και λιγότερο Merlot. Σε ακόμη μικρότερη
έκταση, βρίσκουμε τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Riesling και Ασύρτικο. Από το
κτήμα κυκλοφορούν, το «Avus 2015» από τη ποικιλία Syrah, η ετικέτα «Patris 2015» από τη ποικιλία
Syrah με ελάχιστη προσθήκη Ασύρτικου και Riesling και το «Klimentius 2016» που είναι το χαρμάνι
των Syrah, Cabernet, Merlot, Αγιωργίτικο. Τα κρασιά ζυμώνουν χωρίς προσθήκη ζυμών,
προστίθενται ελάχιστα θειώδη και εμφιαλώνονται αφιλτράριστα. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Παλαιόστανη Πιερίας
Τηλ: +30 69774 62178
email: imnadirus@gmail.com

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού: Ανατολική Θεσσαλία – Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού: Τρίκαλα-Καρδίτσα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού -Ήπειρος: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες