Στα βόρεια της ανατολικής Θεσσαλίας βρίσκεται ο νομός της Λάρισας και στα νοτιοανατολικά του ο νομός Μαγνησίας. Ξεκινώντας από το Θερμαϊκό κόλπο και κινούμενοι αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού η ανατολική Θεσσαλία συνορεύει με την Πιερία, τη Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Τρίκαλα, τη Καρδίτσα και τη Φθιώτιδα.

62

Στο βορειοανατολικό άκρο, μεταξύ Λάρισας και Πιερίας, βρίσκεται ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της χώρας, που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους Έλληνες καθώς στις κορυφές του «Πάνθεον» ή Μύτικας (2.919 μέτρα) και «Θρόνος Διός» ή Στεφάνι (2.909 μέτρα) τοποθετήθηκε, από τους αρχαίους, η κατοικία του δωδεκάθεου. Απέναντι από τον Όλυμπο, στο νοτιοανατολικό του τελείωμα, υψώνεται ο Κίσσαβος ή Όσσα, το δεύτερο σε μέγεθος βουνό της Θεσσαλίας. Ο Κίσσαβος εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος του Ολύμπου καθώς η κορυφή του, Προφήτης Ηλίας, φθάνει τα 1.978 μέτρα. Χαρακτηριστικοί τις κατάστασης είναι οι στοίχοι από γνωστό κλέφτικο τραγούδι, «Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι…». Ανάμεσα στα δυο βουνά έχει δημιουργηθεί η κοιλάδα των Τεμπών από όπου περνά ο ποταμός Πηνειός για να τερματίσει το ταξίδι του από το βουνά της Πίνδου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σε αυτή την περιοχή, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου και στις χαμηλές πλαγιές του Κίσσαβου βρίσκεται η σημαντικότερη ΠΟΠ ζώνη της Θεσσαλίας, εκείνη της Ραψάνης. Η Ραψάνη τοποθετημένη πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών απολαμβάνει πανοραμική θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, με τους πιο προνομιακούς αμπελώνες να βρίσκονται μεταξύ 450 και 480 μέτρων. Το υψόμετρο και η τοπογραφία προσφέρουν ιδιαίτερα μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας μπορεί να φθάσει τους 15 βαθμούς. Αυτό βοηθά τα σταφύλια να διατηρούν οξύτητες και να χτίζουν πλήθος αρωματικών ενώσεων. Από την άλλη, ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός και οι μάζες νερού του Πηνειού και της θάλασσας μετριάζουν τις θερμοκρασιακές υπερβολές τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Άλλωστε, η Ραψάνη αποτελούσε σημαντικό τουριστικό θέρετρο των Λαρισαίων καθώς εκτιμούσαν το ευεργετικό κλίμα της. Τα κρασιά της ΠΟΠ Ραψάνης είναι χαρμάνι τριών ποικιλιών, του Ξινόμαυρου, του Κρασάτου και του Σταυρωτού, τα τελευταία χρόνια το πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το πρώτο ενώ το τελευταίο θεωρείται ο παρίας. Τα κρασιά της Ραψάνης είναι από τα λίγα ΠΟΠ ελληνικά που γίνεται συχνή χρήση των όρων Reserve (τουλάχιστον δυο χρόνια ωρίμασης) και Grande Reserve (τουλάχιστον τρία χρόνια ωρίμασης).

Σημαντικό ορεινό χωριό του Κάτω Ολύμπου είναι και η Κρανιά που το 17ο και 18ο έγινε γνωστή, όπως και όλη η περιοχή της Ραψάνης, για την παραγωγή υφαντών (αλατζάδων), μεταξωτών, βαμβακερών και μάλλινων. Στην Κρανιά βρισκόταν τα βαφεία για τον επιχρωματισμό των νημάτων με τη χρήση φυτικών ουσιών. Τα υφαντά από τη περιοχή (Κρανιά, Ραψάνη και Αμπελάκια) κατέληγαν για πώληση σε σημαντικές αγορές της εποχής όπως εκείνες της Βουδαπέστης, Βιέννης, Τεργέστης, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης. Αμπελουργικά, η Κρανιά αποσπάστηκε από τη ΠΟΠ Ραψάνη για να αποκτήσει το δικό της ΠΓΕ. Εκεί διαπρέπουν οι διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay με βασικό τους εκφραστή το Κτήμα Κατσαρού.

Στο πεδινό τμήμα της Λάρισας βρίσκεται ο Τύρναβος που αποτελεί και την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Θεσσαλίας. Εκεί παράγονται περισσότερο από 30.000 τόνοι σταφυλιών που τροφοδοτούν πολλά οινοποιεία και εκτός Θεσσαλίας. Μετά την επιδρομή της φυλλοξήρας (έντομο που καταστρέφει το ριζικό σύστημα της αμπέλου) ο ποικιλιακός πλουραλισμός της περιοχής αφανίστηκε και οι αμπελοκαλλιεργητές προτίμησαν την παραγωγική και αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιών, που δύσκολα θα πετύχουν υψηλές ποιότητες, αρωματικών τσίπουρων καθώς και για την επιτραπέζια κατανάλωση. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ζούμε την αναβίωση της τοπικής ποικιλίας Λημνιώνα, που δεν έχει καμία συγγενική σχέση με το Λημνιό. Στα πιο ελαφριά εδάφη, όπως τα αργιλοαμμώδη, δίνει κομψά κρασιά που ωριμάζουν νωρίτερα από εκείνα με τη πιο στιβαρή δομή, που προέρχονται από τα βαριά αργιλώδη εδάφη. Άλλες σημαντικές ποικιλίες της περιοχής είναι ο ποιοτικός κλώνος του Ροδίτη, Δαμάσι, η Μαλαγουζιά, το Chardonnay και το Syrah.

Νοτιότερα εκτείνεται ο νομός της Μαγνησίας, η γη των Κενταύρων και των Αργοναυτών και οι πανέμορφες Βόρειες Σποράδες. Το καταπράσινο Πήλιο με τα γραφικά ορεινά χωριά, οι αιγαιοπελαγίτικες παραλίες και τα ψαροχώρια του Παγασητικού κόλπου συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στο νομό, τουλάχιστον από άποψη παραγόμενων ποσοτήτων, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στη ζώνη ΠΟΠ Αγχίαλος που πήρε το όνομά της από τη πόλη νέα Αγχίαλος. Εκεί κυριαρχεί ο τοπικός συνεταιρισμός και τα κρασιά, που είναι χαρμάνι των Ροδίτη και του Σαββατιανού, καταναλώνονται κατά κύριο λόγο τοπικά. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ομάδα μικρότερων και νέων παραγωγών που πειραματίζονται με επιτυχία στα ποικίλα terroir που προσφέρει ο νομός.

Γαστρονομικά η δυτική Θεσσαλία προσφέρει εξαιρετικά αιγοπρόβεια κρέατα, μια ενδιαφέρουσα γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων και εξαιρετικούς μεζέδες θαλασσινών στα παράλια του Αιγαίου και του Παγασητικού κόλπου. Υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης είναι οι βολιώτικοι μεζέδες και οι συνταγές της πηλιορείτικης κουζίνας, όπως το σπεντζοφάι, τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά μάτια, οι ψευτοκεφτέδες από ρίγανη ή από άγρια φτέρη, οι κολιτσιάνοι, ένα φυτό της θάλασσας που αλευρώνεται και περνά από τηγάνι, οι πίτες, η ζεστή φασολάδα, ο κόκκορας κρασάτος και τα γλυκά κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής.

Οινοποιείο Μηλέα

Το οινοποιείο Μηλέα ιδρύθηκε το 2008 στην Αργαλαστή Νοτίου Πηλίου από τους Λάζαρο και Σουζάνα Καριπίδη με στόχο την ανάδειξη ενός ξεχωριστού terroir. Σε ιδιόκτητους αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης στα 300 μέτρα υψόμετρο, με επιρροές από τον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος καλλιεργούνται ξηρικά οι ποικιλίες Ασύρτικο, Chardonnay, Merlot και Pinot Noir. Ξεχωρίζουν οι ετικέτες του ενιαίου αμπελώνα Μηλέα, λευκό βαρελίσιο Chardonnay, ροζέ και ερυθρό από σταφύλια Merlot.

Το οινοποιείο Μηλέα είναι επισκέψιμο καθημερινά 10:00-14:00, δέχεται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης για ώρες εκτός ωραρίου. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Διεύθυνση: Αργαλαστή, Νότιο Πήλιο, Μαγνησία ΤΚ 37 006
Τηλ: ++30 2423 771042, +30 694 6860721, +30 698 7392369
email: milea08@gmail.com
website: www.milea-winery.business.site

Οινοποιεία Τσάνταλη

Παρόλο που το οινοποιείο Τσάνταλη στη Ραψάνη δεν είναι επισκέψιμο, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε την περιήγηση στους παραγωγούς της περιοχής χωρίς αναφορά σε αυτό καθώς η νεότερη ιστορία της Ραψάνης είναι συνδεδεμένη με το όνομα του Ευάγγελου Τσάνταλη. Το 1991, το τοπικό οινοποιείο που διαχειριζόταν η Αγροτική Τράπεζα περνά στα χέρια της οικογένειας Τσάνταλη για να σταματήσει μια πορεία παρακμής που είχε ξεκινήσει το 1980. Η ιδέα ήταν να αναγεννηθεί ο τοπικός αμπελώνας και να παραχθούν κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό που να εκφράζουν το ιδιαίτερο terroir με ένα στυλ που θα γοήτευε τις διεθνείς αγορές. Αυτό επιτεύχθηκε στο ακέραιο, ο αμπελώνας από τα 100 στρέμματα έφθασε τα 1580 στρέμματα ενώ οι διεθνείς αγορές αγάπησαν το ντελικάτο και «πικάντικο» χαρακτήρα της Ραψάνης.

Σήμερα, η οικογένεια Τσάνταλη συνεχίζει την παράδοση της Ραψάνης μέσα από μια πολυβραβευμένη τριλογία ετικετών τη Ραψάνη, τη Ραψάνη Επιλεγμένος (Reserve) και τη Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος (Grande Reserve) που αποτυπώνουν τη μοναδικότητα της ΠΟΠ ζώνης. Η διάκριση των ετικετών βασίζεται στις 3 υπό-ζώνες που έχουν καθοριστεί από την TSANTALI σύμφωνα με κριτήρια συγκεκριμένης τοποθεσίας (υψόμετρο) και επομένως συνθηκών αμπελώνων. Το χαρμάνι όλων των κρασιών παραμένει 1/3 για κάθε μία από τις τρεις ποικιλίες. (website: www.tsantali.gr)

Οινοποιείο Ντούγκος

Η οικογένεια Ντούγκου αρχικά δραστηριοποιήθηκε ως φυτώριο αμπέλου σε πανελλαδικό επίπεδο και σήμερα, παράλληλα με αυτή τη δραστηριότητα, ο Θάνος και η Λουίζα Ντούγκου διαχειρίζονται το οινοποιείο που διανύει αισίως την τρίτη του δεκαετία. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας φθάνει τα 90 στρέμματα, εκεί καλλιεργούνται δώδεκα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και παράγονται εννέα διαφορετικές ετικέτες που εξάγονται σε δώδεκα χώρες. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το λευκό «Methimon Acacia» από Ασύρτικο και ελάχιστο Sauvignon Blanc, η Ραψάνη «Rapsani PDO Old Vine» που βασίζεται στο Ξινόμαυρο το οποίο μπορεί να φθάσει το 70%, και το «Methimon L» η μονοποικιλιακή Λημνιώνα.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα βουλγαρικά.

Διεύθυνση: Ιτέα Λάρισας (Κοιλάδα Τεμπών)
Τηλ: +30 24950 93112
email: info@dougos.gr
website: www.dougos.gr

Κτήμα Ζαφειράκη

Ο Χρήστος Ζαφειράκης, 4η γενιά οινοποιός, σπούδασε Οινολογία στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για το Master σε Winery Management ενώ δούλεψε για πολλά χρόνια σε πολλές ιταλικές περιοχές όπως τα Piemonte, Alto Adige και Τοσκάνη. Το 2005, με την επιστροφή του από την Ιταλία και ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στην οινοποιία φύτεψε τον πρώτο βιολογικό του αμπελώνα και σήμερα είναι ευρέως γνωστός για την αναβίωση της γηγενούς ποικιλίας Λημνιώνα. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι πιστοποιημένη οργανική και από το 2019 εφαρμόζονται και βιοδυναμικές πρακτικές. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η ροζέ Λημνιώνα, η ερυθρή Λημνιώνα και η Λημνιώνα terracotta που ζυμώνει σε ξύλινες δεξαμενές και ωριμάζει σε αμφορείς.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ιταλικά.

Διεύθυνση: 2ο χλμ. Π.Ε.Ο. Τυρνάβου Ελασσόνας, Τύρναβος ΤΚ 40 100
Τηλ: +30 697 2261962 και +30 24920 25280
email: zafeirakischristos@gmail.com και info@domainezafeirakis.gr
website: www.domainezafeirakis.gr

Κτήμα Κατσαρού

Η ιστορία του κτήματος ξεκίνησε στην Κρανιά του Κάτω Ολύμπου τη δεκαετία του 1980 από το Λαρισαίο γιατρό Δημήτρη Κατσαρό. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός που σπούδασε Βιολογία στο Μπορντώ και οινολογία στη Βουργουνδία. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας 100 στρεμμάτων έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικός και εκεί, σε υψόμετρο μεταξύ 520 και 680 µέτρων, καλλιεργούνται τα Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Ξινόµαυρο. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το Chardonnay «STELLA» το οποίο προέρχεται από ένα αμπελοτεμάχιο 3,2 στρεμμάτων φυτεμένο το 1996 σε αργιλοπηλώδες έδαφος. Το κρασί STELLA παράγεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Από τις ερυθρές ετικέτες ξεχωρίζουν το «Κτήμα Κατσαρού» από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon (80%) και Merlot (20%) που ωριμάζει για 12 με 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, και το «Valos» από 100% Ξινόμαυρο που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια των 225Lt για δέκα μήνες.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και γίνονται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Διεύθυνση: Κρανιά Ολύμπου
Τηλ: +30 694 4352618
email: info@ktimakatsarou.gr
website: www.ktimakatsarou.gr

Κτήμα Χρυσοχόου

Η οινική ιστορία για την οικογένεια Χρυσοχόου ξεκινάει στη Ραψάνη περίπου το 1890. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει η τέταρτη γενιά της οικογένειας, οι αδελφοί Γιώργος και Τηλέμαχος Χρυσοχόου που συνεχίζουν με πολύ μεράκι και πάθος την οικογενειακή παράδοση. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η Ραψάνη ΠΟΠ ερυθρός και η Ραψάνη ΠΟΠ special edition, που ωριμάζουν για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια από γαλλικό και αμερικάνικο δρυ κατά το 1/3 νέα, και για επιπλέον 12 μήνες στη φιάλη. Τέλος, η λευκή ετικέτα «Άποψη» είναι Chardonnay που περνά τρεις μήνες από δρύινα βαρέλια.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά.

Διεύθυνση: Σιδηροδρομικός Σταθμός Ραψάνης, Δήμος Τεμπών ΤΚ 400 07
Τηλ: +30 693 2581557 και +30 2410 552423
email: info@rapsaniwine.gr
website: www.rapsaniwine.gr

Κτήμα Καριπίδη

Το 1908 η οικογένεια Καριπίδη εγκαθίσταται στα Βούναινα Κραννώνος της Θεσσαλίας και το ενδιαφέρον των μελών της για την αμπελοκαλλιέργεια είναι άμεσο. Το 2011, ο Παντελής Καριπίδης και η οικογένειά του δημιούργησαν ένα σύγχρονο και επιβλητικό οινοποιείο. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας είναι βιολογικός και το οινοποιείο παράγει περί τις 250.000 φιάλες ετησίως. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το «Pink Pull – Rose Sangiovese», ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ με φρεσκάδα και αρωματική καθαρότητα, το τραγανό λευκό «Sauvignon Blanc» και το ερυθρό «Rilancio – Nebbiolo» με τη τυπική οξύτητα και ταννική δομή της ιταλικής βεντέτας.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Βούναινα Λάρισας ΤΚ 43 062
Τηλ: +30 2410 981087
email: info@karipidi.gr
website: www.karipidi.gr

Οινοποιείο ΑρλεκΟίνων Χώρα

Στο νοτιότερο άκρο της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στους πρόποδες του Ναρθακίου Όρους (περιοχή αρχαίας Φθίας), σε υψόμετρο 380 μέτρα, εκτείνεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας της boutique οινοποιίας ΑρλεκΟίνων Χώρα. Με έμφαση στη βιολογική και ξερική καλλιέργεια, παράγονται οίνοι με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδώσεις σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Από το 2003, όλα τα προϊόντα του κτήματος είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το ACW Archegonos Grand Cuvée, Λημνιώνα από βιολογικούς αμπελώνες που έχει υποστεί αφύγρανση σε κρεβατίνες και ωρίμαση για 18 μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, το ACW Limniona Wild Fermeted, μια Λημνιώνα ήπιων παρεμβάσεων, και το λευκό από Ασύρτικο και Μπατίκι ACW The King’s Court Of Fthia.

Photo: Οινοποιείο ΑρλεκΟίνων Χώρα

Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Ναρθάκιο Φαρσάλων ΤΚ 403 00
Τηλ: +30 697 8833011
email: kliappis@arlekinonchora.gr
website: www.arlekinonchora.gr

Οινοποιείο Πατιστής

Το οινοποιείο βρίσκεται στα περίχωρα της Αργαλαστής Πηλίου στα 380 μέτρα. Οι αμπελώνες έχουν έκταση 46 στρέμματα και εκεί καλλιεργούνται βιολογικά, οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, Ασύρτικο, Ροδίτης, Λημνιώνα και Cabernet Sauvignon. Η οινοποιητική προσέγγιση είναι ήπιων παρεμβάσεων. Επίσης, στο κτήμα καλλιεργούνται ελιές από τις οποίες παράγεται βιολογικό αφιλτράριστο αγουρέλαιο, καρυδιές και λαχανικά. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το λευκό από Ξινόμαυρο, blanc de noirs, και Ασύρτικο, ο orange Ροδίτης και το ερυθρό από 100% Ξινόμαυρο «Kamara Hills» που ωριμάζει σε γαλλικό δρυ και αμφορείς.

Το οινοποιείο βρίσκεται στο χώρο των αμπελώνων και είναι επισκέψιμο. Το ραντεβού αν και δεν είναι απαραίτητο συνίσταται για αποφυγή καθυστερήσεων. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Αργαλαστή Μαγνησίας, ΤΚ 37 006
Τηλ: +30 24230 54353
email: info@patistis-wines.gr
website: www.patistis-wines.gr

Οινοποιείο Agrowine Αποστολάκης ΑΕ

Η ιστορία της Agrowine ξεκινά το 1954, όταν η οικογένεια Αποστολάκη παρήγαγε ούζο και αποστάγματα τις αγορές του εξωτερικού. Το 1970 τα αδέρφια Απόστολος και Ανδρέας ξεκίνησαν να εξάγουν κρασί και στα επόμενα χρόνια εγκατέστησαν αμπελώνες και δημιουργήσαν ένα νέο οινοποιείο εντός της ζώνης ΠΟΠ Αγχίαλος. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας φθάνει τα 100 στρέμματα και είναι πιστοποιημένος ως βιολογικός. Σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται ό Δημήτρης και ο Απόστολος Αποστολάκης. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν οι τρείς ετικέτες «Κτήμα Αποστολάκη», το λευκό από Trebbiano Toscano και Ασύρτικο, το ροζέ από Garnacha Tinta και Ξινόμαυρο, και το ερυθρό από Syrah και Ξινόμαυρο.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Διεύθυνση: Κρόκιο, Βόλος ΤΚ 37 100

Τηλ: +30 24220 29160

email: argowine@otenet.gr

website: www.tsipouro.gr

Κτήμα Τιμπλαλέξη

Πριν από εξήντα χρόνια, η οικογένεια Τιμπλαλέξη φύτεψε 17 στρέμματα με τις ποικιλίες Ροδίτης και Σαββατιανό στην περιοχή των Μικροθηβών. Το 1996, ιδρύθηκε το οινοποιείο και έγινε η πρώτη οινοποίηση και εμφιάλωση από τον Δημήτρη Τιμπλαλέξη, σημερινό αμπελουργό και οινοποιό του κτήματος. Σήμερα, ο αμπελώνας έφθασε τα 11 εκτάρια και στην ομάδα έχουν προστεθεί οι δυο γιοι του Δημήτρη, ο Βασίλης και ο Στέλιος. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Ροδίτης, Σαββατιανό, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Σάμου, Sauvignon Blanc, Λημνιώνα, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Merlot και Syrah. Από το κτήμα κυκλοφορούν το λευκό «Κοκαρέλλα» από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, το ροζέ «Genus» από Αγιωργίτικο και Syrah και το ερυθρό «Οίνω Χρω» από Merlot και Ξινόμαυρο, που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια.

Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Μικροθήβες, Ν. Μαγνησίας, ΤΚ 37100
Τηλ: +30 24220 23716 και +30 697 4726208
email: tiblalexis@gmail.com και info@tiblalexisestate.com
website: www.tiblalexisestate.com

Οινοποιείο Σταυράκης

Το Οινοποιείο Σταυράκης διανύει τη πέμπτη του γενιά συνεχίζοντας μια παράδοση 160 χρόνων. Στα ιδιόκτητα αμπέλια, έκτασης 50 στρεμμάτων, καλλιεργούνται το Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου, η Λημνιώνα, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και διεθνείς ποικιλίες. Το οινοποιείο βρίσκεται στο κέντρο του Τυρνάβου από τα μέσα του 1900 και έχει εκσυγχρονιστεί προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές της σύγχρονης εποχής. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η τριλογία Corallenios από ημιαφρώδη κρασιά σε τρεις χρωματισμούς, τα λευκό και ροζέ από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου και το ερυθρό από Λημνιώνα.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Στο οινοποιείο υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Διεύθυνση: Τύρναβος, ΤΚ 40 100
Τηλ: +30 24920 22700, +30 694 2404775, +30 697 1591066
email: info@stavrakiswinery.com
website: www.stavrakiswinery.com

Οινοποιείο Παπαδημητρίου

Το Οινοποιείο Παπαδημητρίου είναι μια νέα προσθήκη στο νομό Λάρισας. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο στις Ελευθερές Λάρισας που ξεκίνησε επισήμως το 2018 από το μεράκι των ιδιοκτητών να δημιουργήσουν ιδιαίτερα κρασιά. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και με τη βοήθεια εξιδεικευμένης οινολόγου δημιουργούνται ιδιαίτερα κρασιά. Από αυτά ξεχωρίζουν το «Σκίρτημα» που κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές, το λευκό από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και το ερυθρό από Αγιωργίτικο και Λημνιό. Τέλος, το ροζέ «Ζείδωρος» προέρχεται από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο.

Το οινοποιείο θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο από την άνοιξη του 2023 και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: 31ης Αυγούστου & Παπαβασιλείου, Ελευθερές Λάρισας
Τηλ: +30 2410 811 159, +30 693 7400998, +30 697 0229328
email: oenospap2018@gmail.com

Οινοποιεία Ελασσόνας Λόλα & Φτίκα

Το ταξίδι του οινοποιείου ξεκίνησε τον χειμώνα του 2000. Η αγάπη και το μεράκι των Λόλα και Φτίκα μετατράπηκε σε επώνυμο κρασί. Μέσα στα χρόνια αποκτήθηκαν οι ιδιόκτητοι αμπελώνες που απλώνονται στους πρόποδες του Ολύμπου και διαμορφώθηκε επισκέψιμο κελάρι. Από το κτήμα μεταξύ άλλων κυκλοφορεί η σειρά «Ολύμπιος» σε τρεις εκδοχές το λευκό από Chardonnay, το ροζέ από Merlot και Syrah και το ερυθρό από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Το οινοποιείο διαθέτει επισκέψιμο κελάρι και δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά.

Διεύθυνση: 2ο χλμ. Ελασσόνας Δεσκάτης
Τηλ: +30 24930 24943
email: info@elassonawine.gr
website: www.elassonawine.gr

Οινοποιείο Μηνάς

Το οινοποιείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Μηλέα Σαρανταπόρου Ελασσόνας από το 1999. Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν το 1995 και σήμερα η έκτασή τους καταλαμβάνει τα 4 εκτάρια. Από το κτήμα κυκλοφορεί η ετικέτα «Ευβίοτος» σε δυο εκδοχές, το λευκό από Sauvignon Blanc και το ερυθρό από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, όλα καλλιεργούνται σε αμμώδη εδάφη.

Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά.

Διεύθυνση: Μηλέα Σαρανταπόρου, Ελασσόνα
Τηλ: +30 2493094261
email: oinosmina@hotmail.com

Οινοποιείο Παρίσση

Το οινοποιείο Παρίσση είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος των Βορείων Σποράδων. Οι δημιουργοί του είναι οι Γιάννης Πάρισσης και Μαρία Κουτσερή που μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους το 2020. Το οινοποιείο βρίσκεται ανάμεσα στον αμπελώνα στο ψηλότερο σημείο της Σκιάθου. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Λημνιό. Η ετικέτα «Αντίθεση» είναι το χαρμάνι Μαλαγουζιάς (90%) και Ασύρτικου, η «Θάλασσα-Στεριά» είναι μόνο-ποικιλιακός Ροδίτης και η «epi topoy» το χαρμάνι του Ασύρτικου (90%) με τον Ροδίτη.

Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Προφήτης Ηλίας, Σκιάθος
Τηλ: +30 698 7728440 και +30 24270 29460
email: info@parissiswinery.com
website: www.parissiswinery.com

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού: Τρίκαλα-Καρδίτσα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

H Eλλάδα του Κρασιού-Κέρκυρα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού -Λευκάδα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες