Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο από τα Επτάνησα και βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές και Αλβανικές ακτές. Το νησί της Κέρκυρας είναι το πολυπληθέστερο από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου.

40

Στο βόρειο τμήμα του νησιού η τοπογραφία καθορίζεται από το βουνό Παντοκράτορας ενώ, το νότιο τμήμα είναι πεδινό με υψόμετρο που πλησιάζει εκείνο της θάλασσας. Στο βόρειο τμήμα, καλλιεργούνται κυρίως ερυθρές ποικιλίες σε επικλινή αμπέλια και βαριά εδάφη. Στο πεδινό νότιο τμήμα κυρίαρχες είναι οι λευκές ποικιλίες.

Το κλίμα του νησιού είναι ιδιαίτερα υγρό και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές που προτιμούν ποικιλίες ανθεκτικές στις μυκητιάσεις όπως είναι το λευκό Κακοτρύγης, που πήρε το όνομα της λόγω της δύσκολης απόσπασης του μίσχου από το πρέμνο κατά το στάδιο του τρύγου και το ερυθρό Πετροκόριθο, μια ποικιλία που αγαπά τα πετρώδη εδάφη και κατά μια εκδοχή προήλθε από τους Κορίνθιους που ήταν οι πρώτοι αρχαίοι αποικιστές που κατοίκησαν στο νησί το 735 π.Χ. Κύριο εισόδημα του τοπικού πληθυσμού είναι ο τουρισμός, γεγονός που προσθέτει ένα επιπλέον εμπόδιο στην αμπελοκαλλιέργεια καθώς η γη είναι ακριβή και η εξεύρεση εργατών δύσκολη. Στο νησί έχουν θεσπιστεί το ΠΓΕ Κέρκυρα και το ΠΓΕ Χαλικούνα.

Κοσμοπολίτικο κέντρο του νησιού είναι η πόλη της Κέρκυρας με έντονο το βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και τις αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι γνωστή για τις παραδοσιακές συνταγές μπιάνκο και μπουρδέτο που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ψάρι και τα σοφρίτο και παστιτσάδα που χρησιμοποιούν το μοσχάρι και τον κόκορα αντίστοιχα.

Τα οινοποιεία του νησιού είναι μικρά, παρόλα αυτά δέχονται επισκέπτες προσφέροντας γευσιγνωσία κρασιών συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Οινοποιείο Γραμμένος

Η ιστορία του οινοποιείου της Οικογένειας Γραμμένου ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Παναγιώτη Γραμμένο. Την αγάπη και το πάθος του για το κρασί τα μετέδωσε στον γιο του Σπύρο Γραμμένο ο οποίος το 2004 ίδρυσε το ιδιόκτητο σύγχρονο οινοποιείο της Οικογένειας Γραμμένου. Οι κύριες ποικιλίες του κτήματος είναι η λευκή Κακοτρύγης και η ερυθρή Πετροκόριθο.

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις του αμπελώνα είναι οι λευκές Φιδιά, Κοκαλιάρης, Κοζανίτης, Ρομπόλα και οι ερυθρές Σκοπελίτικο, Μαρτζάβι ή Βερτζαμί. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό Κακοτρύγης, το ροζέ από Πετροκόριθο και το ερυθρό «ΝΟΜΠΙΛΟΣ».

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο με ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Σιναράδες – Κέρκυρα

Τηλ: +30 26610-54484 , +30 694 8264324

email: info@grammenosfamilywines.com

website:  https://grammenosfamily-wines.com

Οινοποιείο Γουλή

Το οινοποιείο Γουλή είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Το όραμα της οικογένειας είναι η αναβίωση της οινικής παράδοσης της Κέρκυρας. Σήμερα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κακοτρύγης και Σκοπελίτικο ενώ, παράγονται μόλις 8.000 φιάλες.

Από τον Κακοτρύγη παράγεται η λευκή ετικέτα του κτήματος ενώ από το Σκοπελίτικο παράγεται το ροζέ «Πεπερόζα» και το ερυθρό «Αμορόζος». Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες για γευσιγνωσία και αγορές κρασιών χωρίς το ραντεβού να είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Διεύθυνση:  Λιαπάδες, Σκριπερό, Κέρκυρα Τ.Κ. 49 083

Τηλ: +30 2663 041963

email: gouliswines@gmail.com

website:  https://goulis-winery-corfu.business.site

Οινοποιείο Κτήμα Θεοτόκη

Το Κτήμα Θεοτόκη είναι ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία στην Ελλάδα με ιστορία που ξεπερνά τα 130 χρόνια. Ο αμπελώνας του κτήματος φθάνει τα 60 στρέμματα και για την παραγωγή χρησιμοποιούνται βιολογικά και βιοδυναμικά πρωτόκολλα. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το λευκό από Ρόμπολα, το ροζέ από Syrah και το ερυθρό από Cabernet Sauvignon.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και η κράτηση, αν και δεν είναι απαραίτητη, συνίσταται. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Ιταλικά.

Διεύθυνση: Λιβάδι Ρόπα, Κέρκυρα ΤΚ 49 100

Τηλ: +30 6945 593016

email: info@theotoky.com

website:  www.theotoky.com

Οινοποιείο Nicoluzo

Το οινοποιείο Nicoluzo ιδρύθηκε το 2008 από τον Αναστάσιο Νικολούζο, στεγάζεται σε ένα χώρο 88 τ.μ. και εξάγει το 80% της παραγωγής του. Τα κρασιά του κτήματος προέρχονται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες της Κέρκυρας. Το λευκό «Nicoluzo Estate White P.G.I. Corfu» προέρχεται από τη ποικιλία Κακοτρύγη, ωριμάζει για 8 με 10 μήνες σε βαρέλι και 6 μήνες σε δεξαμενή, παρουσία οινολάσπών. Το ερυθρό «Nicoluzo Estate Red» είναι χαρμάνι Σκοπελίτικο και Μαντζαβί, ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και παραμένει άλλους 12 μήνες στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες αποκλειστικά με ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Άνω Κορακιάνα Κερκύρας T.K. 490 83

Τηλ: +30 6943 777728

email: a.nicoluzo@yahoo.gr

Οινοποιείο Pontiglio

Pontiglio είναι μια παλιά κερκυραϊκή λέξη, βενετσιάνικης προέλευσης που σημαίνει πείσμα. Το πείσμα της οικογένειας, από τη δεκαετία του 1980 όταν ο κερκυραϊκός αμπελώνας κινδύνεψε με αφανισμό, την οδήγησε να συνεχίσει την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας. Αργότερα, το 2014 η μητέρα της Κωνσταντίνα Ντίνης, Αθηνά Κυρτζόγλου και ο σύζυγός της Χαράλαμπος Κουρής ίδρυσαν το οινοποιείο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λευκές Κακοτρύγης και Πετροκόριθο και η ερυθρή Σκοπελίτικο.

Η ιστορία του αμπελώνα χάνεται στο χρόνο, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα του 1854. Ο αμπελώνας είναι αυτόριζος, ανέγγιχτος από τη φυλλοξήρα που κατέστρεψε την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού αμπελώνα. Σήμερα το οινοποιείο παράγει περίπου 25.000 φιάλες. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το λευκό «Pontiglio» από Κακοτρύγη και τα ερυθρά «Butiero» και ροζέ «Valonisa» από Σκοπελίτικο.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από το 2020 και δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Προσφέρεται ξενάγηση και δοκιμασία κρασιών συνοδεία μικρών παραδοσιακών σνακ. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Καμπούλια Νεοχωρίου, Λευκίμμη, Κέρκυρα, 49080

Τηλ: +30 26620 22866 & +30 697 9766006

email: pontigliolefkimmi@gmail.com & info@pontiglio.gr

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού – Λασίθι: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού – Δράμα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Δύο οινοποιεία, δύο καταλύματα και το χρυσάφι των Μακεδόνων Βασιλέων