Το design είναι κάτι που αποθεώνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, όμως το φθινοπωρινό coziness του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αυτές λοιπόν οι 6 βίλες που επιλέξαμε είναι μονοκατοικίες, ανήκουν σε ιδιώτες και το design αναδεικνύεται στο κοινό στοιχείο το οποίο τις ενώνει.

34

Είτε στην Κηφισιά, λοιπόν, είτε στην Εκάλη, στη Φιλοθέη, στην Παιανία ή στη Βούλα, το κάθε αρχιτεκτονικό γραφείο καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών του χωρίς σε καμία περίπτωση να χάνει το στυλ, την κομψότητα την αρτιότητα και κυρίως τη λειτουργικότητα των προτεινόμενων μονοκατοικιών.

Παράδοξο, μα και πολύτιμο χαρακτηριστικό –σαν σπάνια αρχιτεκτονική πέτρα. Πράγματι, όμως: κάθε αρχιτέκτονας καταφέρνει, με τον δικό του τρόπο, να κάνει την καθημερινότητα τόσο των πελατών του, όσο και των απλών περαστικών πιο όμορφη. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, προϋποθέτει (πέρα από τις ζητούμενες απαιτήσεις) βαθιά γνώση της κάθε περιοχής, αλλά και των υλικών που της ταιριάζουν. Ώστε να εξασφαλισθεί στον βέλτιστο βαθμό η ευεξία των ανθρώπων που θα κατοικήσουν στα εν λόγω projects.

Eris House, Κηφισιά (ΚΚΜΚ Karagiani, Karamali Architects)

Το Eris House είναι μια οικογενειακή μονοκατοικία στην Κηφισιά. Ο κτιριακός όγκος στη μεσοτοιχία αφήνει στην αντιδιαμετρική πλευρά μία προστατευμένη αυλή, η οποία αναπτύσσεται παράλληλα με το μήκος του κτηρίου. Η διαρρύθμιση της κάτοψης και ο συσχετισμός των χώρων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρει ιδιωτικότητα στους ενοίκους, προστατεύοντας τους από τον δρόμο και τον διερχόμενο περαστικό, συνδυάζοντας όμως τους εσωτερικούς χώρους με τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Στο ισόγειο της κατοικίας βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το καθιστικό και η κουζίνα, οι οποίοι έχουν άμεση σύνδεση με τον κήπο και την πισίνα. Στον πρώτο όροφο, τα υπνοδωμάτια είναι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε να έχουν ανοίγματα προς τον εσωτερικό κήπο. Η εσωτερική όψη του καθιστικού και της κουζίνας καταλαμβάνεται από ένα μεγάλο άνοιγμα, που τους καλοκαιρινούς μήνες ενοποιεί το μέσα με το έξω, μεγιστοποιώντας έτσι τα βιώσιμα τετραγωνικά.

Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της όψης προκύπτει από την αλληλεπίδραση των συμπαγών όγκων και των κενών που δημιουργούνται ανάμεσα. Τα συμπαγή στοιχεία δημιουργούν ένα καθαρό όριο προς τον δημόσιο δρόμο, ενώ τα κενά επιτρέπουν την κυκλοφορία μεταξύ του εσωτερικού και των εξωτερικών.

Το υγρό στοιχείο διαπερνάει την όψη και προσφέρει στους κατοίκους μια γαλήνια, σύγχρονη εμπειρία διαβίωσης. Το ίδιο το κτήριο, με τα στοιχεία του, διαμορφώνει και τον φυσικό ηλιασμό των χώρων, δημιουργώντας φωτεινά και σκιερά σημεία. Τέλος, η φύτευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κάθετων ογκοπλαστικών στοιχείων, μεταφέροντας το στοιχείο του πρασίνου και στον κατακόρυφο άξονα.

Glade House, Παιανία (Potiropoulos & Partners)

Αν υπάρχει ένας χώρος στην τυπολογία της κατοικίας που συναντάται διαχρονικά στην παγκόσμια αρχιτεκτονική παράδοση, είναι η αυλή. Ένας τόπος αρχετυπικός, γεμάτος μνήμες και όνειρα. Στη σχεδόν αδόμητη αυτή περιοχή της Παιανίας, ανάμεσα σε συστάδες δέντρων και καλλιέργειες, την αυλή υποκαθιστά το «ξέφωτο», που δηλώνει τον χωρικό-τοπολογικό καμβά πάνω στον οποίον ξετυλίγεται το «ταξίδι».

Ο κτιριακός όγκος αναπτύσσεται σε μια τεθλασμένη γραμμή που δημιουργεί το πρώτο όριο, ενώ το δεύτερο, σε αντίστιξη, διαμορφώνεται από την ίδια τη φύση. Μεταξύ τους περιέχεται ο ενδιάμεσος αυτός χώρος, το κέντρο της σύνθεσης, που επιτρέπει στη σκέψη να φανταστεί τους δικούς της τόπους.

Για τον Χάιντεγκερ, μόνο σε μια κατοικία συμφιλιωμένη με τη φύση ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα-στον-κόσμο, σε μία ασφαλή σχέση μαζί του. «Οφείλουμε να κτίζουμε με τον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη», υποστηρίζει, «…κατοίκηση έχουμε μόνο στην ύπαιθρο, ριζωμένοι στο έδαφος, στην οικεία μνήμη».

Το Glade House θέτει όρια, διαιρεί, συνδέει ταυτόχρονα, παράγει χώρο. Απ’ άκρη σ’ άκρη του χώρου, σε ένα συνεχές βιωματικό παρόν, υπάρχει ο άνθρωπος. Ο φυσικός του χώρος είναι εντέλει και ο βιωματικός του χώρος.

Wide Open Villa, Εκάλη (KLAB Αrchitects)

Στην Ελλάδα, όπου μεγάλο μέρος της ζωής μας μπορούμε να το περνάμε στην ύπαιθρο, το αρχιτεκτονικό γραφείο KLAB Architects δημιούργησε γωνιές που θα επέτρεπαν τη χρήση του κήπου όλες τις ώρες της ημέρας. Υπάρχει δηλαδή μια ροή στον σχεδιασμό, ο οποίος εκμεταλλεύεται την εισροή φυσικού φωτός τόσο στο εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου –όπου με εσοχές, εξοχές και μεγάλες κυρίαρχες πέργκολες δημιουργούνται φωτοσκιάσεις– όσο και στο εσωτερικό του, όπου το φως «γλύφει» τους όγκους καθώς διεισδύει από φεγγίτες και μεγάλα ανοίγματα.

Στη διαδικασία παραγωγής αρχιτεκτονικής δεν δημιουργούν παράθυρα απλά για να φωτίσουν έναν χώρο. Για το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, το φως γίνεται ένα εργαλείο με το οποίο δίνουν ζωή σε έναν όγκο ή δημιουργούν κενά, που στη διάρκεια της ημέρας θα του προσδώσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και ποιότητες χώρου. Τα κενά ή ανοίγματα τα αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν βουτιές στον εξωτερικό χώρο, το δε φως σαν υλικό το οποίο μεταλλάσσει το κτήριο.

Η διαμόρφωσή της κατοικίας γίνεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι του καθιστικού της τραπεζαρίας, της κουζίνας, ενός W.C., μιας γκαρνταρόμπας και του master bedroom. Οι χώροι των καθιστικών και της τραπεζαρίας ενώνονται οπτικά με τον 1ο όροφο μέσω πολλών ανοιγμάτων και διαμορφώσεων διώροφων χώρων. Οι τρύπες αυτές στην πλάκα του 1ου ορόφου λειτουργούν μορφολογικά, καθώς μια σειρά όγκων και επιπέδων γίνονται αντιληπτά σε μια ανοικτού τύπου διάταξη της οικίας.

Στον 1ο όροφο υπάρχουν τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια με θέα στον νότιο κήπο και στην πισίνα, αλλά κι ένα γραφείο, ένας ξενώνας και ένας χώρος εκτόνωσης, ο οποίος μετατρέπεται από χώρο ζωγραφικής μέχρι πρόχειρο καθιστικό. Στο υπόγειο, που με λύσεις μεγάλων και μικρότερων φωταγωγών φωτίζεται φυσικά, υπάρχει η εσωτερική πισίνα, το γυμναστήριο, το home theater, η κάβα, τα δωμάτια υπηρεσίας, αλλά και πλυντήριο με σιδερωτήριο, καθώς και χώροι αποδυτηρίων, όπως και οι θέσεις στάθμευσης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(130407)
      ["id"]=>
      int(130407)
      ["title"]=>
      string(9) "Viles_07a"
      ["filename"]=>
      string(13) "Viles_07a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(209653)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/hotels_and_villas/6-design-viles-sta-athinaika-proastia-i-axia-t/attachment/viles_07a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(221) "Στη Wide Open Villa έχουν εφαρμοστεί όλες οι τελευταίες τεχνολογίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Photo: KLAB Αrchitects"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "viles_07a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(130372)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-03 08:07:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-03 08:10:21"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(575)
      ["height"]=>
      int(512)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a-300x267.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(267)
        ["medium_large"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(575)
        ["medium_large-height"]=>
        int(512)
        ["large"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(575)
        ["large-height"]=>
        int(512)
        ["1536x1536"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(575)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(512)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_07a.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(575)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(512)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Στην κατοικία αυτή έχουν εφαρμοστεί όλες οι τελευταίες τεχνολογίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, μετατρέποντας έτσι το σπίτι σε ένα πείραμα ενεργειακής οικονομίας. Φαινομενικά, βέβαια, δεν γίνεται αντιληπτό, αλλά σε μεγάλο βαθμό εμπεριέχει όλες τις γνωστές μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας. Γεωθερμία, εξωτερική μόνωση, θερμοδιακοπτόμενα αλουμινένια κουφώματα, ενεργειακά τζάμια, led φωτιστικά σώματα είναι κάποιες από τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαττώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, σε μεγάλο βαθμό έχουν χρησιμοποιηθεί και παραδοσιακές μέθοδοι βιοκλιματισμού, όπως οι πέργκολες-σκίαστρα ή τα μικρά ανοίγματα στον βορρά, σε αντίθεση με τα εκτεταμένα ανοίγματα στον νότο.

Paradox House, Παιανία (KLAB Architects)

H κατοικία Paradox House έχει εμβαδόν 300 τ.μ. και βρίσκεται στην Παιανία, σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα, για μια νέα οικογένεια τριών ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και W.C.), περιβάλλεται από τον κήπο, ο οποίος χωρίζεται σε στεγασμένα και μη τμήματα. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από μία θέση στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, playroom, ξενώνα, γραφείο και laundry.

Καθώς ήταν το πρώτο κτήριο μιας νέας γειτονιάς, κύριο μέλημα των KLAB Architects ήταν η τοποθέτησή του στο οικόπεδο με τέτοιον τρόπο ώστε όσο το δυνατόν να προβλέπονται τα μελλοντικά κτήρια στα διπλανά οικόπεδα. Στη νέα πολεοδόμηση, τώρα, το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι γωνιακό, ευρισκόμενο αντικριστά σε έναν χώρο πρασίνου. Η ύπαρξη του ανοικτού χώρου στον βορρά επηρέασε τον σχεδιασμό, καθώς ενδιέφερε η θέα προς τον χώρο αυτόν, χωρίς όμως να επιζητούνται μεγάλα ανοίγματα στον βορεινό προσανατολισμό. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα του παραδόξου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(130413)
      ["id"]=>
      int(130413)
      ["title"]=>
      string(9) "Viles_09a"
      ["filename"]=>
      string(13) "Viles_09a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1089165)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/hotels_and_villas/6-design-viles-sta-athinaika-proastia-i-axia-t/attachment/viles_09a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(208) "Επιδίωξη του σχεδιασμού του Paradox House ήταν η ιδιωτικότητα, χωρίς όμως να χαθεί κάτι σε θέα ή σε ηλιασμό. Photo: KLAB Αrchitects"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "viles_09a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(130372)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-03 08:07:09"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-03 08:15:34"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1200)
      ["height"]=>
      int(1776)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a-203x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(203)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a-768x1137.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1137)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a-692x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(692)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a-1038x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1038)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Viles_09a.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1200)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1776)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι η κατοικία σχεδιάστηκε για ένα ημιαστικό περιβάλλον χωρίς αυτό να υπάρχει. Τουναντίον, υπήρχε –και υπάρχει– ένα τοπίο της Αττικής γης με αμπέλια και ελιές. Η ένταξη της κατοικίας στο περιβάλλον αυτό απασχόλησε το αρχιτεκτονικό γραφείο, όμως δεν είχε όσα στοιχεία θα ήθελε. Η πρώτη ιδέα, λοιπόν, ήταν μια ελεύθερη κάτοψη, η οποία θα ακολουθούσε τις προτεραιότητες που έθεσαν. Κι αυτές ήταν η επιδίωξη της ιδιωτικότητας χωρίς να χάσουν σε θέα και ηλιασμό και η διάχυση του υπαίθριου χώρου μέσα στο κτήριο, με τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων σε κάθε προσανατολισμό, ώστε το εσωτερικό να βιώνεται παράλληλα με το εξωτερικό.

Σχεδίασαν έτσι την κατοικία σε μια άλλη εποχή από τη σημερινή. Η δραστική αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που δημιούργησε έπειτα η κρίση διαφοροποίησε την εποχή προ κρίσης με αυτήν του σήμερα, με ραγδαίο τρόπο. Παραδόξως, όμως, οι ανάγκες της οικογένειας, τα θέλω της και η αισθητική της δεν άλλαξαν. Το σπίτι κατοικείται, βιώνεται και υπάρχει σαν κύρια κατοικία, αλλά και σαν εξοχικό.

Όπως αναφέρει το γραφείο, «σχεδιάσαμε την κατοικία βασισμένοι σε μια πισίνα που εισχωρούσε στο σπίτι και έπαιζε κύριο ρόλο τόσο στον κήπο, όσο και στο ίδιο το σπίτι. Παράδοξο, καθώς η πισίνα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά η απουσία της δεν φαίνεται. Σχεδιάσαμε από μέσα προς τα έξω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Τέλος ο γραφικός σχεδιασμός των κατόψεων δημιούργησε τις όψεις. Το κτήριο στηρίζεται σε τρία πηγάδια φωτός, φωτιζόμενο εσωτερικά κατακόρυφα, όσο και οριζόντια. Παράδοξο, το φως φαίνεται να στηρίζει το σπίτι».

H77, Βούλα (314 Αrchitecture Studio)

Η Κατοικία Η77 βρίσκεται στη Βούλα, ένα νότιο προάστιο της Αττικής με έντονη τοπογραφία, στους πρόποδες του Υμηττού. Πρόκειται για δομή συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., η οποία έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Η κατοικία χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, με το ανώτερο να βρίσκεται εντός της στέγης, αποτελώντας τη master suite. Τα δύο ενδιάμεσα αποτελούν ορόφους με χώρους διημέρευσης και βοηθητικά υπνοδωμάτια, ενώ στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται διάφοροι βοηθητικοί χώροι, όπως και το πάρκινγκ.

Η θέα προς τη θάλασσα και το βουνό, το κλίμα της περιοχής, αλλά και η ιδιαίτερη τοπογραφία, οδήγησαν το γραφείο να σχεδιάσει μια εξωστρεφή κατοικία. Χαρακτηριστικό της είναι τα μεγάλα περιμετρικά ανοίγματα, τα οποία προστατεύονται από σύστημα με κινητές αλουμινένιες κουρτίνες, ενισχύοντας έτσι τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτηρίου. Οι κουρτίνες αυτές προγραμματίζονται μέσω αυτοματισμού, ώστε να επιτρέπουν τον σωστό ηλιασμό και την απαραίτητη σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σύμφωνα με την εποχή του χρόνου.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου προέκυψε από τις προδιαγραφές του οικοπέδου και αποτελεί μετασχηματισμό των origami της παραδοσιακής ιαπωνικής χειροτεχνίας αναδίπλωσης του χαρτιού. Η κατοικία σχεδιάζεται δηλαδή να πατά μαλακά στον φυσικό βράχο, ο οποίος σε άλλα σημεία εμφανίζεται να εισχωρεί μέσα της, όπως και σε άλλα αποκτά πλατώματα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(131683)
      ["id"]=>
      int(131683)
      ["title"]=>
      string(9) "Flths_01a"
      ["filename"]=>
      string(20) "Flths_01a-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(758497)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/hotels_and_villas/6-design-viles-sta-athinaika-proastia-i-axia-t/attachment/flths_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(246) "Το «Filothei House» σχεδιάστηκε για τη στέγαση μιας οικογένειας, αλλά και για να φιλοξενεί επισκέπτες, σαν να ήταν χώρος αναψυχής. Photo: Mariana Bisti"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "flths_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(130372)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-06 12:31:26"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-06 12:32:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/Flths_01a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Filothei House (Divercity Architects)

Η κατοικία στη Φιλοθέη, ένα προάστιο χαμηλής δόμησης της Αθήνας, σχεδιάστηκε για να στεγάσει τις ανάγκες μιας οικογένειας, αλλά και για να μπορεί να φιλοξενήσει συχνά επισκέπτες, σαν να ήταν χώρος αναψυχής.

O σχεδιασμός της κατοικίας εκ μέρους του γραφείου «Diversity Architects» ακολουθεί αντισυμβατικούς τρόπους προκειμένου να φιλοξενήσει ένα εκτεταμένο κτιριολογικό πρόγραμμα σε ένα σχετικά περιορισμένο οικόπεδο. Η δημιουργία ενός όγκου από εμφανές μπετόν με έντονο τεκτονικό χαρακτήρα ορίστηκε ως βασική αρχή του έργου. Ο κατακερματισμός της ογκοπλασίας συμφιλιώνει την κλίμακα του κτιρίου με την υπάρχουσα κλίμακα της περιοχής, με αποτέλεσμα η κατοικία να εναρμονίζεται με το δομημένο περιβάλλον. Ο χωρικός διάλογος μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» συνεχίζεται, εμπλουτίζοντας την καθημερινή εμπειρία κατοίκισης της οικογένειας και των χρηστών.

Στο ισόγειο βρίσκονται η είσοδος, η κουζίνα και το καθιστικό, που έρχονται σε άμεση οπτική επαφή με τον χώρο της πισίνας και τον κήπο. Πυρήνας της κατοικίας είναι το διπλού ύψους καθιστικό, γύρω από το οποίο διαρθρώνονται οι υπόλοιποι χώροι. Το πατάρι, ως ενδιάμεσος χώρος –κυριολεκτικά και μεταφορικά– αποτελεί σημείο συνάντησης για την οικογένεια, διαχωρίζοντας τον όροφο των υπνοδωματίων από την υπόλοιπη κατοικία.

Οι εγκοπές που προκύπτουν στις όψεις του κτιρίου εντείνουν το «παιχνίδι» των όγκων. Συγχρόνως, η επιφάνεια του ανεπίχριστου μπετόν απομακρύνεται για να αποκαλύψει περιοχές επενδυμένες με ξύλο, ενώ σε άλλα σημεία υποχωρεί, διαμορφώνοντας εσοχές με σκοπό την επαφή με τη φύση.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς το ιστορικό Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης μεταμορφώθηκε σε μοντέρνα design κατοικία

8 μοντέρνα συγκροτήματα κατοικιών της Αθήνας που αλλάζουν τα όσα ξέραμε για τις πολυκατοικίες

7 από τις πιο πολυτελείς βίλες στην Ελλάδα-Προσανατολισμένες στην απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης