Οι Etsi architects με βάση τη μαγευτική Μάνη κατάφεραν να μετατρέψουν το ιστορικό «Τελωνείο» στην Καρδαμύλη σε μία μοντέρνα κατοικία.

15

Η συγκεκριμένη αποκατάσταση είναι ανάμεσα στα 322 projects που είναι υποψήφια στα Dejeen awards την κατηγορία «αρχιτεκτονική» (σε σύνολο 5400 αιτήσεων από 90 χώρες). Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου που ασχολήθηκε με το project εντυπωσιάστηκε από την ακλόνητη πίστη των πελατών στο όραμα τους, όταν φαντάστηκαν το Τελωνείο ως το δεύτερο σπίτι τους.

Oι νέοι κάτοικοι του ακινήτου αναγνώρισαν αμέσως τις δυνατότητες αποκατάστασης, βλέποντας παράλληλα τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου, παρότι είχαν να αντιμετωπίσουν αρχικά την δυσπιστία των ντόπιων σχετικά με αποκατάσταση από ιδιώτες του ορόσημου της Καρδαμύλης. Ύστερα από μία μακρά διαδικασία που χρειάστηκε για να εγκριθεί νέα χρήση του ακινήτου, το αρχιτεκτονικό γραφείο συνεργάστηκε επί οκτώ χρόνια με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποκαταστήσουν το Τελωνείο και να του δώσουν έναν νέο σκοπό ύπαρξης.

Το έργο τους ήταν να μετατρέψουν ένα διατηρητέο ιστορικό κτίριο σε μια σύγχρονη οικογενειακή κατοικία, σεβόμενοι ταυτόχρονα τη θέση του στο τοπίο, την ιστορία και την κοινότητα. Η θέση του στο λιμάνι της Καρδαμύλης από τον 18ο αιώνα καθιστά το Τελωνείο κομβικό σημείο για την περιοχή. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί ως τελωνείο και αφού λειτούργησε για λίγο ως μοτέλ τη δεκαετία του 1960, θάφτηκε εν μέρει στο σκυρόδεμα και ερειπώθηκε. Η τέλεια ευκαιρία για το αρχιτεκτονικό γραφείο να επανασχεδιαστεί ως σπίτι.

Η πρόκληση

Λόγω του ρόλου του ως οχυρωμένου τελωνείου, το Τeloneio σχεδιάστηκε αρχικά για λόγους προστασίας, με αποθήκες εμπορευμάτων στον κάτω όροφο και αμυντικό χώρο στρατώνων επάνω. Η πρώτη πρόκληση λοιπόν ήταν να ανοίξουν και να συνδέσουν τους χώρους και στους δύο ορόφους και στα δύο κτίρια, προσθέτοντας χαρακτηριστικά που να το κάνουν λειτουργικό ως σπίτι. Η πρόκληση επικεντρώθηκε σε 3 τομείς.

α) Αποκατάσταση

Αποκάλυψαν την εκπληκτική λιθοδομή του 18ου αιώνα, μετατρέποντας τα κοντόχοντρα ογκώδη κτίρια σε ψηλά λεπτά με προσεκτική εκσκαφή από το περιβάλλον σκυρόδεμα. Στη συνέχεια αποκατέστησαν το κέλυφος, σύμφωνα με την αρχική οχυρωμένη αρχιτεκτονική της Μάνης. Το ίδιο έκαναν επίσης με τις στέγες, ενώ μετέτρεψαν σε παράθυρα τις σκαλότρυπες και τις πολεμότρυπες στους κάτω ορόφους για να δώσουν αέρα και φως και να γίνει ο χώρος κατοικήσιμος.

β) Συνδεδεμένος χώρος

Ήθελαν οι πελάτες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα και μεταξύ των χώρων. Μέχρι αυτό το σημείο, αν και τα δύο κτίρια ήταν ανεξάρτητα με μια προστατευμένη αυλή ανάμεσά τους, όλα τα δωμάτια είχαν ξεχωριστή πρόσβαση από το εξωτερικό. Συνέδεσαν τα δωμάτια μέσα σε κάθε κτίριο, προσέθεσαν μια σκάλα με τολμηρή τομή του κύριου θόλου, δημιούργησαν πρόσβαση στο ύπαιθρο στη νότια πλευρά και συνέδεσαν τα δύο κτίρια μεταξύ τους.

γ) Υλικά

Οι Etsi βλέπουν τους εαυτούς τους ως «προοδευτικούς παλινδρομικούς» και το Teloneio ως παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ειδικοί συνεργάζονται στην αναγεννητική δόμηση. Χρησιμοποιήσαν τοπικά υλικά, όπως μαρμάρινα δάπεδα από το λατομείο Oιτύλου, έπιπλα και καπλαμάδες από ξύλο ελιάς και τοπικά βότσαλα για το ψηφιδωτό της εισόδου, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές για την τοποθέτηση και τις επισκευές.

Η σχεδιαστική λύση:

Πετύχαν αυτό που έθεσαν ως στόχο: μια υπερσύγχρονη ιστορική αποκατάσταση και μια κομψή δεύτερη κατοικία που μεγιστοποιεί τη θέα στη θάλασσα, με ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ένα γραφείο και τρία μπάνια σε δύο κτίρια, καθώς και ένας ανοιχτός χώρος κουζίνας/τραπεζαρίας/καθιστικού για να τον απολαμβάνει μια σύγχρονη οικογένεια.

Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των Εtsi και των πελατών τους και έκανε την τοπική κοινωνία να ξεπεράσει τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις της. Το νέο Teloneio είναι ένα αποκατεστημένο ιστορικό τοπόσημο της Καρδαμύλης αλλά και πόλος προσέλκυσης τουριστών.

Διαβάστε ακόμα:

MΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

5 εντυπωσιακές βίλες στην «Ριβιέρα της Πελοποννήσου»

7 από τις πιο πολυτελείς βίλες στην Ελλάδα-Προσανατολισμένες στην απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης