Σαλαμίνα: στεριά και θάλασσα, πόλη και φύση. Στο μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου, μια κατοικία δημιουργεί τις συνθήκες για μια καθημερινότητα στο σπίτι, μακριά από το σπίτι. Η ηρεμία της υπαίθρου γίνεται συστατικό στοιχείο της ατμόσφαιρας σε κάθε χώρο της κατοικίας Salamis του αρχιτεκτονικού γραφείου AREA.

20

Η Στυλιανή Δαούτη, ο Γιώργος Μητρούλιας και ο Μιχάλης Ραυτόπουλος θέλησαν να κατασκευάσουν μια ευέλικτη κατοικία η οποία βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την φύση, με δωμάτια που «αναπνέουν» και λούζονται με φυσικό φως.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, μπορεί η κατοικία να δίνει εξωτερικά την εντύπωση ότι είναι «εσωστρεφής», ωστόσο οι εσωτερικοί της χώροι αφήνουν τα στοιχεία της φύσης να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα της κάνοντάς την πολυπρισματική.

Η αρχιτεκτονική ομάδα Area αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η έλλειψη εξωτερικών σημείων αναφοράς αλλά και η απροσδιοριστία του γύρω οικισμού, του ορίου του δρόμου και του οικοπέδου στρέφουν την κατοικία προς τα μέσα. Η εσωστρέφεια αγκυρώνει το σπίτι γύρω από την υπάρχουσα ελιά και το παλιό πηγάδι, δημιουργώντας αυλές που αξιοποιούν το μικροκλίμα και οριοθετούν την ύπαιθρο από μέσα. Σε αντίθεση με τις γειτονικές κατοικίες του οικισμού που έχουν προκύψει μέσα από μία “προσθετική” διαδικασία αυτοσχέδιων επεκτάσεων, εδώ ακολουθείται μια αντίστροφη λογική “αφαίρεσης” από έναν αρχικό όγκο».

«Εξωτερικά οι συμπαγείς τοίχοι δίνουν την εντύπωση μιας μονολιθικής κατασκευής, που όμως μέσα της κρύβει μια μεγάλη κεντρική αυλή. Μία στενή πύλη οδηγεί από το δρόμο στο εσωτερικό της, και μία δεύτερη, τοποθετημένη αντιδιαμετρικά, οδηγεί στον πίσω κήπο με τη μικρή πισίνα.

Μέσα στην αυλή τέσσερα ζεύγη συρόμενων υαλοστασίων μοιράζουν το χώρο στα τέσσερα: δύο κλειστά και δύο υπαίθρια δωμάτια στεγάζουν τους κύριους χώρους διημέρευσης και αφήνουν μία μικρότερη αυλή εισόδου και μία μεγαλύτερη με την ελιά. Καθώς τα υαλοστάσια μετακινούνται, η εξωτερική σταθερότητα του μονολιθικού κτίσματος ανατρέπεται και η ισορροπία μεταξύ κλειστού και υπαίθριου αλλάζει» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες.

Γήινα και παστέλ χρώματα, καθαρές γραμμές, ξύλο, μικρές bold λεπτομέρειες, φυτά, μίνιμαλ διακοσμητικά στοιχεία συνθέτουν το σκηνικό μιας καθημερινότητας με χαλαρωτικές νότες που κάνει το σώμα να «δραπετεύει» από τη ρουτίνα. Το slow living εδώ βρίσκει τις πραγματικές του διαστάσεις.

«Γύρω από την κεντρική αυλή οι τέσσερις τοίχοι φέρουν όλη την απαραίτητη οικοσκευή στις εσοχές της κουζίνας και του καθιστικού. Τα υπόλοιπα ιδιωτικά δωμάτια της κατοικίας είναι ενσωματωμένα σαν κοιλότητες μέσα στους τοίχους, όπου δευτερεύοντες αυλές αφήνουν το φως και τον αέρα να διεισδύσει.

Στο εσωτερικό της αυλής μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή λειτουργεί αντιστικτικά με τους παχείς τοίχους και ενισχύει τον αμφίσημο χαρακτήρα της κατοικίας: οχυρωμένη ή διαμπερής, συμπαγής ή διάφανη, μονολιθική ή ελαφριά» σημειώνει χαρακτηριστικά η αρχιτεκτονική ομάδα.

Η κατοικία, βαμμένη με μίνιο καραβίσιο και σε τόνους της σκουριάς αποτελεί φόρο τιμής στην ναυτική ιστορία του νησιού, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα μικρά φέρρυ που συνδέουν τη Σαλαμίνα με την στεριά.

Kατοικία Salamis

Αρχιτέκτονες: AREA (Architecture Research Athens): Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός: Θάνος Γιαννημάρας, Νίκος Ρώσσης

Μηχανολόγος Μηχανικός: Πάνος Καμπούκος

Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Αρχιτεκτονική τοπίου: Άννα Αμπατζή, AREA (Architecture Research Athens)

Διαβάστε ακόμα:

9 αρχιτεκτονικά project που θα λάμψουν το 2022

Μια ορεινή κατοικία στον Ταΰγετο με θέα που κόβει την ανάσα

5 περίφημοι ξενώνες στη σκιά του Ολύμπου -Πέτρα και τζάκι με θέα το βουνό των θεών