Στα εγκαίνια μίας ιδιαίτερης, νέας προσθήκης με την ονομασία Biosphere, δηλαδή Βιόσφαιρα, προχώρησε πρόσφατα το ξενοδοχείο Treehotel της Σουηδικής Λαπωνίας. 

13

Το γυάλινο αρχιτεκτονικό θαύμα, που αναμένεται να ανοίξει για τους τουρίστες τον προσεχή Μάϊο, είναι ουσιαστικά ένα εξελιγμένο, σφαιρικό δεντρόσπιτο που κρέμεται σαν υπερφυσική μπάλα ανάμεσα στα πεύκα και περιβάλλεται από 340 ξύλινα σπιτάκια πτηνών, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα απολαυστικό ξύπνημα την αυγή, με τη μουσική από εκατοντάδες τιτιβίσματα πτηνών.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Δανίας, BIG (Bjarke Ingels Group), σε στενή συνεργασία με το Treehotel και τον Σουηδό ορνιθολόγο Ulf Öhman, η Biosphere θα είναι το όγδοο δεντρόσπιτο του οικολογικού ξενοδοχείου.

Η κατασκευή της, επιφάνειας 34 τ.μ., έχει μελετηθεί έτσι ώστε να προσελκύει τα πτηνά, επιτρέποντας στους επισκέπτες μία πλήρη ενσωμάτωση με το δάσος και τους φτερωτούς κατοίκους του. Όντας πάνω από τη γη, η Βιόσφαιρα είναι προσβάσιμη μέσω μιας κρεμαστής γέφυρας που έχει κλίση από το έδαφος μέχρι την κορυφή των δέντρων.

Το εσωτερικό της, κατάλληλο για δύο άτομα, συντίθεται από πλούσιους σκοτεινούς χώρους και οργανικά υλικά εμπνευσμένα από το γύρω τοπίο, που χρησιμεύουν περαιτέρω στην ενίσχυση της θέας και στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, οι επισκέπτες της μπορούν να απολαύσουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως είναι η σάουνα, αλλά και την ομορφιά του δάσους από την ονειρική βεράντα της. 

Όπως σε όλα τα δεντρόσπιτα του συγκροτήματος, έτσι και στη Βιόσφαιρα έχει εγκατασταθεί το βιώσιμο σύστημα νερού Rukkamoinika,  με 3 λίτρα νερού ειδικά για το πλύσιμο των χεριών.  Η τιμή ανά διανυκτέρευση με πρωινό, για το συγκεκριμένο δωμάτιο, είναι περίπου 1.150 ευρώ το άτομο.

Κύριος σκοπός της Biosphere, είναι να ενισχύσει την εστίαση του Treehotel στη βιωσιμότητα και τον φυσικό τουρισμό, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση της διατήρησης του τοπικού πληθυσμού πτηνών.

Τα υπόλοιπα δεντρόσπιτα του συγκροτήματος, όπως το UFO, το Bird’s Nest και το Mirrorcube,  με τη δική τους, ξεχωριστή ταυτότητα, αλληλεπιδρούν διαφορετικά με το δάσος και έχουν σχεδιαστεί από εταιρείες όπως η Snöhetta, η Rintala Eggerstsson και η Tham & Videgård.