Πολλοί την αποκαλούν και αρχόντισσα των Κυκλάδων, αφού η πολύχρωμη Χώρα της δεν μοιάζει με καμία άλλη. Γεμάτη αντιθέσεις η Σύρος καταφέρνει να διατηρεί τη μεγαλοπρέπειά της, ικανοποιώντας συγχρόνως τις αυξημένες τουριστικές απαιτήσεις.

10

Αρχοντικά βαμμένα με ολοζώντανες αποχρώσεις, ενέργεια που διαπερνά κάθε επισκέπτη, ορθόδοξα και καθολικά στοιχεία, πιάτα με εξαιρετικό γαστρονομικό ενδιαφέρον και μοναδικές παραλίες μαρτυρούν την πληθωρικότητα του νησιού καθιστώντας το, έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών. Σε αυτόν τον μοναδικό προορισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους του, μια εξοχική βίλα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Πρόκειται για μια θερινή κατοικία 200 τ.μ. που δίνει από κάθε γωνιά τη μέγιστη δυνατή θέα στον κόλπο της Πλαγιάς, ενώ προορίζεται για ένα δεόντως κοινωνικό ζευγάρι αφού διαθέτει τέσσερις ξενώνες. Το κτίριο δίνει την εντύπωση πως όσους ποικίλους χώρους και να έχει, το όλον ενοποιείται σε μια επιφάνεια με θέα στο Αιγαίο.

Ο αρχικός ορθογώνιος όγκος με τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων -περασμάτων σε όλες τις πλευρές- δίνει την αίσθηση ότι όπου κι αν βρεθεί κανείς, δεν υπάρχει αδιέξοδο: το Αιγαίο σας παρέχει τη λύση. Όπως το θέτει και η αρχιτεκτονική περιγραφή του κτιρίου: «Οι επιμέρους κτιριακοί όγκοι, τοποθετούνται παράλληλα με φυγή προς την θέα του κόλπου, και συνδέονται νοητά μέσω της ενιαίας πλάκας οροφής».

Η είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ακολουθώντας ήπια κάθοδο μέσω μικρών αυλών φυτεμένων με τοπικά αρωματικά βότανα-και οι οσμές του χώρου έχουν μελετηθεί με τέτοιον τρόπο που το περιβάλλον ανεβάζει τις αισθήσεις σε ανώτερο επίπεδο. Ο κύριος όγκος του κτιρίου φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο λίγο ψηλότερος όγκος που είναι επενδεδυμένος με τοπική πέτρα στεγάζει τον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού.

Ο σχεδιασμός των ξενώνων διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κύρια επιθυμία ήταν η δημιουργία χώρων οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι αλλά θα έχουν, παράλληλα, άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στους κοινόχρηστους χώρους του κύριου κτιρίου. Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ακολουθεί το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου μέσα από μονοπάτια και διαφορετικά επίπεδα που ορίζουν περιοχές χαλάρωσης, είτε ανοιχτές είτε προστατευμένες από τον ήλιο. Έτσι έχει κάποιος την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε ένα κέλυφος που προκαλεί την αίσθηση ότι το κτίριο υπήρχε από πάντα, μαζί με το φυσικό τοπίο. Καρδιά του κτιρίου κατά τους ηλιόλουστους μήνες του καλοκαιριού, αποτελεί ο χώρος μεταξύ του κυρίου σπιτιού και του ξενώνα, όπου όλοι θα μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το Αιγαίο.

Enjoy the view.

Αρχιτεκτονικό γραφείο: Block722

Επικεφαλής Αρχιτέκτονες: Σωτήρης Τσέργας & Κάτια Μαργαρίτογλου

Interior design: Κάτια Μαργαρίτογλου