Το καλοκαίρι είναι ένας άλλος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα. Ψυχική κατάσταση και στάση ζωής. Μπορούμε να το βιώσουμε όποτε και όπως επιθυμούμε.

12

Native Beach Villa: Μια εξοχική κατοικία στα Λιβάδια Χανίων αποτυπώνει τον διάλογο της αρχιτεκτονικής και της φύσης και παρατείνει την διάρκειά του. Εδώ, το φυσικό τοπίο αγκαλιάζει την αρχιτεκτονική κατασκευή της ομάδας Paly Architects δανείζοντάς της στοιχεία για να συνθέσει το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον της.

«Ένα καθαρό ορθογωνιο σχήμα είναι ο βασικός πυρήνας αυτής της εξοχικής κατοικίας. Τρία αρμυρίκια οριοθετούν τον χώρο προς τη θάλασσα. Ο υπαίθριος χώρος καθορίζεται από τους βράχους, την θάλασσα από την μια μεριά και το πετρόφυτο βουνό από την άλλη» αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα.

Η ιδιαίτερου σχήματος πισίνα περιβάλλεται από τους βράχους της γύρω περιοχής και μοιάζει με φυσική προέκταση της θάλασσας που αποτελεί μόνιμη «συντροφιά» της κατοικίας. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής: ξύλα καστανιάς, φυσικοί λίθοι στους εξωτερικούς τοίχους σε γήινα χρώματα και γκρι αποχρώσεις στο εσωτερικό, πέτρα, μέταλλα βαμμένα σε χρώμα σκουριάς, πέτρινες πλάκες στο δάπεδο, ξύλινα κουφώματα.

Η κατοικία διαθέτει τρεις ζώνες σκίασης και προστασίας από τον άνεμο: η μεγαλύτερη βρίσκεται στην προέκταση του σπιτιού, η δεύτερη στα δυτικά εξυπηρετεί την κύρια κρεβατοκάμαρα ενώ μια τρίτη ανεξάρτητη βρίσκεται στους βράχους νοτιοδυτικά του σπιτιού.

Το οικόπεδο περικλείεται από ντόπια φυσική πέτρα που συμβάλλει στην ενσωμάτωση της βίλας στο φυσικό περιβάλλον. Ο τεχνητός φωτισμός του σπιτιού δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα με χαλαρωτικά vibes που δημιουργούν συνθήκες ευφορίας.

Η βίλα περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο κουζίνας, τραπεζαρίας, καθιστικού και δύο υπνοδωμάτια με εσωτερικό μπάνιο και ντουλάπες. Όλοι οι χώροι έχουν θέα στην θάλασσα και την πισίνα. Ο πάγκος-τραπέζι της κουζίνας εκτείνεται στο εξωτερικό της βίλας και μπορεί κάλλιστα να γίνει ενιαίο σηκώνοντας απλώς ένα αναδιπλούμενο παράθυρο.

«Το εξωτερικό δάπεδο είναι φτιαγμένο από παραδοσιακό γυαλισμένο κονίαμα και ντόπια πέτρα. Ο πέτρινος υπαίθριος φούρνος-κουζίνα συνιστά το όριο του υπαίθριου καθιστικού, διαχωρίζοντάς τον από την κύρια είσοδο, και ολοκληρώνει τη σύνθεση. Ένα σαφές κατάστρωμα ορθογώνιου σχήματος ορίζει το εξωτερικό σαλόνι και καταλήγει σε μια πλατφόρμα πάνω από τη θάλασσα» σημειώνει η αρχιτεκτονική ομάδα.

Μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες μετατρέπουν το σπίτι σε καταφύγιο ξεκούρασης. Ο off white καναπές, τα μικρά, ξύλινα coffee tables και τα σκούρα γκρι διακοσμητικά αντικείμενα συνθέτουν το cosy σκηνικό του καθιστικού.

Το ξύλο κυριαρχεί ως στοιχείο και στην κρεβατοκάμαρα ενώ τα σκούρα (γκρι και μαύρα) διακοσμητικά στοιχεία δημιουργούν μια ισορροπημένη αντίθεση με το λευκό των κλινοσκεπασμάτων.

Τα έπιπλα στον εξωτερικό χώρο της βίλας γίνονται ένα με τα υλικά της φύσης και οι ώρες ανάπαυσης υμνούν το «slow living»: την τάση που προωθεί την απόλαυση της στιγμής με όλες τις αισθήσεις και τον αναζωογονητικά αργό ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να βιώνουμε τη ζωή.