«Οι συναρπαστικές ιστορίες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχουν ως αφετηρία την Ελένη Τοσίτσα η οποία δώρισε το 1866 λίγο πριν τον θάνατό το οικόπεδο για τη στέγαση του μουσείου. Το νέο Μουσείο προβλήθηκε ως διάδοχος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και διεκδίκησε ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι», τόνισε η Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, Δρ. Αρχαιολογίας και Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της στο συνέδριο του Travel.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

4

«Οι εκθέσεις του μουσείου καλύπτουν εφτά χιλιετίες, ξεπερνώντας τα όρια της Ελλάδας. Φιλοξενεί περίπου 11.000 εκθέματα, που καλύπτουν επτά χιλιετίες, από το 7.000 πΧ έως τη ρωμαϊκη εποχή, περίπου στο 330 μ.Χ.» συμπλήρωσε η ίδια.

«Ζήτημα το πόσο προσβάσιμη είναι η μουσειακή εμπειρία σε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Πόσο ελκυστικό είναι ένα μουσείο όταν αποκλείει ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικότητας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται ένα μουσείο χωρίς αποκλεισμούς. Η νέα μουσειακή εμπειρία εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα σε ένα μουσείο που για να διαβάσει κανείς όλες τις λεζάντες όλων των εκθεμάτων χρειάζεται 14 ημέρες. Η νέα μουσειακή εμπειρία θα περιλαμβάνει 40 podcasts που θα διηγούνται ιστορίες από και για τα εκθέματα του μουσείου, ενώ υπάρχουν επιλεγμένες ξεναγήσεις σε νοηματική γλώσσα. Παράλληλα, ψηφιοποιείται το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου» πρόσθεσε η κ. Καραπαναγιώτου και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Υπάρχουν εύκαμπτες ετικέτες σε μορφή Μπράιγ για επισκέπτες με προβλήματα όρασης, ενώ μια εφαρμογή στην είσοδο και στην έξοδο θα αφορά την αποστολή καρτών e-carts σε φίλους πριν ακόμα αποχωρήσει από το μουσείο».