Το κέρδος, που αποκόμισε η χώρα από τη φετινή τουριστική χρονιά πέραν της ανόδου της εισερχόμενης κίνησης και των τουριστικών εσόδων, είναι και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών μας.

7

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι έφθασε φέτος τα 756,4 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει η Τράπεζα της Ελλάδος από το 2005, οπότε διενεργεί συστηματικά την Έρευνα Συνόρων με την παράθεση αναλυτικών στοιχείων. Στο διάστημα αυτό των 17 ετών, οι μοναδικές φορές που πέρασε ξανά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών τα 700 ευρώ ήταν την τετραετία 2005-2008, οπότε διαμορφώθηκε το 2005 σε 745,7 ευρώ, το 2006 σε 745,9 ευρώ, το 2007 σε 700,2 ευρώ και το 2008 σε 730 ευρώ. Έκτοτε, η μέση δαπάνη κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται το 2016, οπότε έφθασε στα 470,5 ευρώ.

Η καθοδική πορεία της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι στη διαδρομή αυτή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονα αύξηση των οδικών αφίξεων από Βαλκάνιους οι οποίοι δαπανούν πολύ χαμηλότερα ποσά από του τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς στη χώρα. Σε κάποιες χρονιές, ενσωματώθηκε ένας σημαντικός αριθμός αφίξεων από αγορές όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, οι οποίες αποδόθηκαν αδικαιολόγητα στις τουριστικές αφίξεις. Έτσι, εμφανιζόταν μεν αυξημένος ο συνολικός αριθμός των τουριστών αλλά επηρεάζονταν βασικά ποιοτικά μεγέθη όπως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Πάντως, επίδραση υπήρχε αλλά σε μικρότερο βαθμό και από τη μείωση της μέσης δαπάνης από τους τουρίστες των βασικών μας αγορών.

Για τη φετινή περίοδο, ένας από τους λόγους που εμφανίζεται αυξημένη η δαπάνη είναι το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής των αεροπορικών αφίξεων στη διαμόρφωση των τουριστών μεγεθών καθώς οι οδικές αφίξεις συνέχισαν να παρουσιάζουν υστέρηση.

Επίσης, αποτυπώθηκε η έντονη διάθεση των τουριστών από τις βασικές αγορές μας να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα πέραν της διαμονής σε πολυτελή καταλύματα και στην εστίαση. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι από βασικές αγορές μας, με βάση τα διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος ανά αγορά, τα οποία είναι ενημερωμένα έως δεύτερο τρίμηνο του έτους. Για παράδειγμα, το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε το ύψος ρεκόρ της μέσης δαπάνης των 921,3 ευρώ από τους Γερμανούς τουρίστες. Επίσης, η μέση δαπάνη των Δανών έφθασε τα 1.525 ευρώ, των Ελβετών τα 1.192 ευρώ και των Αυστριακών τα 1.100 ευρώ.

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη, για το 2022 των οδικών αφίξεων ενδέχεται να συρρικνώσει τη μέση δαπάνη. Στο πλαίσιο αυτό, χρήζει ανάγκης η ενδελεχής δευτερογενής επεξεργασία των στοιχείων για τον διαχωρισμό των τουριστικών από άλλες αφίξεις, που προέρχονται από γειτονικές βαλκανικές χώρες, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, όπως γίνεται και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσει ένα στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό να καταφέρει να διατηρήσει τη μέση δαπάνη στη ζώνη των 700 ευρώ.