Την ονομασία του αποφάσισε να αλλάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί ως παγκόσμιο φόρουμ για θέματα τουριστικής πολιτικής και η οποία εδρεύει στη Μαδρίτη.

5

Το νέο όνομα της υπηρεσίας είναι ΟΗΕ Τουρισμός (UN Tοurism) και σκοπός της μετονομασίας δεν είναι άλλος από την εκπλήρωση της πρόθεσης να γίνει πιο ορατή η σύνδεσή του οργανισμού με τα Ηνωμένα Έθνη και η αναγνώρισή του από όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Γίνεται έτσι εφικτή «η αποσύνδεση από ακρωνύμια» όπως WTO ή OMT (σ.σ.: τα ακρωνύμια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στα αγγλικά και τα γαλλικά αντιστοίχως) και να κάνει την εικόνα του οργανισμού «περισσότερο προσβάσιμη» για τον πληθυσμό, διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο θεσμός, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 για να αναπτύξει και να προωθήσει τον τουρισμό στον κόσμο.

Η νέα ονομασία, η οποία αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Fitur, που πραγματοποιείται έως την Κυριακή στη Μαδρίτη, συνοδεύεται από ένα ολοκαίνουργιο λογότυπο, το οποίο αναπαριστά μια ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, αλλά και από ένα νέο σλόγκαν με τίτλο: «να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο θεσμός του ΟΗΕ, τον οποίο διευθύνει από το 2018 ο Γεωργιανός Ζουράμπ Πολολικασβίλι, συνασπίζει 160 κράτη μέλη και εκτός της έδρας του στην ισπανική πρωτεύουσα διαθέτει περιφερειακά γραφεία σε Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, Βραζιλία και Μαρόκο.

Δημοσιοποιεί τακτικά εκτιμήσεις και προβλέψεις για την τουριστική κίνηση κατά περιφέρειες και κατά χώρα. Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρό του οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 1,3 δισεκ. τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό, δηλαδή 88% του επιπέδου του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία της Covid-19. Οι εισπράξεις από το διεθνή τουρισμό έφθασαν, από την πλευρά τους, το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια.