Σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο τζίρος στα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια και τις άλλες επιχειρήσεις εστίασης, με οδηγό την ανάκαμψη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και την εγχώρια ζήτηση.

10

Τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, σε έναν μήνα εκτός αιχμής της περιόδου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, γεγονός που δείχνει ότι, πέραν των όποιων άλλων ζητημάτων αντιμετωπίζει ο κλάδος, βγαίνουν οριστικά από τον κύκλο της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.

Παράλληλα, τα εστιατόρια και οι άλλες επιχειρήσεις εστίασης ενισχύθηκαν κυρίως από την εγχώρια αγορά, μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική ενόψει έναρξης της θερινής περιόδου που θα δουν περαιτέρω αυξήσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ωστόσο, και για τους δύο  κλάδους η θετική εξέλιξη του κύκλου εργασιών οφείλεται έως ένα βαθμό και στις αυξήσεις των τιμών που επέβαλαν η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο ανοδικός κύκλος, που έχουν εισέλθει τα αποτελέσματα των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, σηματοδοτεί και θετικές εξελίξεις στα φορολογικά έσοδα του κράτους καθώς και αυτή την χρονιά ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει μαξιλάρι ασφαλείας για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 233,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε είχε ανέλθει σε 190,4 εκατ. ευρώ.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022 μεγαλύτερη από 1% η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (49,1%) και η μικρότερη αύξηση (8,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (26,3%).

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 90,46 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οπότε είχε ανέλθει σε 71,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο του 2023 ανήλθε σε 143,46 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, όπου είχε ανέλθει σε 119,17 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

8 ξενοδοχειακά openings του 2023 στην Ελλάδα που θα συζητηθούν

Πάνω από 2.500 ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα πωλούνται σε όλη την Ελλάδα

7 υπέροχα ξενοδοχεία χτισμένα με ό,τι βγάζει η φύση – Το 1 στην Ελλάδα