Το ενδιαφέρον για νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα παραμένει αμείωτο από ξένους και Έλληνες επενδυτές.

10

Ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο, αποτελούν οι εκτιμήσεις για νέο ανοδικό κύκλο στον τουρισμό της πρωτεύουσας τα επόμενα χρόνια. Πέραν όμως των μεγάλων επενδύσεων σε εξέλιξη βρίσκεται και μία σειρά μικρότερων επενδύσεων για την μετατροπή ακινήτων σε ξενοδοχεία κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή Ψυρρή, στην οδό Λεπενιώτου 3, για τη μετατροπή αστικής κατοικίας του 19ου αιώνα σε μπουτίκ ξενοδοχείο. Ήδη, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε την έγκριση της για την αρχιτεκτονική μελέτη που υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η διατήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων μέσω βατού υάλινου ανοίγματος στο επίπεδο του υπογείου, η δημιουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε υπόγειο, ισόγειο και δώμα, η αναδιαμόρφωση των χώρων προσωρινής διαμονής, η επέκταση προσθήκης καθ’ ύψος δύο ορόφων, η δημιουργία φυτεμένου δώματος και η κατασκευή κτίσματος στο δώμα, καθώς και η γεφύρωση δύο κτηρίων με υάλινες κατασκευές. Όπως αναφέρεται στην εγκριτική απόφαση, οι προτεινόμενες εργασίες δεν βλάπτουν τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών.

Η έγκριση χορηγήθηκε με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί μία σειρά όρων. Ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν είναι να διατηρηθούν, κατά χώραν, ορατά και επισκέψιμα, τα τμήματα του συστήματος διαχείρισης των υδάτων ως τα καλύτερα διατηρούμενα και περισσότερο αντιπροσωπευτικά του δικτύου αγωγών, το οποίο εντοπίζεται βορειοδυτικά του οικοπέδου προς την οδό Λεπενιώτου. Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος μέσω κλίμακας που θα εκκινεί από το ισόγειο και θα καταλήγει στις αρχαιότητες. Για τη διατήρηση των καταλοίπων θα πρέπει να εγκατασταθεί με ευθύνη και δαπάνη του ιδιοκτήτη του ακινήτου σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της υγρασίας του χώρου. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα έχει δυνατότητα πρόσβασης και επιθεώρησης των αρχαιοτήτων. Τυχόν αναγκαίες εργασίες συντήρησης ή στερέωσης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων θα γίνουν με δαπάνη του επενδυτή.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί χειρωνακτική αποδόμηση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του ανασκαφικού χώρου. Ο φορέας εκτέλεσης του έργου ανέγερσης του ξενοδοχείου θα αναλάβει τη δαπάνη εκπόνησης μελέτης στερέωσης και ανάδειξης των διατηρούμενων αρχαιοτήτων, των σχετικών εργασιών και της παραγωγής του εποπτικού υλικού που θα τοποθετηθεί στον χώρο. Σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπρόσθετες εκσκαφές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αυτές θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, η οποία θα ειδοποιηθεί έγκαιρα πριν την έναρξή τους. Εάν κατά την αποδόμηση των υφιστάμενων αρχαιοτήτων εντοπιστούν υποκείμενα στρώματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα εξεταστεί εκ νέου η πορεία των οικοδομικών εργασιών.

Στο πλαίσιο της απόφασης δεν εγκρίθηκε η κατασκευή πέργκολας στο επίπεδο του δώματος, καθώς προκαλεί έμμεση βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών. Επιπλέον, δεν εγκρίθηκε λόγω της θέσης του κτηρίου μέσα στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό και λόγω της γειτνίασής του με μικρού ύψους διατηρητέο κτίριο.

Διαβάστε ακόμα:

Ρόδος: Σχέδιο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Κοιλάδα Πεταλούδων και στο Πάρκο Ροδίνι

Oι τουρίστες είναι πρόθυμοι να αναπληρώσουν τις χαμένες ταξιδιωτικές ευκαιρίες το 2023

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον παγκόσμιο τουρισμό -Τα πρώτα αποτελέσματα για το 2023