Εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Επιδαύρου ο στρατηγικός σχεδιασμός, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2024, που περιλαμβάνει το όραμα και τις βασικές κατευθυντήριες επιλογές για την ανάπτυξη της περιοχής.  

11

Στο πλαίσιο αυτό, στις προτεραιότητες τίθενται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και η υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Το μήνυμα που έχει υιοθετήσει ο Δήμος είναι, εκτός από τόπος να δεις να γίνει τόπος να ζεις. Ανάμεσα στις ενέργειες που εστιάζει το σχέδιο του Δήμου είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η οργάνωση χρήσεων γης και δραστηριοτήτων, η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών προσπελασιμότητας , η βελτίωση των οδικών αξόνων, παρεμβάσεις διασύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου με τον οικισμό του Λυγουριού, παρεμβάσεις ανάδειξης και επισκεψιμότητας των λοιπών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και δρομολόγηση έργων βελτίωσης υποδομών των λιμανιών Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου.

Παράλληλα, επιδιώκεται η επιμήκυνση της περιόδου και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό της αύξηση της μέσης διαμονής και πληρότητας των τοπικών καταλυμάτων καθώς και η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της περιοχής για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής βελτίωσης της τουριστικής εμπειρίας μέσα από την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών.

Να σημειωθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική δραστηριότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Επιδαύρου, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε οι επισκέπτες του Αρχαίου Θεάτρου για τις παραστάσεις μπορούν να φθάσουν για ένα Σαββατοκύριακο τους 28.000. Αναπτύσσονται κυρίως στα παραθαλάσσια δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και στο Λυγουριό, δηλαδή στην περιοχή γύρω από το θέατρο.

Αρχαιολογικό Πάρκο Επιδαύρου

Το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας. Στόχος είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να βιώσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συνεργειών μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων. Το αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου θα αποτελέσει πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μορέα.

Το πάρκο από την τουριστική σκοπιά, θα πρέπει να οργανώνεται και να λειτουργεί ως «τουριστικός προορισμός». Δηλαδή χρειάζεται όρια, ικανοποιητική προσπέλαση, διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές (με πολλαπλές επιλογές για να αποφεύγεται ο συνωστισμός), στάσεις για ξεκούραση, θέα και ερμηνεία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, σήμανση (εξωτερική και εσωτερική), δίκτυα παροχών, συντήρηση ακινήτων και κινητών ευρημάτων, μουσεία ή και εκθέσεις κ.α. 

Χρειάζεται επίσης οργανωτικές δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών, την οργάνωση των επισκέψεων, την προβολή και τη διασύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, όπως σημειώνεται ένα πάρκο μπορεί και πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τους περιορισμούς που επιβάλλει η προστασία των πόρων και με την επιστημονική σοβαρότητα που απαιτεί αφενός η φύση του και αφετέρου η απαιτητική δυνητική του τουριστική πελατεία.

Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο: Παραστάσεις, αυθεντικές γεύσεις και βουτιές σε τιρκουάζ νερά

Γκλιάτη: Η παραλία της Αργολίδας όπου θα κάνετε μπάνιο πάνω από μια βυθισμένη πολιτεία

Μυκήνες, Μιδέα, Τίρυνθα: Οι ακροπόλεις της Αργολίδας που αντανακλούν μια εποχή γεμάτη παλάτια, χρυσάφι και πάθη