Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του και οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.

24

Τη σχετική απόφαση υπογράφουν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Τουρισμού Ελένη Ράπτη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς.

Επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της σχετικής απόφασης.

Υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης

Εντός των εκτάσεων των τυροκομείων δύνανται να λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα και αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες).

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους. Κάθε τυροκομείο το οποίο λαμβάνει σήμα επισκεψιμότητας μεριμνά ώστε να διαθέτει έναν τουλάχιστο χώρο ή αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας καθώς και ατόμων με αισθητηριακή αναπηρία και ατόμων με δυσκολία στην αντίληψη και την επικοινωνία.

Ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές

Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης, οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα τυροκομεία, ορίζονται οι ακόλουθες:

– Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και εάν η επιχείρηση επιθυμεί πώλησης προϊόντων.

– Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του τυροκομείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε έναν από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.

-Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.

-Πινακίδα στην είσοδο του τυροκομείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του τυροκομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

-Ανάρτηση σε εμφανές σημείο στο χώρο του πωλητηρίου τιμοκαταλόγου των προς πώληση προϊόντων και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και του κόστους γευστικής δοκιμής.

-Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου» στην είσοδο της εγκατάστασης σε ευκρινές σημείο και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

-Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών)

-Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα – χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης. Χώροι παραγωγής. Οι προδιαγραφές των χώρων παραγωγής της εγκατάστασης ο εξοπλισμός, καθώς και οι λειτουργικές διαδικασίες και η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, πριν από την είσοδο στην εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους επισκέπτες για την απολύμανση χεριών και υποδημάτων, αφαίρεση τιμαλφών και συναφών αντικειμένων που μπορεί να αποσπαστούν, καθώς και τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου/ερωτηματολογίου σχετικά με νοσήματα και συμπτώματα των επισκεπτών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες. Κατόπιν, η είσοδος των επισκεπτών στους ανωτέρω χώρους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται / παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση. Η πορεία της επίσκεψης που θα ακολουθείται γίνεται σύμφωνα με τη φυσική ροή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι αντίστροφα και παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με σκοπό την αποφυγή επιμολύνσεων.

Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του τυροκομείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας.

-Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στον χώρο του επισκέψιμου τυροκομείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση για τη δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα εφόσον υπάρχει, της επιχείρησης του τυροκομείου με εφαρμογή screen reader για ηχητική προσβασιμότητα.

Προαγωγή κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων

Συνιστάται στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του Σήματος υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επίσης, συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Διαβάστε ακόμα:

Μια γεωγραφία των ιδιαίτερων τυριών του Αιγαίου

Τέσσερα τυριά της Λήμνου που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά

Η τυροκομία της Τήνου