Ο τουρισμός, ως δραστηριότητα είθισται να φεύγει από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, παρά ταύτα συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία έως τα τέλη του έτους.

10

Ειδικά, τη φετινή χρονιά που οι ανάγκες για έσοδα είναι σημαντικά αυξημένες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής, το κάθε ευρώ που προσφέρει ο εισερχόμενος τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία.   

Υπό αυτή την οπτική γωνία, το τέταρτο τρίμηνο του έτους (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) παραμένει κρίσιμο στο πεδίο συγκέντρωσης εσόδων από τον τουρισμό, προς όφελος της οικονομίας. Για το 2019 είναι περισσότερο γνωστό το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ που επετεύχθη σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ωστόσο, καταγράφηκαν και 2 επιμέρους σημαντικές επιδόσεις με βάση την τριμηνιαία ανάλυση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) του 2019, οι εισπράξεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, τα 10 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 10,7 δισ. ευρώ και το τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 δισ. ευρώ.

Για το τρίτο τρίμηνο φέτος, αν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019, θα σημαίνει επιπλέον έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, οπότε είχαν αγγίξει τα 7,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το τρέχον τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινηθούν στα επίπεδα του 2019 θα σημαίνει επιπλέον έσοδα, περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, οπότε κινήθηκαν στα 1,75 δισ. ευρώ.

Πάντως, το 2022 σε επίπεδο τουριστικών εσόδων ξεκίνησε αναιμικά καθώς το πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) καταγράφηκε η δεύτερη χειρότερη επίδοση τη τελευταία 10ετία (447,5 εκατ. ευρώ) μετά την περυσινή κατάρρευση. Ωστόσο, από το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) οι ρυθμοί ανάπτυξης ανέβηκαν με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η δεύτερη καλύτερη επίδοση εσόδων μετά το 2019. Ειδικότερα, τα έσοδα έφθασαν σε αυτό το τρίμηνο, φέτος, στα 4,53 δις. ευρώ έναντι 4,67 δις. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019. Να σημειωθεί ότι τα τουριστικά έσοδα υπερέβησαν για πρώτη φορά τα 4 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το 2018.

Με δεδομένο το γεγονός, ότι και το 2023 οι ανάγκες σε έσοδα θα παραμείνουν υψηλές, πρέπει να συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων το ζήτημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σε τεχνικό επίπεδο, το πρώτο τρίμηνο του 2023 μπορεί να καταγραφούν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα λόγω των χαμηλών επιδόσεων του πρώτου φετινού τριμήνου αλλά η δυναμική αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην αιχμή της σεζόν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ότι αφορά το σύνολο της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα:

O τουρισμός τονώνει το ελληνικό ΑΕΠ και την αγορά εργασίας

Tι θα δημιουργηθεί στη Σκύρο για να επεκταθεί η τουριστική περίοδος

Ελληνικός Τουρισμός: Άγγιξαν τα επίπεδα του 2019 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο οκτάμηνο