Χαμηλές τιμές διατηρούν τόσο τα ξενοδοχεία της Αθήνας όσο και της Περιφέρειας, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τη ζήτηση για κρατήσεις, μετά την υστέρηση που καταγράφεται με το πέρας της εορταστικής περιόδου.

7

Ο Ιανουάριος, μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τον χειμώνα αλλά και για τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα που λειτουργούν, κυρίως, στα αστικά κέντρα. Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί μία νέα εξίσωση στο ήδη δύσκολο περιβάλλον που καλείται να ανταποκριθεί η τουριστική αγορά. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για σταδιακή ομαλοποίηση των κρατήσεων, μετά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση της έκθεση εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Άλλωστε, η ανάκτηση σημαντικού μέρους των απωλειών του τουριστικού τομέα το 2021 και η διατήρηση του ανοδικού ρυθμού στη μεταποίηση συνέβαλαν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και της απασχόλησης. Επίσης, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η έναρξη της τουριστικής περιόδου οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και σε περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το οποίο από τον περασμένο Οκτώβριο υποχώρησε στο 13,3% από 16,4% τον Οκτώβριο του 2020. Επιπλέον, στον τομέα των ξενοδοχείων η οικοδομική δραστηριότητα διατήρησε αρκετά υψηλούς θετικούς ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να έχει ανακτήσει τους ρυθμούς που εμφάνιζε πριν από την υγειονομική κρίση.

Οι τιμές στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε σχέση με δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς παραμένουν και τον Ιανουάριο ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηχανής αναζήτησης της Trivago για τον Ιανουάριο, η μέση on-line τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας διαμορφώνεται στα 94 ευρώ έναντι 95 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Επίσης, σε πτωτική τροχιά κινούνται τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι τιμές στις ξενοδοχειακές μονάδες των γνωστών προορισμών της Ευρώπης που παρακολουθεί η Trivago.  

Ειδικότερα, Άμστερνταμ η μέση τιμή είναι 139 ευρώ έναντι 170 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, στη Βαρκελώνη 117 ευρώ έναντι 129 ευρώ, στο Βερολίνο 104 ευρώ έναντι 116 ευρώ, στις Βρυξέλλες 127 ευρώ έναντι 141 ευρώ, στο Δουβλίνο 167 ευρώ έναντι 133 ευρώ, στη Λισαβόνα 146 ευρώ έναντι 167 ευρώ, στη Μαδρίτη 132 ευρώ έναντι 152 ευρώ, στο Παρίσι 173 ευρώ έναντι 187 ευρώ, στη Ρώμη 114 ευρώ έναντι 123 ευρώ, στη Βιέννη 121 ευρώ έναντι 149 ευρώ και στη Ζυρίχη 204 ευρώ έναντι 211 ευρώ.