Ο αριθμός των Ιαπώνων που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με εκείνον άλλων τουριστών οι οποίοι προέρχονται από χώρες παρόμοιου οικονομικού μεγέθους και βιοτικού επιπέδου.

11

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκυο στην οποία επισημαίνεται ότι ενδεχόμενος παράγοντας για την περιορισμένη επισκεψιμότητα των Ιαπώνων ταξιδιωτών είναι, τόσο η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, όσο και προγραμμάτων προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, ώστε να καθιερωθεί στην συνείδηση του Ιάπωνα πολίτη ως εξαιρετικός προορισμός, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ιαπωνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 110.368 Ιάπωνες. Επιπλέον σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 καταγράφηκαν 4.436 αφίξεις Ιαπώνων σε κάμπινγκ και καταλύματα σύντομης διαμονής και αντίστοιχα 12.389 διανυκτερεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είναι μία εξαιρετικά αναπτυγμένη χώρα 125 εκατ. κατοίκων με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και κατά συνέπεια μια εν δυνάμει πολύ σημαντική τουριστική αγορά. Βέβαια, λόγω της πανδημίας η χώρα αυτή για 2 χρόνια ήταν ουσιαστικά μια κλειστή αγορά και ο τουρισμός της στην κυριολεξία εξαϋλώθηκε. Το 2019 οι Ιάπωνες ταξιδιώτες στο εξωτερικό ήταν πάνω από 20 εκατ. άτομα, αλλά το 2020 έπεσαν στα 3,17 εκατ., ενώ το 2021 ήταν μόλις 500 χιλ.

Για το 2022 η ανάκαμψη της ιαπωνικής τουριστικής αγοράς είναι πολύ πιο αργή από άλλες χώρες. Όμως, τους τελευταίους μήνες άρχισε σταδιακά το άνοιγμα της χώρας. Για την είσοδο στη χώρα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 11 Οκτωβρίου θα επιτρέπεται πλέον και σε μεμονωμένους τουρίστες. Πλέον, θα επιτρέπεται η είσοδος για όλους, χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, όπως στην προ-Covid εποχή. Για επισκέπτες από την Ελλάδα δεν θα χρειάζεται βίζα. Το μόνο που απαιτείται είναι PCR τεστ 72 ώρες πριν την ώρα αναχώρησης της πτήσης, εκτός και εάν κάποιος είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στο οποίο θα αναγράφονται στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, όνομα/κατασκευαστής εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, αριθμός δόσεων. Ταυτόχρονα, αίρεται ο περιορισμός που υπάρχει έως τώρα και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν καθημερινά στη χώρα.

Πάντως, το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού γίνεται ουσιαστικά εκ του μηδενός δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες για τη χώρα μας, να τοποθετηθεί έγκαιρα και σε σωστή βάση, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πετύχει ένα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν μερίδιο στην αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση σε ότι αφορά την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στην Ιαπωνία, προέχει στην παρούσα φάση η δικτύωσή με τον τουριστικό κόσμο της Ιαπωνίας και η ενημέρωση για νέους προορισμούς. Όπως επισημαίνει ακόμη και πασίγνωστοι προορισμοί όπως η Ρόδος, η Χαλκιδική και τα Επτάνησα είναι ουσιαστικά άγνωστα. Για να αυξηθεί επομένως το τουριστικό ρεύμα από την Ιαπωνία, πρέπει αφενός να προβληθούν περισσότερο οι ήδη δημοφιλείς στους Ιάπωνες προορισμούς, αλλά να γίνουν γνωστοί και άλλοι. Ειδικότερα, η αναφορά γίνεται για προορισμούς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους, καθώς οι Ιάπωνες ταξιδεύουν και σε περιόδους που δεν είναι αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θεσσαλονίκη και κατά συνέπεια η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σχετικά φθηνότερες επιλογές προορισμών και μάλιστα για όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

7 ξενώνες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σε ιστορικά κτίρια

10 ιδιαίτερες τουριστικές εμπειρίες στην Ελλάδα – Από μαθήματα σαπωνοποιίας μέχρι ποδηλατάδα σε ράγες τρένου

Σχέδιο για την ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα