Μία άλλη διάσταση δίνουν οι ξενοδόχοι σε ότι αφορά τη διάταξη που περιλαμβάνεται σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού η οποία προβλέπει ποσόστωση στην εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών και ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, σε διάφορες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

8

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού» έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 14 Μαρτίου.

Ειδικότερα για τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, προβλέπεται ότι το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 45% του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό τα ξενοδοχεία και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα πρέπει να υποβάλλουν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε ημερολογιακού εξαμήνου στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας μορφότυπους από τους οποίους προκύπτει η τήρηση της υποχρέωσης αυτής. Αντίστοιχη ποσόστωση προβλέπεται μεταξύ άλλων και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους αναμονής επιβατών αερολιμένων και λιμένων.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους βλέπουν πρόσθετες χρεώσεις για τις επιχειρήσεις τους αν ισχύσει η συγκεκριμένη διάταξη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχείων χαρακτηρίζει δυσάρεστη έκπληξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο σημειώνοντας ότι πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, από το 1993, που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών.

Όπως παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο ξενοδοχειακός κλάδος μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Ξενοδόχοι: Θα αφαιρέσουμε τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΞ τονίζει ότι οι ξενοδόχοι ανέμεναν πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των Οργανισμών. Και προσθέτει ότι  “οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν,  θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά”. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι θέτουν ζήτημα νομιμότητας της διάταξης.

Την αντίθεση της με τη συγκεκριμένη διάταξη εκφράζει και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Παράλληλα προσθέτει τα εξής: “Να υποθέσουμε πως ο ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις και επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του; και ότι χρειάζεται από το κράτος καθοδήγηση και επιβολή; Και δεν αποτελεί αυτό, άραγε, κρατικό παρεμβατισμό; Αναρωτιόμαστε λοιπόν: μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να λάβουμε λίστα προτιμώμενων ελληνικών τραγουδιών που θα ακούγονται στις μονάδες -με βάση τις επιλογές του Υπουργείου;” Η Ένωση θυμίζει με τη σειρά της ότι μέσω του ΞΕΕ, υφίσταται επιμέρους συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των Οργανισμών. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των Οργανισμών, με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών.