Η υψηλή σημασία που έχει το κάστρο της Μονεμβασιάς, ως περιοχή η οποία περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα, ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την εγκατάσταση τελεφερίκ.

10

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μονεμβασίας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.» κατέληξαν σε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια. Σκοπός είναι επίσης, η αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ΑμεΑ, ηλικιωμένων επισκεπτών και άλλων εμποδιζόμενων ατόμων στην άνω πόλη. Η βελτίωση της προσπελασιμότητας στην περιοχή της Άνω Πόλης στην Μονεμβασιά μέσω της κατασκευής του τελεφερίκ θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Ειδικότερα, θα υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Το έργο θα συμβάλει στο να καταστεί ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό η Άνω Πόλη Μονεμβασίας. Παράλληλα, θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος. Η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει τουριστική αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε η βελτίωση και αναβάθμιση του τρόπου προσέγγισης της Άνω Πόλης αναμένεται να προσφέρει πολλά οφέλη κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι ο οικισμός της Μονεμβασίας αποτελεί κύρια οργανωμένη τουριστική ζώνη, θα δοθεί μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής. Με την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθεί η οικονομία στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, από τη λειτουργία του έργου διασφαλίζονται θέσεις εργασίας όπως, προσωπικό εξυπηρέτησης επιβατών, θέσεις φύλαξης των χώρων, καθαριότητας των χώρων, υποστήριξης από ομάδα συντηρητών των κτιριακών και των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων, που εργάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, το έργο θα συμβάλει στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς και άνετης κίνησης όλων των χρηστών του τελεφερίκ. Παράλληλα, θα μπορεί να καλύπτει έκτακτες ανάγκες, κυρίως όπως για την μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να καλύπτει ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας που αφορούν την περιοχή.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, η προσέγγιση θα γίνει με σεβασμό στον χώρο, το τοπίο και το περιβάλλον. O χώρος υποδοχής των επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες προς την άνω πόλη και ως εκ τούτου, χρηστών του τελεφερίκ, θα γίνεται από το νότιο τμήμα του βράχου της Μονεμβασιάς, το οποίο είναι προσπελάσιμο οδικώς μέσω οδικού άξονα με ΙΧ αλλά και με μεγαλύτερου όγκου οχήματα, όπως τουριστικά λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, το κτίριο που φιλοξενεί τον προαναφερόμενο χώρο υποδοχής αλλά και τον ζητούμενο χώρο εκκίνησης του τελεφερίκ τοποθετείται στρατηγικά 100 μέτρα από την πύλη εισόδου στην κάτω πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, η υποδοχή και εκκίνηση παραμένει σε εγγύτητα με την πύλη της κάτω πόλης (απ’ όπου ξεκινά κανείς την περιήγηση του στην Μονεμβασιά), ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται επιπλέον επιβάρυνση στην κίνηση οχημάτων περί του κόμβου μπροστά από την πύλη.

Διαβάστε ακόμα:

Μυστράς: Η επιβλητική καστροπολιτεία, οι υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές και το εκλεκτό φαγητό

Μονεμβασιά: Προτάσεις διαμονής, φαγητού και βόλτας στο πιο ονειρεμένο σημείο της Ελλάδας

Τριήμερο στη Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»