Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάχθηκε ο Σχεδιασμός για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιβατηγού ναυτιλίας. Nα σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως Υπουργείο Ευθύνης και οι Yπηρεσίες του και εποπτευόμενοι οργανισμοί, ως φορείς υλοποίησης έχουν αναλάβει την εκτέλεση ενός αριθμού δράσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Ελλάδας 2.0». Μια από τις δράσεις αυτές αφορούν την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη σταδιακή ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.

10

Ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας είναι ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα καθώς συνδέει 116 κατοικημένα νησιά με πληθυσμό 1,4 εκατ., δηλαδή το 14,6% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, με την ηπειρωτική χώρα. Η επιβατηγός ναυτιλία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, πολιτικής προστασίας και στρατηγικής άμυνας καθώς και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του τουρισμού και της απασχόλησης.

Ωστόσο, αυτός ο σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας δέχεται αυξανόμενη πίεση λόγω πολλών αναδυομένων προκλήσεων, όπως η γήρανση του στόλου, η ανάγκη ευθυγράμμισης του κλάδου με τις πολιτικές μεταφορών, τις στρατηγικές προτεραιότητες και τους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το προτεινόμενο έργο του συμβούλου που θα αναλάβει τον σχεδιασμό θα έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Το προτεινόμενο έργο θα προσδιορίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου καθώς και των απαραίτητων συνοδευτικών υποδομών στα λιμάνια προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία των νέων πλοίων, τον ορίζοντα της επένδυσης, τις πιθανές ωφέλειες και τα κόστη που θα προκύψουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από το σχέδιο ανανέωσης και το χρηματοδοτικό κενό των φορέων εκμετάλλευσης.

Επίσης, θα σχεδιάσει και το εργαλείο χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φορέων εκμετάλλευσης σε χρηματοδότηση. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και τον πληθυσμό της χώρας καθώς στοχεύει στη διασφάλιση της περαιτέρω βελτίωσης της τουριστικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια στην άνοδο της απασχόλησης και ανάπτυξης των νησιών, καθώς η οικονομική τους ανάπτυξη εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό. Επιπρόσθετα, αναμένεται και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της συνδεσιμότητας των νησιών με την υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγανήσι Λευκάδας: Nέα μαρίνα προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ

Πώς βλέπουν οι Ισπανοί την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό

Η Αθήνα ανάμεσα στις 10 πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023