Η Ελλάδα κατάφερε φέτος να προσελκύσει πολλούς Ισπανούς τουρίστες λόγω της επιθυμίας τους να ταξιδέψουν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας όπως εκτιμά η Exceltur, η μη κερδοσκοπική Ένωση της Ισπανίας, η οποία αποτελείται από 35 εκ των σημαντικότερων  τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.  

12

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη, οι εκτιμήσεις της Exceltur αναφέρουν ότι, αν και η Ελλάδα είναι στην παρούσα φάση εξαιρετικά ανταγωνιστική σε τιμές και έχει ένα πολύ αναβαθμισμένο προϊόν, δεν θα μπορούσε, σε αντίθεση με την Τουρκία, να ανταγωνισθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την Ισπανία στις διεθνείς αγορές όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων τουριστικών κλινών.

Πάντως η Exceltur εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα από τον τομέα του τουρισμού (ξένων και εγχώριων ταξιδιωτών), στην Ισπανία, για το 2022, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ γεγονός που υποδεικνύει ισχυρή ανάκαμψη, καθώς υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουν το 98% των αντίστοιχων εσόδων του 2019.

Από την πλευρά της η Ισπανική Συνομοσπονδία Ταξιδιωτικών Γραφείων (CEAV), εκτιμά ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία συνιστούν αρκετά σοβαρές και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τους Ισπανούς ταξιδιώτες, προσφέροντας αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα τουριστικά ρεύματα προς τις εν λόγω χώρες έχουν ενισχυθεί από ένα φετινό καλοκαίρι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για πραγματοποίηση ταξιδιών «μεσαίων» αποστάσεων.

Περαιτέρω, όσον αφορά την Τουρκία, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η χώρα είχε μεγάλη εξάρτηση από τον ρωσικό τουρισμό, ο οποίος λογικά περιορίστηκε φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε στην τουρκική τουριστική αγορά παρουσιάστηκε υπερπροσφορά και χαμηλές τιμές. Μάλιστα, κατά την Exceltur, θα ήταν αδιανόητο για την Ισπανία να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί την Τουρκία στις τιμές, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει στο γενικότερο επίπεδο τιμών και αμοιβών μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία του ισπανικού τουριστικού φορέα και της κρατικής εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων (Aena), αναφέρουν ότι πέραν των Ευρωπαίων τουριστών που απορροφά προσφάτως εις βάρος της Ισπανίας, το καλοκαίρι του 2022 απορρόφησε και σημαντικότατα ρεύματα Ισπανών τουριστών, με συνολικές αφίξεις 240.165 Ισπανών επιβατών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, έναντι 248.357 αφίξεων Ισπανών κατά το τελευταίο προπανδημικό καλοκαίρι του 2019.

Αντίστοιχα, τα ίδια στοιχεία αναφέρουν αφίξεις Ισπανών τουριστών στην Τουρκία της τάξεως των 278.983 ταξιδιωτών το καλοκαίρι  του 2022, έναντι 270.737 το 2019. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία τουριστικής κίνησης που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία προς το παρόν καλύπτουν το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους, ο αριθμός εισερχόμενων στη χώρα μας Ισπανών τουριστών ανήλθε σε 81,9 χιλ., έναντι μόλις 13,1 χιλ. το αντίστοιχο εξάμηνο 2021, 69,4 χιλ. το 2019 και 66 χιλ. το 2018.

Διαβάστε ακόμα:

Αρχαιολογικός τουρισμός κοντά στην Αθήνα -Μαντεία, ναοί, ισχυρές πόλεις-κράτη και μυθικοί ήρωες

Τι σημαίνει «βιώσιμος τουρισμός»: Tα σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζει οποίος θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύει

Ισπανία: Ανοικτός τουρισμός πάση θυσία